We hebben 210 gasten online

Economisch bericht Japan

Gepost in Overige economische berichten

 Japan gaat de geldpers weer aanzetten. Het argument daarvoor is dat de voortdurende stagnatie en deflatie de kop moet worden ingedrukt. De economie stagneert omdat de consument de hand op de kbip houdt, waardoor de economie stagneert. Aldus de nieuwe regering van Shinzo Abel. De Japanse regering gaat nu streven naar een inflatie van 2%. 

Renteverlagingen bieden geen soelaas omdat de rente al jaren in Japan op 0 staat. In 2013 zal de Japanse centrale bank voor meer dan 100 biljoen yen (bijna 1 biljoen euro) aan staatsobligaties opkopen

Sinds 2000 heeft Japan al vier recessies achter de rug. De regering heeft inmiddels besloten tot een stimuleringsplan van 100 miljard euro, waarmee het begrotingstekort en de staatschuld fors worden opgevoerd. De Japanse staatschuld is inmiddels al meer dan250 procent van het BBP.

Internationaal is er kritiek op het Japanse beleid. Men is bang dat Japan een mondiale valuta-oorlog ontketent. De koers van de Japanse Yen is de laatste twee maanden al met 15 procent gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. Dat benadeeld de handelsbelangen van de VS en de EU, omdat Japanse producten daardoor goedkoper worden.

------------------------------------------

Aantal bejaarden Japan stijgt naar ruim 40% van de bevolking

Japan heeft 128 miljoen inwoners. Daarvan is ongeveer een kwart ouder dan 60 jaar. De komende decennia zal dat toenemen naar meer dan 40%

woensdag 23 januari 2013