We hebben 259 gasten online

Landis als er wat aan de hand is Deel 2 De afrekening

Gepost in Landis

landis ict group
landis Paul Kuiken

Paul Kuiken

landis John Bus John Bus

Logo landis

Chief Executieve Officer

Chief Financial Officier

drs.J.W.Swaen Historicus www.blikopdewereld.nl

Een terugblik in de perscommentaren over Landis

Landis vindt tijd rijp voor gang naar beurs

12 maart 1998

door Monique Harmsen - UTRECHT, donderdag

Als alles volgens verwachting verloopt, is de Officiële Markt van de Amsterdam Exchanges nog voor de zomer een nieuw hightech-fonds rijker. Het in Utrecht gevestigde bedrijf Landis, actief in informatie- en communicatietechnologie, zal op korte termijn een notering aanvragen.

Het doel van de beursgang is volgens mede-oprichter en bestuursvoorzitter P.E. Kuiken van Landis het genereren van nieuw kapitaal voor verdere groei van de onderneming; zowel autonoom als via acquisities.

Het bedrijf, in 1990 opgericht door een twaalftal specialisten op het gebied van distributie, marketing en netwerktechnologie, heeft de afgelopen vijf jaar een stormachtige groei doorgemaakt. De toenemende aandacht voor internet en multimedia speelde Landis in de kaart. Het bedrijf heeft op dit moment vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het is de bedoeling hier nog een aantal Europese landen aan toe te voegen.

Vorig jaar behaalde Landis een omzet van ƒ201,1 miljoen en een nettowinst van ƒ5,1 miljoen. Er werken nu 230 personen. In de Benelux is Landis marktleider met een marktaandeel van 35%.

De activiteiten richten zich op het gebied van netwerktechnologie, internet en intranet en telecommunicatie-oplossingen. Verder verleent het bedrijf diensten aan en verzorgt het opleidingen voor dealers en leveranciers van informatie- en communicatieproducten (ict).

Het bedrijf is volgens Kuiken actief als een gespecialiseerde distributeur tussen de leveranciers van netwerkproducten en de gespecialiseerde systeembouwers en dealers.

"We doen zelf geen onderzoek en ontwikkeling. We vertegenwoordigen de producenten. Voor hen doen we de

marktbenadering, leveren we diensten (zoals bijvoorbeeld opleidingen) en nemen we de logistiek voor onze rekening." Via de gespecialiseerde integrators wil Kuiken ook bij grote klanten als bijvoorbeeld Shell binnenkomen.

Landis heeft contacten met een aantal toonaangevende leveranciers zoals Cisco Systems, 3Com/US Robotics, Intel, Motorola, Computer Associates, Novell, Madge en Lucent Technologies.

De goede contacten met het Mekka van de hightech, Silicon Valley in Californië, dateren volgens Kuiken nog van de tijd dat hij werkzaam was bij het technologiebedrijf Koning en Hartman, een van de eerste leveranciers van Novell- en Microsoftproducten in de Benelux. "Ik deed toen veel seminars met Ray Noorda (Novell) en Bill Gates (Microsoft). Dat heeft veel uitstraling en daar profiteren we van."

>De beursgang is volgens Kuiken niet bedoeld om even snel te cashen maar heeft tot doel nieuw kapitaal binnen te halen zodat het bedrijf verder kan groeien. Op dit moment is 75% van de aandelen in handen van Kuiken. De overige 25% zit bij het management en de andere oprichters. Het is volgens de bestuursvoorzitter de bedoeling dat het personeel profiteert van de beursgang in de vorm van een optieregeling.

Kuiken en zijn mede-directeuren hebben bewust gekozen voor een introductie in Amsterdam in plaats van Londen of Frankfurt. "We zijn Nederlands in hart en nieren. De beurs van Amsterdam is een volwassen beurs waar we veel vertrouwen in hebben."

Over de toekomst is Kuiken zeer positief. Hij verwacht ook dit jaar een voortzetting van de stormachtige ontwikkeling van het bedrijf met een verdubbeling van omzet en winst. "Landis is de afgelopen jaren met een jaarlijkse groei van 70 tot 80% sneller gegroeid dan de markt. Dat komt door het technische karakter van ons bedrijf en door het feit dat we een relatief jong bedrijf zijn dat geen erfenissen uit het verleden hoeft mee te slepen."

Meer dan helft aandelen Landis geplaatst à ƒ25

16 april 1998

Van een onzer redacteuren

Het ICT-bedrijf Landis blijkt al iets meer dan de helft van de aandelen die naar de beurs worden gebracht te hebben geplaatst bij institutionele beleggers. Zij hebben ƒ25 per aandeel betaald, zo bleek gisteren tijdens een toelichting op het introductiebericht.

De overige aandelen gaan ƒ20 kosten. Dat wil zeggen, wie een inschrijvingsrecht heeft bemachtigd kan een aandeel kopen tegen die koers. Voor de inschrijvingsrechten zal moeten worden betaald, de verkoop daarvan geschiedt bij opbod. Landis is een snelgroeiende onderneming die actief is in Europa op het gebied van de informatie en communicatie technologie (ICT).

In totaal zullen er 3,7 miljoen aandelen worden aangeboden. Ruim 1,9 miljoen aandelen worden doorgeplaatst door het management, een kleine 1,8 miljoen aandelen worden nieuw uitgegeven. Na de plaatsing van de 1,9 miljoen aandelen bij institutionele beleggers blijven er 1,8 miljoen over voor de vrije inschrijving. Verder is er nog een 'green shoe' optie van 450.000 aandelen.

Dat betekent dat er vanaf morgen ingeschreven kan worden op 1,8 miljoen inschrijvingsrechten. Om 9.30 uur, bij begin van de beurshandel, zal worden bekendgemaakt tegen welke prijs de eerste rechten zijn geplaatst. Gisteren bleek, na enig doorvragen, dat niet alle rechten ook daadwerkelijk meteen zullen worden verkocht, ook niet als er voldoende vraag naar is. "We kunnen de rechten gespreid over de komende vijf beursdagen plaatsen", verklaarde drs. M.C. Meurs van de Nationale Investeringsbank, die de plaatsing van de aandelen begeleidt. De echte beurshandel begint op woensdag 23 april. Volgens Meurs is voor deze methode, die voor het laatst werd gebruikt bij de beursgang van Van der Moolen zo'n twaalf jaar geleden, gekozen om een rustiger start van de beurshandel te bereiken.

"Bij recente introducties leidde de bookbuilding-methode nogal eens tot hectische taferelen met scherp stijgende koersen. Dat willen wij op deze manier voorkomen", stelde Landis-bestuursvoorzitter Paul Kuiken.

Duidelijk is echter ook dat de nu gekozen methode ervoor zorgt dat Landis een maximale opbrengst krijgt voor de aandelen. Ook de opbrengst van de inschrijvingsrechten verdwijnt in de kas van de onderneming. De belangstelling, ook van de kant van kleinere beleggers blijkt groot. "We worden nu al tientallen malen per dag gebeld door mensen die willen inschrijven", meldde Paul Kuiken gisteren.

Landis wilde gisteren niet bekendmaken welke instituten een pakket van meer dan 5% hebben verworven. "Dat willen de betrokkenen zelf doen", zei Paul Kuiken. Wel wilde hij kwijt dat zo'n twintig procent van de aandelen in het buitenland is geplaatst, "vooral in Duitsland en Zwitserland". Landis heeft niet hoeven te leuren met de stukken. "We hebben wel zelf grote beleggers benaderd en die hebben geen van allen nee gezegd."

Landis is actief op het gebied van netwerkinfrastructuren, Inter- en intranet, telecommunicatie en service en opleidingen. Vorig jaar behaalde Landis een nettowinst van ƒ5,1 miljoen op een omzet van ƒ201,1 miljoen. Het aantal medewerkers is gestegen naar 178.

Voor de komende jaren heeft Landis grootste groeiplannen. Dit jaar zullen zowel omzet als winst verdubbelen. Binnen drie jaar zal de omzet het miljard moeten hebben gepasseerd en de winstmarge moet dan gegroeid zijn naar 5%.

De groei, waarvoor de beursgang vooral bedoeld is, zal voor een deel uit het buitenland moeten komen. De afgelopen jaren is Landis gestart in Duitsland en in Frankrijk (middels een overname) en dit jaar is het bedrijf in Engeland begonnen. Dit jaar al zullen de Britse activiteiten groter zijn dan de Franse, goed voor ƒ40 miljoen omzet. Landis heeft dan, met de aanwezigheid in deze landen, 60 tot 70 procent van de gehele Europese ICT-markt gedekt. Mogelijk zullen nog activiteiten worden gestart in Italië en Scandinavië (elk goed voor 10% van de ICT-markt) en Spanje/Portugal (gecombineerd 5 à 6%).

Landis sluit daarbij acquisities niet uit. De beursnotering maakt het mogelijk in die gevallen eventueel een beroep te doen op de kapitaalmarkt.

Landis is in 1991 van start gegaan na verzelfstandiging uit het roemruchte HCS. Dat gebeurde nog lang voordat HCS failliet ging.

VEB hekelt voordeel voor grote beleggers bij Landis

18 april 1998

VEB hekelt voordeel voor grote beleggers bij Landis

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, zaterdag

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is maar matig te spreken over het hernieuwde gebruik van de oude inschrijfmethode bij de beursgang van Landis, een leverancier van computernetwerken uit Utrecht.

VEB-directeur P. de Vries heeft vooral de nodige bedenkingen bij de voorkeursbehandeling voor institutionele beleggers. Zij konden inschrijven op 1,9 miljoen aandelen Landis tegen een vaste koers van ƒ25. Particulieren kunnen de aan hen toegewezen 1,8 miljoen stukken slechts bemachtigen via vooraf te kopen inschrijfrechten.

Gisterochtend werden de inschrijfrechten al voor ƒ20 per stuk verhandeld op de Amsterdamse beurs. Dat is evenveel als de prijs van het aandeel zelf. Deze hoge notering betekent dat beleggers in totaal ƒ40 neertellen voor aandelen van de beursnieuweling.

Door de hoge koers zijn particulieren nu aanzienlijk duurder uit dan de instituten die bij de onderhandse plaatsing ƒ25 per aandeel betaalden.

De begeleidende Nationale Investeringsbank (NIB) beschouwt de beursintroductie via inschrijfrechten als een succes. Een woordvoerder wijst erop dat grote koersschommelingen zoals bij de recente introducties van Unit 4 en C/Tac vooralsnog uitblijven.

De NIB heeft het oude systeem van de inschrijfrechten uit de kast gehaald omdat bij recente beursgangen het aantal beschikbare aandelen soms tientallen keren was overtekend. Voordeel voor de verkopende partijen en het bedrijf zelf is bovendien dat zij een aanzienlijk betere prijs voor hun stukken krijgen.

De VEB stelt dat er nu echter ook sprake is van enorme overvraag, met een koersexplosie van de inschrijfrechten als gevolg.

Als de 1,9 miljoen stukken die institutionele beleggers hebben gekocht ook via de beurs waren geïntroduceerd, zou het grotere aanbod de koersexplosie hebben beperkt", aldus De Vries. "Een voordeel is wel dat de gekte iets wordt getemperd." Beleggers weten nu wat ze moeten betalen om de aandelen te bemachtigen, terwijl ze bij het gebruikelijke systeem van bookbuilding maar moeten afwachten hoeveel stukken zij krijgen toegewezen.

Bod Landis op Ilion weggehoond

15 juli 1999

UTRECHT, donderdag

Het bestuur van Landis is door de Britse Ilion Group sterk in verlegenheid gebracht. De Utrechtse automatiseerder bezorgde per brief een bod om de branchegenoot over te nemen voor nog geen ƒ4 per aandeel (114p), wat neerkomt op ƒ90 tot ƒ100 miljoen. Daarop reageerde netwerkleverancier Ilion publiekelijk met de mededeling dat het bod totaal onacceptabel is.

Bestuursvoorzitter J. Bus van de Landis Group is er beduusd van. "We zijn erg verbaasd over de reactie, want normaal gesproken hebben partijen contact als er een bod op tafel komt. Het enige wat wij kregen was een persbericht."

In het communiqué schrijft Ilion dat het bod van Landis geen rekening houdt met de sterke groei en de strategische marktpositie in Europa. "Het bod ligt serieus onder de waarde van het bedrijf", stellen de Britten.

Eén van de Landis-eigenaren bezit inmiddels 13 procent van de aandelen in de Ilion Group. Nu het nieuws van de voorgenomen overname naar buiten is gekomen, kan dat de prijs volgens Bus alleen nog maar opdrijven. "Wij beraden ons nu op onze positie."

De beurskoers van het Britse bedrijf is in één maand tijd omhoog gespoten van 76 naar 110 pence. De Ilion Groep is met een omzet van ongeveer ƒ800 miljoen een stuk groter dan haar belager. Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Landis draaide vorig jaar een omzet van ƒ447 miljoen met een winst van ƒ12 miljoen.

Landis verhoogt bod op Ilion flink

15 sept 1999

UTRECHT, woensdag

Automatiseerder Landis heeft het bod op zijn Britse branchegenoot Ilion Group verhoogd. De Utrechtse netwerkleverancier heeft 1,60 Britse pond (circa ƒ5,5) per aandeel geboden, wat neerkomt op een totaalbedrag van bijna ƒ140 miljoen.

Verdere details maakt Landis waarschijnlijk overmorgen bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend, zo liet een woordvoerder dinsdag weten.

In juli hoonde Ilion een officieus bod van 1,14 pond nog weg. "Het bod ligt serieus onder de waarde van het bedrijf", reageerden de Britten toen beledigd. Het nieuwste bod van Landis, dat 0,46 pond hoger is, ligt ongeveer 30 procent boven de slotkoers van het aandeel Ilion maandag in Londen. De directie raadt het huidige bod dan ook wel aan de aandeelhouders aan, aldus Landis.

Als de overname slaagt, wordt Landis in één klap drie keer zo groot. De Ilion Group realiseerde vorig jaar een omzet van zo'n ƒ800 miljoen, terwijl Landis uitkwam op ƒ447 miljoen. Landis is echter een stuk winstgevender: Ilion boekte in het eerste halfjaar van 1999 een brutowinst van iets meer dan ƒ7 miljoen, een jaar eerder stond daar nog een verlies van ruim ƒ6 miljoen tegenover. Landis boekte over heel 1998 een winst van 12 miljoen gulden.

Automatiseerder Landis boekt 74% meer winst

18 sept 1999

AMSTERDAM, zaterdag

Met de overname van zijn Britse branchegenoot Ilion Group plaatst automatiseerder Landis zichzelf in één klap op de Europese kaart van internetspecialisten. Dat stelde bestuursvoorzitter P. Kuiken gisteren tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. "Waar zij marktleider zijn, zitten wij nog niet, en waar wij marktleider zijn, zitten zij nog niet."

Als alles goed gaat zullen Landis en Ilion vanaf 1 januari verder gaan als één bedrijf. Afgelopen dinsdag bracht de Utrechtse onderneming, naar eigen zeggen marktleider in de Benelux, een bod uit op Ilion van 1,60 Britse pond (circa ƒ5,50) per aandeel. De totale overnamesom komt daarmee op bijna ƒ140 miljoen.

In juli van dit jaar hoonde Ilion een lager bod van Landis nog weg. Nu beveelt de directie van het Britse bedrijf het bod juist warm aan. "Na drie tot vier maanden intensief overleg voorzien wij geen verdere problemen meer", aldus Kuiken. Het huidige bod zou over iets minder dan drie weken aflopen.

Drie keer zo groot
Als de overname slaagt, wordt Landis drie keer zo groot als nu. De Ilion Group realiseerde vorig jaar een omzet van zo'n ƒ800 miljoen, waar de omzet van Landis bleef steken op ƒ447 miljoen. Over de eerste zes maanden van dit jaar presenteerde Landis gisteren een omzet van ƒ284 miljoen (54% meer dan over dezelfde periode een jaar eerder) en een nettowinst van ƒ8,1 miljoen (74% meer).

De omzetgroei lag met 54% boven verwachting, aldus Landis. Autonoom nam de omzet toe met 48%. 6% was het gevolg van acquisities. De bedrijfslasten als percentage van de omzet stegen van 9,3 tot 10. Volgens Landis werd die toename vooral veroorzaakt door hogere uitgaven aan de opleiding van nieuwe werknemers en het aantrekken van ervaren mensen.

Het over te nemen Ilion is overigens een stuk minder winstgevend dan Landis zelf. Zo boekte de onderneming over de eerste zes maanden van 1999 een brutowinst van iets meer dan ƒ7 miljoen. Een jaar eerder leed Ilion nog een verlies, van ruim ƒ6 miljoen.

Het bestuur functioneerde niet goed en het bedrijf werd getroffen door, weliswaar kleinschalige, fraude, zo verklaarde Kuiken het slechte resultaat van Ilion gisteren. "Inmiddels heeft er een bestuurswisseling plaatsgevonden."

Landis herhaalde de winstverwachting voor heel 1999. Onvoorziene omstandigheden daargelaten zullen omzet en nettowinst over heel 1999 met tenminste 50% toenemen ten opzichte van die over 1998. Over 1998 boekte Landis bij een netto-omzet van ƒ447 miljoen een nettowinst van ƒ12,0 miljoen.

Weer emissie Landis

16 nov 1999 telegraaf

Weer emissie Landis

Van een onzer redacteuren - UTRECHT, dinsdag

Automatiseerder Landis heeft maandag 1,2 miljoen aandelen uitgegeven via de Nationale Investeringsbank. Daarmee wordt het aandelenkapitaal met 10,1 procent uitgebreid. De emissie volgt op een plaatsing van 1,59 miljoen aandelen een maand geleden bij institutionele beleggers.

De nieuwe emissie is bedoeld om de overname van het Britse Ilion te betalen. Landis neemt die branchegenoot over voor bijna ƒ140 miljoen. De automatiseerder meldt niet hoeveel het binnenhaalt met de jongste aandelenuitgifte. Als ze voor dezelfde prijs zijn geplaatst als de beurskoers van rond de vijftig gulden, levert de emissie ƒ60 miljoen op.

Landis klaar voor 7e industriële revolutie

2 dec 1999

Terwijl veel dienstverleners in de informatie- en communicatietechnologie de laatste tijd winstwaarschuwingen hebben afgegeven is Landis, leverancier van netwerktechnologie en -diensten, optimistisch over de resultaten van dit jaar. Echter; volgend jaar begint het grote werk pas echt. Na alle millenniumperikelen zullen de automatiseringsbudgetten vrijkomen voor nieuwe investeringen in het internet. Dit is volgens bestuursvoorzitter P. Kuiken het begin van de 'zevende industriële revolutie'.

Hier liggen de kansen voor Landis. De behoefte aan netwerken en aan beveiligingsoplossingen voor het internet zal snel toenemen. "We hebben de afgelopen jaren hard gebouwd aan een solide organisatiestructuur om deze zeer snelle groei te kunnen opvangen."

Het internet zal volgens een enthousiaste Kuiken hele bedrijfstakken veranderen. "Met behulp van e-commerce richten leveranciers zich rechtstreeks tot de klant. Een deel van de distributieketen zal wegvallen. In de toekomst zullen er alleen nog softwareleveranciers, integrators (bedrijven die alle technologieën in elkaar schuiven) en dienstverleners in de sector actief zijn. "

Consumenten krijgen volgens Kuiken eerder dan ze denken te maken het internet. Hij wees hierbij op de introductie van de WAP-telefoon waarmee berichten kunnen worden ontvangen en zelfs huishoudelijke apparatuur op afstand kan worden bediend. De opslag van gegevens vindt niet meer plaats op banden of schijven maar op een statische geheugenbank, bijvoorbeeld een chipkaart. Hierop kan nu al 5 gigabyte aan informatie, genoeg voor een videofilm, worden opgeslagen. De Landisbestuurder ziet hierin een geweldige groeimarkt. "Op dit moment zijn er 150 miljoen aansluitingen op het internet terwijl er 2 miljard pc's zijn. Slechts 8 procent heeft aansluiting."

Niet alleen de telecombedrijven en internetproviders, die nu voor astronomische bedragen concurrenten overnemen of zelf worden overgenomen, zullen van deze groei profiteren maar ook die bedrijven die de computers met het internet laten communiceren en voor de beveiliging zorgen. Op deze laatste twee gebieden is Landis actief.

Kuiken wijst op een onderzoek van het bureau IDC waarin de marktgroei van verschillende technologieën voor volgend jaar is onderzocht. Leveranciers van switches (schakelingen) kunnen rekenen op een groei van boven de 40 procent, de internet en intranet-toepassing zullen de omzet zien verdubbelen terwijl de netwerkbeveiliging op 68 procent groei kan rekenen. De grootste groei vindt plaats op het gebied van telefooncentrales, hier ligt het percentage op 92 procent volgens IDC.

De vooruitzichten zijn rooskleuring maar ook dit jaar heeft Landis goed gepresteerd. Met de geconsolideerde resultaten van de dit jaar overgenomen branchegenoot Ilion verwacht het bedrijf een nettowinst te behalen van rond de ƒ21 miljoen. Begin dit jaar werd rekening gehouden met ongeveer ƒ17 miljoen. De omzet komt vervolgens 50 procent hoger uit op ƒ1,4 miljard. De winst per aandeel zal stijgen van ƒ1,36 over 1998 naar ƒ2,05 over 1999. In 1999 is er ook een voorziening van tussen de ƒ90 en ƒ110 miljoen getroffen voor het ineenschuiven van de organisaties van Landis en Ilion. Hierbij kwamen 150 arbeidsplaatsen te vervallen.

Voor 2000 verwacht financieel directeur J. Bus een verdere stijging van de resultaten met minimaal de marktgroei van 25 procent. Daarbovenop komen nog een aantal schaalvoordelen door het ineenschuiven van de organisaties van ƒ2 miljoen per maand. Bang voor een verwatering van de winst per aandeel door de emissie die nodig was voor de overname van Ilion is Bus niet. "Onze winststijging zal voldoende zijn om het trackrecord van de groei van de winst per aandeel vol te houden." Ook voor volgend jaar staan er acquisities op stapel die wederom door uitgifte van nieuwe aandelen gefinancierd zullen worden.

Landis door overname nieuwe gigant in ict

17 april 2000

door Mirjam Brinks

>AMSTERDAM - Technologieconcern Landis neemt Detron over voor ongeveer ƒ750 miljoen. Beide concerns zijn actief in detachering en dienstverlening voor de telecommunicatie. Met de overname krijgt Landis een vooraanstaande positie in de Europese sector voor telecom-dienstverlening.

Dit is gisteren door diverse betrouwbare bronnen desgevraagd bevestigd. Vandaag worden de details van de geplande overname bekend gemaakt. De 36-jarige Detron-directeur en grootaandeelhouder George Banken was al langer zeer ontevreden over de beurskoers. Terwijl de onderneming ieder jaar weer goede resultaten laat zien, blijft de beurskoers ver achter. "Wij worden door beleggers zwaar onderschat", zei Banken onlangs in een interview.

De telecom-dienstverlener uit Zaltbommel was zelf al aan het kijken naar nieuwe overnamekandidaten. Twee weken geleden kwam echter totaal onverwacht Landis met een zeer aantrekkelijk voorstel om de hoek kijken. Volgens ingewijden betaalt Landis een prijs van 43% boven de beurskoers. Dat betekent dat de 10,5 miljoen aandelen, waarvan de helft in het bezit is van de bestuursvoorzitter, voor EUR 32,18 gekocht worden. Vrijdag sloot het aandeel Detron op EUR 22,50.

De raad van bestuur van Detron blijft nog zeker 3 maanden verbonden aan de nieuwe superonderneming. Alle 1600 medewerkers gaan in eerste instantie over naar Landis. De zeer jonge multi-miljonair Banken gaat naar alle waarschijnlijkheid met zijn geld verder investeren.

Het negen jaar oude bedrijf is ruim twee jaar bezig geweest om de beursgang te verwezenlijken. Nu, na ruim een jaar is de droom echter al weer over. In maart 1999 is de introductiekoers vastgesteld op EUR15. Na maanden kwam de koers eindelijk iets boven de EUR 20 uit, maar dit is nog altijd veel te laag, zo meent de bestuursvoorzitter.

Landis is het vooral om de telecom-expertise van Detron te doen. Die hebben ze immers zelf niet. Door deze overname kan het concern haar klanten straks een volledig telecom-pakket bieden.

Bestuursvoorzitter Paul Kuiken van Landis gaf vorige maand tijdens de presentatie van de jaarcijfers al aan dit jaar zeer grote overnames te willen doen. "Binnen enkele jaren willen we Europees marktleider zijn op het gebied van internet- en telecom-technologie", aldus Kuiken, die al aangaf alleen in Europa naar overnamekandidaten te zoeken. Met de vandaag gedane koop komt Kuiken al snel dicht bij zijn wens om de grootste te zijn.

Uit eerder gedane acquisities blijkt dat de Landis-topman keihard is voor de overgenomen bedrijven. De naam wordt resoluut omgevormd tot Landis en niet bruikbaar personeel kan vertrekken. Zo heeft hij het afgelopen jaar 16 directeuren naar huis gestuurd.

De Utrechtse onderneming, die naar eigen zeggen marktleider is in de Benelux, heeft vorig jaar voor ƒ140 miljoen de Britse branchegenoot Ilion overgenomen. Het ineenschuiven van beide organisaties kostte 150 arbeidsplaatsen.

De Detron-topman heeft in 1991 met geleend geld via een management buy-out Detron losgemaakt van het toenmalige Franse moederconcern. Al snel werd het ene na het andere bedrijf gekocht, met als uitschieters Philips Semiconductor Engineering en Lucent service & maintenance. Onlangs kondigde de onderneming nog aan een internet-tak op te zetten. "We gaan geen websites ontwerpen, maar juist de technische infrastructuur ontwerpen en implementeren", aldus Banken bij de bekendmaking.

Het zwaartepunt van Detron ligt op het ontwerpen, bouwen, testen en onderhouden van (tele)communicatienetwerken. Deze devisie, Telecom Services gehten, is goed voor bijna driekwart van de omzet. De andere activiteiten (Industrial Services) richten zich op het aanbieden van industriële, technische diensten aan (middel) grote ondernemingen en overheidsinstellingen.

De omzet van de Gelderse onderneming is het afgelopen jaar met 63% tot EUR 195 miljoen en de nettowinst groeide van EUR 4,9 miljoen naar EUR 13,8 miljoen.

Landis had in 1999 een omzet van EUR 643 en de nettowinst van het concern groeide met 82% tot EUR 9,9 miljoen.

Technologiegigant Landis koopt voor ƒ750 mln. Detron

17 april 2000

Van onze financiële redactie AMSTERDAM - Technologiegigant Landis neemt voor maar liefst 750 miljoen gulden branchegenoot Detron over.

Door deze super-overname ontstaat er in Nederland een nieuwe 'reus' op het gebied van dienstverlening voor de telecommunicatie. Detron-eigenaar George Banken (36) wil zijn onderneming verkopen omdat de beurskoers, sinds de introductie van ruim een jaar geleden, blijft tegenvallen.

Landis hoopt door deze overname Europees marktleider op het gebied van internet en telecom-technologie te worden.

Alle 1600 medewerkers van Detron gaan over naar het in Utrecht gevestigde Landis.

Landis door overname nieuwe gigant in ict

Mirjam Brinks

AMSTERDAM - Technologieconcern Landis neemt Detron over voor ongeveer ƒ750 miljoen. Beide concerns zijn actief in detachering en dienstverlening voor de telecommunicatie. Met de overname krijgt Landis een vooraanstaande positie in de Europese sector voor telecom-dienstverlening.

>Dit is gisteren door diverse betrouwbare bronnen desgevraagd bevestigd. Vandaag worden de details van de geplande overname bekend gemaakt. De 36-jarige Detron-directeur en grootaandeelhouder George Banken was al langer zeer ontevreden over de beurskoers. Terwijl de onderneming ieder jaar weer goede resultaten laat zien, blijft de beurskoers ver achter. "Wij worden door beleggers zwaar onderschat", zei Banken onlangs in een interview.

De telecom-dienstverlener uit Zaltbommel was zelf al aan het kijken naar nieuwe overnamekandidaten. Twee weken geleden kwam echter totaal onverwacht Landis met een zeer aantrekkelijk voorstel om de hoek kijken. Volgens ingewijden betaalt Landis een prijs van 43% boven de beurskoers. Dat betekent dat de 10,5 miljoen aandelen, waarvan de helft in het bezit is van de bestuursvoorzitter, voor EUR 32,18 gekocht worden. Vrijdag sloot het aandeel Detron op EUR 22,50.

De raad van bestuur van Detron blijft nog zeker 3 maanden verbonden aan de nieuwe superonderneming. Alle 1600 medewerkers gaan in eerste instantie over naar Landis. De zeer jonge multi-miljonair Banken gaat naar alle

waarschijnlijkheid met zijn geld verder investeren.

Het negen jaar oude bedrijf is ruim twee jaar bezig geweest om de beursgang te verwezenlijken. Nu, na ruim een jaar is de droom echter al weer over. In maart 1999 is de introductiekoers vastgesteld op EUR15. Na maanden kwam de koers eindelijk iets boven de EUR 20 uit, maar dit is nog altijd veel te laag, zo meent de bestuursvoorzitter.

Landis is het vooral om de telecom-expertise van Detron te doen. Die hebben ze immers zelf niet. Door deze overname kan het concern haar klanten straks een volledig telecom-pakket bieden.

Bestuursvoorzitter Paul Kuiken van Landis gaf vorige maand tijdens de presentatie van de jaarcijfers al aan dit jaar zeer grote overnames te willen doen. "Binnen enkele jaren willen we Europees marktleider zijn op het gebied van internet- en telecom-technologie", aldus Kuiken, die al aangaf alleen in Europa naar overnamekandidaten te zoeken. Met de vandaag gedane koop komt Kuiken al snel dicht bij zijn wens om de grootste te zijn.

Uit eerder gedane acquisities blijkt dat de Landis-topman keihard is voor de overgenomen bedrijven. De naam wordt resoluut omgevormd tot Landis en niet bruikbaar personeel kan vertrekken. Zo heeft hij het afgelopen jaar 16 directeuren naar huis gestuurd.

De Utrechtse onderneming, die naar eigen zeggen marktleider is in de Benelux, heeft vorig jaar voor ƒ140 miljoen de Britse branchegenoot Ilion overgenomen. Het ineenschuiven van beide organisaties kostte 150 arbeidsplaatsen.

De Detron-topman heeft in 1991 met geleend geld via een management buy-out Detron losgemaakt van het toenmalige Franse moederconcern. Al snel werd het ene na het andere bedrijf gekocht, met als uitschieters Philips Semiconductor Engineering en Lucent service & maintenance. Onlangs kondigde de onderneming nog aan een internet-tak op te zetten. "We gaan geen websites ontwerpen, maar juist de technische infrastructuur ontwerpen en implementeren", aldus Banken bij de bekendmaking.

Het zwaartepunt van Detron ligt op het ontwerpen, bouwen, testen en onderhouden van (tele)communicatienetwerken. Deze devisie, Telecom Services gehten, is goed voor bijna driekwart van de omzet. De andere activiteiten (Industrial Services) richten zich op het aanbieden van industriële, technische diensten aan (middel) grote ondernemingen en overheidsinstellingen.

De omzet van de Gelderse onderneming is het afgelopen jaar met 63% tot EUR 195 miljoen en de nettowinst groeide van EUR 4,9 miljoen naar EUR 13,8 miljoen.

Landis had in 1999 een omzet van EUR 643 en de nettowinst van het concern groeide met 82% tot EUR 9,9 miljoen.

Detron blaast fusie af, Landis zet bod toch door

28 april 2000

ZALTBOMMEL - Automatiseerder Landis gaat een vijandelijk bod uitbrengen op de aandelen van telecombedrijf Detron. De laatste kondigde gisteren bij monde van oprichter/directeur George Banken aan de geplande overname door Landis eenzijdig af te blazen.

Banken vond de dramatische koersdaling van Landis voldoende reden om af te zien van de overname door de in Utrecht gevestigde onderneming.

In nog geen twee weken tijd is de koers van Landis gedaald van EUR 49,30 naar EUR 39,50. "Deze daling betekent 20% waardevermindering van het bedrijf", rekende Banken voor.

Landis-directeur Paul Kuiken is echter laaiend over de beslissing van Banken. Hij zei gisteravond 'overrompeld' te zijn door de mededeling van de Detron-topman.

"We kunnen Banken en financieel directeur Nagtzaam, persoonlijk houden aan de met hen als aandeelhouder gesloten overeenkomst waarin zij zonder enig voorbehoud zich verbonden hebben tot het leveren van hun aandelen. Deze aandelen vormen een meerderheidsbelang in Detron", aldus Kuiten. Na het verwerven van dit meerderheidsbelang komt er eenzelfde bod voor de overige aandeelhouders van Detron. "Daarmee is dan de eenzijdige mededeling van Detron zonder enig effect", meent Kuiken.

Vooraanstaande positie

Volgens Banken was hij het aan de aandeelhouders verplicht om te besluiten om niet met Landis in zee te gaan. Op 17 april werd de geplande acquisitie door beide partijen vol trots aangekondigd. Landis zou hierdoor een vooraanstaande positie in de Europese sector voor telecom-dienstverlening krijgen.

Het koersverloop van Detron is de laatste weken vrij stabiel. Daags voor de bekendmaking van de overname stond het aandeel Detron op EUR 22,50. Gisteren sloot het zelfs iets hoger op EUR 23,45.

Paul Kuiken en George Banken hadden tot op heden alleen een aandelen- ruilregeling afgesproken. Daarbij moest 1,6 aandeel Detron 1 aandeel Landis opbrengen. Daarmee was het bod toen nog ƒ709 miljoen waard. "Over een definitieve prijs zou pas op 15 mei worden onderhandeld. Op basis van de huidige koersontwikkeling heb ik er echter op aangedrongen dat dit eerder zou gebeuren, maar dit werd door Landis keer op keer geweigerd", aldus de Detron-directeur, die gisteren via een briefje aan zijn beoogde partner liet weten definitief van de overname af te zien.

Telecom-expertise

Landis wilde de branchegenoot vooral om zijn telecom-expertise inlijven. Deze mist de onderneming, die de klanten graag een volledig telecom-pakket wil bieden, immers nog altijd. Ook heeft het concern al eerder aangegeven dit jaar grote overnames te willen doen om zo Europees marktleider op het gebied van internet- en telecom-technologie te worden.

Banken zei gisteren geen claim van de automatiseerder te verwachten. Wel rekende hij op een "minder aardig briefje" van Kuiken. Dat werd dus iets feller dan hij gedacht had.

Alsnog huwelijk Landis en Detron

Van een onzer verslaggeefsters 12 mei 2000

AMSTERDAM - Telecombedrijf Detron komt na ruim een week 'vechten' alsnog in handen van automatiseerder Landis. De eerder overeengekomen ruilverhouding blijft gehandhaafd. Voor 1,6 aandeel Detron wordt één aandeel Landis geboden. Ruim 65% van de Detron-aandeelhouders staat inmiddels achter deze overname.

Vorige maand gaven beide concerns al aan te willen fuseren om zo een Nederlandse gigant op het gebied van dienstverlening voor de telecomsector te worden. Dit droomhuwelijk werd door Detron echter vroegtijdig afgeblazen vanwege de steeds verder dalende koers van Landis. Paul Kuiken, directeur van Landis dreigde vorige week dan ook een vijandelijk bod op de branchegenoot uit te brengen.

"Zover heeft het gelukkig niet hoeven komen", zegt een opgeluchte Kuiken. Wel geeft hij toe dat het een zeer vervelend traject is geweest om de directeur van Detron, de 36-jarige George Banken, te overtuigen van deze overname. "Uiteindelijk heeft de lange termijnvisie de doorslag gegeven", zo verklaart de Landis-topman, die ervan overtuigd is dat de nieuwe gigant vele strategische en synergetische voordelen gaat bieden. "Beleggers in Landis kiezen namelijk voor de toekomst in internet." De nieuwe ict-organisatie zal marktleider zijn in de Benelux en daarnaast ook in Europa tot de top behoren.

Ook Banken zegt uiteindelijk tevreden te zijn met de gemaakte afspraken. "Er staat straks immers een pracht-onderneming die alles in zich heeft om erg groot te worden. Natuurlijk had ik er voor de aandeelhouders financieel liever iets meer uitgehaald", zegt de Detron-topman die zelf 50% van de aandelen in handen heeft.

Behalve de afgesproken ruilverhouding zijn beide partijen ook een stockdividend overeengekomen wat betekent dat de Detron aandeelhouders voor iedere 40 aandelen er één bijkrijgen. Het aantal uitstaande aandelen Detron zal hierdoor uitbreiden met 2,5%. Hiermee is Landis de Zaltbommelse organisatie toch nog enigszins tegemoet gekomen.

De Landis-bestuurder erkent verder dat de overname door de koersdaling van het aandeel Landis goedkoper uitpakt. Oorspronkelijk zou de operatie de automatiseerder ruim ƒ700 miljoen kosten, nu hoeft Kuiken ƒ100 miljoen minder uit te geven.

Een voorwaarde voor deze overname is wel dat de Detron directie na een maand afscheid neemt van het nieuwe concern. Zowel Banken als twee andere directeuren moeten op zoek naar nieuwe activiteiten. "Twee kapiteins op één schip werkt nou eenmaal niet", meent de Landis-directeur. De Detron directie lijkt hierdoor echter niet geschokt. "Ik heb nog een investeringsmaatschappij waarmee ik jonge bedrijven in de technologie steun", reageert Banken. "Ik ben immers nog te jong om hele dagen te gaan golven. Bovendien heb ik een hekel aan die sport", zo vult hij aan. Landis is vooral zeer geïnteresseerd in de Telecom-expertise van Detron. Deze hebben ze immers zelf niet. Straks kan het concern haar klanten dan ook eindelijk een volledig telecompakket bieden. De afdeling Detron interimtechniek is voor Landis minder interessant. "Deze dienst, die 800 medewerkers telt, staat dan ook te koop", zegt Kuiken. De nieuwe combinatie biedt aan 4000 mensen werk en was in 1999 goed voor een omzet van ƒ1,8 miljard, waarvan ƒ1,4 miljard door Landis werd gedraaid. De gezamenlijke nettowinst bedroeg vorig jaar ƒ41 miljoen.

Landis-top bestrijdt handel met voorkennis

14 juni 2000

Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM - De overname van Detron door Landis lijkt na een aantal woelige wendingen nu toch echt in kannen en kruiken. De aandeelhouders van Detron keurden gisteren in Zaltbommel de overname goed, terwijl de aandeelhouders van Landis in het trendy Amsterdamse Hotel Blakes 'slechts' geïnformeerd werden. "Dat vonden we zelf ook wat jammer", grapte de voorzitter van de raad van commissarissen C. de la Haye van Landis.

De la Haye opende de informatieve bijeenkomst van Landis met een ingelast agendapunt, namelijk de vermeende voorkenniszaak omtrent bestuurder en oprichter Alex Ofman. Ofman gaf op 31 maart opdracht aan zijn bank om 20.000 aandelen Landis te verkopen, waarmee hij een slordige ƒ2,3 miljoen opstreek. Op dat moment was er echter nog geen sprake van gesprekken met Detron verzekerde Ofman. "Alles was afgerond voor 7 april, de dag dat de eerste gesprekken met Detron plaatsvonden."

Een emotionele bestuursvoorzitter Paul Kuiken trok fel van leer tegen de suggestie van handel met voorkennis van zijn mede-oprichter. "Ik vind het riool- en straatjournalistiek. Het is een verrekt rottige timing", gaf hij toe. "Maar als je weet dat je niet in overnamebesprekingen bent, mag je verkopen. Bovendien is het keurig aangemeld."

Ook de raad van commissarissen gaf aan achter Ofman te staan. "Het is allemaal wel erg ongelukkig, maar ik geloof hem", aldus president-commissaris De la Haye.

Overigens is het gebeurde wel aanleiding voor de onderneming om nog eens goed te kijken naar de regels omtrent de verkoop van aandelen door de bestuurders. Of dit ook tot (nog) strakkere regels zal leiden, is echter nog niet duidelijk.

"Het gebeuren rond World Online heeft iedereen kopschuw gemaakt. We zullen ons beraden op hoe we het goed gaan oplossen." Een eventueel onderzoek van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) ziet de onderneming met vertrouwen tegemoet. "Het zou het beste bewijs zijn dat er niks aan de hand is", waren de bestuurders het eens.

De informatieve bijeenkomst was tevens de gelegenheid om aan te kondigen dat op 1 juli een 'B2B' webportaal geopend gaat worden Landis.com genaamd waarop de zakelijke klanten van de fusiecombinatie naar hartelust internet- en telecomdiensten in kunnen kopen. Kuiken verwacht dat het

portaal in 2001 al een omzet zal genereren van EUR1 miljard. Bovendien moet de internetdienst een reductie van de overhead-kosten opleveren van 50%. "Wij hoeven straks alleen nog maar consultants en engineers te leveren. Het hele proces van bijvoorbeeld offertes en administratie loopt via internet."

Kuiken toonde zich tevens vol vertrouwen over de vraag naar de diensten van zijn onderneming die de aanstaande veiling van UMTS-licenties gaat genereren. Door het scala aan diensten dat Landis en Detron samen in portefeuille hebben (netwerken voor stem- en dataverkeer) verwacht hij de ideale partner te zijn. Te meer daar de telecomondernemingen die de licenties in de wacht gaan slepen naar verwachting diep in de buidel zullen moeten tasten.

Landis doet bod op Detron gestand

28 juni 2000

AMSTERDAM -Landis doet het openbaar bod op alle uitstaande gewone aandelen Detron gestand.

Op de sluitingsdatum van de aanmeldingstermijn, 27 juni 2000, zijn 10.055.857 aandelen Detron aangemeld. Deze aandelen vertegenwoordigen gezamenlijk een belang van 93,8% in het geplaatste kapitaal van Detron.

Onder verwijzing naar het biedingsbericht tevens prospectus d.d. 6 juni 2000 zal per aangemeld aandeel 1,25 aandeel Landis geleverd worden uiterlijk op 4 juli 2000.

Zoals gemeld in het biedingsbericht tevens prospectus zal Landis de AEX-effectenbeurs verzoeken de notering van aandelen Detron aan de AEX-effectenbeurs zo spoedig mogelijk te beëindigen.

Na-aanmelding is nog mogelijk tot 12 juli 2000 hetgeen houders van aandelen Detron in de gelegenheid stelt nog niet aangemelde aandelen Detron alsnog aan te melden tot uiterlijk 12 juli 2000, tegen de in bovenvermeld biedingsbericht tevens prospectus genoemde voorwaarden.

Aandeelhouders die gebruik wensen te maken van deze gelegenheid to na-aanmelding en hun aandelen Detron hebben gedeponeerd bij een bank of commissionair, dienen hun aandelen via hun bank of commissionair bij ING Bank, Bijlmerplein 888 te Amsterdam, aan te melden.

Landis verwerft bureau 7W&H

4 juli 2000 telegraaf

AMSTERDAM-Technologiebedrijf Landis wil adviesbureau 7W&H uit Oosterhout overnemen.

Dit bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen van datanetwerkinfrastructuren. Het adviesbureau is goed voor een jaaromzet van 2,5 miljoen gulden en is winstgevend, aldus woordvoerder John Bus in een toelichting. Er werken 15 mensen. Landis is blij met de aankoop. "Wij missen de kennis om complexe en grote netwerken te ontwerpen", zegt Bus. De netwerken van 7W&H worden onder andere gebruikt in dealingrooms van banken. In Nederland bestaan ongeveer vijf van dit soort adviesbureaus, schat Bus. Landis wil de overname betalen met aandelen. Financiële details worden niet bekendgemaakt.

Landis verkoopt DIT Interim Techniek

14 juli 2000

3 augustus 2000

AMSTERDAM -Topman G. Banken van Detron heeft via zijn persoonlijke vennootschap Infratronics Netwerk Consultancy een aandelenpakket ter waarde van f 85 miljoen herplaatst.

Het restantbelang van Banken valt in zijn geheel onder de lock-up regeling van 12 maanden zoals genoemd in het biedingsbericht van 6 juni naar aanleiding van het bod van Landis op Detron.

Na deze herplaatsing is de Achmea Groep een nieuwe grootaandeelhouder in Landis. Daarnaast heeft Delta Lloyd het belang in Landis weer opgevoerd naar meer dan 5%. In totaal zijn er 2,7 miljoen aandelen Landis geplaatst.

Het herplaatsen van de aandelen van Infratronics is een van de activiteiten die afgerond zijn in het kader van een snelle integratie van het overgenomen Detron. Ook de verkoop van het technische uitzendbureau DIT Interim Techniek is al afgerond. Daarnaast is de achtergestelde lening van Industrial Automation terugbetaald en afgewikkeld en is een mandaat verstrekt aan KBC en de Royal Bank of Scotland om een syndicated loan faciliteit te arrangeren ter waarde van 135 miljoen euro ter financiering van het werkkapitaal.

Telecom lijkt goudmijn voor Landis

6 september 2000

AMSTERDAM-De snelle veranderingen in de telecomwereld hebben netwerkspecialist Landis geen windeieren gelegd. Bij een omzetdaling van 23% zag Landis de winst in het eerste halfjaar verdubbelen van 3,6 miljoen euro over de eerste helft van 1999 naar ruim 7 miljoen euro.

Er zit nog veel meer in het vat. De recente UMTS-veilingen waarbij frequenties werden verkocht voor de derde generatie mobiele telefonie, die snel internetten via het mobieltje mogelijk moet maken, is in de ogen van bestuursvoorzitter Paul Kuiken van Landis een toekomstige goudmijn.

"Op dit moment zijn er drie landen UMTS-frequenties geveild. Die hebben een bereik van 155 miljoen mensen in Duitsland, Groot Brittannië en Nederland. Straks komen daar België, Frankrijk en Italië nog bij, dan is het bereik 250 tot 260 miljoen mensen. Er zijn zo'n 80 telecombedrijven actief op dit moment. Die dingen allemaal mee naar een UMTS-frequentie. Over tien jaar wordt de volgende technologische stap gezet met het Wireless Loop waarbij alles via het Internet Protocol loopt. Al deze bedrijven hebben haast en een dringende behoefte aan kennis. Die willen wij leveren. We streven er naar om tot de grootste drie dienstverleners op dit gebied in Europa te worden" aldus Kuiken.

UMTS is echter niet de enige markt met dubbele groeicijfers. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers geeft Kuiken een gratis college in de nieuwe ontwikkelingen in de telecomsector. Naast UMTS vinden er ontwikkelingen plaats in het vaste netwerk waarbij de gewone koperkabels geschikt worden gemaakt voor breedband internetten (beeld, video, spraak en data) volgens de XDSL-standaard. Daarnaast is er de kabelmarkt die geschikt moet worden gemaakt voor zaken als internetten en telefoneren via de kabel.

Ook hier zit Landis een grote rol voor zichzelf weggelegd. Het bedrijf begon negen jaar geleden als handelsonderneming maar is inmiddels uitgegroeid tot een volledige dienstverlener op het gebied van communicatienetwerken. Volgens Kuiken is Landis, samen met de concurrenten Getronics en het

Belgische Telindus, als een van de weinige bedrijven goed gepositioneerd om de telecombedrijven de benodigde kennis en apparatuur voor de nieuwe netwerken te leveren. Het personeelsbestand van 3500 personen bestaat nu voor 80% uit consultants en serviceverleners. Landis heeft contracten met alle grote leveranciers van netwerkproducten zoals bijvoorbeeld de satellieten die in de zendmast zitten of schakelkasten voor telefoonnetwerken. Daarnaast beschikt het over de benodigde kennis om de apparatuur in een netwerk in te bouwen en te beheren. Telecomaanbieders zoals Dutchtone, Ben en Libertel huren het bedrijf in voor het technische beheer van hun netwerk. Daarnaast beschikt men over 200 eigen docenten voor trainingen en opleidingen.

Kuiken verwacht dat de grote ordergolf op het gebied van UMTS pas in 2001 en 2002 zal loskomen. Voor UMTS zijn om te beginnen al twee keer zoveel antennes nodig als voor GSM. Hier kan Landis profiteren van de positie van Detron op dit gebied. Tot 2010 verwacht hij een 'een groei die ver boven de groeiverwachtingen van vandaag zullen staan'. Voor dit jaar is dat in ieder geval een verdubbeling van de winst en een stijging van de winst per aandeel met 50%. Dat laatste is het gevolg van enige verwatering door de overnames van Detron en Ilion. Op Europees niveau streeft Landis naar een 'fair share' van de markt. Volgens Kuiken betekent dit, uitgaande van drie grote marktpartijen, een marktaandeel van 30%.

"Landis moet dan groeien van de huidige 3500 werknemers naar zo'n 10.000 werknemers. Anders kun je niet mee",aldus Kuiken. Deze groei zal grotendeels moeten plaatsvinden via grote overnames in Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië. Volgens Kuiken heeft het bedrijf zo'n 7 mogelijke kandidaten op het verlanglijstje staan.

Kredietfaciliteit voor Landis

26 september 2000

AMSTERDAM-Technologieconcern Landis heeft met KBC Bank en The Royal Bank of Scotland een driejarige kredietfaciliteit geregeld ter waarde van 135 miljoen euro.

Het is onduidelijk waar Landis de miljoenen voor wil gebruiken. Dinsdagochtend was niemand bij het Utrechtse bedrijf beschikbaar voor commentaar.

Landis koopt Citee

16 oktober 2000

AMSTERDAM -Landis heeft met ict-bedrijf Citee een intentieverklaring getekend voor de overname van de laatstgenoemde.

Landis wil met de overname de divisie Landis Business Networks versterken. Dit maakte de ict-diensverlener maandag in een persbericht bekend. De divisie richt zich op het ontwerpen, bouwen en testen van voice- en datanetwerken in gebouwen van bedrijven.

Citee is in Rijswijk gevestigd en levert ondersteunende diensten voor grote klanten bij het invoeren, gebruiken en exploiteren van technologie. Klanten van het bedrijf zijn onder meer Nokia, Daimler Crysler en Unilever.

Voor dit jaar verwacht het bedrijf een winst te realiseren van rond de ƒ60 miljoen en heeft 300 mensen in dienst. Twee internet concepten van Citee zijn KoopCitee.nl en BedWeb.

Landis tekent kredietfaciliteit

21 november 2000

AMSTERDAM (DFT) -Op 10 november dit jaar heeft Landis een kredietfaciliteit ter waarde van 135 miljoen euro getekend met een aantal internationale banken. Het mandaat om deze lening te arrangeren was gegeven aan KBC Bank en The Royal Bank of Scotland.

De plaatsing was volgens het bedrijf ´bijzonder succesvol´ . Als gevolg daarvan is de faciliteit inmiddels opgerekt tot 175 miljoen euro.

Landis zal de faciliteit, die een looptijd heeft van drie jaar, gebruiken om het werkkapitaal te financieren.

Deelnemende banken zijn ABN Amro (25 miljoen), ING Bank (25 miljoen), Commerzbank (15 miljoen), Raiffeisen Zentralbank Osterreich (15 miljoen), Societe Generale (10 miljoen) en Credit Agricole D´Ile de France (5 miljoen).

Landis koopt Data Connectivity

27 november 2000

AMSTERDAM (DFT) -Landis heeft het Britse Data Connectivity overgenomen, dat is gevestigd in Basingstoke, Hampshire. De stap moet direct bijdragen aan de winst per aandeel van Landis.

De overname moet Landis UK een sterkere positie geven op de ´convergerende´ markten voor data en telecommunicatie. Het gecombineerde bedrijf moet toonaangevend worden op het gebied van levering, ontwerp, testen en onderhoud van projecten in voornoemde markten.

De acquisitie betekent voor Landis het startschot voor een verdere uitrol van Landis Publish Networks in het Verenigd Koninkrijk.

Landis krijgt onderwijsopdracht

16 januari 2001

AMSTERDAM-Landis Interactive Media Eindhoven, onderdeel van Landis, heeft van uitgeverij Malmberg in Den Bosch opdracht gekregen voor de bouw van een serie nieuwe interactieve leermiddelen voor rekenmethodes voor het basisonderwijs.

Met de opdracht is een bedrag van tussen de f 1 en f 2 miljoen gulden gemoeid.

Op dit moment worden er interactieve CD-roms ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar onder de titel 'pluspunt' en ' De wereld in getallen'. Zeven van de tien basisscholen maken gebruik van één van beide rekenmethodes.

Landis haalt 40 miljoen euro op

22 februari 2001

AMSTERDAM-Technologieconcern Landis haalt 40 miljoen euro uit de markt.

Daartoe heeft het een intentie-overeenkomst gesloten met een aantal institutionele beleggers. Zij krijgen nieuwe aandelen in het bedrijf. Details over de plaatsing volgen in een later stadium.

Landis verkoopt telco-onderdelen

23 juni 2001

AMSTERDAM (DFT) -Landis heeft op 22 januari een intentieverklaring getekend met CSS Telecom inzake de verkoop van een deel van Landis Business Networks.

De bedrijven TAB Telecom, Sekuritel en Protèl zullen worden overgedaan aan CSS. De bedrijven zijn onderdeel van het vorig jaar door Landis overgenomen Detron en focussen zich op end-users in het midden- en kleinbedrijf.

Met de verkoop wordt verdere invulling gegeven aan de strategie van Landis om zich te richten op de groot-zakelijke markt, aldus het bedrijf. Landis zal tevens de telecom distributieactiviteiten van Avaya en Siemenssytemen van CSS overnemen.

Financiële details zijn niet bekend gemaakt.

Duitse UMTS-order Landis

23 februari 2001

AMSTERDAM (DFT) -

ICT-bedrijf Landis heeft een overeenkomst gesloten met het Duitse T-Mobile voor de implementatie van een air-interface voor het nieuwe UMTS-netwerk in het oosten van Duitsland.

Volgens Landis brengt de order volledige 'turn key'-diensten met zich mee zoals site-beheer, planning en ontwerp. Berlijn, Dresdner en Leipzig zullen als eersten van het nieuwe UMTS-netwerk profiteren.

Financiële details zijn bekendgemaakt.

Landis verrast door koersdaling

6 maart 2001

AMSTERDAM-

De koers van het aandeel Landis moest woensdagochtend na het bekendmaken van de jaarcijfers fors terrein prijsgeven. Ondanks een winststijging van 150% dook het aandeel aanvankelijk 8% in de min.

Dat was voor een groot deel het gevolg van een tegenvallende omzetontwikkeling. Daar waar Landis vorig jaar nog uitging van een groei van de omzet, exclusief Detron, van 25% werd vanochtend gemeld dat de omzet slechts met 4% is toegenomen tot 668 miljoen euro. Dit was een gevolg van een aantal desinvesteringen. Met name bij het vorig jaar overgenomen Ilion werd een groot deel van de omzet gedesinvesteerd omdat hier te lage marges werden behaald en Landis wil opschuiven naar de hogere marges. Dit had een nadalig effect op de omzet van 300 miljoen gulden. Ook bij het overgenomen Detron werd voor 80 miljoen gulden gedesinvesteerd.

Volgens Kuiken heeft het bedrijf er bewust voor gekozen geen omzetwaarschuwing te laten uitgaan. "Het was een heel moeilijke markt. Het millenium zorgde voor een stagnatie op de markt. We hoopten op een herstel in de tweede helft. Pas in het laatste kwartaal van het jaar in november weet je pas waar het heen gaat. We hebben ons afgevraagd of we de tegenvallende omzet moesten melden terwijl daar tegenover een sterke winststijging en een goede stijging van de brutomarge stond. Wij zagen geen reden voor een winstwaarschuwing. Pas na november ging het iets harder achteruit", aldus Kuiken die volgens eigen zeggen alle reden voor een feestje ziet.

Over dit jaar spreekt de Landis-topman geen verwachting uit. "Wij zijn afhankelijk van onze toeleveranciers en onze klanten, waaronder KPN, Libertel en de andere telecomaanbieders, en die doen ook geen uitspraken. We weten niet waar het heen gaat." Kuiken wil wel kwijt dat de brutomarge boven de 26% zal uitkomen en dat de ebita-marge naar 7 tot 8% zal groeien.

Landis maakt belofte niet waar

6 maart 2001

UTRECHT (DFT)-

De nettowinst van de automatiseerder Landis, opgericht door Paul Kuiken, is vorig jaar toegenomen van de 9,9 miljoen euro uit 1999 tot 24,7 miljoen euro. Toch speelde de malaise in de hightech sector het bedrijf parten. Eerder uitgesproken verwachtingen werden niet bewaarheid.

Landis moet dinsdagochtend op het Damrak bloeden voor tegenvallende omzetcijfers over 2000. De omzet steeg slechts met 3,9% tot 668 miljoen euro. Volgens Landis is de geringe omzetgroei te wijten aan de tegenvallende markt in de Europese ICT-sector. Beleggers straften hard af. Het aandeel plonste maar liefst 9,8% omlaag tot 12,45 euro.

Over de verwachtingen voor dit jaar durfde Landis geen uitspraak te doen. Het afgelopen jaar heeft vooral de distributietak te lijden gehad van de malaise. Ook in het Verenigd Koninkrijk bleef het resultaat achter. De omzet daalde omdat het bedrijf een herstructurering doorvoerde die voor betere resultaten moet zorgen.

Volgens de directie zijn de financiële resultaten van vorig jaar behoorlijk beïnvloed door een algemene rentestijging in combinatie met een hogere financieringsbehoefte. Zo werd vorig jaar mei het telecombedrijf Detron overgenomen. Bij de bedrijfsonderdelen was een herfinanciering noodzakelijk, aldus Landis dinsdag in een verklaring.

Landis houdt zich onder meer bezig met data-, spraak- en videonetwerktechnologie. Verder zorgt het bedrijf voor distributie van onder meer onderdelen. Met de overname van Detron heeft Landis nu ook een voet gezet in de telecomindustrie. Landis wil een leidende rol spelen bij de ontwikkeling en beheer van netwerken voor UMTS (snel internet via de mobiele telefoon).

Landis start Public Networks-divisie in Zweden

20 maart 2001

AMSTERDAM-

Technologiebedrijf Landis heeft in Zweden een Public Networks-divisie opgezet.

Het nieuwe onderdeel begint op autonome basis. Uit eigen gelederen worden 5 personen gerekruteerd die de divisie in Zweden uit de grond moeten stampen.

Landis heeft al Public Networks-divisies in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Frankrijk biedt het in Utrecht gevestigde technologiebedrijf deze diensten aan, al gebeurt het daar niet onder Public Networks-vlag.

Landis wil deze activiteiten gestaag uitbreiden naar andere landen waar het concern al zit. Daartoe horen Spanje, Noorwegen en Denemarken. Landis volgt daarbij zijn klanten.

Bij Landis verzorgt de Public Networks-divisie de diensten aan telecombedrijven, netwerkbeheerders en internetaanbieders. Het zijn vooral de oude Detron-organisaties die in deze divisie zijn ingepast.

Landis verwacht binnen 10 dagen intentieverklaring over distributie-tak

12 april 2002, 16:54 uur

UTRECHT (MoneyView On-Line) - Cees van Steijn, de nieuwe bestuurder van Landis, verwacht binnen tien dagen een intentieverklaring te tekenen over de verkoop van de distributie-activiteiten. Hij beroept zich daarbij op bestaande voorafspraken die zijn gemaakt met de partijen waarmee momenteel onderhandeld wordt.

Van Steijn verwacht dat de definitieve verkoop langer dan tien dagen op zich laat wachten. In hoeverre de activiteit over zal gaan naar een partij, danwel opgesplitst zal worden en verkocht aan meerdere partijen, is momenteel onduidelijk. De distributie-activiteiten zijn goed voor 65% van de omzet van Landis.

De ICT-dienstverlener wijt de huidige financiele moeilijkheden van de onderneming aan het niet doorgaan van de verkoop van de distributie-activiteiten aan het Zuid-Afrikaanse Datatec. Landis wilde met de verkoopopbrengst een groot deel van de bankschuld van 146 miljoen euro aflossen.

Volgens Van Steijn maakt het door het vorige bestuur bedachte continuiteitsplan ook nog kans. Hij voegt daar echter meteen aan toe dat hij is aangetrokken om meerdere opties uit te werken, aangezien de kans dat dit scenario slaagt stukken minder is geworden.

Boeken chaos
bij Landis

AMSTERDAM - Bij de noodlijdende ict-dienstverlener Landis is de administratie tot voor kort zo slecht geweest dat onvoldoende inzicht bestond in de werkelijke gang van zaken. Dit verklaart mede de plotselinge omslag in de resultaten. Afgelopen donderdag werd opeens een nettoverlies van €52 miljoen gemeld.

Volgens Cees van Steijn (ex-Newconomy) die gisteren werd aangesteld als tijdelijk bestuurder, waren de administratieve systemen niet ingericht op de snelle expansie van Landis. Hij omschrijft de boekhouding van vorig jaar als 'houtje touwtje'. Omdat Landis uit zeer veel werkmaatschappijen en juridische vestigingen bestaat, was nauwelijks overzicht te krijgen.

Zo kon het gebeuren dat de inmiddels weggestuurde topman Paul Kuiken eind oktober 2001 nog een aardige winst over dat jaar voorspelde. Daarna bleef het maandenlang stil. Op 21 maart jl. werd alleen gezegd dat het nettoresultaat lager zou uitvallen dan was voorzien. De komende tijd moet duidelijk worden of de Landis-top al dan niet tegen beter weten in de ontwikkeling te rooskleurig voorstelde.

Om de geloofwaardigheid te herstellen, is de gehele Raad van Bestuur - inclusief John Bus en Jean Paul Verhoeven - de wacht aangezegd. Met 'supercurator' Louis Detering als regisseur op de achtergrond moet Van Steijn, die gepokt en gemazeld is bij Newconomy, een herstelplan maken.

Financieel zijn de problemen nijpend. Voor saneerder Van Steijn is het nog een vraag wat er precies is gebeurd met de €150 miljoen die bij de banken is geleend. Alle overnames zijn namelijk vrijwel geheel betaald met aandelen, terwijl de debiteuren bij de NCM zitten. Het ziet ernaar uit dat op grote schaal leningen zijn aangewend om de lopende operaties te financieren. De indruk bestaat dat Landis al langere tijd veel slechter draaide dan naar buiten werd gebracht. Van Steijn hoopt dit weekeind beter inzicht te krijgen in de financiële situatie.

Maandag al wil hij beginnen met het saneringsplan. De banken hebben hem via een overbruggingskrediet tot 22 april de tijd gegeven. Een massale uitverkoop behoort zeer wel tot de mogelijkheden. Om de schuldpositie af te bouwen, wordt geprobeerd alles te verkopen wat een aanvaardbare prijs opbrengt. Imtech heeft belangstelling voor delen.

Half miljard euro in kas voor overnames
Interesse Imtech voor Landis-onderdelen
UTRECHT - Landis ICT Group heeft weer even lucht. Tot 22 april zorgen de banken voor financiering, dan moet duidelijk zijn hoe het verder moet met het noodlijdende ict-bedrijf. Inmiddels zit Imtech Telecom (ex-Datelnet) op het vinkentouw om de voormalige Detron-onderdelen over te kunnen nemen van Landis.


Armslag
Volgens het beursgenoteerde Imtech heeft het concern voldoende financiële mogelijkheden daarvoor. 'Door verkopen in de laatste twee jaar (onder meer Interpharm in Den Bosch) en leencapaciteit op de middenlange termijn bij de banken hebben we redelijk wat financiële armslag, zo'n half miljard euro', aldus woordvoerder M. Salomonson van Imtech. Imtech Telecom is in dezelfde branche (telecom-netwerkbouw) actief als het twee jaar geleden door Landis ingelijfde Detron. Tot voor enkele weken gebeurde dat onder de naam van het in Den Bosch gevestigde bedrijf Datelnet, dat inmiddels als Imtech Telecom opereert. Een jaar geleden werd Datelnet door Imtech overgenomen, de deal ging officieel pas per 1 januari 2002 in . Als opvolger van Datelnet-eigenaar H. Brus is met R. van Straten nu bij Imtech Telecom een voormalige Landis-topman aan het bewind. Van Straten werd vorig jaar bij Landis op non-actief gezet als directeur van de divisie Public Network na een conflict met bestuursvoorzitter Kuiken en financieel directeur Bus. Kuiken en Bus staan inmiddels bij Landis op een zijspoor. De raad van commissarissen heeft voormalig Newconomy-directeur C. van Steijn (ex-RAI, ex- Uitgeverij Meulenhof) als tijdelijk statutair bestuurder aangesteld. Van Steijn moet het continuïteitsplan van Landis afronden. Op basis daarvan nemen de banken op 22 april een besluit over het voortbestaan van het bedrijf. Landis staat voor Euro146 miljoen in het krijt bij de banken. Met voortzetting van de deze week ingetrokken financiering kan het bedrijf deze maand onder meer salarissen doorbetalen. Van de 2600 werknemers zijn er circa duizend in Nederland actief, onder wie ongeveer 350 in de voormalige Detron-vestiging te Zaltbommel. In Zaltbommel stonden de activiteiten gisteren op een laag pitje. Donderdag viel de Belastingdienst binnen en werden alle documenten en inventaris geregistreerd.

FD:
Van Steijn bevestigde dat de Belastingdienst donderdag bodembeslag heeft laten leggen bij Landis. ‘De Belastingdienst is preferent. Als Landis niet meer aan zijn verplichting kan voldoen, kan ze besluiten te executeren.’ Volgens Van Steijn is dit een gangbare procedure in dit soort situaties.