We hebben 337 gasten online

Deel 2 bezoek Edinburgh van 22 tot en met 25 augustus 2015

Gepost in Reisverslagen

  

23 augustus 2015

Het werd een uiterst zonnige dag met heerlijke temperaturen, hoewel het in de nacht nog flink had geregend.

Het ontbijt was uit de kunst waardoor de dag ook goed werd begonnen. Vandaag staat als eerste een bezoek aan Edinburgh Castle op het programma.

Al eerder had ik daarvoor via internet kaartjes gekocht en Audio Guides. Kosten p.p. ongeveer 17 pond

We liepen via de plek waar de Tatoo wordt gehouden, morgenavond zitten we hier ook op de tribune,

lopen we naar de Portucullus Gate

en halen na controle van onze kaartjes de Audio Guides af.De Portucullis Gate stamt uit 1570 en markeert de grenzen van de toenmalige verdedigingswerken.

 

De gebouwen en fortificaties die nu op Castle Rock staan en hebben zich in de tijd van honderden jaren ontwikkeld. Het werd zwaar bevochten, steeds weer verwoest en herbouwd. De Schotse koning Malcolms I-II en zijn vrouw Margaret maakte er in de 11e eeuw hun hoofdresidentie van.

Hier bekijken we de Argyle Battery gebouwd tijdens de Jakobijnse bestuursperiode in 1730, is genoemd naar de tweede Duke of Argyll. De kanonnen zijn niet de originele kanonnen. Deze stammen uit 1810. 

 

 Verder bevind zich in het complex de Mons Meg, een kanon van 6000 kilo. 

 De hertog van Bourgondië gaf Mom Megs als een cadeau aan James II in 1457. Deze stond bekend om zijn enthousiasme voor artillerie.

 Al bij de eerste blik is de strategische waarde ervan duidelijk. 

Van boven af is goed te zien hoe vanuit het kasteel de omgeving kon worden beschoten. Zicht op de plek waar de Tattoo wordt gehouden.

 Onderstaande schilden laten zien dat het kasteel nog steeds militaire functies vervuld.

Schildering op weg naar de Schotse kroonjuwelen, The Honours of Scotland. Deze mochten niet worden gefotografeerd.In de Crown Room wordt ook de Stone of Destiny, de oeroude kroningssteen van de Schotse koningen bewaard. Het was Edward I van Engeland die hem in 1296 had gestolen, koning Elisabeth II gaf hem in 1996 terug.

 Margaret was een vrome koningsdochter uit Engeland, die in 1066 wegvluchtte voor de Normandische veroveraars naar het Schotse hof en werd daar verliefd op Malcolms III. Boven op het hoogste punt van de burchtheuvel werd een kapel voor haar ingericht, die nu nog te bezichtigen is.

Voorgevel van The Scottisch National War Memorial. Binnen mochten geen foto's worden gemaakt. Oorspronkelijk bedoeld ter ere van de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Later werden ook de gevallenen uit de Tweede wereldoorlog toegevoegd en de gevallenen in conflicten die later plaatsvonden.

Opmerkelijk is ook een begraafplaats voor regementsmascottes de Pet Cementery.

 

Zicht in de zogenaamde Great Hall, ontstaan in 1512 en diende als plek waar de grootste koninklijke ceremonies werden gehouden.

Tussen het publiek een Schot in Nationale klederdracht

Prachtig zicht vanaf Edinburgh Castle over de omgeving.

In het complex zijn diverse musea te bewonderen zoals het National War Museum en diverse Regimental Museums zoals The regimental Museum of the Royal Scots Dragoon Guards en het Museum of The Royal Scots and the Royal Regiment of Schotland.

Maar ook gevangenissen voor zowel Prisons of War en The Military Prison.

Na de urenlange bezichtiging lunchten we bij het restaurant dat te zien is op de laatste foto. Kortom een zeer geslaagd bezoek.

Daarna gingen we op weg naar ons volgende doel was Calton Hill. Het is Edinburghs eerste openbare tuin. Vanaf Calton Hill heeft men een prachtig uitzicht over Edinburgh. De heuvel is een 100 meter hoge vulkaankegel waar een aantal niet karakteristiek Schotse monumenten zijn te zien, waaraan Edinburgh de bijnaam 'Athene van het noorden' dankt. Deze met neoclassicistische bouwwerken bebouwde heuvel biedt een prachtig uitzicht over Edinburgh. 

 

Enkele impressies onderweg naar Calton Hill

 Genoeg mensen waren onderweg lopend langs de  Scotisch National Gallery.

 Daarbij genoot men van het prachtige weer.

 Welcom to Calton Hill.

 

 We genoten ook van het prachtige weer al lopend naar de top.

Zicht op de neoclassicistische bouwwerken.

 Het Nationale Monument als gedenkteken voor de Schotse gevallenen in de Napoleontische oorlogen. 

A landscape in time

in twee delen.

Een prachtig panoramisch overzicht waarop links het Palace of Holyroodhouse is te zien en rechts ervan het Schotse Parlement. Beide gebouwen zouden we een dag later bezoeken.

 

 Een zeer mooi panoramische overzicht.

 We volgden vervolgens vanaf de heuvel De Hume Walk, genoemd naar de filosoof en historicus Hume, die uit Edinburgh afkomstig is.

 We besloten deze te volgen naar Old Calton Cementry,

 waar we zijn graf bezochten.

 Na het bezoek aan het graf van David Hume liepen we terug naar ons hotel om even bij te komen van de inspanningen. S'avonds bezochten we nog een Italiaans restaurant dat enigszins tegenviel. Maar ja, dat kan soms gebeuren. 

Zie voor deel 3 Deel 3 bezoek Edinburgh van 22 tot 25 augustus 2015