We hebben 152 gasten online

CBS: Nederland op één na welvarendste land van de Europese Unie

Gepost in Uitgaven en inkomsten

Net als in 2009 en 2010 heeft Nederland in 2011 na Luxemburg het hoogste welvaartsniveau van de Europese Unie. Rekening houdend met prijsverschillen tussen de landen was het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in Nederland 31 procent hoger dan het gemiddelde van de EU. Het hoge welvaartsniveau in Luxemburg wordt grotendeels verklaard door het grote aantal personen dat werkt in Luxemburg, maar daar niet woont. 

Oostenrijk en Ierland delen de derde plaats op deze ranglijst, Roemenië en Bulgarije zijn het minst welvarend. In Griekenland is door de financiële crisis het bbp per inwoner ten opzichte van 2009 het meest gedaald.

Denemarken het duurst, Bulgarije het goedkoopst

Verschillen in prijsniveaus verzachten de verschillen in inkomen (bbp per inwoner). In landen met het laagste bbp per inwoner zijn de prijzen het laagst. In deze landen kan voor het zelfde bedrag meer gekocht worden. Hierdoor worden de verschillen in welvaart kleiner. 
Denemarken is het duurste EU-land. Het prijsniveau ligt er 47 procent boven het gemiddelde van de EU. In Nederland is dit 10 procent. Bulgarije en Roemenië zijn ongeveer de helft goedkoper dan gemiddeld in de EU.

Welvaartsniveaus (bbp per hoofd) in de Europese Unie, 2011.

NL welvarendste land

GDP per capita varied by one to six across the Member States in 2011