We hebben 147 gasten online

Chronologisch overzicht kredietcrisis Deel 1

Gepost in Kredietcrisis

 

Chronologisch overzicht kredietcrisis

Bronnen: Financieel Dagblad en NRC Handelsblad

drs.J.W.Swaen Historicus

 

2007

Februari 2007

Door de zwakke huizenmarkt gaat het slecht met hypotheekverstrekkers. Blijvende zorgen drukken de koersen van de Amerikaanse aandelenbeurzen. De Britse bank HSBC waarschuwt voor de negatieve gevolgen van oninbare leningen op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Maart 2007

New Century Financial, de op een na grootste hypotheekverstrekker in de Verenigde Staten, krijgt de zwaarste klap te verwerken. Het concern meldt dat het onderwerp is van een strafrechtelijk onderzoek. Het aandeel New Century keldert met ruim 58 procent.

Wall Street maakt het op één na grootste koersverlies in vier jaar door. De Dow Jones, de belangrijkste Amerikaanse beursindex, sloot bijna 2 procent lager. Oorzaak is de uitdijende hypotheekcrisis. Gevreesd wordt voor de Amerikaanse economie.

15 maart 2007: In de Verenigde Staten ontstaat beroering. Een groot aantal huizenkopers verkeert in wanbetaling. Twee Amerikaanse hypotheekbanken zitten zwaar in de problemen. New Century, dat zich specialiseert in subprime-hypotheken, bevindt zich aan de rand van de afgrond. In het aandeel kan enkele dagen niet gehandeld worden. Hypotheekbank Accredited Home Lenders kampt met liquiditeitsproblemen nu kredietbanken meer onderpand eisen voor leningen. Onder beleggers bestaat onzekerheid over de gevolgen van de crisis.

April 2007

Voor twee miljoen Amerikaanse huizenbezitters vormen stijgende hypotheeklasten, betalingsachterstanden en de daaropvolgende uitzetting een noodsituatie. De groei van de Amerikaanse economie is het afgelopen kwartaal lager dan economen verwacht hadden.

New Century Financial vraagt faillisement aan en zegt 3,200 banen te moeten schrappen.

Mei 2007

Er wordt bekend gemaakt dat de Amerikaanse huizenprijzen het afgelopen kwartaal voor de eerste keer in zestien jaar zijn gedaald. Na vijftien jaar van prijsstijgingen waarin de gemiddelde woning 157 procent meer waard werd, daalden de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2007 met 1,4 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.

Juni 2007

Zakenbank Bear Stearns maakt bekend dat twee van haar speculatieve beleggingsfondsen door investeringen in risicovolle hypotheken voor armlastige Amerikanen in de problemen zijn gekomen. Het ene fonds gaat failliet, het andere krijgt een injectie van 3,2 miljard dollar.

Juli 2007

3 juli 2007: Eén vonkje is nodig, en de economie ploft. Dat schrijft Professor René Tissen van Nyenrode op 3 juli in het Financiële Dagblad. Het is niet de eerste waarschuwing. Zakenbank Morgan Stanley vertelt begin juni al aan zijn klanten terughoudend te zijn met het innemen van aandelenposities. Het is pas de vijfde 'red flag' die de onderneming sinds 1980 uit laat gaan. Ruim twee weken later wijst de Bank van Internationale Betalingen, de bank aller banken, in zijn 77ste jaarverslag op de serieuze mogelijkheid van een aanstaande wereldwijde depressie, vergelijkbaar met die van 1929.

5 juli 2007 De Bank of England, de Britse centrale bank, heeft de rente verhoogd met 0,25 procentpunt tot 5,75 procent. Het is de vijfde keer binnen een jaar dat de rente omhooggaat. Analisten gaan ervan uit dat de rente nog voor het einde van het jaar de 6 procent zal overschrijden.

De Europese Centrale Bank maakt bekend dat ze het belangrijkste rentetarief in de eurozone, de herfinancieringsrente, onveranderd op 4 procent handhaaft. Het besluit was conform de verwachtingen van de markten.

18 juli 2007 Bear Stearns kondigt aan dat haar twee beleggingsfondsen die in de problemen zijn gekomen, bijna niets meer waard zijn. Er bestaat nog maar een kleine kans dat beleggers iets van hun geld terug zien.

26 juli 2007: Is de Amerikaanse huizencrisis een donderwolk die boven de markt hangt of zijn het slechts windveren die overwaaien en tijdelijk het zicht op een blauwe hemel vertroebelen? De autoriteiten in de VS willen het laatste doen geloven. 'Als ik een olievlekwerking zou zien naar eersteklashypotheken, dan zou ik pas nerveus worden', reageert president Charles Plosser van de centrale bank van Philadelphia. Een zogenoemde 'credit crunch' ligt dus nog niet op de loer. Kredietbeoordelaar Moody's vindt dat ook, maar ziet wel gevaren voor een 'liquidity crunch'.

Banken die de buy-out van het autoconcern Chrysler verzorgen blazen hun poging af om de financiering van 12 miljard dollar (8,8 miljard euro) aan leningen aan de beleggers door te verkopen, na een gebrek aan animo. Hetzelfde is het geval bij de buy-out van het Britse Alliance Boots.

De koersdalingen op de effectenbeurzen laten zien dat de Amerikaanse hypotheekcrisis ook de beurzen aantast. Zowel de Amerikaanse Dow-Jonesaandelenindex als de Europese beurzen moeten terug, en zelfs Azië blijkt niet immuun.

28 juli 2007: Beleggers vrezen een verdieping van de crisis op de kredietmarkt, die weleens een einde zou kunnen maken aan de recente golf van fusie- en overnamenieuws. De problemen blijven de gemoederen bezighouden en de crisis lijkt zich nu ook uit te breiden naar andere sectoren. Beleggers zijn bang dat banken hun financiële situatie dusdanig zien verslechteren dat zij minder snel leningen verstrekken aan bedrijven voor overnames. Daardoor kan de stroom van fusies en overnames van de afgelopen tijd tot stilstand komen.

30 juli 2007: De crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt maakt haar eerste slachtoffer in Europa. De Duitse bank IKB voor middelgrote ondernemingen laat weten in financiële nood te verkeren. Het bericht van de Duitse bank komt als een complete verrassing. De toezichthouder en grootaandeelhouder KfW moeten eraan te pas komen om acute liquiditeitsproblemen af te wenden. De bestuursvoorzitter van de bank vertrekt per onmiddellijk. De mededeling van IKB komt stevig aan op de Europese financiële markten. Eerder rept de Britse bank HSBC als eerste Europese bank van verliezen door de crisis in de Verenigde Staten, maar daar is geen sprake van liquiditeitsproblemen, zoals nu bij IKB. Beleggers vrezen dat meer banken tegenvallers te melden hebben als ze in de komende weken hun kwartaalcijfers publiceren.

Augustus 2007

1 augustus 2007 De twee beleggingsfondsen van Bear Stearns worden failliet verklaard. Beleggers in het fondsen klagen de zakenbank aan, omdat de bank hen niet duidelijk heeft gemaakt hoever de fondsen in de problemen zaten.

3 augustus 2007: De directeur van de Duitse toezichthouder op het bankwezen Jochen Sanio is heel duidelijk. Tijdens een spoedoverleg met onder meer het ministerie van financiën en de Bundesbank waarschuwt hij dat de liquiditeitsproblemen bij de IKB Deutsche Industriebank kunnen leiden tot de grootste bankcrisis in Duitsland sinds 1931. Het geeft aan hoe zeer de nood aan de man is. De crisis op de Amerikaanse huizenmarkt eist steeds meer slachtoffers. Een crisis in de Nederlandse financiële sector lijkt nog ver weg. De grote Nederlandse banken en verzekeraars zeggen geen grote risico's in de VS te lopen.

6 augustus 2007 Er dreigt een faillissement voor American Home Mortgage Investment. De hypotheekverstrekker moet 90 procent van zijn personeel ontslaan (6500 werknemers). Dat het bedrijf in de problemen komt is opmerkelijk, omdat het vooral hypotheken verstrekt aan mensen met een gemiddeld inkomen.

9 augustus 2007 Nederlandse zakenbank NIBC maakt bekend fors verlies te lijden op haar hypotheekportefeuille. De bank is hiermee de eerste Nederlandse bank die is aangetast door de internationale kredietcrisis.

De Europese Centrale Bank (ECB) pompt 95 miljard euro in de euro-geldmarkt. Ook de Federale Reserve (Fed) in de VS en de Bank van Japan komen in actie door miljarden in de geldmarkt te pompen.

De Europese aandelenbeurzen gaan fors onderuit. Beleggers raken in paniek nu de problemen op de Amerikaanse subprime-markt zijn overgewaaid naar Europa. Het rampzalige nieuws komt vanuit Parijs. BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, heeft drie investeringsfondsen bevroren die zich bezighouden met zogeheten 'asset-backed'-leningen. De bank is niet meer in staat om deze kredieten, met hypotheken als onderpand, op correcte wijze te waarderen.

10 augustus 2007: De centrale banken van Europa en de Verenigde Staten hebben extra geld in het financiële systeem gepompt om verdere paniek op de markt voor bankleningen te sussen. Aandelenkoersen in Europa en de VS dalen scherp. De laatste keer dat een dergelijke ingreep noodzakelijk was, was na de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Op de aandelenmarkten wordt het ingrijpen door de ECB gezien als teken dat de bankcrisis nog dieper is dan gedacht.

13 augustus 2007

Zakenbank Goldman Sachs stort samen met drie investeerders 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) in een van haar speculatieve beleggingsfondsen dat in problemen is gekomen door de koersdalingen op de financiële markten. Goldman Sachs zag ook forse waardedalingen bij twee andere kwantitatieve hedgefondsen, die samen 6,4 miljard dollar waard zijn.

Opnieuw miljardeninjecties door de ECB en de Fed.

15 augustus 2007 KKR Financial Holdings zegt in een verklaring dat het niet lukt om de hypotheken opnieuw te financieren door uitgifte van nieuwe schuldpapieren. Het bedrijf praat met investeerders over alternatieven wegens „ongekende verstoring van de hypotheek- en schuldenmarkt”. Het is daarmee het volgende slachtoffer van de crisis op de financiële markten.

De Amerikaanse centrale bank schiet opnieuw te hulp en stelt 7 miljard dollar (5,2 miljard euro) beschikbaar.

Zakenbank NIBC kondigt aan voor bijna 3 miljard euro te worden verkocht aan de IJslandse bank Kaupthing.

16 augustus 2007 Countrywide, Amerikaans grootste hypotheekverstrekker, moet 11,5 miljard dollar afschrijven.

17 augustus 2007: De beurzen in het Verre Oosten beleven hun sterkste daling op één dag sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. De oorzaak ligt bij de wereldwijde crisis, die is ontstaan op de Amerikaanse hypotheekmarkt. De Aziatische beleggers lijken aanvankelijk niet geraakt maar trekken nu massaal hun geld uit de onzekere aandelenmarkten. Velen stappen over op veilige investeringen als staatsobligaties. Een belangrijke besmettingshaard is de zogenoemde carry trade: speculatieve beleggers profiteren van de lage rente door heel goedkoop yens te lenen en het geleende geld te stoppen in Amerikaanse obligaties.

De aandelenkoersen leven op nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) het rentetarief waarmee zij leent aan banken met een half procent heeft verlaagd (van 6,25 naar 5,75 procent). De rente-ingreep komt onverwacht omdat de bank eerder de inflatie als voornaamste dreiging zag. De rust op de beurzen keert even terug.

23 augustus 2007 Countrywide krijgt een miljardeninjectie van Bank of America.

24 augustus 2007: Geldgever ING verwacht dat de crisis op de kredietmarkt doorsijpelt tot aan het midden- en kleinbedrijf. Nu al is lenen duurder geworden voor grote ondernemingen. Dat zal straks ook voor de kleinere bedrijven gelden.

Minister Bos schrijft in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Irrgang (SP) dat de Nederlandse hypotheekmarkt niet, net als de Amerikaanse, in de problemen zal komen. De toets voor verstrekking van hypotheken in Nederland is strenger dan in de Verenigde Staten.

28 augustus 2007 In een bliksemactie van Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) wordt SachsenLB van de schande van een bankroet gered. LBBW neemt SachsenLB voor een onbekend bedrag over.

31 augustus 2007 De Amerikaanse overheid kondigt maatregelen aan om de crisis op de huizenmarkt en op de kredietmarkten te bezweren. President Bush zegt met voorstellen te komen om huizenbezitters beter te beschermen. Voorzitter Ben Bernanke van de centrale banken deelt mee dat zijn Fed zou „ingrijpen als dat nodig was”.

September 2007

3 september 2007 De Duitse bank IKB kondigt een velies van 700 miljoen euro aan.

6 september 2007 De president van de ECB , de Fransmans Jean-Claude Trichet, laat het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 4 procent. Ook de Bank of England laat de rente ongewijzigd, op 5,75 procent. Wel pompt de ECB opnieuw geld in de markt.

8 september 2007: Een ronduit zwak banencijfer uit de Verenigde Staten vergroot de zorg dat de kredietcrisis een wissel gaat trekken op de reële economie. Voor het eerst in vier jaar is er in augustus een daling van het aantal banen buiten de agrarische sector. Op de financiële markten leeft direct de vrees voor een Amerikaanse recessie op. Ook wordt een renteverlaging van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) op 18 september nu vrijwel zeker geacht.

9 september 2007 Countrywide kondigt aan ongeveer 12.000 banen te gaan schrappen. Dat is eenvijfde van het personeelsbestand.

12 september 2007: De kredietcrisis krijgt het Nederlandse bedrijfsleven in zijn greep. Ondernemers zien het wantrouwen in de financiële sector negatief doorwerken in de reële economie. Er is sprake van verlammende effecten. 'De durf om te groeien en te investeren neemt af. Dit is niet goed voor het economisch klimaat', verklaart Jan Kamminga, voorzitter van de werkgevers in de grootmetaal, verenigd in de FME.

13 september 2007 De Britse centrale bank, de Bank of England, heeft een noodlening verstrekt aan Northern Rock, de grootste hypotheekbank van het Verenigd Koninkrijk. Het is voor het eerst sinds dertig jaar dat de Bank of England tot deze maatregel overgaat. Northern Rock kwam in liquiditeitsproblemen omdat het zijn hypotheekportefeuille kortlopend financiert op de financiële markten.

15 september 2007: Hernieuwde zorgen over de kredietcrisis houden de beurzen in hun greep. Directe aanleiding is de noodkreet van de grootste Britse hypotheekbank Northern Rock. De hypotheekverstrekker geeft een winstwaarschuwing af en krijgt een noodkrediet van de Bank of England. Britse spaarders staan massaal in de rij om bij hun bankfiliaal al hun geld van de rekening af te halen.

De Europese ministers van financiën zien intussen geen spoedig einde voor de huidige problemen op de financiële markten. Ze denken dat de turbulentie, ingezet door een hypotheekcrisis in de VS, slechts een geringe invloed op de economische groei in de Europese Unie heeft.

President Nout Wellink van de Nederlandsche Bank zegt dat de kredietcrisis in het allerslechtste geval euro 1200 mrd gaat kosten. Hij noemt de huidige problemen op de geldmarkt een aanpassingsproces van maanden, dat heel lastig is. 'Ongelukken op de weg zijn niet uit te sluiten, maar het financiële systeem kan dat dragen. Het wachten is op het terugkeren van het vertrouwen.'

18 september 2007 De Federal Reserve kondigt een renteverlaging aan van een half procentpunt van 5,25 procent tot 4,75 procent.

21 september 2007: President Bush laat zich optimistisch uit over de stand van de economie in de Verenigde Staten. 'De inflatie is laag, de arbeidsmarkt is nog altijd sterk', zegt hij. Met deze woorden poogt de president de kredietcrisis te bezweren en daarmee het risico dat zijn land in een recessie raakt. Want ook nadat de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, deze week voor het eerst in vier jaar tijd de officiële rente verlaagt met vijftig basispunten, is de onrust op de financiële markten wereldwijd niet geluwd.

24 september 2007 In het Global Financial Stability Report stelt de IMF dat de kredietcrisis wellicht is verergerd door het gebruik van systemen die risico’s bij banken en beleggers juist moeten beheersen.

25 september 2007: Voor zover bekend verkeert voor het eerst een Nederlands beleggingsfonds in problemen als gevolg van de crisis op de hypothekenmarkt in de VS. Het gaat om het fonds Hiax van het Amsterdamse effectenbedrijf Faxtor Securities. De kans is klein dat beleggers hun inleg terugkrijgen.

28 september 2007 De Amerikaanse huizenprijzen zijn in één maand met 8 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dit is de grootste afname van de laatste 37 jaar.

De Britse editie van zakenkrant Financial Times meldt dat Northern Rock een additionele lening van 5 miljard pond (7,1 miljard euro) bij de Bank of England is aangegaan. Daarmee zou de totale schuld van Northern Rock aan de centrale bank op 11,4 miljard euro komen. De geruchten zetten de Europese beurzen onder druk.

29 september 2007: Het economische klimaat in de eurozone verslechtert en het wordt moeilijker om daar met het rentebeleid nog iets tegen te doen. Dat beeld komt naar voren uit een reeks macro-economische cijfers. Duitsland en Zweden melden een daling van de detailhandelsverkopen. De Europese Commissie komt met cijfers die duiden op een daling van het consumentenvertrouwen. Tegelijkertijd stijgt de inflatie in de eurozone weer. De ruimte voor de Europese Centrale Bank om met het rente-instrument op te treden tegen een verzwakking van de groei in de eurozone wordt daardoor eerder kleiner dan groter.

Oktober 2007

1 oktober 2007 De Zwitserse bank UBS maakt bekend dat een deel van het management van de bank per direct vervangen wordt. Ook verdwijnen er 1.500 banen. De bank UBS moet dit jaar tot nu toe 2,4 miljard euro afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. Het verlies, voor zover bekend de grootste afboeking tot nu toe, zit vooral in de zogenoemde fixed income-portefeuille van UBS, waar obligaties en preferente aandelen in zitten.

De eveneens Zwitserse bank Credit Suisse maakte bekend ook last te hebben van de kredietcrisis, maar verwacht nog wel winst te maken dit kwartaal.

Citigroup, de grootste Amerikaanse bank maakt voor beurs bekend door de hypotheekcrisis een verwacht verlies te lijden van 900 miljoen euro op door hypotheken gedekte obligaties. Citigroup, de naar beurswaarde grootste bank van de Verenigde Staten, voorspelt een 60% lagere kwartaalwinst

Internetbank ING Direct profiteert van de Amerikaanse hypotheek- en kredietcrisis door klanten en tegoeden van een noodlijdende branchegenoot in de VS, Netbank, over te nemen.

3 oktober 2007 De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns schrapt ruim 300 banen bij haar hypotheekafdeling.

5 oktober2007 Zakenbank Merrill Lynch is de achtste grote Amerikaanse financiële instelling die miljarden dollars moet afschrijven als gevolg van de hypotheek - en kredietcrisis . Het gaat om een verliespost van 5,5 miljard dollar (3,9 miljard euro).

8 oktober 2007: De liquiditeitscrisis heeft inmiddels gevolgen voor het verstrekken van leningen aan bedrijven. Banken worden strenger, de rentemarges gaan voor het eerst in jaren weer omhoog, vooral voor leningen groter dan euro 1 mrd. In het middensegment van de markt (euro 10 tot euro 250 mln omzet) is de kredietopslag nog minder duidelijk.

De Europese ministers van Financiën vinden het nog „te vroeg” om in te grijpen in het toezicht en de regelgeving over complexe financiële producten

9 oktober 2007: 'De kredietcrisis zal overheden wereldwijd dwingen hun begrotingen flink aan te passen.' IMF-voorzitter Rodrigo de Rato waarschuwt met deze opmerking voor de impact van de kredietcrisis op de reële economie. 'Want ook al is de volledige schade nog niet in te schatten, de vertrouwenscrisis op de kredietmarkt remt de groei van de mondiale reële economie zeker.'

10 oktober 2007 De EU laat onderzoeken welke lessen moeten worden getrokken uit de recente kredietcrisis. Daarbij zal onder andere worden gekeken naar de rol van de zogeheten kredietbeoordelaars.

13 oktober 2007: De situatie op de Amerikaanse woningmarkt wordt steeds grimmiger. Strengere kredieteisen, hypotheekexecuties en een vloedgolf aan nieuw gebouwde huizen zorgen voor een recordoveraanbod op de Amerikaanse huizenmarkt. President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank waarschuwt in het Financieele Dagblad dat ondanks oplopende beurskoersen en een toenemend vertrouwen op de geldmarkten, de kredietcrisis nog niet voorbij is.

14 oktober 2007 Enkele grote Amerikaanse banken, waaronder Citigroup en JP Morgan, komen met het idee gezamenlijk een miljardenfonds op te zetten om nieuwe klappen als gevolg van de kredietcrisis te kunnen opvangen.

16 oktober 2007: De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen belandt onder de psychologisch belangrijke 14.000-puntengrens. Beleggers maken zich weer zorgen over de gevolgen van de kredietcrisis. Die zorgen worden gevoed door tegenvallende derdekwartaalcijfers van de Amerikaanse bank Citi

15 oktober 2007 De Amerikaanse bank Citigroup heeft in het derde kwartaal 57 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder. Het resultaat stond vooral onder druk door verliezen op de kredietmarkt en hogere kosten bij het verstrekken van consumentenkredieten.

17 oktober 2007 Het IMF waarschuwt dat de kredietcrisis de gehele wereldeconomie zal raken.

24 oktober 2007 Bank of America maakt bekend 3.000 banen te schrappen bij de investeringspoot van de bank. Ook het hoofd van die afdeling, Gene Taylor, vertrekt.

Merrill Lynch maakt bekend dat de zakenbank 7,9 miljard dollar (5,5 miljard euro) moeten afboeken op de eigen portefeuille met door hypotheken gedekte obligaties.

26 oktober 2007 Minister Bos schrijft aan de Tweede Kamer dat hij zonodig „passende maatregelen” neemt om te voorkomen dat mensen te risicovolle hypotheken afsluiten. Hij ziet op dit moment nog geen reden in te grijpen bij aanbieders van extra risicovolle hypotheken, maar blijft de ontwikkelingen in deze markt „nauwgezet volgen”.

27 oktober 2007 De positie van chief executive officer Stan O’Neal staat ernstig ter discussie, omdat hij op eigen houtje en zonder zijn medebestuursleden in te lichten fusiegesprekken heeft aangeknoopt met Wachovia, een andere Amerikaanse bank.

Hypotheeknemer Countrywide Financial geeft aan voor het eerst in 25 jaar verlies geleden te hebben. Het bedrijf moest vorig kwartaal 2,9 miljard dollar (2 miljard dollar) afboeken om hypotheekproblemen af te dekken.

30 oktober 2007 Topman Stan O`Neal van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch stapt met directe ingang op. O`Neal neemt de verantwoordelijkheid voor het de week daarvoor bekend gemaakte verlies van 1,5 miljard euro als gevolg van de kredietcrisis.

31 oktober 2007 De Amerikaanse centrale bank, de Fed, verlaagt het belangrijkste rentetarief wederom met 0,25 procentpunt.

November 2007

1 november 2007 De Zwitserse bank Credit Suisse maakt bekend dat zij in het derde kwartaal de winst heeft zien dalen tot 1,302 miljard Zwitserse frank, circa 775,5 miljoen euro. Dat is 31 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De winstval is voornamelijk het gevolg van afschrijvingen in verband met de problemen op de kredietmarkt.

5 november 2007 Na Stan O'Neal van Merrill Lynch stapt nu ook de topman van Citigroup, Charles Prince, op. Aanleiding is het miljardenverlies dat de bank geleden heeft door de kredietcrisis.

8 november 2007 Zakenbank Morgan Stanley moet 3,7 miljard dollar afwaarderen op haar hypotheekobligaties.

9 november 2007 De beurzen op Wall Street hebben de slechtste drie opeenvolgende handelsdagen van de laatste vijf jaar afgesloten. Sinds november 2002 verloren de bekendste graadmeters in New York binnen drie dagen niet zo veel aan waarde.

12 november 2007 Amerikaanse banken lijken rond met de vorming van een noodfonds van 75 miljard dollar voor de kredietcrisis . Daarmee moet de markt voor het korte-termijnschuldpapier weer op gang komen.

13 november 2007 Bank of America moet 3 miljard dollar afschrijven op haar hypotheekportefeuille.

14 november 2007 Mervyn King, de gouverneur van de Bank of England komt met een sombere prognose voor de Britse economie in 2008.

15 november 2007 De Britse bank Barclays moet 1,3 miljard pond afschrijven op zijn hypotheekportefeuille.

16 november 2007 Northern Rock kondigt aan dat topman Adam Applegarth in 2008 vertrekt.

21 november 2007 Slecht nieuws over de Amerikaanse economie zorgt, in combinatie met nieuwe records van zowel de olie- als de dollarprijs, voor scherp dalende beursindices wereldwijd. De Amerikaanse centrale banken zagen zich genoodzaakt de groeiverwachting voor 2008 scherp neerwaarts bij te stellen, een signaal dat de kredietcrisis ook de reële economie begint te raken.

29 november 2007 Bank-verzekeraar ING haalt twee investeringsfondsen ter waarde van 23,4 miljard euro terug op de eigen balans. De slechte marktcondities als gevolg van de kredietcrisis maken het onrendabel de fondsen nog langer te financieren met kortlopend schuldpapier, aldus ING.

December 2007

6 december 2007 De Britse Royal Bank of Scotland (RBS) schrijft in totaal 1,25 miljard pond (1,74 miljard euro) af als gevolg van problemen op de kredietmarkten. Het grootste deel heeft betrekking op de activiteiten van RBS zelf (950 miljoen pond), de rest (300 miljoen pond) komt voor rekening van ABN Amro, die deels door RBS is overgenomen.

De regering-Bush kondigt samen met de Amerikaanse hypotheekbranche en de financiële sector op Wall Street een eerste reddingsplan aan om uitzetting voor honderdduizenden huiseigenaren te voorkomen en daarmee de economie te beschermen. Door het plan worden de rentes van woningbezitters met een zogeheten subprime-hypotheken vijf jaar bevroren.

De Bank of England verlaagt zijn rentetarief met kwart procentpunt tot 5,5 procent. De ECB houdt haar rentetarief op 4 procent.

10 december 2007 De Zwitserse bank UBS moet na eerdere afwaardering van 4,4 miljard Zwitserse frank (2,7 miljard euro) een extra afwaardering doen van 6,8 miljard euro.

11 december 2007 Citigroup maakt bekend de in India geboren Vikram Pandit te hebben benoemd tot opvolger van de kort geleden afgetreden Chuck Prince.

De Fed verlaagt opnieuw de rente met een kwart procentpunt tot 4,25 procent.

13 december 2007 De Amerikaanse Federal Reserve (Fed), de Europese Centrale Bank (ECB), Bank of England, en de centrale banken van Canada en Zwitserland grijpen gezamenlijk in om de internationale kredietcrisis te bestrijden. Zij stellen tientallen miljarden dollars ter beschikking aan de banksector, waarbij de eisen voor onderpand dat banken in ruil geven, sterk worden verlaagd.

14 december 2007 Citigroup haalt in navolging van onder meer Rabobank, HSBC en Royal Bank of Scotland zeven beleggingsvehikels van de markt.

18 december 2007 De Fed maakt nieuwe regels bekend die de hypotheeksector verbieden op misleidende wijze risicovolle financiële producten te verkopen aan nietsvermoedende woningbezitters. De ingreep is een ommekeer voor de ‘Fed’, die zich eerder terughoudend opstelde en de zogeheten ‘subprime’ hypotheken juist als een aanwinst voor arme Amerikanen beschouwde.

De ECB heeft leent voor bijna 350 miljard euro geld uit aan banken, een record.

19 december 2007 Zakenbank Morgan Stanley roept voor 5 miljard dollar (3,5 miljard euro) de hulp in van een Chinees staatsfonds, nadat de Amerikanen een recordafboeking moesten doen op ‘besmette’ hypotheken.

Na haar geldinjectie van 350 miljard euro haalt de ECB voor 133,6 miljard euro aan `overtollig` geld uit de geldmarkt.

2008

Januari 2008

3 januari 2008 Investeringsmaatschappij Blackstone ziet af van de overname van de Amerikaanse hypotheekverstrekker en lease-autoaanbieder PHH. Blackstone, ook uit de VS, kon als gevolg van de kredietcrisis de financiering van de deal niet rondkrijgen vóór de afgesproken datum 31 december 2007.

4 januari 2008 De Britse regering wil de toezichthouder op de financiële markten FSA meer bevoegdheden geven om in te grijpen bij banken die in moeilijkheden raken, zoals vorig jaar gebeurde met hypotheekbank Northern Rock. Minister van Financiën Alistair Darling verklaart in een gesprek met de zakenkrant Financial Times dat hij hiertoe in mei nieuwe wetsvoorstellen zal indienen.

De Amerikaanse banengroei is meer dan verwacht teruggelopen en de werkloosheid is met 5,0 procent op het hoogste punt van de laatste twee jaar beland. De cijfers wakkeren de vrees voor een recessie verder aan.

8 januari 2008 De topman van de Amerikaanse bank Bear Stearns, James Cayne, stapt onder druk van aandeelhouders op. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de grote verliezen die de bank leed door de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt. De verwachting is dat de 73-jarige Cayne zal worden opgevolgd door Alan Schwartz, een 57-jarige zakenbankier.

9 januari 2008 De Wereldbank concludeert in een rapport dat de groei van de wereldeconomie in 2008 lager zal uitvallen dan in 2007. Oorzaak ligt voornamelijk bij de malaise in de Verenigde Staten.

11 januari 2008 Bank of America neemt Amerika’s grootste hypotheekbedrijf Countrywide over.

15 januari 2008 De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch verkoopt een belang ter waarde van 6,6 miljard dollar (4,4 miljard euro) in zichzelf aan drie investeringsmaatschappijen. Met de transactie haalt Merrill Lynch opnieuw kapitaal op om de grote verliezen af te dekken die zij leed door de kredietcrisis.

16 januari 2008 Citigroup moest in het vierde kwartaal 18 miljard dollar aan risicovolle investeringen afboeken en heeft voor 12,5 miljard kapitaalinjecties aangetrokken uit Azië en het Midden-Oosten om de balans op orde te krijgen. De investeringen komen onder meer van de overheid van Singapore, een aan Koeweit verbonden investeringsmaatschappij en de Saoedische prins Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al-Saud, de op vier na rijkste man ter wereld.

17 januari 2008 De Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase maakt bekend dat haar winst in het laatste kwartaal van vorig jaar gedaald met 34 procent naar 2,97 miljard dollar (2 miljard euro). Het is de eerste keer dat JP Morgan Chase een kwartaalwinstdaling bekend moet maken sinds topman Jamie Dimon in 2005 aan het roer kwam.

18 januari 2008 De Amerikaanse overheid grijpt in met een economisch stimuleringspakket. Het noodplan kost tussen 140 en 150 miljard dollar (circa 100 miljard euro).

20 januari 2008 President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zegt in het programma Buitenhof dat het kabinet extra maatregelen moet nemen om te voorkomen dat het doel om de begroting in 2011 met een overschot van 1 procent af te sluiten niet gehaald wordt.

Effectenbeurzen lijken in een vrije val te raken, ondanks het Amerikaanse stimuleringspakket.

22 januari 2008 De Duitse regionale bank WestLB geeft aan een injectie van 2 miljard euro nodig te hebben van haar aandeelhouders om de verliezen op de Amerikaanse hypotheekmarkt op te vangen.

De beurzen boeken nog steeds zware verliezen. De Fed verlaagt de rente met driekwart procentpunt tot 3,5 procent.

23 januari 2008 De winst van Bank of America is door afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis in het vierde kwartaal grotendeels verdampt.

Obligatieverzekeraar Ambac dook in de rode cijfers en heeft zichzelf te koop gezet.

De Duitse regering stelt de groeiverwachting voor 2008 naar beneden bij.

24 januari 2008 De beurzen krabbelen weer op. De koersen reageerden op een reddingsplan voor Amerikaanse obligatieverzekeraars en negeerden slecht nieuws van de Franse bank Société Général.

25 januari 2008 Analisten van Barclays spreken in een sectorrapport de verwachting uit dat er binnen de wereldwijde bankensector nog voor zo’n 143 miljard dollar (97,5 miljard euro) aan afboekingen zal moeten plaatsvinden om tekorten ten gevolge van de kredietcrisis te dekken.

29 januari 2008 Het wordt duidelijk dat aantal verkochte nieuwbouwwoningen in de VS op het laagste punt tot nu toe is beland. Ook de huizenprijs laat de grootste daling sinds de Depressiejaren zien.

30 januari 2008 De Zwitserse bank UBS geeft een winstwaarschuwing. De bank leed in het vierde kwartaal van 2007 een verlies van bijna 8 miljard euro.

De overname van de Haagse zakenbank NIBC door de IJslandse Kaupthingbank gaat niet door. Door de huidige onrust op de financiële markten hebben beide partijen de verkoop afgeblazen.

De Fed verlaagt de rente nogmaals met een half procentpunt tot 3,0 procent.

31 januari 2008 De Rabobank bevestigt uit vrees voor aanhoudende problemen op de geldmarkten een buffer te hebben opgebouwd van 30 miljard euro. De bank heeft daarvoor Nederlandse hypotheekleningen omgezet in obligaties (schuldpapieren), die als onderpand kunnen dienen als de bank extra geld nodig heeft.

Februari 2008

5 februari 2008 De aandelenbeurzen gaan hard onderuit door slechte cijfers over de Amerikaanse economie. De dienstensector in de VS presteerde veel slechter dan verwacht.

7 februari 2008 De Europese Centrale Bank laat ondanks druk van de onrust op de geldmarkten het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op 4 procent, omdat ze de inflatie wil beteugelen.

8 februari 2008 De Britse vereniging van hypotheekverstrekkers maakt bekend dat de gedwongen woningverkoop van Britse huizenbezitters die hun hypotheek niet meer kunnen aflossen, in 2007 is gestegen naar het hoogste niveau sinds 1999.

11 februari 2008 Uit cijfers van Standard & Poor's blijkt dat de maand januari op de mondiale beurzen een van de slechtste ooit was. De koersen dalen opnieuw.

De ministers van Financiën van de zeven rijkste industrielanden laten zich op de G7-ontmoeting in Tokio pessimistisch uit over de gevolgen van de kredietcrisis.

De grootste verzekeraar ter wereld AIG maakt bekend miljarden extra te moeten afschrijven door de kredietcrisis en zorgt daarmee voor een grote schok op de internationale aandelenbeurzen.

De Nederlandse ING beleeft een zeer turbulente ochtend omdat er geruchten over afschrijvingen circuleren onder beleggers.

Het Zwitserse Credit Suisse maakt bekend dat de winst in het vierde kwartaal fors is gedaald.

12 februari 2008 In één dag worden in de Verenigde Staten drie reddingsboeien uitgegooid naar de noodlijdende economie: een noodplan van de Amerikaanse regering voor huiseigenaren met betalingsproblemen, een nieuwe kapitaalinjectie van 30 miljard dollar (20,6 miljard euro) van de Federal Reserve en een aanbod van superbelegger en miljardair Warren Buffett om obligatieverzekeraars uit de brand te helpen.

14 februari 2008 De Zwitserse bank UBS moet 12,6 miljard euro afschrijven op haar hypotheekportefeuille. Dat bracht de kapitaalspositie van de bank in gevaar, waardoor UBS een kapitaalinjectie van 8 miljard euro accepteerde van een staatsinvesteringsfonds uit Singapore en een niet nader genoemde investeerder uit het Midden-Oosten.

17 februari 2008 De in moeilijkheden geraakte Britse hypotheekbank Northern Rock, die al sinds september vorig jaar op de been is gehouden met overheidssteun, wordt genationaliseerd.

19 februari 2008 Credit Suisse maakt bekend dat zij 2,85 miljard dollar afboekt op risicovolle beleggingen in de Amerikaanse hypothekensector. De afboeking zal de winst over het eerste kwartaal met een miljard doen dalen. Het staatsfonds van Qatar begint met het opkopen van aandelen in de bank.

20 februari 2008 De grootste bank van Frankrijk, BNP Paribas, maakt bekend in het vierde kwartaal van 2007 42 procent minder winst te hebben geboekt dan een jaar eerder. De tegenvaller wordt veroorzaakt door extra afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis.

Bank en verzekeraar ING geeft als eerste financiële concern in Nederland aan dat zij haar beleggingen in Amerikaanse hypotheken in het vierde kwartaal van vorig jaar met 945 miljoen euro heeft moeten afwaarderen als gevolg van de internationale kredietcrisis.

22 februari 2008 Het Centraal Bureau voor Statistiek meldt dat de kredietcrisis , gerommel op de beurzen en speculatie over een recessie Nederlanders er niet van weerhoudt om te consumeren. In 2007 gaven huishoudens 2 procent meer uit aan diensten en goederen dan in het jaar daarvoor.

25 februari 2008 De Duitse bank HSH Nordbank klaagt de Zwitserse branchegenoot en bankgigant UBS aan wegens door Nordbank geleden verliezen op Amerikaanse hypotheekobligaties. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis dat banken elkaar van nalatigheid en misleiding beschuldigen.

Kredietbeoordelaar Standars & Poor’s maakt bekend dat ze afziet van een afwaardering van MBIA, een van de grootste obligatieverzekeraars. Ook Ambac, een andere grote obligatieverzekeraar, lijkt op korte termijn uit de problemen te komen omdat er een reddingsplan klaar ligt.

28 februari 2008 Uit de jaarcijfers van ABN Amro blijkt, dat de bank voor 1,5 miljard euro aan afboekingen heeft gedaan.

De grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten, Fannie Mae, heeft in het vierde kwartaal van 2007 een verlies geleden van 3,6 miljard dollar (2,4 miljard euro).

29 februari 2008 American International Group (AIG), `s werelds grootste verzekeraar, maakt bekend, dat hij in het vierde kwartaal door de kredietcrisis het grootste verlies in zijn 89-jarige geschiedenis geleden. Het verlies kwam uit op 5,29 miljard dollar (3,5 miljard euro).

Maart 2008

3 maart 2008 HSBC, de grootste bank van Groot-Brittannië en tevens een van de grootste banken ter wereld, geeft aan dat zij vorige jaar 8,7 miljard pond (11,5 miljard euro) moest afschrijven als gevolg van de kredietcrisis en haar betrokkenheid bij de problemen op de Amerikaanse woningmarkt.

5 maart 2008 De Amerikaanse centralebankier Ben Bernanke vindt dat de noodplannen van de Amerikaanse overheid effect hebben, maar tekort schieten in het beteugelen van de hypotheekcrisis. Om het aantal huisuitzettingen te beperken zouden hypotheekverstrekkers een deel van de hypotheekschuld kwijt moeten schelden.

Net als ABN Amro en ING heeft ook Rabobank grote schade opgelopen door de internationale kredietcrisis. In totaal heeft de bank bijna 1,4 miljard euro moeten afboeken.

6 maart 2008 Aegon maakt bij de presentatie van de jaarcijfers bekend dat de verzekeraar in 2007 487 miljoen euro heeft afgeboekt op risicovolle beleggingen in de Verenigde Staten. Het concern moest door de kredietcrisis een verlies nemen van 17 miljoen euro omdat de beleggingsportefeuilles minder waard werden.

7 maart 2008 De slechtste banencijfers van de laatste vijf jaar worden bekendgemaakt. Amerikaanse werkgevers schrapten in februari 63.000 banen.

11 maart 2008 De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft in een gecoördineerde actie met onder meer de Europese en de Britse centrale bank miljarden dollars in de geldmarkten geïnjecteerd.

13 maart 2008 De Amerikaanse overheid wil het toezicht op financiële instellingen en de hypotheeksector aanscherpen om een herhaling van de huidige kredietcrisis te voorkomen.

14 maart 2008 De beurskoers van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns halveert in een half uur tijd, nadat bekend wordt dat de bank een noodinjectie krijgt van de Federale Bank van New York en zakenbank JPMorgan Chase.

In opmerkelijk stevige bewoordingen erkende president Bush de ernst van de economische situatie in de VS.

17 maart 2008 JP Morgan Chase koopt voor 236 miljoen dollar (151 miljoen euro) het in nood geraakte Bear Stearns. De op twee na grootste bank van de VS betaalt 2 dollar per aandeel voor de in problemen gekomen zakenbank.

18 maart 2008 De Fed verlaagt de rente in de Verenigde Staten met 75 basispunten tot 2,25 procent.

19 maart 2008 Uit nieuwe cijfers van het CPB blijkt dat de economische groei met bijna 2 procentpunt zal terugvallen, van 3,5 procent in 2007 naar 1,75 procent in 2009.

20 maart 2008 De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO, de club van geïndustrialiseerde landen) schrijft in een economische tussenrapportage dat de economie in de VS op het punt staat te krimpen of daar al mee is begonnen.

21 maart 2008 Kredietbeoordelaar Standard & Poor`s (S&P) zegt dat op jaarbasis als gevolg van verdere afschrijvingen in verband met de kredietcrisis een winstverlaging van 20 to 30 procent bij te verwachten is bij de zakenbanken Lehman Brothers en Goldman Sachs. Hij bracht de negatieve beoordeling daarmee op een lijn met hun concurrenten Morgan Stanley en Merrill Lynch.

De grootste bank van de Verenigde Staten Citigroup schrapt voor het einde van de maand nog eens 2.000 banen om kosten te besparen. De instelling neemt dit besluit na recordverliezen als gevolg van de Amerikaanse kredietcrisis.

22 maart 2008 De topman van het amusementsbedrijf Lions Gate Entertainment zegt dat de druk op de Amerikaanse zakenbanken de financiering van nieuwe films zal bemoeilijken.

24 maart 2008 JP Morgan Chase vervijfvoudigt het bod op de noodlijdende zakenbank Bear Stearns onder druk van aandeelhouders naar ongeveer 10 dollar per aandeel. Bear Stearns is daarmee nu 1,2 miljard dollar (700 miljoen euro) waard.

28 maart 2008 De Fed kondigt aan opnieuw tientallen miljarden dollars in de geldmarkt te pompen om de kredietcrisis te bezweren. In april zal de Fed twee keer 50 miljard dollar (32 miljard euro) uitlenen aan banken die in geldnood zitten.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) zegt met een speciale geldmarktoperatie nieuwe noodkredieten te verstrekken aan Europese banken. Het gaat om in totaal 150 miljard euro aan drie- en zesmaandsleningen. Het is de eerste keer dat de ECB leningen van een half jaar verstrekt.

31 maart 2008 De Amerikaanse regering kondigt een vergaand plan aan om het financiële toezicht te herzien. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, moet als ‘supertoezichthouder’ gaan functioneren in het hele financiële stelsel. Andere toezichthouders zullen worden opgeheven.

April 2008

1 april 2008 Zowel de Zwitserse bank UBS als Deutsche Bank melden nieuwe miljardenafschrijvingen als gevolg van de internationale kredietcrisis. Op de beurzen is de reactie gematigd, omdat er veel hogere schattingen circuleerden over de nieuwe afschrijvingen.

Een Britse hypotheekbank, First Direct, sluit tijdelijk het loket voor nieuwe hypotheekaanvragen. Als reden geeft de bank op dat ze werd overstelpt met veel meer aanvragen dan ze kon verwerken, doordat ze als een van de weinige hypotheekverstrekkers haar tarieven niet had verhoogd.

2 april 2008 De Haagse zakenbank NIBC maakt bekend dat zij in het eerste kwartaal van 2008 400 miljoen euro heeft opgehaald bij haar aandeelhouders. Daarmee kan de bank de kapitaalspositie verstevigen en een afboeking financieren.

De Duitse staatsbank West LB maakt bekend dat zij vorig jaar een nettoverlies heeft geleden van 1,6 miljard euro.

3 april 2008 Volgens persbureau Bloomberg blijkt uit geheime stukken van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de groei van de wereldeconomie dit jaar afzwakt naar 3,7 procent, de laagste groei sinds 2002. De groei in de Verenigde Staten zal over heel 2008 nog maar 0,5 procent bedragen, en in 2009 0,6 procent.

4 april 2008 De landen van de Europese Unie kondigen aan het toezicht op grensoverschrijdende financiële instellingen te gaan versterken. Ze zullen in de toekomst nauwer met elkaar samenwerken.

Er wordt bekend gemaakt dat eerdere schattingen over het aantal banen in januari en februari drastisch naar beneden moeten worden bijgesteld en dat het totaal aan arbeidsplaatsen in maart opnieuw is gedaald.

7 april 2008 De voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, Dominique Strauss-Kahn, zegt in de Britse zakenkrant Financial Times, dat ingrijpen van overheden wereldwijd noodzakelijk is om de kredietcrisis effectief te kunnen bestrijden. Dat geldt zowel voor de huizenmarkt als de bankensector en de beleggersmarkt voor hypotheekobligaties.

8 april 2008 Het Internationaal Monetair Fonds stelt in een gepubliceerde rapport over internationale financiële stabiliteit, dat de verliezen in de financiële sector als gevolg van de kredietcrisis kunnen oplopen tot 945 miljard dollar (600 miljard euro).

10 april 2008 Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank (ECB) zegt na afloop van de vergadering van het bestuur van de centrale bank in Frankfurt dat de kredietcrisis ook in Europa nog lang kan aanhouden en niet zonder gevolgen zal blijven voor de economie van de eurolanden.

11 april 2008 Bear Stearns geeft aan dat klanten van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns de afgelopen tijd 20 procent van hun vermogen hebben weggehaald.

Een Duitse dochter van ABN Amro stopt met het aanbieden van hypotheken in Duitsland. De ABN Amro Hypotheken Gruppe (AAHG) is geraakt door de kredietcrisis.

12 april 2008 De zeven belangrijkste industrielanden die samen de G7 vormen zeggen dat de wereldeconomie de komende tijd te maken krijgt met een opeenstapeling van tegenslagen.

14 april 2008 De hoge voedselprijzen en de wereldwijde financiële crisis domineerden de voorjaarsbijeenkomst van het IMF en de Wereldbank in Washington.

15 april 2008 Uit onderzoek van accountant Ernst & Young blijkt dat een record aantal bedrijven in het eerste kwartaal zijn voorgenomen beursintroductie heeft afgeblazen omdat ze vrezen dat beleggers geen trek hebben om nieuwe aandelen te kopen door het negatieve sentiment op de beurzen en de dreigende recessie.

De bank Wachovia, gemeten in beurswaarde de vijfde bank in de VS, maakt bekend in het eerste kwartaal een verlies te hebben geboekt en dat ze 500 banen schrapt als gevolg van de kredietcrisis.

Premier Georg Milbradt van de deelstaat Saksen treedt af wegens problemen bij de bank SachsenLB. De kredietcrisis heeft daarmee haar eerste politieke slachtoffer geëist.

16 april 2008 Pensioenfonds Zorg en Welzijn verlaagt zijn verwachte rendement op aandelen en steekt meer geld in speculanten en opkopers.

17 april 2008 Zakenbank Merril Lynch heeft voor het derde kwartaal op rij verlies geleden. Ook moet de bank wederom een forse afboeking doen op de hypotheekbeleggingen.

18 april 2008 Vikram Pandit, de nieuwe topman van Citigroup, maakt bekend dat de bank.Citigroup ook in het eerste kwartaal van 2008 nog forse verliezen heeft geleden door de kredietcrisis. De bank schreef ruim 12 miljard dollar (7,6 miljard euro) af op risicovolle beleggingen en boekte een verlies van ruim 5 miljard dollar (3,2 miljard euro), een daling van 10 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Ook schrapt het concern nog eens 9.000 (van de 270.000) banen extra om kosten te besparen.

21 april 2008 National City, een van de grootste banken in het midwesten van de Verenigde Staten, krijgt een kapitaalinjectie van 7 miljard dollar van een investeringsgroep onder leiding van durfkapitalist Corsair Capital.

De Bank of England, de Britse centrale bank, presenteert een hulpplan ter waarde van 50 miljard pond (62,5 miljard euro) om de impasse in de financiële sector door de kredietcrisis te doorbreken.

22 april 2008 De Royal Bank of Scotland (RBS) wordt door de internationale kredietcrisis gedwongen om voor 12 miljard pond (15 miljard euro) aan aandelen uit te geven. Het is de grootste aandelenemissie ooit door een Europese bank.

24 april 2008 Credit Suisse maakt voor het eerst in vijf jaar een kwartaalverlies bekend.

25 april 2008 Ook de Duitse autofabrikant BMW, ’s werelds grootste fabrikant van luxe auto’s, geeft aan last te hebben van de kredietcrisis. In het eerste kwartaal heeft het concern een voorziening getroffen van 236 miljoen euro voor te verwachten verliezen in de Verenigde Staten. BMW heeft in de VS last van de teruglopende economie.

29 april 2008 Twee banken in Duitsland – Deutsche Bank en IKB – maken bekend een verlies te lijden als gevolg van de internationale kredietcrisis.

In Groot-Brittannië zegt HBOS, de grootste hypotheekverstrekker van het land, dat zij aandelen moet uitgeven om de balans te versterken die door de crisis is verzwakt.

30 april 2008 Het wordt bekend dat de Britse huizenprijzen in april met 1 procent zijn gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het is de eerste daling op jaarbasis in 12 jaar.

Mei 2008

2 mei 2008 Fed verlaagt de rente wederom met 0,25 procentpunt.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, stelt in een gecoördineerde actie met onder meer de Europese Centrale Bank opnieuw tientallen miljarden dollars ter beschikking aan de geldmarkten.

6 mei 2008 De Zwitserse bank UBS schrapt 5500 banen ofwel bijna 7 procent van het totaal. UBS is zwaar getroffen door de hypotheekcrisis en leed in het eerste kwartaal een verlies van 11,53 miljard frank (7 miljard euro), zo maakt de grootste bank van Zwitserland bekend.

9 mei 2008 Citigroup geeft aan dat het 500 miljard dollar (325 miljard euro) aan bezittingen van de hand wil doen om de bank rendabeler te maken. Inkomsten moeten met 9 procent groeien de komende jaren.

13 mei 2008 Bank en verzekeraar Fortis heeft in het eerste kwartaal van 2008 de winst fors zien dalen als gevolg van de kredietcrisis.

14 mei 2008 Door de kredietcrisis is de winst van de Nederlandse bankverzekeraar ING in het eerste kwartaal met ruim 15 procent gedaald tot 1, 59 miljard euro.

15 mei 2008 Na de vijfde winstwaarschuwing in anderhalf jaar stapt bestuursvoorzitter Guus Hoefsloot (57) op bij bouwbedrijf Heijmans.

16 mei 2008 De Haagse zakenbank NIBC lijkt de gevolgen van de kredietcrisis achter zich te laten. De bank boekt een winst na belasting van 50 miljoen euro in het eerste kwartaal.

21 mei 2008 De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns gaat ongeveer 7.600 mensen verslaan. Dat is meer dan de helft van de mensen die werken bij deze bank, die na een reddingsoperatie door de Amerikaanse centrale banken in maart werd overgenomen door concurrent JPMorgan.

27 mei 2008 Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gaat strenger toezicht houden op bonussen bij banken. DNB wil vooral kijken of die bonussen aanzetten tot het nemen van excessieve risico’s door werknemers.

De Duitse bank IKB heeft een verlies geleden van circa 1 miljard euro. De regionale bank blijkt nog altijd hard te worden getroffen door de internationale kredietcrisis . IKB verwacht dat zij binnenkort een andere grootaandeelhouder zal krijgen.

29 mei 2008 De verkoop van de door de kredietcrisis omgevallen Amerikaanse zakenbank Bear Stearns aan branchegenoot JPMorgan Chase gaat definitief door.

Juni 2008

5 juni 2008 In een vraaggesprek met NRC Handelsblad zegt Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de kredietcrisis die al bijna een jaar de financiële markten teistert, nog niet ten einde is.

6 juni 2008 De drie grootste kredietbeoordelaars, Standard & Poor`s (S & P), Moody's en Fitch, gaan hun praktijken ten aanzien van complexe hypotheekproducten aanpassen. Dit hebben zij afgesproken met de openbare aanklager in New York, die hun rol in de hypotheek- en kredietcrisis heeft onderzocht. De complexe hypotheekproducten die banken doorverkochten aan beleggers, hadden veelal een te hoge waardering gekregen.

12 juni 2008 De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers voert veranderingen door in het topmanagement. De wisselingen van de wacht volgen op de winstwaarschuwing die Lehman eerder die week gaf. De hoogste financiële leidinggevende, Erin Callan, vertrekt en wordt opgevolgd door Ian Lowitt, die reeds een andere functie bij het bedrijf vervult. Ook benoemde de bank een nieuwe operationele directeur in de persoon van Bart McDade. Hij volgt Joseph Gregory op. De op drie na grootste zakenbank in de VS heeft veel last van de kredietcrisis. Om de kaspositie te versterken, wil Lehman Brothers voor 6 miljard dollar nieuwe aandelen uitgeven.

15 juni 2008 American International Group, ’s werelds grootste verzekeringsbedrijf, ontslaat bestuursvoorzitter Martin Sullivan. Het Amerikaanse concern houdt de Britse topman verantwoordelijk voor de recordverliezen die AIG heeft moeten rapporteren ten gevolge van de kredietcrisis.

19 juni 2008 De FBI arresteert in New York twee bestuurderen van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns, omdat ze hun cliënten zouden hebben voorgelogen.

20 juni 2008 De Belgische zakenkrant De Tijd meldt dat de kredietcrisis de Belgische banken vorig jaar 5,9 miljard euro heeft gekost. De banken namen in totaal 2,5 miljard euro aan verliezen op in hun resultatenrekening.

24 juni 2008 De leiding van de Britse hypotheekbank Bradford & Bingley, die in moeilijkheden verkeert door de internationale kredietcrisis, wijst een overnamebod ter waarde van 400 miljoen pond (506 miljoen euro) van de Britse financier Clive Cowdery af.

25 juni 2008 Het kadaster meldt dat de verkoop van huizen in Nederland in mei sterk gedaald is. Het aantal verkochte huizen nam af met bijna 25 procent ten opzichte van april dit jaar. De huizenprijzen stegen nog wel, maar die groei vlakte af.

De Britse bank Barclays wil haar kapitaalspositie versterken door voor 4,5 miljoen pond (5,7 miljard euro) aan nieuwe aandelen uit te geven. Staatsfondsen uit China en Qatar hebben zich aan de emissie verbonden.

26 juni 2008 Bankverzekeraar Fortis moet noodmaatregelen nemen om de kredietwaardigheid op peil te houden. Fortis plaatst voor 1,5 miljard euro aan nieuwe aandelen. De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar moet wel een korting geven aan de kopers: het aandeel wordt voor 10 euro per stuk van de hand gedaan.Op de beurs daalde het aandeel Fortis vanmorgen met 13 procent tot 11 euro.

Juli 2008

1 juli 2008 Het wordt bekend dat de Ierse economie hard getroffen is door de crisis op de huizenmarkt, de kredietcrisis en de dure olie. De economie van Ierland kromp met 1,5 procent in het eerste kwartaal in vergelijking met een jaar eerder.

3 juli 2008 De in moeilijkheden verkerende Britse hypotheekbank Bradford & Bingley moet in allerijl een noodverband leggen, nadat het Amerikaanse private-equityfonds Texas Pacific alsnog afziet van een financiële injectie.

4 juli 2008 Zakenbank Goldman Sachs schrijft in een bericht aan zakelijke relaties dat Europese banken mogelijk nog 90 miljard euro binnen zullen moeten zien te halen de komende tijd om hun eigen vermogen op orde te krijgen na de kredietcrisis.

5 juli 2008 De G8-top in Japan staat in het teken van de internationale economische problemen.

8 juli 2008 De Europese en Aziatische beurzen lijden zware verliezen. Aanleiding voor de koersdalingen zijn nieuwe zorgen over de financiële sector. Twee Amerikaanse hypotheekverstrekkers zouden volgens een rapport van zakenbank Goldman Sachs in grote problemen verkeren.

11 juli 2008 De Amsterdamse beurs sluit een roerige week af met een fors verlies. De AEX verliest 10 punten en eindigt op een slotstand van 391,98 – ver onder de psychologisch belangrijke grens van 400 punten.

12 juli 2008 Een grote hypotheekbank, het Californische IndyMac, gaat ten onder nadat nerveuze klanten massaal hun spaargeld opeisen.

13 juli 2008 Het Amerikaanse ministerie van Financiën en de ‘Fed’ hebben de twee grootste hypotheekfinanciers, Fannie Mae en Freddie Mac, noodkredieten gegeven om paniek over het financiële systeem te beteugelen.

15 juli 2008 De olieprijs daalt bijna 5 procent na de sombere prognose voor de economie van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke. Bernanke sprak in een hoorzitting van het Amerikaanse Congres van „talloze moeilijkheden” in de Amerikaanse economie.

17 juli 2008 Het IIF, het samenwerkingsverband van de grootste banken ter wereld, komt met een rapport waarin `s werelds grootste banken erkennen dat hun interne ”tekortkomingen” hebben ”bijgedragen aan de onstuimige financiële markten”.

18 juli 2008 Nieuwe verliezen en afschrijvingen bij de Amerikaanse zakenbanken Merrill Lynch en Citigroup maken een eind aan een kortstondige opleving van de aandelenbeurzen.

21 juli 2008 Slechts 8,29 procent van de bestaande aandeelhouders van HBOS gaat in op het aanbod om via de emissie nieuwe aandelen te kopen, het laagste percentage bij de emissie van een groot bedrijf sinds 1987. Het vormt een nieuwe indicatie hoe weinig vertrouwen investeerders op het ogenblik hebben in Britse financiële instellingen als gevolg van de internationale kredietcrisis .

23 juli 2008 De Amerikaanse president George Bush trekt, ondanks grote bezwaren, op het laatste moment zijn veto in tegen een wet die de Amerikaanse huizenmarkt moet hervormen. Kort daarop stemt het Huis van Afgevaardigden in met de wet.

President Bush spreekt diezelfde dag tijdens een bijeenkomst in Houston waar geld werd opgehaald voor Pete Olson, een partijgenoot van Bush. In zijn toespraak zegt Bush: „Er is geen twijfel. Wall Street is dronken geworden en heeft nu een kater. De vraag is hoe lang het zal duren voor het weer nuchter is en niet meer extravagante financiële instrumenten gaat gebruiken.”

28 juli 2008 De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch kampt nog steeds met grote problemen als gevolg van de kredietcrisis. Nog geen twee weken na de presentatie van slechte cijfers over het tweede kwartaal kondigt de bank aan 8,5 miljard dollar (5,4 miljard euro) aan vers kapitaal nodig te hebben wegens balansproblemen. Ook maakt de bank bekend nog eens 5,7 miljard dollar te hebben afgeschreven op de portefeuille met risicovolle obligatieleningen.

29 juli 2008 De Britse centrale bank maakt bekend dat het aantal goedgekeurde hypotheekaanvragen in Groot-Brittannië in juni naar het laagste niveau is gedaald sinds de gegevens worden bijgehouden.

31 juli 2008 Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, moet in het tweede kwartaal 2,3 miljard euro afschrijven als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis .

Augustus 2008

1 augustus 2008

Gilbert Mittler, de financieel bestuurder van Fortis, is met onmiddellijke ingang uit zijn functie ontheven.

4 augustus 2008

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt dat de inflatie in de eurozone in de loop van 2009 onder de 2 procent zal komen.

De winst van bank en verzekeraar Fortis is in het tweede kwartaal van dit jaar bijna gehalveerd. Het Belgisch-Nederlandse concern heeft veel last van de onrust op de financiële markten als gevolg van de kredietcrisis en de dure overname van ABN Amro.

6 augustus 2008

De Franse bank BNP Paribas heeft de winst in het tweede kwartaal met 34 procent zien dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is het derde kwartaal op rij dat BNP Paribas de winst ziet dalen.

Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de economische opbloei van Duitsland. In het tweede kwartaal zou de Duitse economie 1 procent gekrompen zijn ten opzichte van de drie maanden daarvoor, meldt de Süddeutsche Zeitung op grond van uitgelekte cijfers.

8 augustus 2008

De Royal Bank of Scotland (RBS) lijdt een van de grootste verliezen in de Britse bedrijfsgeschiedenis. De bank uit Edinburgh, mede-eigenaar van ABN Amro, is hard getroffen door de kredietcrisis en moet over de eerste helft van 2008 een verlies bekendmaken van 802 miljoen pond (1 miljard euro).

Bankgiganten Citigroup en Merrill Lynch gaan onder druk van financiële toezichthouders in totaal 20 miljard dollar (13,2 miljard euro) aan zogenoemde veilingobligatieleningen terugkopen van investeerders. Daarmee geven zij expliciet toe beleggers de laatste jaren onjuist te hebben ingelicht over de risico’s van dergelijke beleggingen.

9 augustus 2008

De Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van 2,3 miljard dollar (1,53 miljard euro). Dat is drie keer meer dan analisten op Wall Street hadden verwacht.

11 augustus 2008

De Financial Times meldt op basis van bronnen rondom de deal, dat Royal Bank of Scotland een deel van haar schuldenlast tegen dumpprijzen zou willen verkopen aan private-equityinvesteerders. Het gaat om een pakket van 8 miljard dollar (5,3 miljard euro) aan leningen die zijn aangegaan door private-equitybedrijven voor hun overnames.

12 augustus 2008

De Zwitserse bankgigant UBS heeft voor de vierde keer op rij een kwartaalverlies geleden en kondigt een grootscheepse reorganisatie aan.

14 augustus 2008

De onrust op de internationale financiële markten zorgt ervoor dat Royal Bank of Scotland (RBS) enkele onderdelen van ABN Amro niet kan verkopen. Het gaat om de zakenbankactiviteiten van ABN Amro in Australië en Nieuw-Zeeland.

15 augustus 2008

De Amerikaanse bank Merrill Lynch moet voor de rechter verschijnen wegens misleiding van klanten. De openbaar aanklager in New York, Andrew Cuomo, maakte dat gisteren bekend omdat het Openbaar Ministerie er volgens hem niet in slaagt een „bevredigende overeenkomst” te sluiten met Merrill Lynch.

De Amerikaanse inflatie is op het hoogste punt in 17 jaar beland.

De Nederlandse zakenbank NIBC heeft last van de onrust op de financiële markten als gevolg van de kredietcrisis . De winst uit voortgezette activiteiten daalde in het eerste half jaar van 2008 met 17 procent naar 110 miljoen euro.

De onrust op de financiële markten heeft Van Lanschot Bankiers hard getroffen. De bank uit Den Bosch zegt dat de winst in de eerste helft van 2008 met 41 procent is gedaald tot 60,2 miljoen euro.

19 augustus 2008

Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen is in het tweede kwartaal met 5,1 miljard euro (6 procent) gedaald. Het is het vierde opeenvolgende kwartaal dat het vermogen van de fondsen daalt.

20 augustus 2008

Vereniging Eigen Huis, financiële vergelijkingssite Independer.nl en hypotheekaanbieder Nationale Hypotheekpas geven aan dat enkele honderdduizenden huizenbezitters met een hypotheek de komende 24 maanden een lastenverzwaring van honderden euro’s per maand te verwerken krijgen. Dat is het gevolg van de sterk gestegen hypotheekrente sinds 2003. Door de kredietcrisis zijn banken voorzichtiger geworden met het verstrekken van hoge leningen aan mensen met een wat lagere kredietwaardigheid. Consumenten kunnen die nu aflopende hypotheken vaak alleen tegen zeer hoge rentes oversluiten.

21 augustus 2008

Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank en lid van het bestuur van de ECB zegt in een interview met het Financieele Dagblad dat de Europese Centrale Bank (ECB) niet eeuwig kan doorgaan met het verstrekken van geld aan commerciële banken die in de problemen gekomen zijn.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Lone Star koopt de Duitse probleembank IKB.

7 september 2008

De Amerikaanse regering neemt de controle over bij de twee grootste hypotheekfinanciers in de Verenigde Staten, Fannie Mae en Freddie Mac. De stap moet het vertrouwen in het financiële systeem terugbrengen en de crisis op de huizenmarkt beteugelen.

9 september 2008

Bezorgdheid over het voortbestaan van de Amerikaanse bank Lehman Brothers zorgt voor grote waardedalingen op de beurzen. De koers van Lehman zelf daalt met 45 procent.

15 september 2008

De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers vraagt uitstel van betaling aan nadat de verlieslijdende bank geen koper kan vinden. De belangrijkste kandidaten Bank of America en het Britse Barclays bleken niet bereid Lehman te kopen zonder overheidssteun.

Merrill Lynch wordt overgenomen door Bank of America voor 50 miljard dollar.

AIG, 's werelds grootste verzekeraar, vraagt een overbruggingskrediet aan bij de Federal Reserve van 40 miljard dollar.

16 september 2008

De Amerikaanse overheid neemt ’s werelds grootste verzekeraar AIG de facto over in een historische poging de „toch al kwetsbare financiële markten” te beschermen. Ontmanteling van AIG dreigt.

17 september 2008

De beurzen reageren even positief op de reddingspoging van AIG, maar eindigen al snel weer in de min.

De BBC meldt dat de Britse bank Lloyds TSB in vergevorderde onderhandelingen is over een fusie met HBOS, de bank die onder meer eigenaar is van de grootste Britse hypotheekverstrekker Halifax.

De handel op de belangrijkste Russische beurzen, MICEX en RTS, wordt stilgelegd door een flinke dalingen van de indices.

18 september 2008

De Japanse centrale bank injecteert wederom tweemaal geld in de markt in de hoop de rust op de financiële markten terug te brengen. De koersen blijven dalen.

Amerikaanse media berichten dat ook zakenbank Morgan Stanley praat over een fusie of een overname.

Britse media melden dat het bestuur van de Britse hypotheekbank HBOS heeft ingestemd met een overnamebod van Lloyds.

19 september 2008

De koersen op de internationale aandelenbeurzen schieten omhoog na berichten dat de Amerikaanse overheid zou werken aan een reddingsplan voor de financiële sector. Er wordt gesproken van een fonds dat voor honderden miljarden aan slechte beleggingen van banken moet overnemen. Ook steunacties van de Chinese en Russische overheid dragen bij aan de stijgende koersen.

20 september 2008

Sheila Bair, een van de machtigste vrouwen in de Amerikaanse financiële wereld, zegt dat de financiële crisis, die tot nu toe vooral in Amerika slachtoffers heeft gemaakt, Europa niet voorbij zal gaan.

22 september 2008

In navolging van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaat ook Nederland beursspeculatie op koersdalingen aanpakken. Maar Nederland gaat daarin minder ver dan andere westerse landen.

De olieprijs stijgt meer dan ooit op één dag. Dat heeft niets met een toename van de vraag naar olie te maken, maar alles met wat er op financiële markten gaande is.

23 september 2008

Aandelen van financiële instellingen gaan opnieuw hard onderuit. Wereldwijd zijn beleggers er nog niet van overtuigd dat de maatregelen om de crisis te lijf te gaan, afdoende zijn. Ook is men bezorgd over de hoge olieprijs.

24 september 2008

Anonieme justitiebronnen zeggen tegen nieuwszender CNN dat de Amerikaanse federale recherche FBI onderzoek doet naar mogelijke fraude door topmanagers bij de vier grote financiële instellingen die recentelijk van de ondergang zijn gered.

Dolf van den Brink, hoogleraar financiële instituties en voormalig bestuurder van ABN Amro, zegt in een gesprek met NRC Handelsblad dat in navolging van de Verenigde Staten de Europese Unie zo snel mogelijk een megafonds moet opzetten om slechte bankleningen op te kopen. Hiermee kan worden voorkomen dat ten gevolge van de financiële crisis grote Europese banken omvallen. Een dergelijk Europees fonds moet een omvang krijgen van 600 miljard euro.

Uit het Statistisch Bulletin van De Nederlandse Bank blijkt dat Nederlandse particuliere beleggers sinds het uitbreken van de kredietcrisis hun Nederlandse aandelenportefeuille met eenvijfde hebben ingekrompen. Hierdoor is 7 miljard euro verplaatst naar spaarrekeningen en deposito’s bij banken.

Voor de loketten van de Bank of East Asia in Hongkong staan lange rijen na geruchten dat de bank in moeilijkheden zou verkeren.

25 september 2008

De Amerikaanse president Bush roept het Congres op het regeringsvoorstel te steunen voor het instellen van een noodfonds van 700 miljard dollar (475 miljard euro) om riskante beleggingen van banken over te nemen. Bush waarschuwt dat de hele economie in gevaar is. „Zonder snelle actie van het Congres kan er paniek ontstaan. Dan dreigt een langdurige en pijnlijke recessie.”

De situatie op de financiële markten is opnieuw gespannen. De aandelenmarkten in Europa openen weliswaar net in de plus, maar de omstandigheden op de – vooral – Amerikaanse obligatiemarkt maken duidelijk dat er nog een enorm gebrek aan vertrouwen is.

Kort na het middaguur komt het aandeel Fortis plotseling in een vrije val terecht. De reden is een gerucht dat De Nederlandsche Bank aan Rabobank heeft gevraagd om Fortis te helpen. Het concern uit Brussel zou een liquiditeitsprobleem hebben. Het aandeel keldert en staat even op een ongekend verlies van 20 procent. Als Rabobank en Fortis het gerucht ontkennen lijkt de ergste paniek voorbij. Het aandeel sluit de dag op een min van 6,3 procent op 6,55 euro.

De beurzen staan verder meest in de plus omdat het erop lijkt dat het reddingsplan toch is goedgekeurd door het Congres.

26 september 2008

De Ierse economie, die de afgelopen jaren tot de sterkste groeiers in Europa behoorde, is voor het eerst in 25 jaar in recessie geraakt. Ierland is daarmee het eerste land uit de eurozone dat formeel in een recessie is beland door een combinatie van de huidige internationale kredietcrisis en binnenlandse factoren.

Het aandeel Fortis keldert verder, ondanks pogingen van het topmanagement om investeerders gerust te stellen. In Amsterdam sluit Fortis op min 21 procent op 5,18 euro. Fortis vervangt topman Verwilst. Hij wordt opgevolgd door het Belgische Fortis-bestuurslid Filip Dierckx (52).

Het reddingsplan voor de financiële sector is nog steeds niet klaar en de bank Washington Mutual wordt gesloten door de overheid.

27 september 2008

De op drie na grootste bankenketen van de VS, Wachovia, biedt zichzelf te koop aan. Drie grote Europese en Amerikaanse banken zijn nu onder druk van de kredietcrisis met Wachovia in onderhandeling over een mogelijke overname.

28 september 2008

Na een weekeinde van crisisberaad besluiten de Beneluxlanden Fortis deels te nationaliseren. De overheden pompen 11,2 miljard euro in het concern en krijgen daarvoor 49 procent van de aandelen in de drie nationale bankdochters van Fortis. Fortis moet het vorig jaar overgenomen ABN Amro Nederland weer verkopen en president-commissaris Maurice Lippens stapt op.

Delegaties van Democraten, Republikeinen en de regering-Bush hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een noodfonds van 700 miljard dollar om de financiële sector overeind te houden.

29 september 2008

De in acute moeilijkheden geraakte Britse hypotheekbank Bradford & Bingley wordt grotendeels genationaliseerd. Het is de tweede hypotheekverstrekker in Groot-Brittannië die als gevolg van de internationale kredietcrisis en de sterk teruggelopen woningmarkt door de regering wordt overgenomen. Eerder gebeurde dat al met Northern Rock.

Bos zegt op een PvdA-bijeenkomst in Leeuwarden dat het kabinet niet zal aarzelen om, indien nodig, ook voor andere banken een reddingsoperatie zoals bij Fortis op te zetten.

De Belgische, Franse en Luxemburgse overheid steken – samen met enkele grotere aandeelhouders – 6,4 miljard euro in Dexia Bank om te voorkomen dat de bank omvalt. Het aandeel Dexia daalt met 30 procent. Bestuursvoorzitter Axel Miller en president-commissaris Pierre Richard dienen hun ontslag in.

De AEX sluit met een recordverlies van 8,75 procent. Opnieuw was het de beurskoers van Fortis die het hardst daalde, een dag na de presentatie van het reddingsplan door de regeringen van de Benelux. Het aandeel zakte met 23,7 procent tot 3,95 euro. In de ochtenduren had dat vooral te maken met zorgen bij beleggers of de kapitaalinjectie van 11,2 miljard euro door Nederland, België en Luxemburg schadelijk zou kunnen zijn voor de winst per aandeel.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wijst het noodfonds van 700 miljard dollar af waarmee de regering-Bush de financiële markten overeind wilde houden. In de Verenigde Staten daalde de Dow Jones-index met 777 punten (7 procent), de grootste daling in de geschiedenis.

Om de geldmarkten op gang te houden hebben de centrale banken van de VS, Europa, Groot-Brittannië en Japan tientallen miljarden ter beschikking gesteld van de banken.

Citigroup koopt Wachovia, de vierde bank van het land, nadat de Amerikaanse overheid daarop had aangedrongen. De deal is echter door het afstemmen van het reddingsplan onzeker geworden. Onderdeel van de overname is dat de overheid de portefeuille van slechte leningen van Wachovia zou overnemen.

De door de Amerikaanse overheid gearrangeerde overname van consumentenbank Washington Mutual door JP Morgan Chase gaat hoe dan ook door.

30 september 2008

In Rusland wordt de beurs gesloten nadat de markten flink lager waren geopend.

De Franse president wil een top organiseren met de regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië, EU-president Barroso en de president van de Europese Centrale Bank. Zij moeten een wereldtop voorbereiden die aan de basis moet staan van een nieuw internationaal financieel systeem.

De centrale banken van de VS, Europa, Groot-Brittannië en Japan stellen opnieuw tientallen miljarden ter beschikking van de banken.

De regering van IJsland lijft de op twee na grootste bank van het land, Glitnir, in door voor 600 miljoen euro een belang van 75 procent te nemen. De bank zou anders zijn omgevallen.

De Ierse regering verstrekt verregaande garanties aan rekeninghouders met spaartegoeden bij Ierse banken. Voor een periode van ten minste twee jaar garandeert de staat alle tegoeden. Mochten banken intussen failliet gaan, dan zorgt de overheid ervoor dat rekeninghouders geen cent verliezen. Hiermee hoopt de regering paniek te voorkomen onder spaarders. De nieuwe waarborgen, die gelden voor zes Ierse banken, gaan verder dan waar ook in Europa.

In India staan bij de grootste particuliere bank ICICI de klanten in de rij om het geld van hun spaarrekening te halen, na geruchten dat voor het voortbestaan moet worden gevreesd. De centrale bank van India verzekert echter de bank te ondersteunen.

Volvo, de Zweedse vrachtwagenfabrikant, ontslaat 1.400 mensen bij fabrieken in Zweden en België. De Europese markt koelt af. De marktomstandigheden worden verergerd door de kredietcrisis.