We hebben 125 gasten online

Steeds vaker te hoge schulden

Gepost in Uitgaven en inkomsten

Elsbeth Stoker in Volkskrant 20-03-2010

Het aantal mensen dat kampt met problematische schulden stijgt snel. In 2009 deden 53.250 mensen een beroep op schuldhulpverlening, een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van 2008. In 2001 klopten ‘slechts’ 23.000 mensen aan voor hulp bij hun schulden.

Dat bleek vrijdag uit de jaarcijfers van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Volgens de NVVK is de economische malaise de verklaring voor de stijging van het aantal schuldenaars.

Normaliter melden zich bij de schuldhulpverlening vooral mensen met een laag inkomen die boven hun stand hebben geleefd. Sinds het laatste kwartaal van 2009 melden zich ook steeds meer schuldenaars uit de groep middeninkomens. ‘Het gaat om mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en hun financiële verplichtingen niet meer kunnen nakomen’, zegt Ger Jaarsma, voorzitter van de NVVK. De verwachting is dat in 2010 deze groep verder zal groeien; velen kloppen pas aan voor hulp als ze door hun reserves heen zijn.

Het werk voor de schuldhulpverleners is mede door deze groep complexer geworden. In 2008 moesten ze nog gemiddeld 15 dossiers per klant oplossen, in 2009 steeg dat naar 17. De hoogte van de gemiddelde schuld nam ook toe: met 10 procent naar 33.700 euro.

Als gevolg hiervan duren de trajecten langer. ‘De oplossing is soms heel ver weg’, zegt Jaarsma. ‘Stel: je hebt een eigen woning en je bent je baan kwijt geraakt. Hierdoor kun je je hypotheek niet meer aflossen, maar het lukt je ook niet om in deze periode je huis te verkopen. Het is niet makkelijk om dit probleem snel op te lossen. Je zult naar de bank moeten om te vragen of het bedrag dat je maandelijks moet aflossen tijdelijk naar beneden mag.’

Vorig jaar zomer maakte het ministerie van Sociale Zaken 130 miljoen euro extra vrij voor preventie en hulp bij problematische schulden. Volgens de NVVK zijn de wachtlijsten dankzij dit geld voor een groot deel weggewerkt. Ook is het geld gebruikt voor de opleiding van nieuwe schuldhulpverleners.

Uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken dat vorig jaar verscheen blijkt dat het aantal mensen dat zich meldt bij schuldhulpverlening waarschijnlijk het topje van de ijsberg is. Ongeveer een op de tien huishoudens kampte in de periode september 2007 tot september 2008 op enig moment met problematische schulden. Een deel wil de problemen op eigen houtje op te lossen of durft zich niet te melden, bij een ander deel worden de problemen vanzelf opgelost omdat iemand bijvoorbeeld een baan vindt.