We hebben 174 gasten online

Nyfer: ' Explosieve stijging zorgkosten niet door de vergrijzing'

Gepost in Uitgaven en inkomsten

In 2012 komen de zorguitgaven per gemiddelde Nederlander uit op ongeveer € 5600. In 2000 was dat de helft. Die explosieve stijging komt niet door de vergrijzing (die verklaart maar 15% van de kostentoename), maar door het ontbreken van prikkels om zorgeuro’s doelmatig te besteden.

Aanbieders van zorg hebben weinig belang bij doelmatigheid. Hun inkomsten hangen af van de zorg die zij leveren (productie), niet van de bijdrage aan gezondheid of kwaliteit van leven. Hierdoor blijven investeringen in preventie, verbetering van de leefstijl en ondersteuning van mensen om zelf hun gezondheid te managen, achter; de focus ligt op omzet en verrichtingen. Doelmatigheid moet, naast kwaliteit en toegankelijkheid, een grotere rol gaan spelen in de organisatie van de zorg, aldus het rapport. En dat kan door financiële prikkels daar sterker op te richten.

Klik hier voor een uitgebreide samenvatting van het rapport.

Het complete rapport is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten van het rapport (incl. verzending) zijn: € 24,50