We hebben 1029 gasten online

9 september 2005 Groen licht voor overname door Tele 2 van Versatel?

Gepost in Versatel

9 september 2005

Jo Swaen

De EU heeft de overname door TELE 2 van Versatel goedgekeurd. Ook de daaraan gekoppelde overname van Versatel Duitsland door Apax heeft de goedkeuring verworven van de Europese autoriteiten.

In een gezamenlijk persbericht van Versatel, Tele 2 en Apax werd dit met genoegen bevestigd.

Tele2 maakte op 18 juli jongstleden bekend Versatel over te willen nemen voor EUR 1,3 mrd, ofwel € 2,20 per aandeel.

Het voorgenomen bod van Tele2 op Versatel lijkt overigens te gaan mislukken, nu een steeds groter blok van aandeelhouders niet van zins lijkt de stukken aan te bieden onder de geplande voorwaarden.
Tele2 heeft aangegeven het bod in oktober van dit jaar gestand te willen doen als minstens 95% van de uitstaande Versatel-aandelen aangemeld wordt.

Ook kwam er een bericht van ING:

Versatel - ING zet koersdoel neer van EUR 2,48
AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - Analist Mike Jeremy van ING heeft het koersdoel voor het aandeel Versatel geplaatst op € 2,48. Het advies luidt buy. Volgens de analist is een premie van 10-15% op het huidige bod van Tele2 'gerechtvaardigd'. Daarmee komt de range op € 2,42-2,53 te liggen. De fair value van Versatel bedraagt € 2,30, zo meent Jeremy.

De CEO van Tele 2 liet vervolgens weten dat men blijft bij het bod van € 2,20 per aandeel.

Opvallend te noemen is het feit dat tegelijkertijd met het bericht van de Europese Commissie in de NRC van 8 september 2005 het volgende bericht verscheen:

Commentaar uit Londen

Breaking vieuws


Betaalt Tele2 te weinig voor Versatel?

Sommige Nederlandse beleggers denken dat het Zweedse telecombedrijf zijn Nederlandse branchegenoot voor een prikje wil overnemen. Zij hebben aandelen gekocht tegen een koers die boven de biedprijs van € 2,20 per aandeel ligt.

Een van deze beleggers­investeringsmaatschappij Centaurus - bouwde een belang op van 5 procent in Versatel. Als Centaurus zich tegen het bod uitspreekt, zou dat genoeg zijn om Tele2 ervan te weerhouden de minderheidsaandeelhouders uit te kopen.

Het doet allemaal een beetje denken aan het recente bod van het Amerikaanse telecomconcern Cable & Wireless op het Britse Energis. Energis was net als Versatel een relatief nieuw telecombedrijf dat was opgelapt nadat het tijdens de telecommalaise bijna failliet was gegaan. Sommige beleggers - waaronder Centaurus­verzetten zich tevergeefs tegen het bod, omdat het te mager was.

Waarom?

Omdat Energis niet veel andere opties had en zelfstandigheid ondenkbaar was.

Betaalt Tele2 echt te weinig voor Versatel?

De redenering maakt geen sterke indruk. Tele2 heeft een prijs geboden die overeen­komt met negenmaal de winst­veel meer dan Cable & Wireless voor Energis over had.

De zaak draait om de groei vooruitzichten van Versatel.

Het bedrijf verdubbelde zijn winst nadat de schulden drie jaar geleden werden omgezet in aandelen.
Als alles volgens plan verloopt, verdubbelt Versatel in ' 2007 de winst weer.

Maar het bedrijf wordt geconfronteerd met een verhevigde concurrentie in Duitsland waar Deutsche Telekom de breedbandtarieven verlaagde en de investeringen verhoogde.

Ook komt er tegenwind uit Nederland, waar het bedrijf zwaar investeerde in 'triple play' (internet, telefoon en kabel­televisie inéén), terwijl de belangstelling tot nu toe matig was.

Het is onwaarschijnlijk dat de dwarsliggers echt willen dat Versatel onafhankelijk blijft.

Om te beginnen staat de aandelenkoers nu 50 procent hoger dan vóór de speculatie. Als Tele2 het voor gezien zou houden, zou de koers waarschijnlijk scherp dalen. Het hangt er daarom van af of ze iemand kunnen vinden die het bedrijf wil kopen. Niemand heeft zich gemeld terwijl John de Mol, de grootste aandeelhouder van Versatel, zijn belang van 42 procent aan het bod van Tele2 heeft verbonden. Tenzij de dwarsliggers een konijn uit de hoge hoed toveren in de vorm van een hogere bieder, dreigt een nieuwe deceptie.

MIKE VERDIN

Zelden heb ik een zo ondeskundig geschreven reactie gelezen over een overname van een bedrijf.Nu kun je dit soort zaken laten voor wat het is en er niet op reageren. Maar in dit geval lijkt het me toch goed in te gaan op de argumenten die naar voren worden gebracht.

Ik krijg de indruk dat Mike Verdin blijkbaar de CEO van Tele 2 heeft gesproken. Schrijf eens een stukje waarin je de pogingen van aandeelhouders om een overname van Tele 2 tegen te houden als belachelijk omschrijft.

Citaat: "Sommige Nederlandse beleggers denken dat Tele 2 Versatel voor een prikkie wil overnemen. ze hebben namelijk aandelen gekocht boven de € 2,20 "

Vervolgens wordt alleen gerefereerd aan Centaurus dat een 5% belang heeft opgebouwd in Versatel.

Verdin gaat daarna niet in op de werkelijke waarde van Versatel maar begint uit te leggen dat de rol van Centaurus te vergelijken valt met de poging van Centaurus om het bod op Energis te verhogen.

Het een heeft helemaal niets met het andere te maken Energis is Versatel niet. Maar hij gebruik wel het voorbeeld als argument om aan te tonen dat die 2,20 euro echt wel genoeg is. Een oneigenlijk argument dus.

Doodleuk wordt gesteld dat Energis niet zelfstandig kon voortbestaan en niet veel andere opties had. Die lijn wordt door Verdin doorgetrokken naar Versatel. Blijkbaar heeft hij nooit kennis genomen van het feit dat het management van Versatel altijd heeft beweerd dat Versatel alle plannen zelfstandig zou kunnen uitvoeren.

Betaalt Tele 2 echt te weinig voor Versatel?

Verdin stelt dat die redenering geen sterke indruk maakt omdat men negenmaal de winst betaalt, veel meer dan Cable & Wireless voor Energis over had. Opnieuw wordt hier een vergelijking gemaakt die niet kan.

Terecht wordt daarna opgemerkt dat het toch om de groeivooruitzichten gaat van Versatel. Maar juist die groeivooruitzichten worden door Verdin niet meegenomen.

Wat daarna volgt slaat echter alles. In een zin wordt de veelbelovende markt voor Versatel weggevaagd door op te merken dat Versatel in Duitsland te maken heeft met verhevigde concurrentie van DT.

groen licht

Hoe verzin je het. Juist Versatel Deutsland is een luis in de pels van DT.. Geen enkel woord over de ontwikkeling in Duitsland alsof DT in Duitsland nog alleen de dienst uit maakt. En geen enkele aandacht voor de meer dan goede resultaten van Versatel in Duitsland.

En de positie van Versatel Nederland wordt afgedaan alsof Versatel daar met zeer veel problemen kampt door de invoering van ‘Triple Play’.

Een ieder moet de indruk krijgen dat Versatel blij mag zijn dat er nog een bedrijf interesse heeft in Versatel(..).

9 sept 2005

Citaat:' Het is onwaarschijnlijk dat de dwarsliggers echt willen dat Versatel onafhankelijk blijft'.

Alweer een opmerking die nergens onderbouwd wordt en in feite uit de duim wordt gezogen. Verdin had er goed aan gedaan eerst zich eens op de hoogte te stellen van b.v. de positie van Versatel in Nederland en Duitsland voordat hij dit soort uitspraken doet.

Ernstiger is dat ter onderbouwing van zijn betoog Verdin in feite niets anders doet dan de gegevens gebruiken die Tele 2 zelf opvoert om aan te tonen dat en bod van € 2,20 euro meer dan voldoende is.

Want waarom anders verwijzen naar het feit dat de aandelenkoers nu 50 % hoger staat dan vóór de speculatie. Alsof de koers van Versatel niet door het handelen van Talpa naar de € 1,50 terugviel.

Als Tele 2 het voor gezien zou houden......

Alsof Tele 2 nog een keus heeft. Men moet wel omdat de inkomsten teruglopen.

Niemand heeft zich gemeld terwijl John de Mol, de grootste aandeelhouder van Versatel, zijn belang van 42 procent aan het bod van Tele2 heeft verbonden. Tenzij de dwarsliggers een konijn uit de hoge hoed toveren in de vorm van een hogere bieder, dreigt een nieuwe deceptie.

Het is juist niemand heeft een tegenbod uitgebracht. Om daar nu de conclusie uit te trekken dat € 2,20 meer dan voldoende is om Versatel over te nemen lijkt hier toch duidelijk ingegeven door Tele 2.

Om ten slotte te constateren dat er voor aandeelhouders van Versatel een nieuwe deceptie dreigt als er geen andere gegadigde zich meldt laat opnieuw duidelijk zien dat Varin zich voor het karretje van Tele 2 heeft laten spannen.

De aandeelhouders die zich verzetten tegen het bod van Tele 2 laten zich door dit soort krachtpatserij echt niet overhalen om hun aandelen aan Tele 2 aan te bieden.

Ernstiger vind ik het dat een analist meent met een dergelijk verhaal achter Tele 2 aan te kunnen lopen.

Ik had wel een ander meer doorwrochte analyse verwacht. Tegenstanders van het bod weten dat de werkelijke waarde van Versatel in feite veel hoger ligt dan het bod van Tele 2.

Kortom een beschamende vertoning en dat in een bericht uit Londen.

De Europese Commissie kan dan wel het groene licht gegeven hebben voor de overname van Versatel door Tele 2 maar dat wil nog niet zeggen dat Tele 2 er in slaagt 95% van de aandelen te verwerven met een bod van € 2,20 per aandeel.