We hebben 316 gasten online

Geschiedenis

Recensie 'Zwarte trots, witte schaamte? Over kolon...
20 juli 2020 09:29

Dit boek gaat over kolonialisme en het hedendaags racisme, over de botsing tussen de zwarte trots en de witte schaamte en is gebaseerd op meer dan dertig jaar persoonlijke ervaringen en studiewerk.   [ ... ]

GeschiedenisVerder lezen

Deel 1 Afscheidstoespraak: verleden, heden en toekomst, op weg naar de toekomst

Gepost in Over mijzelf

Deel 1Mijn afscheidstoespraak, op 15 juni 2012, van het Peellandcollege

toespraak afscheid

Verleden heden en toekomst, op weg naar de toekomst

miedieval

Foto genomen tijdens mijn bezoek aan het Metropolitan Museum of Art te New York op 12 juli 2005

Als historicus kan ik er natuurlijk niet omheen bij mijn afscheid van het Peellandcollege natuurlijk ook te kijken naar mijn verleden, heden en toekomst. Niemand zal verbaasd zijn als ik stel, dat bij dit afscheid ambivalente gevoelens de boventoon voeren. Ik houd van mijn vak en geniet nog elke dag van het feit dat je voor jonge mensen de geschiedenis inzichtelijk kunt maken. Inzichtelijk maken, zodat ze bij de beslissingen die ze in hun eigen leven moeten nemen, kunnen nemen, omdat ze de kennis en kunde hebben opgedaan, om op een verantwoorde manier aan hun leven gestalte te geven.

Ik zag het levenslicht in Maastricht op 2 september 1947 tegelijk met mijn tweelingzus, op het einde van een zeer warme zomer en groeide als kind op in St.Pieter, een voorheen zelfstandige gemeente, aan de boorden van de St. Pietersberg. Er zijn weinig foto\'s bewaard gebleven, maar deze wil ik u niet onthouden. Hij is genomen tijdens het Communiefeest van mij en mijn tweelingzus.

communiefeest

Ik bezocht de St.Petrusschool, zoals toen gebruikelijk, was het een jongensschool.

vierde klas lagere school

In klas 6 zag het rapport tot Pasen er zo uit. Let op het punt voor Vaderlandse Geschiedenis 8/9

Rapport klas 6

Van 1961 tot 1965 zou ik doorbrengen op het Juvenaat van de Broeders van Maastricht, waar ik op het Opleidingsinstituut voor Techniek en Ambacht St.Jozef van de Broeders van Maastricht werd opgeleid tot huisschilder.

instituut st jozef

Zie rapport eerste leerjaar van 20 juli 1962, met een 10 voor Kostprijsberekeningen. Een voorbode voor mijn latere tientalle collumns?

rapport eerste leerjaar LTS 20 juli 1962

Achtereenvolgens behaalde ik het LTS en TTO-diploma in 1963

 

schildergetuigschrift

Als leerling schilder aan het werk op het juvenaat aan de Tongerseweg 135 te Maastricht

Ik behaalde achtereenvolgens het leerling-diploma schilderen (juni 1964 en het diploma gezel schilderen (juli 1965) van de Stichting Landelijke Vakopleiding Schildersbedrijf

leerlingdiploma slvsgezeldiploma slvs

Ik was werkzaam in de onderhoudssector bij de Broeders van Maastricht. Het schilderen van een dakkapel van de droogzolder van de Beyart op een hoogte van 20 meter. Brusselsestraat 38 te Maastricht in 1966.

dakkapel schilderendakkkapel 2

Van 18 november 1968 tot 21 februari 1969 was ik leraar schilderen op de ITO- school in Heerlen ter vervanging van een zieke docent.

 

 

acte 1968-1969

 

En in augustus 1969, op 21 jarige leeftijd behaalde ik het Vakbekwaamheidsdiploma in het Schildersbedrijf.

Vakbekwaamheidsdiploma

Ondertussen werd ik tijdens die opleidingen ook voorbereid op intrede bij de broeders van Maastricht. Na het noviciaat werd ik op 15 augustus 1966 tijdelijk geprofest als lid van de Broeders van Maastricht. Mijn werkzaamheden bestonden toen uit onderhoud gebouwen van de congregatie. De Congregatie van de Broeders van Maastricht was een Onderwijscongregatie en de vakbroeders moesten overdag werken en kregen alleen de gelegenheid om in de avonduren te studeren. Dit gold niet voor de onderwijzers. Door onder andere de ontwikkelingen van het Vaticaans Concilie besloten de vakbroeders aandacht te vragen voor een andere vorm van apostolaat en toen ze daar geen voldoende antwoord op kregen besloten ze de congregatie te verlaten.

Van Maastricht verhuisde ik in 1969 naar Sittard en werd assistent-bedrijfsleider- calculator van Schildersbedrijf Hub Wessels BV, en uiteindelijk bedrijfsleider. Op mijn kantoor bij Hub Wessels NV

1970 kantoot Wessels

logo wessels60 jaar wessels

Door mijn werkzaamheden in Sittard was ik genoodzaakt in Sittard te gaan wonen. De werkdag begon immers om 7:00 uur in de ochtend. Het bedrijf werkte in de Utiliteitsbouw, Onderhoud en Nieuwbouw. Voor gemiddeld zo’n 65 mensen was er altijd werk en voor 35 mensen moest acquisitie worden gedaan. Grote opdrachtgevers waren o.a. Landbouwbelang Roermond, Maasbracht en Wanssum, Rijkswaterstaat o.a. Combinatie Maaswerken te Heel, Rijksgebouwendienst o.a Belastinggebouw Heerlen, Huis van Bewaring Roermond, Rijkspolitieposten, Natronchemie Linne Herten, Kinderdorpen Huizen van Betanië in Nederland en het grootste kinderdorp van West Duitsland het Betaniën- Kinderdorf te Bensberg-Refrath, Woningvereniging Sittard, en utiliteitsbouw als Het Rijks Atheneum te Roermond, Politiebureau Sittard, Henri Weltenschool te Sittard om een aantal te noemen.

Door de dood van de bedrijfsleider op jonge leeftijd, hij werd maar 48 jaar, moest de verantwoordelijkheid snel in de praktijk worden toegepast. Alles leek naar wens te gaan tot er een oproep kwam om de Militaire Dienstplicht te vervullen. Na consultatie van wethouder Schrijen van Sittard afgedaan met het feit ‘door mijn onmisbaarheid voor het bedrijf’ zou hij er wel voor zorgen dat ik niet in militaire dienst zou hoeven te gaan. Maar het liep toch echt even anders. Hub. Wessels bracht me naar het station en beloofd me via de Raad van State weer uit dienst te krijgen. En hij hield zijn woord. Wat hij en ik toen niet wisten was dat de vrijstelling maar tijdelijk was.

Intussen liep de procedure van mijn werkgever bij de Raad van state nog steeds en op 26 maart 1971

raad van state

raad van state 2

En op 26 april 1971 diende dus het bezwaarschrift in verband met onmisbaarheid in het bedrijf. Op 15 juni 1971 kwam de beslissing

beslissing

Mijn diensttijd heb ik doorgebracht bij de Gravendienst-Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht

opgraving rotterdam overschieruimwerkzaamheden wageningen

foto\'s achtereenvolgens genomen te Rotterdam Overschie en Ruimwerkzaamheden Landbouwuniversiteit Wageningen.

 

Na mijn diensttijd ging ik in Eindhoven wonen en werd ik bedrijfsleider van Handelsonderneming Droog BV te Horst-America waar ik de zaak omvormde tot een woninginrichtingbedrijf en een filiaal opende in Vierlingsbeek.

handelsonderneming droog

 

Ondertussen studeerde ik in Juli 1973 in de avonduren en behaalde het Woningtextielgoederen Detex en in december 1973 het diploma Bedrijfsmanagement van het Instituut voor Sociale Wetenschappen

detex diplomadiploma ISW

Vervolgens begon ik schriftelijk, in de avonduren bij de Leidse Onderwijsinstellingen te studeren voor het VWO-diploma. Na twee jaar schriftelijk studeren, besloot ik het eindexamenjaar te doen op de Avondschool te Utrecht, dat domicilie had in het gebouw van het Bonifaciuscollege in Utrecht. Op 18 juni 1976 afgesloten met het VWO -diploma. Ik heb dus nooit op een middelbare school gezeten, maar er uiteindelijk wel 31 jaar werkzaam zijn.

18 juni 1976 VWO diploma

Na aanbiedingen te hebben gekregen uit de schilderswereld besloot ik toch om er niet op in te gaan en dat te gaan doen waar ik altijd van gedroomd had. Geschiedenis te gaan studeren aan de Universiteit. Tot mijn stomme verbazing werd ik ook nog uitgeloot en werd kort student Bestuurskunde aan de Technische Universiteit Twente. Bij thuiskomst, na de officiële opening van deze nieuwe studie door Staatssecretaris Klein, vond ik thuis bij de post een positieve reactie op het door mij ingediende verzoek, via de hardheidsclausule, om toch in aanmerking te mogen komen geschiedenis te kunnen studeren.

collegekaart

Zo begon ik in september 1976 met mijn studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht op 29 jarige leeftijd.

Zie voor vervolg deel 2 Afscheidstoespraak. Deel 2 Afscheidstoespraak: verleden, heden en toekomst, op weg naar de toekomst