We hebben 126 gasten online

Chronologisch overzicht kredietcrisis Deel 2

Gepost in Kredietcrisis

Oktober 2008 Historisch overzicht kredietcrisis

Bronnen: Financieel Dagblad en NRC Handelsblad

 

1 oktober 2008

De verkoop van Fortis Investments aan het verzekeringsconcern Ping An gaat niet door. Reden is de kredietcrisis „en de onzekerheid op de wereldmarkten”.

Uit een brief die minister Bos (Financiën, PvdA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd met details over de reddingsoperatie blijkt dat de president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, er bij de Nederlandse overheid op heeft aangedrongen in te grijpen bij Fortis. Trichet waarschuwde dat een faillissement van Fortis mondiale gevolgen zou kunnen hebben.

Warren Buffett kondigt aan voor 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) preferente aandelen te kopen in General Electric. De financiële divisie van dit concern, GE Capital, is behoorlijk geraakt door de kredietcrisis .

Een ruime meerderheid van de Amerikaanse Senaat stemt in met een aangepaste versie van het noodfonds voor banken. Het Huis van Afgevaardigden moet opnieuw stemmen over het fonds.

2 oktober 2008

De Nederlandse staat wacht bewust met het doorverkopen van ABN Amro Nederland, omdat de situatie op de financiële markten nog te onzeker is. Volgens minister Bos (Financiën, PvdA) moet eerst meer duidelijkheid ontstaan over risico’s die zowel ABN Amro als potentiële kopers nog lopen in de kredietcrisis.

Ook hedgefondsen komen in steeds grotere problemen door de escalatie van de kredietcrisis. In de afgelopen dagen heeft een flink aantal speculatieve beleggingsfondsen het hun investeerders onmogelijk gemaakt hun geld terug te trekken.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente onveranderd, maar laat duidelijk merken dat de kans groot is dat er binnenkort een renteverlaging komt.

De Europese Commissie keurt de noodlening aan de Duitse kredietbank Hypo Real Estate door een consortium van financiële instellingen en de Duitse overheid goed. Hypo Real krijgt een noodkrediet van 35 miljard euro.

3 oktober 2008

Uit een brief die gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft geschreven aan minister Henry Paulson van Financiën blijkt dat Californië wellicht snel miljarden tekort komt voor de dagelijkse uitgaven. Amerikaanse staten hebben steeds meer moeite om kortlopende leningen af te sluiten.

Na Denemarken en Ierland is ook Frankrijk in een recessie beland. In het derde en vierde kwartaal is de economische groei negatief (min 0,1 procent), zo blijkt uit nieuwe voorspellingen van het Franse bureau voor de statistiek, INSEE.

De Zwitserse bank UBS schrapt nog eens 2.000 banen bij haar zakenbankdivisie. Het gaat om circa 10 procent van het personeel van de zakenbanktak.

Premier Jan Peter Balkenende, minister van Financiën Wouter Bos en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank maken bekend dat de Nederlandse staat Fortis Bank Nederland, ABN Amro Nederland en de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Fortis koopt voor in totaal 16,8 miljard euro. Met de volledige nationalisatie wilde het kabinet, zo stelt Bos, de „belangen van rekeninghouders veiligstellen”. De actie is nodig omdat de kapitaalinjectie van een week eerder onvoldoende bleek.

Het Huis van Afgevaardigden stemt alsnog in met het omstreden noodfonds van 700 miljard dollar waarmee de regering-Bush de financiële sector overeind hoopt te houden.

4 oktober 2008

De verliezen bij Hypo Real Estate blijken in duizelingwekkend tempo op te lopen. Op de kortst denkbare termijn heeft de bank 20 miljard euro nodig voor „herfinanciering”, en voor de langere 50 miljard euro. Het reddingspakket ter hoogte van 35 miljard euro is niet langer geldig.

5 oktober 2008

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank heeft zich in het televisieprogramma Buitenhof kritisch uitgelaten over de top van Fortis, minister Wouter Bos van Financiën en zijn collega-centralebankiers. De directie van Fortis, de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar, pleegde de afgelopen weken „verkeerde communicatie” met de buitenwereld en heeft vorig jaar „een veel te hoge prijs betaald” voor de aandelen van ABN Amro, aldus Wellink.

De Duitse bondskanselier Merkel zegt tijdens een persconferentie dat de regering garant zal staan voor alle spaartegoeden in het land. Spaarders in Duitsland hoeven zich naar aanleiding van het dreigende bankroet van Hypo Real Estate geen zorgen te maken over hun spaargeld.

De Belgische premier Leterme maakt na een weekend lang spoedberaad bekend dat de bank-verzekeraar Fortis haar bancaire en verzekeringsactiviteiten in België verkoopt aan de Franse bank BNP Paribas en de Belgische overheid. Ook het Luxemburgse bankbedrijf van Fortis komt in handen van BNP Paribas en de lokale overheid.

6 oktober 2008

Net voordat de beurzen wereldwijd opengaan wordt bekend gemaakt dat Hypo Real Estate in totaal 50 miljard euro aan kredieten krijgt – 15 miljard meer dan nog maar enkele dagen eerder was afgesproken.

De Europese beurzen duiken diep in het rood. De voortgaande problemen rond Europese banken als Fortis en Hypo Real Estate zorgen voor een vlucht van beleggers.

Uit een 249 pagina’s tellend rapport van de gezaghebbende Group of Thirty (‘G30’) over de uitdijende kredietcrisis en de rol van toezichthouders daarin blijkt dat ’s werelds belangrijkste centralebankiers, bankbestuurders en toezichthouders „nog steeds bezorgd zijn” of ze het omvallen van een grote internationale bank kunnen opvangen.

In IJsland neemt de regering de volledige controle over de bankensector om een „faillissement van het land te voorkomen”.

Uit de verklaring van Richard S. Fuld Jr., de topman van Lehman, die door een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden twee uur lang werd bevraagd over de kredietcrisis, blijkt dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers nog bonussen van miljoenen dollars voor zijn managers regelde, terwijl de faillissementsaanvraag al liep. Twee topmensen kregen 18,2 miljoen en een kreeg 5 miljoen dollar mee.

7 oktober 2008

Minister Wouter Bos van Financiën meldt na EU-beraad in Luxemburg dat Nederland de garantie op spaargeld per direct verhoogt tot 100.000 euro.

Ondanks een sterke aanwijzing van een renteverlaging op korte termijn door de Fed en de belofte direct leningen te verstrekken aan bedrijven, daalt de Dow Jones-index met 5 procent.

De Spaanse regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero kondigt aan dat zij een staatsfonds van zeker 30 miljard euro zal instellen om de kredietverstrekking in de Spaanse financiële markt veilig te stellen.

De rechtbank Amsterdam verleent uitstel van betaling aan Indover, dochter van Bank Indonesia, op last van DNB. Er zijn twee bewindvoerders aangesteld. Als faillissement onafwendbaar is, zullen de 11 miljoen euro aan spaartegoeden onder het depositogarantiestelsel vallen, zei DNB.

8 oktober 2008

Panische beleggers in Azië bezorgen de grote beurzen van Tokio, Hongkong en Jakarta de slechtste handelsdag sinds de financiële crisis van 1987. De gemeenschappelijke noemer lijkt angst te zijn, angst voor een veel diepere economische crisis in de VS en Europa dan tot nu toe gedacht.

Alle spaartegoeden van de IJslandse internetspaarbank Icesave zijn door moederbedrijf Landsbanki bevroren. In Nederland gaat het om ruim 1,6 miljard euro. De internetspaarbank is niet langer in staat zijn financiële verplichtingen na te komen.

De beurskoersen in Europa dalen hard ondanks inspanningen van onder meer de Britse en Amerikaanse overheid om de crisis te bezweren. Een Brits reddingsplan van 50 miljard pond (64 miljard euro) en de bereidheid van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke (in navolging van zijn Europese collega Trichet) de rente zo nodig te zullen verlagen, konden de paniek op de beurs niet beteugelen.

Zweden schiet de IJslandse bank Kaupthing te hulp. De Zweedse centrale bank stelt een lening van 5 miljard kroon (702 miljoen dollar) beschikbaar voor de Zweedse tak van Kaupthing.

ING Direct, de internetbank van ING, koopt Britse spaartegoeden ter waarde van bijna 4 miljard euro van twee geplaagde IJslandse banken.

Centrale banken in Europa, Amerika, Zwitserland, Groot-Brittannië en Zweden verlagen in een gecoördineerde actie hun belangrijkste rentetarieven met 0,5 procentpunt.

De renteverlaging door centrale banken wereldwijd kon de Europese beleggers niet in hogere sferen brengen. Na een kortstondige opleving, zakten de koersen weer in.

9 oktober 2008

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, verstrekt een nieuw krediet van 37,8 miljard dollar (ongeveer 28 miljard euro) aan de noodlijdende verzekeraar AIG.

IJsland nationaliseert ook de grootste bank Kaupthing. Eerder al nationaliseerde het de andere twee grote banken, Glitnir en Landsbanki.

Uit kwartaalcijfers blijkt dat de Nederlandse huizenprijzen voor het eerst in achttien jaar zijn gedaald. De gemiddelde prijs van een verkochte woning daalde met 0,3 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

De winst van verzekeraar Aegon komt in het derde kwartaal 275 miljoen euro lager uit dan gedacht. Het verlies wordt veroorzaakt doordat Aegon een afschrijving moet doen van bruto 420 miljoen euro op zijn beleggingsportefeuille.

De Belgische, Franse en Luxemburgse regeringen stellen zich één jaar lang borg voor alle leningen aan Dexia. Op die manier willen ze vermijden dat de Frans-Belgische bank – waarvan het aandeel gisteren 15,4 procent daalde op de Brusselse beurs – in liquiditeitsnood komt. De Amerikaanse probleemdochter FSA, die in Amerikaanse hypotheekobligaties belegt, wordt niet afgesplitst.

Opnieuw dalen de koersen op de beurzen wereldwijd.

De IJslandse premier Geir Haarde wil dat Nederland de spaartegoeden van Nederlanders bij IJslandse banken garandeert. ,,Ik weet niet wat de Nederlandse overheid heeft gezegd met betrekking tot garanties, maar het zou helpen als ze op dezelfde lijn zitten als de Britten'', aldus de premier.

Minister Bos van Financiën en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) maken bekend dat de Nederlandse staat per direct 20 miljard euro beschikbaar stelt voor de Nederlandse financiële sector om te voorkomen dat bedrijven in problemen komen. Ook kunnen financiële instellingen onbeperkt liquiditeit opvragen bij De Nederlandsche Bank.

10 oktober 2008

Op de belangrijke aandelenbeurzen in Azië is het opnieuw een bloedbad. Handelaren deden hun aandelen massaal van de hand en de beursbarometers sloten op diepe verliezen. De Japanse hoofdindex, de Nikkei, leed de grootste daling op een dag sinds 1987. In navolging sluiten ook de andere beurzen in de wereld met verliezen. Afgelopen week was daarmee de slechtste in de 112-jarige geschiedenis van de Amerikaanse beurs.

Ministers en centralebankiers zijn uit de hele wereld bijeen gekomen in Washington voor internationaal topoverleg over de escalatie van de financiële crisis.

De G7 heeft een vijjfpuntenplan aangenomen, waarmee het vertrouwen in de financiële markten hersteld moet worden. De zeven landen zegden elkaar onder meer toe ,,alle beschikbare middelen'' in te zullen zetten om te voorkomen dat meer grote banken omvallen.

11 oktober 2008

De Amerikaanse financiële autoriteiten geven groen licht aan Wells Fargo voor overname van de bank Wachovia voor 11,7 miljard dollar (8,7 miljard euro).

De olieprijzen daalt met meer dan 10 procent naar het laagste punt in 13 maanden.

De Amerikaanse president Bush roept de wereldgemeenschap op één front te vormen om de financiële crisis te lijf te gaan.

De Italiaanse minister van Economische Zaken, Giulio Tremonti, zegt tijdens de bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de Amerikaanse hoofdstad Washington dat de gesprekken over de nodige aanpassingen van het mondiale financiële systeem ook zouden moeten gaan over een verbod op hedgefondsen.

De 185 lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) scharen zich unaniem achter het plan dat de zeven belangrijkste industrielanden (G7) hebben opgesteld om de kredietcrisis te bestrijden.

12 oktober 2008

De Nederlandse regering sluit een akkoord met IJsland over de financering van de vergoeding van spaarders bij de IJslandse bank Icesave. De Nederlandse staat leent IJsland 1,1 miljard euro, waarmee het land vervolgens de schade vergoedt van Nederlandse spaarders tot 20.887 euro. Over de voorwaarden van de lening wordt nog onderhandeld.

Gedeputeerde Toine Poppelaars (Financiën) van de provincie Zeeland geeft aan dat Zeeland 5 miljoen euro heeft staan op een rekening bij het failliete Lehman Brothers.

De Franse president Sarkozy maakt na een overleg tussen de 15 landen van de eurozone in Parijs bekend dat de Eurolanden via een gemeenschappelijk actieplan hun banken en financiële instellingen gaan ondersteunen om te zorgen dat financiële markten kunnen blijven functioneren en banken geld kunnen blijven uitlenen aan burgers en bedrijven.

13 oktober 2008

De Britse regering zegt met omgerekend 47 miljard euro fors in te grijpen in het Britse bankensyteem. Zij koopt voor 20 miljard pond (25 miljard euro) een aandelenbelang in Royal Bank of Scotland en voor 17 miljard pond in de nieuwe combinatie van Lloyds TSB en HBOS. In ruil daarvoor wordt de Britse staat grootaandeelhouder met een belang van 57 procent in RBS en van 40 procent in Lloyds TSB en HBOS. Topman Sir Fred Goodwin van RBS, vorig jaar de architect van de overname van ABN Amro, is per direct vervangen.

Duitsland zet een ‘stabiliseringsfonds voor de financiële markten’ op ter waarde van in totaal 470 miljard euro. Met het grootste deel ervan – 400 miljard euro – wil de Duitse staat garant staan voor (inter)bancaire kredieten. 70 miljard euro moet voor directe kapitaalinjecties worden gebruikt, ter versterking van het eigen vermogen van de Duitse banken.

De Franse regering roept twee staatsfondsen in het leven die de Franse bankensector moeten ondersteunen. Het gaat om een fonds dat 40 miljard euro beschikbaar stelt aan banken die extra geld nodig hebben. Het andere fonds staat garant voor maximaal 320 miljard euro aan leningen van banken onderling.

Het blijkt dat een nog onbekend aantal gemeenten voor minstens 100 miljoen euro aan leningen heeft uitstaan bij buitenlandse banken die in de problemen zijn geraakt, zoals de IJslandse bank Landsbanki, bekend van Icesave. De gemeenten Asten, Zundert en Goes hebben samen enkele miljoenen bij Icesave staan.

De Oostenrijkse regering stelt tot 100 miljard euro beschikbaar aan zijn banken.

14 oktober 2008

De Australische regering maakt bekend dat het kabinet 10,4 miljard Australische dollar (5,3 miljard euro) vrijmaakt voor steun aan gepensioneerden, lage en middeninkomens en kopers van een eerste huis.

Het aandeel Fortis stort in bij hervatting van de handel na een week te hebben stilgelegen. Het aandeel Fortis dendert direct na de opening omlaag en sluit 78 procent lager op 1,21 euro.

De inflatie in Groot-Brittannië is in september opgelopen naar 5,2 procent op jaarbasis, het hoogste niveau in zestien jaar.

Minister Bos zegt in een Kamerdebat over de financiële crisis dat het aan bankiers is om initiatief te tonen en het vertrouwen in de sector te herstellen.

De Nederlandsche Bank (DNB)geeft spaarders die hun geld bij de failliete spaarbank Icesave hadden gestald tot 13 oktober rente over hun tegoeden.

In navolging van Europese landen heeft ook de Amerikaanse overheid besloten interbancaire leningen te garanderen, in een poging de stilgevallen geldmarkt weer op gang te krijgen. Het financiële noodfonds van 700 miljard dollar groot, dat oorspronkelijk alleen bedoeld was voor het opkopen van ‘besmette’ activa van banken, wordt hiertoe aangepast. De garanties gelden voor een periode van drie jaar.

15 oktober 2008

De Griekse overheid maakt een hulppakket voor de bankensector bekendvan 28 miljard euro.

De Europese Commissie wil dat alle EU-landen de garantie op spaarrekeningen binnen een jaar verhogen naar 100.000. In de tussentijd moet een bedrag van 50.000 gegarandeerd worden.

De winst van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase is in het derde kwartaal van 2008 fors gedaald. Dit kwam vooral door afschrijvingen op bezittingen als gevolg van de hypotheek- en kredietcrisis. In totaal moest 18,8 miljard dollar worden afgeschreven.

De centrale bank van Noorwegen verlaagt zijn belangrijkste rentetarief met 0,5 procentpunt naar 5,25 procent.

De Britse premier Gordon Brown zegt tijdens een Europese top dat internationale instellingen die toezicht houden op de financiële wereld, drastisch hervormd moeten worden.

De Dow-Jonesindex in New York ondergaat de grootste procentuele daling sinds 1987. Met een verlies van 7,87 procent staat de daling op de achtste plaats van grootste dalingen tot nu toe.

16 oktober 2008

De koersen op de aandelenbeurzen blijven wereldwijd dalen. De acties van diverse overheden het financiële systeem weer op gang te helpen kunnen het tij niet keren.

De Europese Centrale Bank (ECB) verstrekt een krediet van maximaal 5 miljard euro aan de centrale bank van Hongarije. Op deze manier krijgen de Hongaarse autoriteiten meer mogelijkheden om de eigen banken van liquiditeit te voorzien.

In navolging van Amerikaanse en Europese branchegenoten krijgen ook de twee grootste banken van Zwitserland majeure kapitaalinjecties, deels door de overheid, deels door beleggers.

TNT geeft een winstwaarschuwing af voor zijn divisie Express. In een verklaring zegt TNT dat „ernstige onzekerheid in de financiële markten” ten grondslag ligt aan de neergang in de expresmarkt.

De Amerikaanse bank Merrill Lynch heeft in het derde kwartaal 2008 een nettoverlies geleden van 5,1 miljard dollar. Citigroup boekte in het derde kwartaal ruim 13 miljard dollar aan verliezen op slechte leningen en afschrijvingen op risicovolle beleggingen.

17 oktober 2008

Directeur Henk Brouwer van De Nederlandsche Bank (DNB) zegt dat de economische groei in 2009 op nul procent zal uitkomen. Een kleine krimp moet niet worden uitgesloten. Volgens Brouwer moet ook in 2010 „een zeer lage groei” niet worden uitgesloten.

De financiële topbestuurders van Zuid-Korea komen in spoedberaad bijeen. De banken van het land zijn in grote problemen gekomen door de internationale financiële crisis.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid om Oekraïne te voorzien van een krediet van 14 miljard dollar (10,4 miljard euro) om het financiële systeem van het land te stabiliseren.

Bank en verzekeraar ING verwacht in het derde kwartaal 500 miljoen verlies te lijden, tegen 1,9 miljard euro nettowinst in het tweede kwartaal. Het aandeel daalt in één dag met ruim 27 procent op 7,34 euro.

18 oktober 2008

Het VSBfonds, een grote sponsor van maatschappelijke projecten, is waarschijnlijk de helft van zijn vermogen kwijt. Dit komt door de omvangrijke beleggingen in Fortis, waarvan de koers sterk is gedaald. De daling van het eigen vermogen zal volgens het fonds geen invloed hebben op de donaties voor 2008.

De Russische regering is bereid bedrijven die in de problemen komen door de financiële crisis met extra noodkredieten en garantstellingen uit de brand te helpen.

De Amerikaanse president George Bush praat met zijn Franse collega Nicolas Sarkozy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie over de aanpak van de wereldwijde financiële crisis.

De krant The New York Times bericht op gezag van bronnen rond het onderzoek dat openbare aanklagers in de Verenigde Staten zeker twaalf topmanagers van de omgevallen zakenbank Lehman Brothers hebben gedagvaard. Onder hen zou ook bestuursvoorzitter Richard Fuld zijn.

19 oktober 2008

ING, het grootste financiële concern van Nederland, krijgt een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de staat, die in ruil daarvoor een groot aantal bevoegdheden en bezittingen krijgt. De bank-verzekeraar is daarmee de eerste instelling die gebruik maakt van de 20 miljard euro die het ministerie van Financiën ruim een week geleden beschikbaar stelde.

Zuid-Korea laat weten met in totaal 97 miljard euro de eigen bankensector te hulp te schieten. Van dit bedrag is 75 miljard euro bestemd voor garantstellingen, de resterende 22 miljard euro wordt direct in de financiële sector gestoken om een acuut geldtekort te voorkomen.

20 oktober 2008

De Britse krant The Times meldt dat de bouw van Olympische sportlocaties in de Britse hoofdstad Londen mogelijk door de overheid gefinancierd moet worden. De aannemer die de stadions voor 2012 zou bouwen heeft door de recente financiële crisis problemen om het geld bij elkaar te krijgen.

De Zweedse overheid staat garant voor 1,5 biljoen kroon (ruim 152 miljard euro) aan nieuwe leningen die financiële instellingen aangaan. Ook wordt een noodfonds opgezet van 15 miljard kroon (1,5 miljard euro) om eventueel kapitaalinjecties te verstrekken aan banken die dreigen om te vallen.

De Chinese economie is het derde kwartaal van 2008 gegroeid met 9 procent. Dat is het laagste percentage in vijf jaar tijd.

Andere banken en verzekeraars dan ING blijven de 20 miljard euro die minister Wouter Bos van Financiën beschikbaar heeft gesteld voor eventuele kapitaalsteun toejuichen, maar zelf zeggen zij nog steeds er geen gebruik van te hoeven maken.

Het begrotingstekort van Groot-Brittannië is in september naar het hoogste niveau gestegen in ruim zestig jaar door lagere belastinginkomsten en hogere overheidsuitgaven.

De centrale bank van India verlaagt haar belangrijkste rentetarief onverwacht met 1 procentpunt tot 8 procent.

De bankverzekeraar ING stijgt bijna 30 procent na een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat.

De Franse regering injecteert 10,5 miljard euro in de zes grootste banken van het land.

Minister Maria van der Hoeven wil middelgrote bedrijven ondersteunen die als gevolg van de kredietcrisis moeilijker geld bij banken kunnen lenen.

Het onderlingen vertrouwen tussen banken lijkt toe te nemen. De Libor-rente, de rente die banken elkaar in rekening brengen voor een lening in dollars voor een periode van drie maanden, daalt fors. De daling is de grootste op één dag in negen maanden.

21 oktober 2008

De gemiddelde prijs van een koopwoning is in september ten opzichte van een maand eerder met 0,6 procent gedaald.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt in een rapport over de Europese economie dat de Europese overheden met hun reddingsacties voor de bankensector voorkomen dat de financiële crisis nog veel harder ingrijpt in de economie.

De Argentijnse regering kondigt onverwachts aan bijna 30 miljard dollar (23 miljard euro) aan particuliere pensioenfondsen te nationaliseren.

22 oktober 2008

De Amerikaanse bank Wachovia heeft in het derde kwartaal een nettoverlies van 23,9 miljard dollar geleden. Het resultaat werd gedrukt door afschrijvingen van 18,7 miljard dollar op investeringen in de geplaagde vastgoedmarkt in de Verenigde Staten.

De olieprijs daalt meer dan 7 procent tot het laagste niveau sinds medio 2007. De Amerikaanse olievoorraden bleken onverwacht scherp te zijn gestegen, wat gezien wordt als een teken van een afzwakkende vraag.

Lodewijk de Waal en Peter Elverding gaan bij ING aan de slag als commissaris namens de overheid. De voormalig FNV-voorzitter en de oud-topman van chemieconcern DSM zullen toezicht houden op de gang van zaken bij ING, dat van de overheid een kapitaalinjectie van 10 miljard euro heeft gekregen.

Een gebrek aan vertrouwen en angst voor een diepe recessie speelden Wall Street vandaag opnieuw parten.

De verhouding tussen IJsland en Groot-Brittannië door de ondergang van de IJslandse bank Landsbanki bereiken een nieuw dieptepunt. De IJslandse premier Haarde noemde de opstelling van de Britse regering in een interview „beachelijk” en „schandelijk”.

23 oktober 2008

Bij vrachtwagenproducent DAF in Nederland en België zullen naar verwachting honderden arbeidsplaatsen verdwijnen. Volgens het bedrijf is de vraag naar trucks veel lager geworden door de kredietcrisis en de slechte economische situatie.

De dalende aandelenkoersen hebben de reserves van pensioenfondsen uitgehold. In het derde kwartaal leden de fondsen verliezen van 10 procent of meer op aandelen.

Wit-Rusland vraagt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om financiële steun om de gevolgen van de kredietcrisis te kunnen weerstaan.

Flinke koersstijgingen op de effectenbeurzen in New York trekken de Europese beurzen grotendeels uit de verliezen.

De voormalige topman van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Alan Greenspan, erkent dat hij tijdens zijn negentienjarige bewind fouten heeft gemaakt.

24 oktober 2008

De Nikkei-index van de beurs in Tokio sluit voor het eerst in ruim vijf jaar onder de psychologisch belangrijke grens van 8000 punten. Wereldwijd gaan de beurzen weer hard onderuit.

China, Japan en elf andere Aziatische landen kondigen aan medio volgend jaar een fonds op te zetten van 80 miljard dollar (63 miljard euro) om de economische crisis te bestrijden. Ze richten ook een regionale toezichthouder op.

De Deense centrale bank verhoogt zijn belangrijkste rentetarief met een half procentpunt tot 5,5 procent. Met de renteverhoging wil de bank de koers van de Deense kroon ondersteunen.

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) spreken tijdens een spoedvergadering op het OPEC-hoofdkantoor in Wenen af dat zij de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag gaan verlagen. De verlaging van het productieplafond gaat op 1 november in.

Bos zegt dat momenteel binnen Europa serieus wordt gesproken over een mogelijke verlenging van het Franse voorzitterschap in verband met de financiële crisis. Zelf staat hij niet onwelwillend tegen dit plan.

25 oktober 2008

IJsland krijgt een lening van 2,1 miljard dollar van het Internationale Monetaire Fonds om uit de diepe financiële crisis te komen nadat de drie grote IJslandse commerciële banken begin deze maand bijna omvielen en werden genationaliseerd.

Tijdens een tweedaagse Aziatisch-Europese top in de Chinese hoofdstad Peking komen de regeringsleiders van 43 Aziatische en Europese landen overeen samen te werken bij de bestrijding van de financiële crisis.

26 oktober 2008

Oekraïne krijgt een lening van 16,5 miljard dollar om de kredietcrisis te kunnen bezweren.

27 oktober 2008

Na eerdere staatsmaatregelen bij Dexia en Fortis, grijpt de Belgische overheid ook in bij KBC. De staat schiet de bank-verzekeraar te hulp met een injectie van 3,5 miljard euro.

Ook chemieconcern DSM begint de gevolgen van de kredietcrisis te merken. Bij sommige onderdelen van het bedrijf neemt de vraag van klanten af. DSM verlaagt daarom de winstverwachting.

Op de Japanse aandelenbeurs worden opnieuw zware verliezen geleden. De index verliest nog eens 6,4 procent en sluit op de laagste stand in 26 jaar. Ook de rest van de beurzen eindigen in de min.

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat de groei in de kredietverlening van banken aan bedrijven, afneemt.

28 oktober 2008

Verzekeraar Aegon krijgt een financiële injectie van de Nederlandse overheid van 3 miljard euro. De verzekeraar versterkt daarmee zijn kapitaalspositie. Net als bij ING, waarin de Nederlandse staat eerder 10 miljard euro investeerde, krijgt Aegon twee overheidscommissarissen en ziet de top dit jaar af van bonussen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het vertrouwen van consumenten en producenten in de economie in oktober sterk is gedaald.

De Japanse regering doet alle moeite de koers van de yen te laten dalen om te voorkomen dat de export zo duur wordt, dat Japan in een recessie wordt gedrukt.

IJsland verhoogt onverwacht het belangrijkste rentetarief van 12 naar 18 procent ter ondersteuning van de kroon. De IJslandse munteenheid staat zwaar onder druk. Premier Geir Haarde maakt ook bekend dat het land voor leningen heeft aangeklopt bij verscheidene centrale banken.

De prijzen van eengezinswoningen in de Verenigde Staten zijn in augustus met 16,6 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het is de sterkste prijsdaling ooit.

29 oktober 2008

Het noodlijdende Hongarije krijgt in totaal 25 miljard dollar (19,6 miljard euro) van het IMF, de Europese Unie en de Wereldbank om de effecten van de internationale bankencrisis het hoofd te bieden.

Hypo Real Estate (HRE) gaat als eerste commerciële bank in Duitsland gebruikmaken van het overheidsfonds voor banken die in de problemen zijn geraakt door de financiële crisis. De kredietbank maakt bekend 15 miljard euro te hebben aangevraagd.

De Amerikaanse regering onderzoekt de mogelijkheden om autofabrikanten General Motors (GM) en Chrysler opnieuw financieel te ondersteunen. De bedrijven willen fuseren en willen dat de federale overheid daaraan meebetaalt.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa ziet de nettowinst met 75 procent dalen. Het bedrijf kondigt aan de capaciteitsgroei dit jaar te zullen inperken wegens de afzwakkende economie en de financiële crisis.

Fortis Bank België zoekt staatsgarantie om haar concurrentiepositie te verbeteren.

Erik van de Merwe en Michael Enthoven worden voorgedragen als overheidscommissarissen bij Fortis.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, verlaagt het belangrijkste rentetarief met 50 basispunten verlaagd tot 1 procent.

30 oktober 2008

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, zet met twee Aziatische en twee Zuid-Amerikaanse landen een zogenoemde 'swap-facility' op. Daardoor kunnen deze landen de komende tijd hun eigen valuta omwisselen voor dollars tot een maximum van 30 miljard dollar.

Uit een eerste raming van het ministerie van Handel blijkt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 0,3 procent is gekrompen ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.

De Amerikaanse creditcardmaatschappij American Express maakt bekend de komende tijd zevenduizend banen te schrappen, wat neerkomt op een tiende van haar totale personeelsbestand.