We hebben 106 gasten online

Het Geheugen Paleis

Gepost in Blog

In het vernieuwde Publiekscentrum opende het Nationaal Archief te Den Haag de tentoonstelling ´Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven´. Het Nationaal Archief is makkelijk te bereiken omdat het gelegen is naast het Centraal Station van Den Haag. Met deze openingstentoonstelling worden de bezoekers in elf grote en kleine verhalen meegenomen op een reis door bijna duizend jaar Nederlandse Geschiedenis, van de Middeleeuwen tot de  jaren ´80 van de twintigste eeuw. De tentoonstelling ´Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven´ laat zien dat begrippen als imagebuilding, watermanagement en Haagse affaires niet alleen op deze tijd van toepassing zijn, maar ook in het verleden.

 

Enkele voorbeelden: 

 

Verloren kloosterbezit

 Acte van Soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië

 Na de Tweede Wereldoorlog barst in Nederlands-Indië een onafhankelijkheidsoorlog uit. De Nederlandse regering voert in 1947 en 1948 militaire acties uit om de orde te herstellen. Onder grote internationale druk tekent koningin Juliana uiteindelijk op 27 december 1949 de onafhankelijkheidsverklaring.

Het verleende octrooi aan de VOC

 Op 20 maart 1602 verleende de Staten Generaal aan de VOC een octrooi (vergunning) voor het alleenrecht op de handel en scheepvaart in het gebied tussen Kaap de Goede Hoop en Kaap Hoorn. OOk kreeg de VOC het recht om in het gebied overeenkomsten met vorsten te sluiten, oorlog te voeren, forten te bouwen en plaatselijke besturen te installeren.

Het traktaat van het Twaalfjarig Bestand 9 april 1609

 Na twee jaar onderhandelen sluiten de Republiek en Spanje een wapenstilstand tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Johan van Oldenbarnevelt is de drijvende kracht achter het Twaalfjarig Bestand en zet hiermee voor De Republiek een belangrijke stap op weg naar een zelfstandige staat.

Aanklacht tegen Johan van Oldenbarnevelt

 

Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt ( 1547-1619) heeft een moeiizame verhouding met en stadhouder Prins Maurits raken met elkaar in conflict. Ze zijn het niet eens over de politieke koers van het land en hebben verschillende religieuze opvattingen. Maurits beschuldigt van Oldenbarnevelt uiteindelijk van Landverraad en laat hem vastzetten op het Binnenhof. De aanklacht beslaat tientallen pagina´s.

De tentoonstelling is te bezoeken tot 29 juni 2014

Jo Swaen 18 oktober 2013