We hebben 150 gasten online

Vier miljoen in rook op: celstraffen voor oplichting

Gepost in De belegger bedrogen

Zutphen , 10-12-2014

De rechtbank Gelderland heeft twee mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk drie jaar en twintig maanden. De twee hebben als leidinggevenden van een ogenschijnlijk professioneel opererende onderneming, de vennootschap onder firma BAOG, op grote schaal oplichting en valsheid in geschrift gepleegd.

Vier miljoen ‘in rook opgegaan’

De verdachten hebben op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van niets vermoedende particulieren. Door de verdachten is in totaal circa vier miljoen euro van particuliere beleggers aangetrokken waarbij hen werd voorgespiegeld dat zij zouden investeren in onroerend goed en konden profiteren van de huuropbrengsten van dat onroerend goed. De werkelijkheid was echter dat het geld nooit is gebruikt voor de aankoop van onroerend goed en in rook is opgegaan.

Grote financiële en emotionele gevolgen

Bovenstaande praktijken vormen een ernstige inbreuk op de rechtsorde. Verdachte en zijn (minder prominent aanwezige) medeverdachte hebben zich alleen maar laten leiden door hun eigen verlangen naar financieel gewin. De mannen hebben geen rekening gehouden met de financiële en emotionele gevolgen voor de slachtoffers die hun beleggingen hebben zien verdampen.  De handelwijze van verdachten heeft ook geleid tot concurrentievervalsing en werpt een smet op de legale beleggingswereld. De integriteit van de financiële wereld is hierdoor aangetast.

Geen inzicht in beweegredenen

De rechtbank betreurt het dat één van de verdachten zich niet heeft willen verantwoorden tegenover de rechtbank en tegenover de slachtoffers, ook al is hij daartoe wettelijk niet verplicht. De rechtbank had graag inzicht willen krijgen in zijn beweegredenen. De rechtbank heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de lange duur van de zaak.