We hebben 184 gasten online

20 januari 2004 Citee en Real Time Company

Gepost in Overige onderwerpen

Een analyse van het vallen en opstaan van een bedrijf in de ICT SECTOR

20 januari 2004 door Jo Swaen

1) Inleiding

2) Het ontstaan de groei en de overname van Citee door derden

3) Het faillissement van Landis en de redding van Citee door MBO

4) Citee weer zelfstandig en toch weer overgenomen door Newconomy

5) Resultaten van Citee sinds de oprichting in 1998

6) Citee en Real Time Company

7) Afrondende conclusies.

1) Inleiding:

Op zaterdag 17 januari 2004 stond er in de Volkskrant het volgende artikel te lezen

Gratis aandelen voor topmannen

AMSTERDAM - Bestuurders en commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben in 2003 voor ruim tien miljoen euro aandelen van hun eigen bedrijf cadeau gekregen. Daarnaast verkochten de topmannen eerder ontvangen of gekochte aandelen en opties. Daarmee haalden de bazen nog eens 65 miljoen euro op.
Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar alle aandelen en optie-transacties van bestuurders en commissarissen van bedrijven op de beurs.

Bij het geplaatste bericht van de Volkskrant stond ook een aardige bijdrage, over ‘Familiegiften en andere malle meldingen bij de AFM.”.


En daar kwam ik ineens weer de naam Citee tegen.
Laat ik nu net tijdens de "Landis als er wat aan de hand is"

affaire me verdiept hebben in Citee.
Dat wekte natuurlijk mijn nieuwsgierigheid op en terstond werd die noch aangewakkerd door wat er in de Volkskrant staat.

Citaat:"Er zijn meer meldingen met een verhaal. Zo LIJKT het net of Guus Budel en Peter Kastelein van de Real Time Company op 10 juni 2003 ieder een pakket aandelen ter waarde van 1,8 miljoen euro hebben gekocht.

De twee bestuurders van het bedrijf dat vroeger onder de naam Newconomy opereerde, HEBBEN NIETS GEKOCHT, maar juist hun oude aandelen in het overgenomen bedrijfje Citee omgewisseld voor aandelen Real Time Company
.
Budel en Kastelijn doen deze stukken sindsdien in de verkoop.
Daarmee verdienden zij in 2003 ieder zo'n € 475,000.


En dus pakte ik mijn Landis documenten weer in mijn archief om weer eens na te gaan hoe dat ook wel weer zat ten tijde van de overname door Landis groep van Citee en de daarna weer teruggekochte aandelen in 2002.

Uit het bericht in de Volkskrant van 17 januari 2004 maakt ik dus op dat de eigenaren het bedrijf inmiddels weer hadden doorverkocht aan Real Time Company. Een bedrijf dat voortgekomen is uit Newconomy

2) Het ontstaan de groei en de overname van Citee door derden.

Citee is opgericht in 1998 door G Budel en P Kastelijn en hield zich bezig met ict veranderingsprocessen, nieuwe internet technologiën en het beheren van netwerken.

Uit een ANP persbericht van 3 mei 1999 blijkt dat Citee het eerste bestaansjaar boven verwachting afsloot.en de aanloopkosten had terugverdiend.

Uit een publicatie van het Financieel Dagblad van 4 april 2000 blijkt dat Citee in handen is gekomen van een investeerder.Citee verkoop de meerderheid van de aandelen aan participatiemaatschappij Ci4net.com ( Ci4net.comis een aan de Nasdaq genoteerd netwerk van 28 internetgerelateerde bedrijven waarin het in alle bedrijven een meerderheid bezit). De middelen die daarbij zijn vrijgekomen zullen door Citee worden aangewend voor verdere expansie van de onderneming.

Ci4 net.com betaalt de participatie met aandelen en neemt daarvoor een deel van het bestaande aandelenkapitaal over van de initiatiefnemers, van Participatiemaatschappij Wagner & Partners en van de mede werkers van Citee. Daarnaast verwerft ci4net.com nog niet eerder uitgegeven aandelen.(zie verder hiervoor jaarverslag 2000 gegevens in onderdeel 5)

Op termijn overweegt Citee beursnotering aan te vragen. Die beursnotering zag men binnen 3 jaar. Daar is het dus niet van gekomen.

In de Telegraaf van 16 oktober 2002 verschijnt het volgende bericht:

‘LANDIS KOOPT CITEE’

AMSTERDAM -Landis heeft met ict-bedrijf Citee een intentieverklaring getekend voor de overname van de laatstgenoemde.

Landis wil met de overname de divisie Landis Business Networks versterken. Dit maakte de ict-diensverlener maandag in een persbericht bekend. De divisie richt zich op het ontwerpen, bouwen en testen van voice- en datanetwerken in gebouwen van bedrijven.Voor dit jaar verwacht het bedrijf een omzet te realiseren van rond de ƒ60 miljoen en heeft 300 mensen in dienst. Twee internet concepten van Citee zijn KoopCitee.nl en BedWeb.

Geen beursgang dus maar een overname door de Landis groep.

In het verslag over de eerste helft van 2001 van de Landis groep staat te lezen:

In januari 2001 werd Citee definitief overgenomen en is met ingang van 1 januari 2001 in de geconsolideerde cijfers opgenomen.

Landis heeft de investeringen in kwaliteit van de dienstverlening verzilverd en een groei gerealiseerd die boven het marktgemiddelde ligt, ondanks de tegenvallende marktontwikkelingen. De acquisitie van Citee heeft daarbij positief bijgedragen.

Met andere woorden Landis is zeer tevreden over de resultaten van Citee.

.3) Het faillissement van Landis en de redding van Citee door MBO

Landis was dus zeer tevreden over de bijdrage aan omzet en winst van Citee zoals blijkt uit het verslag van de eerste helft van 2001.

In een conference call gehouden op IEX in oktober 2000 werd aan de CEO van Landis de volgende vraag gesteld:

‘Op welke manier zal Citee bijdragen aan Landis? Bent u van plan om delen af te stoten? Waarom geeft u hier geen gedetailleerder persbericht over uit? Er wordt u namelijk ondoorzichtigheid verweten

Antwoord: CITee heeft 250 gespecialiseerde technici in dienst op het gebied van netwerken en -technologie (bijv. Netwerkapplicaties in de zorgsector) CITee draagt verder bij aan de ontwikkeling van ons onderdeel Landis Business Networks (vooral het uitvoeren van projecten in de grootzakelijke markt). CITee past helemaal bij Landis en er zal dus niets worden afgestoten. Deze overname wordt voor het grootste deel (zo'n 75%) in aandelen betaald en voor een kleiner deel in cash.

De vraag is natuurlijk wat Landis betaalde aan de eigenaren van CITEE toen deze akkoord gingen met de overname door de Landis groep.

Het antwoord was te vinden in een column van Frans Gunnink op het IEX forum van 22 januari 2001 met als onderwerp:’Nieuwe aandelen voor Landis’:

“Twee weken geleden heeft Landis nieuwe aandelen uitgegeven, ter waarde van ruim 13 mln euro. Dit blijkt uit de recente lijst van transacties van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). In de meldingenlijst komt het zo naar voren: op 10 januari 2001 'kocht' Landis 935.745 aandelen tegen een prijs van 0,0 euro en op dezelfde dag werd hetzelfde aantal 'verkocht' tegen 14,55 euro.”

Dat werd nog eens bevestigd uit de gegevens van Betten Beurmedia van vrijdag 28 september 2001 waaruit het volgende bleek op te maken.

Voor de overname van Citee BV, gedaan op 16 oktober 2000, zijn 935.745 aandelen uitgegeven voor € 14,55 waarvan er
311.915 mogen verkocht worden per 10 januari 2002
311.915 mogen verkocht worden per 10 januari 2003
311.915 mogen verkocht worden per 10 januari 2004

Oorspronkelijk werd dus totaal voor Citee betaald 75% in aandelen en 25% cash
€ 13.615.090 + € 4.538.363= € 18.153.453.

De totale overname som te betalen door Landis voor Citee was dus €18,153,453. Echter door het faillissement Van Landis kwam dat er nooit meer van Citee dreigde door het faillissement meegesleurd te worden. Ik kom verderop in mijn betoog nog terug op de werkelijke betaalde som Toen aan Landis en de daarin voorkomende b.v. surseance werd verleend door de rechtbank in Utrecht bleek al snel dat Landis afstevende op een faillissement.

Het was de curatoren en vooral om te doen zo veel mogelijk werkgelegenheid te redden.

En de voormalige eigenaren bleken bereid de arbeidsplaatsen zeker te stellen en opnieuw Citee een toekomst te geven.

Door de problemen bij Landis was de omzet en winstgevendheid van Citee onder druk komen te staan.

Uit een bericht dat gepubliceerd werd in de Telegraaf van 13 april 2002 werd door de inmiddels aangetreden tijdelijke bestuurder Cees van Steijn (ex Newconomy) de volgende verklaring gegeven:

‘ De boekhouding van Landis is ‘houtje,touwtje’.met andere woorden een chaos.

Geen wonder dat men bereid was Citee d.m.v. een management buy out te redden.

In de Volkskrant van 13 april 2002 ‘IT bedrijf Landis krijgt een week voor uitverkoop’ verklaarde Steijn: "Het management van Citee wil het bedrijf terugkopen"

Op 27 april 2002 verscheen in de Telegraaf het volgende bericht:

‘Landis dochter Citee terug naar oprichters.’

UTRECHT - Het in surseance verkerende Landis gaat de middelgrote ict-dienstverlener Citee terugverkopen aan de oprichters Guus Budel en Peter Kastelein.
Gisteren werden beide partijen het in principe eens over een management buy-out.
Citee behoort sinds januari 2001 tot de Landisgroep. Het bedrijf was nog niet geheel geintegreerd. Ontvlechting is daardoor gemakkelijker.
De werkgelegenheid van de 300 medewerkers blijft gewaarborgd. Citee wilde al langer zelfstandig verder gaan.

Volgens de interim-bestuurder van Landis, Cees van Steijn, was Citee vorig jaar winstgevend. In de eerste maanden van dit jaar heeft Citee last gehad van de algemene neergang van Landis. Bovendien werkte de markt tegen. Volgens Van Steijn is het bedrijf ermee gebaat weer snel op eigen benen te staan. Naar verhouding doet Citee het goed, aldus Van Steijn.

Guus Budel en Peter Kastelein steken zelf geld in de onderneming, die ze terugkopen. Het duo zal opnieuw de directie vormen. Vanuit Den Haag zal Citee doorgaan als ict-integrator voor invoering, gebruik en exploitatie van informatietechnologie. Tot de voornaamste activiteiten behoren outsourcing, migratie van infrastructuur en elektronisch zakendoen.

Interim-bestuurder Cees van Steijn wilde gisteren nog niet zeggen hoeveel Landis voor Citee ontvangt.

Eind april 2002 werd vaak in felle bewoordingen op het IEX forum en op Eurobench stelling genomen tegen het feit dat ik van mening was dat bedragen die werden genoemd (die betaald zouden zijn voor de management buy out), veel te hoog waren. Men was er stellig van overtuigd dat er meer dan € 15 miljoen was betaald door de voormalige eigenaren.

In een door mij geplaatst bericht op IEX (320206) van 25 februari 2002 met als leader : Aankoop Citee door Landis en MBO Citee:stelde ik het volgende:

Op dit forum worden herhaaldelijk berichten geplaatst over het feit dat Landis vorig jaar veel heeft opgeleverd voor het Citee management.
Ik heb al eerder laten weten dat onjuist te vinden.

Uit gegevens blijkt dat 75% betaald is in aandelen en 25% in cash.
Uit gegevens van Betten Beursmedia van vrijdag 28 september 2001 9:45u
Blijkt het volgende:
Voor de overname van Citee BV, gedaan op 16 oktober 2000, zijn 935.745 aandelen uitgegeven voor € 14,55 waarvan er
311.915 mogen verkocht worden per 10 januari 2002
311.915 mogen verkocht worden per 10 januari 2003
311.915 mogen verkocht worden per 10 januari 2004
Oorspronkelijk werd dus totaal voor Citee betaald
€ 13.615.090 + € 4.538.363= € 18.153.453

Als we ervan uit gaan dat 311.915 aandelen per 10 januari 2002 zijn verkocht dan leverde dat gezien de slotkoers van € 3,55 maar € 1.107.298,20 op. Samen met het cash gedeelte was het totaal voor Citee betaalde € 1.107.298 +

€ 4.538.363 = € 5.645.661

Het lijkt me duidelijk dat de aandelen per 10 januari 2003 en 10 januari 2004 geen enkele rol meer spelen.

Mijn conclusie is dat gezien ook de resultaten van Citee in de voorafgaande jaren Landis geen grote som gekregen kan hebben van de management buy out aan de voormalige Citee eigenaren.

Dat € 5,645,661 zelfs nog te hoog was werd duidelijk toen ik te rade ging bij de rechtbank te Utrecht

In het verslag van de rechtbank te Utrecht van 16 juli 2002 was te lezen dat ik het bij het rechte eind had.

Uit het verslag Eerste verslag ex artikel 73a. Fw inzake de faillissementen van

 • Landis Group N.V. (faillissementsnummer 02/238F)

 • Landis Group B.V. (faillissementsnummer 02/239F)

 • Landis Group International B.V. (faillissementsnummer 02/146F)

 • Landis ICT Group B.V. (faillissementsnummer 02/145F)

 • Detron Zakelijke Netwerken B.V. (faillissementsnummer 02/154F)
  alle statutair gevestigd te Utrecht

 • Detron Metaal B.V., gevestigd te Zaltbommel (faillissementsnummer 209/2002 MB)

 • ICT.com B.V., gevestigd te Nieuw Vennep (faillissementsnummer F132/2002)

 

van 16 juli 2002 van de rechtbank te Utrecht blijkt ten aanzien van de maatregelen met betrekking tot Citee de volgende overeenkomst gesloten te zijn:

Landis Group N.V. was aandeelhouder van Citee B.V., Landis Group B.V., Landis Group International B.V. en Detron Group B.V. Curatoren hebben nog tijdens de surseance de aandelen van Citee B.V. verkocht aan de voormalige aandeelhouders voor een bedrag ad € 2,5 mio, te vermeerderen met een earnout van maximaal € 0,5 mio. De earnout is gelijk aan 50% van het gerealiseerde netto resultaat van Citee over het boekjaar 2003, voorzover dit resultaat hoger is dan € 500.000,--“.


Overbodig te stellen dat hetgeen werd gesteld in het besluit van de Nederlandse mededingingsautoriteit onder punt 4 niet meer existeerde

BESLUIT

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Zaaknummer 2205/Landis - Citee

1. Naar aanleiding van de melding op 15 november 2000, met betrekking tot de overname door Landis Group N.V. van alle aandelen in Citee B.V., en waarvan mededeling is gedaan in Staatscourant 227 van 22 november 2000, het volgende.

Onder het onder punt 4 vermelde:

4. Partijen hebben verzocht een non-concurrentiebeding aan te merken als nevenrestrictie. Dit non-concurrentiebeding is neergelegd in artikel 7 van de ‘Letter of Intent’ d.d.11 oktober 2000 die partijen hebben overgelegd. Op grond van dit non-concurrentiebeding is het de heren Budel en Kastelein niet toegestaan om tijdens het dienstverband met Citee alsmede tot drie jaar na verbreking van dat dienstverband direct of indirect betrokken te zijn in de Benelux bij activiteiten van een system-integrator met een vergelijkbaar en/of concurrerend producten- en dienstenportfolio als Citee. Voorts is het de heren niet toegestaan gedurende de periode dat het non-concurrentiebeding van kracht is personeel in dienst te nemen dat ten tijde van het verbreken van hun dienstverband in dienst is bij Citee.

4) Citee weer zelfstandig en weer overgenomen door Newconomy

Vanaf de terugkoop van Citee door de voormalige eigenaren Guus Budel en Peter Kastelijn probeerde men Citee weer in rustiger wateren te brengen.

Dat de verzelfstandiging van Citee uit de boedel van de Landis Groep maar kort duurde bleek uit het nu volgende persbericht van 17 september 2002 ‘Newconomy wil ICT dienstverlener Citee overnemen

Newconomy verwacht op korte termijn het Haagse bedrijf Citee over te nemen, dat werk biedt aan 320 medewerkers. Citee was onderdeel van Landis en is na het faillissement van Landis teruggekocht door de oorspronkelijke oprichters. Newconomy wil de overname deels in aandelen en deels in contanten betalen

Citee is een 'system integrator' en richt zich op onder meer outsourcing, e-business en e-learning. Het bedrijf is in mei van dit jaar weer zelfstandig geworden, de beide oprichters, Guus Budel en Peter Kastelein, kochtten het bedrijf toen terug van de curator van het failliet verklaarde Landis ICT Group.

Newconomy laat weten dat het binnen een maand overeenstemming verwacht voor een overname van Citee, dat na de samenvoeging met Newconomy onder eigen naam zal voortgaan. Beide directies hebben al overeenstemming bereikt.

Hoeveel Newconomy voor Citee betaalt is niet bekend gemaakt. De overname van Citee zal deels worden betaald met nieuw uit te geven aandelen en deels in contanten. Het contante gedeelte wordt voor de helft uit eigen middelen betaald. Het resterende deel wordt verkregen uit een achtergestelde lening, die verstrekt wordt door de aandeelhouders van Citee. Guus Budel en Peter Kastelein zullen, als de overname goedgekeurd is, worden voorgedragen als nieuwe leden voor de Raad van Bestuur van Newconomy. Deze bestaat nu alleen uit de huidige bestuursvoorzitter Willem-Jan van den Dijssel. De samenvoeging zal over 2003 een positieve bijdrage leveren aan het resultaat van Newconomy, aldus Newconomy. Citee behaalde in 2001 een omzet van

38 miljoen en een nettowinst van € 1,9 miljoen. Dit jaar wordt een omzetstijging van tien procent verwacht, maar het resultaat zal lager uitvallen. Dit als gevolg van de ontwikkelingen rond Landis. Over komend jaar wordt "een aanzienlijk beter" resultaat verwacht. Er wordt gesproken over een "ambitieuze groeidoelstelling".

Newconomy ziet de overname als "een belangrijke stap" in het omvormen van de onderneming van participatiemaatschappij tot een ICT-dienstverlener. Eerder dit jaar nam het bedrijf om die reden al Explainer DC over en vijftig procent van de aandelen van Elsevier Training.

Al op 12 november 2002 kwam er een persbericht uit met de mededeling dat Newconomy en Citee definitief samen gingen.:

‘de samenvoeging van Newconomy en systeemintegrator Citee is definitief goedgekeurd.

Newconomy betaalt Citee d.m.v. € 9 miljoen cash en 25,3 miljoen aandelen Newconomy.

Het deel dat Newconomy contant betaalt wordt deels verkregen uit een lening beschikbaar gesteld door Citee. Het samengaan past binnen het streven van Newconomy om een ICT dienstverlener te worden.

Daar kan nog aan worden toegevoegd dat in het jaarverslag van Newconomy over 2002 blijkt dat er sprake is van een zogenaamde earn out regeling. Indien namelijk het operationele resultaat van Citee over 2003 hoger dan € 1,9 miljoen zal zijn is de vennootschap verplicht voor elk € boven dat bedrag 5 aandelen in haar aandelenkapitaal uit te geven. Het aantal nieuw uit te geven aandelen is gemaximeerd op 8 miljoen aandelen.( Ik wijs er nog op dat met de curatoren bij het faillissement van Landis ook afspraken zijn gemaakt ten aanzien van een earn out regeling die maximaal € 0,5 miljoen mag bedragen. De earn out is gelijk aan 50% van het gerealiseerde netto resultaat van Citee over het boekjaar 2003, voorzover dit resultaat hoger is dan

€ 500,000. In feite bestaan er dus 2 earn out regelingen.

Verder vermeld het jaarverslag van Newconomy ten aanzien van Citee nog een reorganisatie voorziening die door het Management van Citee in het derde kwartaal van 2002 zijn genomen namelijk een aantal kostenbesparende maatregelen en een reorganisatie. De uitvoering daarvan loopt door tot in het eerste kwartaal van 2003

En zo was Citee binnen een jaar onderdeel van de Landis Groep N.V., een zelfstandige onderneming d.m.v. MBO om uiteindelijk onderdeel te gaan vormen van het nieuwe Newconomy dat nu Real Time Company heet en op de NMAX genoteerd staat.

5) Resultaten van Citee sinds de oprichting in 1998.

 

Het wordt de hoogste tijd eens nader te kijken naar de resultaten van Citee sinds de oprichting van het bedrijf door de heren Kastelijn en Budel.

 

De gegevens over Citee staan vaak vermeld in persberichten of zijn te vinden in de gegevens die Citee gedeponeerd heeft in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

 

Na het raadplegen daarvan kom ik tot het volgende overzicht:

 

Kerncijfers Citee

Citee

Omzet

Bedrijfs

resultaat

Result voor bel

Winst verlies

Compen

Sabel verlies

Perso-

neel

 

1998

3,34

(1,080)

(1,114,484)

(741)

 

53

1999

17,3

(432)

(596)

(388)

596,267

176

2000

26,3

((320,4)

(626)

(427)

1,050,501

274

2001

36,5

3,2

2,8

1,9

 

320

2002

35,4

(1,021)

(1,253)

(952)

 

307

2003

           
             

Volgens jaarverslag 2001 van Citee gedeponeerd op 2 april 2003 blijkt Citee een omzet behaald te hebben van € 36,5 miljoen.in 2001

Newconomy geeft echter in een persbericht aan dat Citee in 2001 een omzet had van € 38,1 .

Ik houd het jaarverslag van Citee aan.

 

Uit het jaarverslag van 2000:

 

Geplaatst kapitaal:

Het maatschappelijk kapitaal bedraagt Fl 210,000 en is verdeeld in 30,000 aandelen van Fl 7,- nominaal. Geplaatst bij de aandeelhouders en volgestort zijn 10,000 gewone aandelen. Ultimo 2000 waren er 3567 uitgegeven aan Stichting Administratiekantoor Citee.

De stichting heeft certificaten van aandelen verstrekt aan een groep medewerkers

 

Verloop geplaatste aandelen

 

Aantal geplaatst per 1 januari 2000 9036

Geplaatst bij stichting administratiekantoor Citee 531

Geplaatst bij Ci4.com 433

 

Aantal geplaatst per 31 december 2000 10,000

 

Begin 2000 is ingegaan op een voorstel van Inversteringsmaatschappij Ci4net.com. Overeengekomen werd een overname van 51% van de Citee B.V. aandelen. Van de opbrengst zou een aanzienlijk deel worden gebruikt om de groei van Citee B.V. verder te facilteren.

In de zomer bleek Ci4net.com echter niet aan haar (financiële) verplichtingen te kunnen voldoen. Om die reden is de overeenkomst ontbonden.

In die periode gaf Landis ICT Group blijk van interesse voor een volledige overname van Citee B.V. Uiteindelijk hebben de directie en Commissarissen – mede in het licht van de ontbinding van de overeenkomst met Ci4net.com – besloten de mogelijkheden te verkennen.

In oktober 2000 leidde deze verkenning tot een intentieverklaring en in januari 2001 is de overname overeenkomst geëffectueerd. Vanaf 10 januari 2001 is Citee B.V. derhalve onderdeel geworden van Landis. In deze transactie is tevens BedWeb betrokken.

 

De aandelen die zijn geplaatst bij Ci4Net.com zijn bij ontbinding van de overeenkomst ingekocht om niet. Voor een deel (271) aandelen zijn deze aandelen gebruikt om de aankoop van de resterende aandelen BedWeb te betalen. De overige aandelen zullen worden ingetrokken.

 

Uit het jaarverslag van 2001: Verslag van de directie: Algemeen

 

In het eerste kwartaal 2002 is met grote inzet gewerkt aan de integratie van activiteiten. Tegelijkertijd kwam Landis ICT group in grote financiële problemen en was faillissement onafwendbaar.

De oorspronkelijke oprichters van Citee b.v. hebben eind april 2002 de vennootschap teruggekocht van de aangestelde curatoren.

(Zie de door mij hierboven verstrekte gegevens in onderdeel 3 van de Rechtbank van Utrecht verslag curatoren van 16 juli 2002).

 

De vereffening met Landis betreft met name de kwijtschelding van onderlinge schulden en vorderingen, hetgeen naar verwachting tot een bijzondere last leidt in 2002 van Maximaal € 300,000.

Daarnaast loopt momenteel een dispuut met een afnemer omtrent de betaling van € 1,2 miljoen die naar de mening van Citee abusievelijk aan Landis is betaald.

 

Dit is ook terug te vinden in het jaarverslag van Newconomy op pagina 18 onder nummer 10 Vorderingen: De onder vlottende activa opgenomen vorderingen vervallen binnen één jaar. Onder de vorderingen is een vordering in rekening courant opgenomen op een gelieerde onderneming ter grootte van € 1,992,000. Dit betreft de voormalige aandeelhouder van Citee

 

Uit het jaarverslag van 2001: Vooruitzichten en ambities:

De omstandigehden waarin Landis ICT Group in terecht was gekomen en de opvolgende terugkoop heeft uiteraard invloed gehad op de resultaten van Citee. Desondanks wordt naar verwachting het eerste half jaar 2002 met slechts een klein verlies afgesloten en bestaat er groot vertrouwen om over het gehele jaar een positief resultaat te behalen. (we weten nu dat er geen positief resultaat werd bereikt. J.S.).

Ook de banken hebben hun vertrouwen in het zelfstandige Citee inhoud gegeven door alle bestande arrangementen te continueren en een extra krediet van € 1,000,000. te verstrekken, waardoor de continuïteit gewaarborgd is.

 

6) Citee en Real Time Company

 

Zoals in onderdeel 4 al is uiteengezet is Citee nu een integraal onderdeel van Real Time Company.

 

Real Time Company is de nieuwe naam van Newconomy.

Men zag de overname als "een belangrijke stap" in het omvormen van de onderneming van participatiemaatschappij tot een ICT-dienstverlener. Eerder dit jaar nam het bedrijf om die reden al Explainer DC over en vijftig procent van de aandelen van Elsevier Training.

Het profiel van Real Time Company

Na de start in 1999 (onder de naam Newconomy) is Real Time Company in 2002 omgevormd van participatiemaatschappij tot ICT-Service Provider. De strategie met betrekking tot de opgebouwde participaties (link) blijft ongewijzigd. De participaties zullen de dienstverlening waar mogelijk ondersteunen.

Real Time Company voert in zijn nieuwe vorm met meer dan 400 medewerkers een compleet portfolio aan diensten en producten :

 • Ontwerp, levering, implementatie en onderhoud van moderne ICT-infrastructuren

 • Beheer en ondersteuning van gebruik op basis van uitbesteding en detachering

 • Ontwerp, bouw, beheer en onderhoud van (web-)applicaties

 • Opleiden van specialisten en gebruikers en ontwikkeling van elektronische leermiddelen

 • Advies met betrekking tot inrichting van geautomatiseerde informatievoorziening

De activiteiten worden aangeboden via een aantal ondernemingen die gezamenlijk opereren

Citee

ICT Service Provider

Explainer DC

Bouw, beheer en hosting van Internet applicaties

KoopIT.com

Online ICT Webshop

 

 

Citee levert met meer dan 300 personeelsleden een zeer belangrijk aandeel aan de omzet en winstgevendheid van Real Time Company.

Feit is ook dat Real Time Company niet meer is te vergelijken met het tot eind 2002 nog bestaande Newconomy. Bij het vergelijken van de bedrijfsgegevens moeten we daar op letten:

In een persbericht van 8-1-2003 :

Onderhandse plaatsing nieuwe aandelen Newconomy in verband met overname Citee en Explainer DC

Met de samenvoeging zet Newconomy een belangrijke stap in het omvormen van de onderneming tot een ICT dienstverlener nieuwe stijl in combinatie met een aantal participaties die aansluiten bij de kernactiviteiten. Zoals ten tijde van de overname aangekondigd zal de organisatie door deze overname veranderen, waarbij de activiteiten van Citee de kern vormen van de nieuwe onderneming. Hierdoor zullen ook de balans en de resultatenrekening van Newconomy een ander beeld laten zien

Verwachtingen voor 2003. Onvoorziene omstandigheden voorbehouden gaat de onderneming wel uit van een positief bedrijfsresultaat (resultaat voor rentelasten, belastingen, afschrijvingen en goodwill amortisatie) over 2003. (let wel op 8-1-2003)

Vervolgens wordt in een persbericht van 6-2-2003 aangegeven dat met een nieuwe financiering het transactieproces wordt afgerond.

Newconomy N.V. heeft een financieringsovereenkomst ter grootte van maximaal EUR 3,46 miljoen afgesloten met NMB Heller. EUR 3 miljoen zal worden gebruikt om de liquiditeitspositie verder te versterken en voor de recente overnames van ExplainerDC en Citee. De verkrijging van EUR 0,46 miljoen financiering is verbonden aan een mogelijke nieuwe participatie waarover op dit moment nog wordt onderhandeld. NMB Heller is reeds een aantal jaren de financieringspartner van Citee. De financiering was de laatste stap in het transitieproces dat Newconomy eind vorig jaar heeft ingezet met de overnames van zowel ExplainerDC als Citee. De overnames van ExplainerDC als Citee zijn deels betaald met beschikbare eigen middelen en voorts door middel van uitgifte van nieuwe aandelen. De door NMB Heller verstrekte financiering zorgt voor het ontbrekende deel en geeft voldoende ruimte aan de onderneming om haar verdere doelstellingen te realiseren.

Verder onder de noemer "Shaping the real time organisation"
is een concept en een serie producten ontwikkeld en samengevoegd die kleinere en grote organisaties in staat stelt tegen lage en beheersbare kosten de juiste informatie op ieder moment, voor iedereen en overal beschikbaar te hebben.

Op 28 mei 2003 wordt meegedeeld dat de kasstroom over 2002 positief is.

De directie van Newconomy N.V. deelt mee dat het voorlopige resultaat na belastingen over het boekjaar 2002 is uitgekomen op EUR 1,7 miljoen negatief ten opzichte van EUR 27,2 miljoen negatief over vorig jaar. De kasstroom uit operationele activiteiten is - mede door dividend uitkeringen van participaties - over het gehele jaar positief met EUR 1,6 miljoen. Het eigen vermogen per 31 december 2002 bedroeg ruim EUR 15,2 miljoen ten opzichte van EUR 3,3 miljoen ultimo 2001.

Newconomy heeft in de eerste helft van het jaar belangrijke stappen gezet om de kosten zoveel mogelijk te beperken en de strategie voor de toekomst te bepalen. De tweede helft van het jaar(bedoeld wordt dus 2002 JS) stond in het teken van het omvormen van de onderneming van participatiemaatschappij tot een ICT dienstverlener nieuwe stijl in combinatie met een aantal participaties die aansluiten bij de kernactiviteiten. Daartoe nam Newconomy respectievelijk Citee B.V., Explainer DC B.V. en 50% van de aandelen van Elsevier Training N.V. (nu Ifaros N.V. ) over. Door deze overnames werd ook de managementstructuur aanzienlijk versterkt.

Voor het lopende boekjaar verwacht Newconomy, bijzondere omstandigheden voorbehouden, een positief operationeel resultaat te behalen, bij een geconsolideerde omzet van circa EUR 45 miljoen.

Op 8 mei 2003 wordt vervolgens de naamsverandering aangekondigd van Newconomy naar Real Time Company. Verder worden de cijfers toegelicht over het eerste kwarttal 2003 en het jaar 2002.

EBITDA over eerste kwartaal EUR 0,14 miljoen. Door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Newconomy N.V. vandaag gehouden in Amsterdam is besloten de naam van de vennootschap te wijzigen in RT Company N.V. met als handelsnaam Real Time Company. Over het 1e kwartaal is een resultaat voor rente, belasting en afschrijvingen (EBITDA) behaald van EUR 0,14 miljoen.

De reeds aangekondigde voorlopige cijfers over 2002 zijn ongewijzigd vastgesteld. Het definitieve resultaat na belastingen is uitgekomen op EUR 1,7 miljoen negatief, de kasstroom uit operationele activiteiten op EUR 1,6 miljoen en het eigen vermogen is toegenomen van EUR 3,3 miljoen naar EUR 15,2 miljoen. De heren Guus Budel en Peter Kastelein, de oprichters en directie van Citee B.V. , zijn benoemd tot lid van de Raad van Bestuur, naast de bestuursvoorzitter Willem-Jan van den Dijssel.

Door kostenbeheersing en innovatieve sales wordt aan de huidige omstandigheden het hoofd geboden en blijft de verwachting gehandhaafd dat over het gehele boekjaar, wat door de onderneming als een overgangsjaar wordt beschouwd, een positief EBITDA zal worden behaald.(8 mei 2003)

Resultaten 1e kwartaal 2003


De omzet over het eerste kwartaal bedroeg EUR 9 miljoen met een positief EBITDA van EUR 0,14 miljoen (2002: EUR 0,32 miljoen negatief). Het netto resultaat bedraagt EUR 0,5 miljoen negatief (2002: 0,068 miljoen negatief). Dit wordt met name veroorzaakt door afschrijvingen op goodwill, rente en belastingen. Een verschil met vorige boekjaren is dat niet gerealiseerde boekwinsten niet meer in de resultaten worden meegenomen. Over de vergelijkbare periode in het vorig boekjaar werd een positief resultaat uit venture activiteiten van EUR 0,252 miljoen gerapporteerd.

Hoewel in een persbericht van 6 februari 2003 werd aangegeven dat: “De door NMB Heller verstrekte financiering zorgt voor het ontbrekende deel en geeft voldoende ruimte aan de onderneming om haar verdere doelstellingen te realiseren. –(financieringsovereenkomst ter grootte van maximaal EUR 3,46 miljoen afgesloten met NMB Heller. EUR 3 miljoen zal worden gebruikt om de liquiditeitspositie verder te versterken)

Wordt er in een persbericht van 31 juli 2003 gewag gemaakt van het feit dat :

RT Company N.V. (Real Time Company) in totaal voor € 1.1 miljoen aan achtergestelde leningen heeft aangetrokken van twee grote aandeelhouders, Comitee B.V. en Stichting Administratiekantoor Pall Mall Capital (Netherlands). Daarnaast is € 1,2 miljoen afgelost op een bestaande lening van Comitee B.V. en is het restant van die lening, € 3,3 miljoen, omgezet in een converteerbare lening. Real Time Company had behoefte aan een versterking van de balans en de liquiditeitspositie ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe activiteiten, (integratie) van voorgenomen acquisities en daarmee samenhangende herinrichting van de organisatie..

Op zijn zachts gezegd vreemd gezien het persbericht van 6 februari 2003.

Bovengenoemde nieuwe activiteiten die RT Company zal ontwikkelen, hebben betrekking op de intensivering van on-line verkopen van hard- en software (www.koopict.nl). Daarnaast zal een zeer concurrerend aanbod van diensten op het terrein van beheer en gebruik van ICT-middelen (One2Hire) gecreëerd worden.

In hetzelfde persbericht worden ook alvast enige bedrijfsresultaten gegeven:

Vooruitlopend op de publicatie van de halfjaarcijfers op 27 augustus kan reeds worden voorzien dat over het tweede kwartaal beduidend mindere resultaten zijn behaald dan over het eerste kwartaal van 2003. Hierdoor, en in verband met de aanhoudend terughoudende ICT-markt, was het noodzakelijk om verdere kostenbesparingen door te voeren en de organisatie verder aan te passen naar de huidige marktomstandigheden.

Real Time Company ziet vooralsnog geen reden om de eerder uitgesproken verwachting dat over geheel 2003 een positief operationeel resultaat zal worden behaald bij te stellen.
Maar op 27 november 2003 verschijnen de derde kwartaalresultaten waarin men een verlies moet rapporteren:

Real Time Company (RT Company N.V.) heeft over het derde kwartaal van 2003 een negatieve EBITDA behaald van euro 0,96 miljoen. De omzet over het derde kwartaal bedroeg 7,6 miljoen. Na rente, afschrijving goodwill en belasting komt het netto verlies over het derde kwartaal van 2003 uit op euro 0,85 miljoen. Het zichtbare eigen vermogen per 30 september 2003 bedraagt euro 12,6 miljoen. Dit komt neer op 12,8 cent per aandeel.

Over de eerste negen maanden van 2003 bedroeg het EBITDA verlies euro 1,8 miljoen, bij een omzet van ruim euro 24 miljoen. Na rente, afschrijving goodwill en belasting komt het netto verlies over de eerste negen maanden van 2003 uit op euro 2,7 miljoen.

De marktomstandigheden zijn onverminderd moeilijk gebleven. Dit resulteerde in tegenvallende omzetten bij de deelnemingen Citee B.V. en ExplainerDC B.V. De in het tweede kwartaal ingezette kostenbesparingsoperatie leiden ook komende maanden nog tot een lager kostenniveau. De herinrichting van de organisatie en de nieuwe activiteiten KoopICT.com en One2Hire.com dragen inmiddels positief bij. Hoewel vanaf de maand september een licht stijgende trend in de omzet is waar te nemen is het te vroeg om hier conclusies aan te verbinden.

RT Company N.V. verwacht ook over het vierde kwartaal een negatief EBITDA te realiseren.Dat ziet er dus niet zo goed uit. Maar er komt nog iets bij:” Daarnaast hebben ook de participaties van RT Company N.V. te kampen met de moeilijke marktomstandigheden, wat kan leiden tot negatieve herwaarderingen van de participaties per jaareinde 2003.”.

Overzicht resultaten Real Time Company

Real Time

Company

Omzet

EBITDA

Winst verlies

Winst verlies p.a

Eigen vermogen

EV

p.a.

2002

8,436

 

(1,718)

(0,03)

15,215

0,152

1q 2003

9

0,14

(0,5)

     

2q 2003

7,6

(1,01)

(1,3)

     

1H 2003

16,6

(0,87)

(1,8)

 

13,3

0,135

3q 2003

7,6

(0,96)

(0,85)

 

12,6

0,128

9m2003

24,2

(1,8)

(2,7)

     

4q 2003

           

2003

           

Uitgesproken verwachting

45 in 2003

         

autonoom en door gerichte overnames

100 in

2005

15%omzet

       

Per 31 december 2002 bedraagt het aantal uitstaande aandelen 98.265.293 (2001: 31.230.102).

Op 8 januari 2003 is er een onderhandse plaatsing van 31,300,000 nieuwe aandelen Newconomy

Totaal nu 129.565.293 aandelen per 8 jan 2003

7a)Afrondende conclusies m.b.t. Citee

1) Het artikel van de Volkskrant van 17 januari 2004, in de inleiding aan de orde gesteld over de zogenaamde gratis aandelen voor de topmannen van RT Company, is tendentieus en in wezen onjuist. De beide voormalige eigenaren van Citee kregen geen gratis aandelen maar verkochten in feite aandelen die men verkreeg toen hun bedrijf door Newconomy (nu RTCompany) werd overgenomen.

2) Ci4 net.com leek aan Citee de mogelijkheid te geven om verder te groeien. Helaas voor Citee kwam Ci4net.com in financiële problemen.

3) Citee werd door Landis benaderd om te praten over een overname door Landis nadat Citee moest ervaren dat Ci4net.com niet aan haar financiële verplichtingen kon voldoen.

4) Met Landis werd overeenstemming bereikt over de overname van Citee. De overeengekomen overnameprijs was oorspronkelijk 935.745 aandelen Landis van € 14,55 (75%) en Cash 25%. In totaal voor € 18,153,453

5) Doordat ook Landis spoedig na de overname in financiële problemen kwam kregen de voormalige eigenaren van Citee niet de oorspronkelijk overeengekomen som van € 18,153,453. Van de aandelen die men bij de overname verkreeg waren alleen de eerste 311.915 aandelen te verzilveren en dat leverde gezien de slotkoers van het aandeel op 10 januari 2002 van € 3,55 maar € 1,107,298 op. Samen met de betaalde cash een totaal van € 5,645,661. (als men deze aandelen toen heeft verkocht). Zo niet dan was de opbrengst nog lager.

6) Uit het verslag door de curatoren van de Utrechtse Rechtbank inzake de faillissementen van Landis blijkt dat al tijdens de surseance Citee B.V. wordt terugverkocht aan de voormalige aandeelhouders voor een bedrag van € 2,5 mio, eventueel te vermeerderen met een earn out van maximaal € 0,5 mio. de earn out is gelijk aan 50% van het gerealiseerde netto resultaat van Citee over het boekjaar 2003, voorzover het resultaat hoger is dan € 500,000.

7) Ten aanzien van de in punt 6 genoemde earn out regeling kan nu al worden gezegd dat deze niet zal worden uitgevoerd gezien het feit dat Real Time Company al via een persbericht heeft laten weten voor heel 2003 een negatieve Ebitda te verwachten.

8) Ook van de in het jaarverslag van 2002 van Newconomy opgenomen earn out regeling : “Indien het operationele resultaat van Citee in 2003 hoger is dan € 1,9 miljoen zal de vennootschap verplicht zijn voor elke € boven dat bedrag 5 aandelen in haar aandelenkapitaal uit te geven” kan worden aangenomen dat deze vervalt.

9) Uit het overzicht van de resultaten van Citee komt het beeld naar voren van een bedrijf dat goede prestaties neerzette. Jammer is dat op het moment dat men behoefte had aan extern kapitaal om verder te kunnen groeien men twee maal geconfronteerd werd met financiële problemen die buiten Citee lagen.

10) Uit de omzet en winstontwikkeling blijkt duidelijk dat Citee een bedrijf met toekomst is. In 2001 behaalde men bij een omzet van € 36,5 mio een netto winst van € 1,9 mio.

11) Uit de gegevens over 2002 blijkt duidelijk dat het faillissement van Landis sporen heeft nagelaten zodat zowel de omzet lager uitkwam en de winst omsloeg in een verlies van € 952,000. Vergeleken met 2001 een achteruitgang met € 2,852,000.

12) De hoop dat in 2003 zwarte cijfers zouden kunnen worden geschreven lijkt niet te kunnen worden gerealiseerd omdat er sprake is van een negatieve Ebitda en er werd op 27 november 2003 melding gemaakt van een tegenvallende omzet van Citee.

13) Citee kan zeker als de reorganisatie achter de rug is weer winstgevend zijn en dat is ook noodzakelijk wil Real Time Company zwarte cijfers kunnen laten zien.

14) Voor Citee is van belang dat de onder vlottende activa in rekening courant opgenomen vordering ter grootte van € 1,992,000 kan worden geïnd van de voormalige aandeelhouder van Citee.

15) Dat de banken bereid bleken € 1 mio krediet aan Citee te verstrekken laat zien dat men overtuigd was van de mogelijkheden tot continuïteit van Citee.

16) Real Time Company (Newconomy) betaalde voor de overname van Citee € 9 mio cash en 25,3 mio aandelen Newconomy. Het deel dat Newconomy contant betaalt wordt deels verkregen uit een lening beschikbaar gesteld door Citee.

17) Daar bij de surseance € 2,5 mio werd betaald om Citee terug te kunnen kopen lijkt de betaalde overnamesom bij de verkoop aan Newconomy een goede deal te zijn voor de eigenaren van Citee. Niet vergeten moet echter worden dat de overnameprijs die door Landis zou worden betaald € 18,153,453 was. Uiteindelijk werd dat bij benadering € 5,645,661.

18) Het nieuwe Rael Time Company bestaat in hoofdzaak uit Citee met nog een aantal bedrijven die nog volop in ontwikkeling zijn. Het feit dat de voormalige eigenaren van Citee in de Raad van bestuur werden opgenomen, na de overname door Rael Time Company, wekt vertrouwen in een positieve toekomst voor het bedrijf.

Afrondende conclusie m.b.t. Real Time Company

1) De mate van communicatie van Real Time Company behoeft dringend verbetering.

2) Een argeloze bezoeker van de site van Real Time Company ontdekt al spoedig dat waar beursinformatie lijkt te worden gegeven men het moet doen met gegevens van derden die niet zijn bijgewerkt.

3) Onder de rubriek financiële gegevens wordt geen enkel financieel gegeven over 2003 vermeld. Dat de gegevens van het 1q 2003, 2q 2003 , eerste halfjaar 2003 en het 3 q 2003 en een toelichting daarop niet in de rubriek financiële gegevens zijn te vinden is duidelijk een grote tekortkoming een ICT bedrijf onwaardig.

4) Het is onvoorstelbaar dat een bedrijf dat adverteert met "Shaping the real time organisation" een serie producten ontwikkeld en die kleinere en grote organisaties in staat stelt tegen lage en beheersbare kosten de juiste informatie op ieder moment, voor iedereen en overal beschikbaar te hebben niet in staat is om weken nadat een verslagjaar is afgesloten met voorlopige cijfers te komen over dat jaar.

5) Rondweg onvoldoende voor een modern bedrijf is het feit dat men pas in de maand mei de jaarcijfers over het voorafgaande bedrijfsjaar publiceert. Het argument dat dan de vergadering van aandeelhouders wordt gehouden is een non argument.

6) Real Time Company zal meer aandacht dienen te besteden aan de manier waarop men gegevens naar buiten brengt. Om eerst in een persbericht van 6-2-2003 de door NMB Heller verstrekte financiering te omschrijven als:’voldoende ruimte gevend voor de onderneming om haar verdere doelstellingen te realiseren’ wordt in een persbericht van 31 juli 2003 meegedeeld:’Real Time Company had behoefte aan een versterking van de balans en de liquiditeitspositie ten behoeve van nieuwe activiteiten(integratie) van voorgenomen aquisities en daarmee samenhangende herinrichting van de organisatie. Een en ander wekt op zijn zachtst gezegd de indruk dat men de zaken bij Real Time Company zelf niet onder controle heeft.

7) In een persbericht van 31 juli 2003 wordt vooruitlopend op de publicatie van de halfjaarcijfers op 27 augustus meegedeeld dat er in het 2q 2003 beduidend slechtere resultaten zijn behaald dan in het 1 q 2003. Dat is echter geen reden om de uitgesproken verwachting dat over geheel 2003 een positief operationeel resultaat zal worden bereikt bij te stellen. Maar wat blijkt als op 27 november 2003 ( nota bene bijna 2 maanden na afsluiting van het 3 q 2003) de resultaten over het 3q 2003 worden gerapporteerd dat er sprake is van een negatieve Ebitda en dat men nu een maand voor het verstrijken van het 4q 2003 ook voor dat 4q 2003 een negatieve Ebitda verwacht. De vraag kan opnieuw worden gesteld of men bij Real Time Company zelf de zaak wel onder controle heeft.

8) Als we de gegevens van Citee en Real Time Company naast elkaar leggen kunnen we de conclusie trekken dat het jaar 2003 voor Real Time Company een negatief jaar zal zijn omdat de omzet in de eerste 9 maanden van 2003 voor Real Time Company € 24,2 mio is terwijl alleen al Citee in 2002 een omzet haalde van € 35,4 mio en daarbij een verlies behaalde van € 952,000. Real Time Company zal voor het 4q 2003 niet in staat zijn een omzet te genereren van € 10,2 mio

Real Time

Company

Omzet

EBITDA

Winst verlies

2002

8,436

 

(1,718)

1q 2003

9

0,14

(0,5)

2q 2003

7,6

(1,01)

(1,3)

1H 2003

16,6

(0,87)

(1,8)

3q 2003

7,6

(0,96)

(0,85)

9m2003

24,2

(1,8)

(2,7)

Citee

Omzet

Bedrijfs

resultaat

Result voor bel

Winst verlies

1998

3,34

(1,080)

(1,114,484)

(741)

1999

17,3

(432)

(596)

(388)

2000

26,3

((320,4)

(626)

(427)

2001

36,5

3,2

2,8

1,9

2002

35,4

(1,021)

(1,253)

(952)

2003

       
         

9) Storend te noemen is het feit dat volgens het jaarverslag 2001 van Citee op 2 april 2003 gedeponeerd, vermeldt dat Citee een omzet behaald heeft in 2001 van € 36,5 mio terwijl Newconomy in een persbericht van 17 september 2002 vermeldt dat Citee in 2001 een omzet behaalde van € 38 mio.

10) Kijken we naar de ontwikkeling van het eigen vermogen van Real Time Company dan was dat eind 2002 € 15,2 mio, na de 1H 2003 € 13,3mio en na 9 maanden in 2003 € 12,6 mio. Het eigen vermogen daalde dus met € 2,6 mio = 17% terwijl er in het 1q 2003 sprake was van een positieve kasstroom.

11) 2003 kan voor Real Time Company een overgangsjaar genoemd worden.

12) 2004 zal voor Real Time Company het jaar van de waarheid worden.

 

 

Ongetwijfeld zijn er nog meer zaken die aandacht verdienen zoals b.v de afschrijving op deelnemingen en de converteerbare geldlening waarover in het jaarverslag 2002 staat vermeld: Op 28 januari 2002 heeft de investeringsmaatschappij PMC een converteerbare geldlening verstrekt van € 1.225.000 (30% van de waarde van de door PMC overgenomen bankschuld), die in januari 2004 zal worden geconverteerd in gewone aandelen Newconomy van nominaal € 0,04 tegen een conversiekoers van € 0,18. In 2002 heeft de vennootschap een bedrag van € 5.000.000 geleend van PMC in de vorm van een converteerbare geldlening ter financiering van de operationele bedrijfskosten en enkele in 2002 gedane investeringen in groepsmaatschappijen, deelnemingen en overige participaties. Deze lening zal in januari 2004 worden geconverteerd in gewone aandelen Newconomy van nominaal € 0,04 tegen een
conversiekoers van € 0,20.

 

Verder wil ik er nog op wijzen dat niet alle gegevens te achterhalen zijn zodat het best kan zijn dat bepaalde gegevens niet helemaal juist te omschrijven zijn.

Openheid schijnt in Corporate Nederland eerder een uitzondering dan regel te zijn.

Geraadpleegde bronnen

1) ANP persbericht 3 mei 1999 Citee sluit eerste jaar boven verwachtingen af

2) Betten Beursmedia ;Persbericht 28 september 2001 aandelen Landis.

3) Citee, jaarverslagen van 1998,1999,2000,2001en2002 zoals gedeponeerd bij de KvK Haaglanden

4) Conference call Landis gehouden op IEX oktober 2000

5) Emerce.nl 17 september 2002: Newconomy wil ict dienstverlener Citee overnemen, door Jasper Houtman

6) Emerce.nl 12 november 2002: Newconomy en Citee definitief samen

7) Financieel dagblad bericht van 4 april 2000: Ict-bedrijf Citee komt in handen van investeerders

8) Gunnink Frans: ‘Nieuwe aandelen voor Landis’ column 22 januari 2001 iex forum

9) Landisgroep halfjaarverslag 2001. In gang van zaken eerste helft 2001

10) Newconomy Jaarverslag over 2002

11) Persberichten van Real Time Company en Newconomy

12) Rechtbank te Utrecht inzake faillissement Landis etc, eerste verslag van de curatoren van 16 juli 2002

13) Swaen J.W: Aankoop Citee door Landis en MBO-Citee IEX forum bericht 320206 van 25 februari 2002

14) Swaen J.W. Landis als er wat aan de hand is deel 1 t/m 14 iex forum

15) Telegraaf 13 april 2002: Boekenchaos bij Landis is geen verrassing

16) Telegraaf 27 april 2002: Landis dochter Citee terug naar oprichters

17) Telegraaf 16 oktober 2002 “ Landis koopt Citee”.

18) Volkskrant 13 april 2002:IT bedrijf Landis krijgt een week voor uitverkoop

19) Volkskrant 17 januari 2004 Gratis aandelen voor topmannen. Merijn Rengers Xander van Uffelen

20) Volkskrant 17 januari 2004 Familiegiften en andere malle meldingen bij de AFM.”Merijn Rengers Xander van Uffelen

21) Allerlei documenten uit mijn eigen archief die ik ten tijde van het Landis debacle heb aangelegd.