We hebben 171 gasten online

Autoriteit financiële markten en beleggingsverzekeringen

Gepost in Beleggerszaken

logo afm

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft haar feitenonderzoek naar beleggingsverzekeringen afgerond. De AFM heeft de uitkomsten donderdag 9 oktober overhandigd aan de minister van Financiën, de opdrachtgever die op verzoek van de Tweede Kamer het onderzoek instelde.

Het feitenonderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste geeft een overzicht van de ontwikkeling van de markt voor beleggingsverzekeringen sinds begin jaren negentig. Ook worden de werking, de producteigenschappen en de risico's van verschillende soorten beleggingsverzekeringen geschetst. Het tweede deel levert voor meer dan vijftig veelverkochte producten voor een aantal standaardsituaties inzicht in relevante productkenmerken.

Het rapport is via bijgaande link in te zien:
Feitenonderzoek: Achtergrond van beleggingsverzekeringen

Alle doorrekeningen van de onderzochte producten:
Feitenonderzoek: Doorrekening van producten

Doorzoek hier de database met de berekeningen over de onderzochte producten:
Factsheetmodule beleggingsverzekeringen

 

Bij ruim de helft (52%) van alle 6,5 miljoen in Nederland verkochte beleggingsverzekeringen wordt de klant nu meer dan 2,5% kosten in rekening gebracht. Dit meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in haar Feitenonderzoek naar de woekerpolisaffaire.

Beleggingsverzekeringen met meer dan 2,5% kosten voldoen niet aan de kostennorm die de Ombudsman Financiële Dienstverlening Wabeke voor de toekomst maximaal te tolereren vindt. Meer dan de helft van de beleggingspolissen voldoet dus niet aan deze Wabeke-norm, blijkt uit het AFM-onderzoek.

Als verzekeraars hun klant bij een beleggingsverzekering nu meer dan 3,5% kosten in rekening brengen, dan wil Wabeke dat verzekeraars hun klanten onmiddellijk compensatie aanbieden. Dat is volgens de AFM het geval bij 15% van alle beleggingsverzekeringen.

Kosten en verzekeringspremies

Gemiddeld wordt bij alle beleggingspolissen nu 69 cent van iedere euro die de klant inlegt, belegd door de verzekeraar. De rest gaat volgens de AFM op aan kosten en verzekeringspremies.

Het beeld verschilt sterk per soort polis, blijkt uit de AFM-studie. Bij beleggingshypotheken wordt gemiddeld 64 cent van iedere betaalde euro belegd. Bij lijfrentes en vermogensopbouwproducten belegt de verzekeraar gemiddeld 71 cent van iedere euro die de belegger inlegt.

Grote variatie

Uit de AFM-studie komt ook een grote variatie naar voren van het kostenniveau binnen dezelfde categorie beleggingspolissen. Over het algemeen zijn kleine en kortlopende beleggingspolissen het meest ongunstig voor de klant.

Het is voor het eerst in de woekerpolisaffaire dat er een redelijk representatief onderzoek beschikbaar komt naar de omvang van de affaire. Eerdere onderzoekspogingen ketsten af op geruzie tussen verzekeraars, politici, consumentenorganisaties en onderzoekers.AFM-voorzitter Hans Hoogervorst is tevreden dat nu voor het eerst 'namen en rugnummers' van dure en goedkopere verzekeraars op tafel liggen. 'Iedereen moet met de billen bloot', zegt Hoogervorst

Bron: Financieel Dagblad