Schrijven is zo makkelijk nog niet
Een werkstuk schrijf je in verschillende fases. Zo moet je je eerst goed voorbereiden, zet je daarna al je ideeën op papier en geef tot slot je je tekst de finishing touch.
Stap 1. Bereid je voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo kun je voor je begint een planning maken, het doel van de tekst vaststellen en informatie verzamelen.
Planning
Door een planning te maken, kom je minder snel in tijdnood. Bedenk wanneer je tekst klaar moet zijn, wanneer je tijd hebt om aan je tekst te werken en hoeveel tijd elk onderdeel kost. Plan ruim! Iets schrijven kost meer tijd dan je van tevoren denkt.
Doel
Het doel van de tekst stel je vast door voor jezelf te formuleren welke vraag van de lezer je wilt beantwoorden. Zo zorg je ervoor dat je precies weet waar je over wilt gaan schrijven en welke informatie je hiervoor nodig hebt.
Stel dat je een werkstuk wilt schrijven over de Egyptische koningin Nefertiti. Dan is het doel van je tekst om alle relevante informatie over haar leven te presenteren. De centrale vraag van je tekst kan dan zijn: “Hoe kwam koningin Nefertiti aan de macht in het Egyptische Rijk van de veertiende eeuw voor Christus?”
Informatie verzamelen
Weet je het doel van je tekst? Dan kun je ook gericht informatie verzamelen. Om de vraag te beantwoorden, moet je meer weten over haar leven en de wereld waarin zij leefde. Dan kun je bijvoorbeeld informatie zoeken in de boeken over Egyptische geschiedenis in de bibliotheek en op websites van musea.
Stap 2. Schrijf je tekst
Een tekst schrijven gaat in verschillende stappen. Eerst maak je een kladversie, daarna laat je de tekst even liggen en vervolgens herschrijf je je kladversie tot een nette tekst.
De kladversie
Als je begint met schrijven, dan bedenk je eerst wát je wilt vertellen. Pas in een later stadium houd je je bezig hóe je dat dan doet. Bij de eerste kladversie kun je schrijven zonder te letten op spelling en zinsbouw. Vertel bijvoorbeeld over welke achtergrond Nefertiti had en welke belangrijke politieke gebeurtenissen tijdens haar leven plaatsvonden.
Laat je tekst liggen
Als je een tijdje niet aan je tekst werkt, kijk je daarna met een frisse blik naar je werkstuk. Neem daarom de tijd om het document even te laten liggen.
Van klad naar net
Je zult zien dat je bij deze nieuwe schrijfronde nieuwe dingen ziet in je werkstuk, die je eerder nog niet opgevallen waren. Zo zie je sneller een spelfoutje, een kromme zin en hoe (on)logisch je tekstopbouw is.
Eerst vertellen over Nefertiti’s kinderen en vervolgens over haar huwelijk met de farao is bijvoorbeeld niet de meest logische opbouw. Nu kun je dit nog gemakkelijk omdraaien.
Stap 3 Finishing touch
Als je klaar bent met de inhoud van je tekst, dan is het tijd voor de finishing touch.
Controleer de lay-out
Zorg ervoor dat de opmaak van de tekst er netjes uitziet. Zorg bijvoorbeeld dat elk hoofdstuk op een nieuwe pagina begint en voeg een inhoudsopgave toe. Heb je afbeeldingen van koningin Nefertiti toegevoegd? Zorg er dan voor dat deze netjes uitgelijnd in je tekst staan.
Laat iemand meelezen
Het makkelijkst en het moeilijkst tegelijkertijd: iemand commentaar op je tekst laten geven. Een tweede lezer ziet immers meteen welke informatie nog mist in je tekst en of je opbouw logisch is. Zo kan hij of zij je erop wijzen dat je nog niets verteld hebt over de rol van religie tijdens de regeerperiode van Nefertiti.
Als je dit goed aan wilt pakken, dan kan een professional je hierbij helpen.
Stap 4. Hulp nodig? Laat je tekst nakijken door een professional
Kom je er niet uit tijdens het schrijven? Dan kun je je laten helpen door een professional van Scribbr. Zij kijken je tekst of scriptie na op taalfouten, zinsopbouw en kunnen je ook helpen bij een logische opbouw. Van de feedback leer je ontzettend veel over je eigen schrijfwijze. En daarna kom jij thuis met een super cijfer voor je werkstuk!