We hebben 250 gasten online

Geschiedenis

Recensie 'Juliana' Vorstin in een mannenwereld Jol...
08 dec 2016 13:27

Deze biografie van Juliana is het lezen alleszins waard. Wat een prestatie eigenlijk. Want ga er maar even aanstaan om van deze Oranjetelg, die nadat haar moeder Wilhelmina vijftig jaar lang van 1898  [ ... ]

GeschiedenisVerder lezen
Recensie 'Wat kan ons gebeuren' Gerrit Hoogstraate...
17 nov 2016 12:58

In deze roman staat centraal het leven van een Amsterdamse politieman en is voor een deel gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur. De roman speelt vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog en sc [ ... ]

Vervolging JodenVerder lezen

Reis naar Dresden, Krakow en Wenen van 19 tot 28 juli 2010

Gepost in Reisverslagen

reis Dresden, Krakow en Wenen

Al lang was het mijn bedoeling om aan deze drie steden, Dresden, Krakow en Wenen een bezoek te brengen maar het kwam er steeds niet van.

De drie steden worden elk om verschillende redenen bezocht. Dresden werd vooral bekend doordat het in de Tweede Wereldoorlog in de nacht, van 14 op 15 februari 1945, door de westerse geallieerden werd gebombardeerd, waardoor een vuurstorm de stad in de as legde en de historische architectuur praktisch werd vernietigd. Daarnaast schat men dat er tussen de 18.000 en 25.000 menselijke slachtoffers vielen. De wederopbouw van de stad wordt door de regering van Saksen voortvarend verder aangepakt.

Krakow was eeuwen lang de residentie van de Poolse koningen totdat Warschau de hoofdstad van Polen werd. Het historisch centrum van Krakow laat o.a. door de Lakenhal zien hoe belangrijk deze stad was. Maar ook de Wavel-burcht en het daarop gelegen Renaissancistische paleis en niet te vergeten de Kathedraal waar alle beroemde Polen hun rustplaats vonden. Krakow's voormalige Joodse Wijk was het decor van Spielbergs film 'Schindlers List'. Krakow ligt ook op zo'n 70 km van Auschwitz en ook daar zal een bezoek aan worden gebracht.

Wenen tenslotte, was niet minder dan 6 eeuwen het centrum van het Habsburgse Rijk en de Habsburgse keizers, dat met de uitkomst van de Eerste Wereldoorlog moest berusten in het feit dat Oostenrijk nog maar als een rompstaatje zou blijven bestaan en Wenen niet meer het centrum van Europa. Overal in Wenen zijn nog de tastbare herinneringen terug te vinden en dat niet alleen in 'Der Kaiser-Gruft'.