SNS Bank informeerde beleggers onvoldoende
Cliënten die via SNS Bank belegden in bepaalde buitenlandse beleggingsinstellingen zijn door de bank onvoldoende geïnformeerd over die fondsen, waaraan bijzondere (hoge) risico’s waren verbonden. Daarnaast heeft SNS Bank met betrekking tot verschillende fondsen het verbod overtreden om deelnemingsrechten in beleggingsinstellingen zonder vergunning, of met een beheerder zonder vergunning, op de Nederlandse markt aan te bieden.
Dat heeft De rechtbank Midden-Nederland woensdag geoordeeld in een zaak die was aangespannen door de Stichting Claim SNS/Bos & Partners tegen SNS Bank N.V. en SNS Global Custody B.V.
De stichting verweet de bank met name dat er voor cliënten is belegd in fondsen die voor deze cliënten ongeschikt waren en op individuele basis niet toegankelijk waren. Met allerhande kunstgrepen is die toegankelijkheid toch feitelijk bewerkstelligd, maar de cliënten werden daarover volgens de stichting niet adequaat geïnformeerd.
De rechtbank oordeelde dat SNS Bank wanprestatie heeft gepleegd ten opzichte van haar cliënten die op basis van execution only, veelal op advies van de externe vermogensadviseur Bos & Partners, via de bank belegden in buitenlandse beleggingsinstellingen (waaronder die van Bernard Madoff). Het ging om fondsen die niet onder toezicht stonden van of waren aangemeld bij de AFM.
Of individuele cliënten daadwerkelijk schade hebben geleden ten gevolge van de tekortkomingen van SNS Bank en zo ja: hoeveel, was in de procedure nog niet aan de orde.
SNS Global Custody B.V.
De rechtbank heeft de vorderingen van de stichting tegen SNS Global Custody B.V. afgewezen omdat dit bewaarbedrijf tegenover de cliënten slechts de (juridische) bewaring van de deelnemingsrechten tot taak had, en het daarin niet is tekortgeschoten.
Utrecht , 30-1-2013
Uitspraken: BY9836