We hebben 269 gasten online

Geschiedenis

Recensie 'Toen de wereld nog van ons was' Liz Kess...
28 jan 2022 10:18

Het boek is gebaseerd op het verhaal van de vader van de auteur. Op zijn oorlogservaringen. De vriendschap tussen Leo, Elsa en Max leidt in allerlei opzichten tot een confrontatie met het naziregime.  [ ... ]

GeschiedenisVerder lezen
Recensie 'Zwarte trots, witte schaamte? Over kolon...
20 juli 2020 09:29

Dit boek gaat over kolonialisme en het hedendaags racisme, over de botsing tussen de zwarte trots en de witte schaamte en is gebaseerd op meer dan dertig jaar persoonlijke ervaringen en studiewerk.   [ ... ]

GeschiedenisVerder lezen

TBS en Recidive Deel 3 K.B. Van jeugd TBS naar volwassen TBS

Gepost in Recidive

Hardenberger krijgt ‘echte’ tbs na afloop jeugd-tbs

dinsdag 15 mei 2007 de Stentor.nl

ZWOLLE - In de nadagen van zijn jeugd-tbs is Hardenberger K.B. (23) veroordeeld tot ‘echte’ tbs en achttien maanden cel voor poging tot verkrachting en diefstal met geweld.

De Zwolse rechtbank bevond de Hardenberger dinsdag schuldig aan een verkrachtingspoging en een diefstal met geweld op het Bevrijdingsfestival in Zwolle van vorig jaar.

Voor een verkrachting op jonge leeftijd had B. destijds jeugd-tbs gekregen. Hij liep vorig jaar mei in de nadagen daarvan en mocht ook geregeld op verlof.

De man met een flinke persoonlijkheidsstoornis ging op 5 mei flink aan de drank en probeerde zich aan een 17-jarige Zwolse te vergrijpen. Ze ontsnapte aan verkrachting door tussenkomst van een passant.

Volgens de deskundigen gaat B. meer slachtoffers maken als hij niet behandeld wordt aan zijn stoornis.

Tbs na verkrachtingspoging

dinsdag 15 mei 2007 21:52

ZWOLLE/HARDENBERG – Omdat hij in de nacht van 5 op 6 mei een jonge vrouw probeerde te verkrachten, is de 23-jarige K.B. uit Hardenberg veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf plus tbs met dwangverpleging. De man was ten tijde van het incident met proefverlof. Hij had jeugd-tbs.

De Hardenberger verklaarde dat hij onder invloed van te veel drank zich aan de vrouw had vergrepen. Maar de rechtbank gaat er toch vanuit dat de persoonlijkheidsstoornis bij de man een rol heeft gespeeld. De Hardenberger was naar eigen zeggen flink bezopen na een bezoek aan het Overijsselse bevrijdingsfestival van vorig jaar.
Naast de verkrachtingspoging is de Hardenberger ook schuldig verklaard aan diefstal met geweld. Hij rukte namelijk ook met veel geweld de handtas uit de armen van de vrouw. Er waren overigens parallellen met de verkrachting uit 2000, het feit waardoor B. de jeugd-tbs kreeg opgelegd. Ook toen werd het slachtoffer door B. hardhandig vastgepakt en in het oor gebeten. De uitspraak was conform de eis.
Bron Meppeler Courant.nl

Tbs en cel geëist voor verkrachtingspoging

woensdag 2 mei 2007 11:23

HARDENBERG/ZWOLLE – Het zou de 23-jarige K.B. uit Hardenberg alleen maar om de tas van het meisje te doen zijn geweest. In de nacht van 5 op 6 mei vorig jaar voelde het slachtoffer weliswaar eerst een ruk aan haar tas, maar later dacht ze echt dat B. haar wilde verkrachten. Ze ging door een hel die nacht. B. moest zich dinsdag verantwoorden voor de rechtbank in Zwolle.

Hoewel ze eigenlijk niet alleen naar huis had mogen gaan, was de vrouw toch achter een onbekende groep aangelopen omdat haar vrienden een andere kant op moesten. Ze hoorde opeens snelle voetstappen achter zich en voelde plotseling een ruk aan haar tas. Volgens B. wilde hij de tas roven. De openbaar aanklager en het slachtoffer dachten daar echter anders over. De eerste vond dat er genoeg bewijs was voor een poging tot verkrachting. B. zou namelijk tegen zijn slachtoffer hebben gezegd dat ze niet moest schreeuwen en dat ze moest meewerken. Hij zou aan haar haren hebben getrokken en haar met zich mee hebben getrokken. Het meisje was bang verkracht te worden en vertelde dat ze al eerder was verkracht. Daarop zei hij: `Jammer dan‘ . Ook zou het slachtoffer hebben gezegd dat hij de tas mee mocht nemen, maar hij bleef haar mee trekken. Het gewelddadig stelen van die tas werd ook aan de aanklacht toegevoegd.
De Hardenberger gaf in de rechtbank wel toe dat hij last heeft van een persoonlijkheidsstoornis, maar dat de drank die nacht ook een grote rol had gespeeld. Samen met vrienden zou hij hebben ingedronken, voordat ze naar het bevrijdingsfestival in Zwolle gingen. Een vriend getuigde in de rechtbank dat B. een halve fles wodka en wat bier had gedronken. Volgens een psycholoog van het Pieter Baan Centrum zou het ook zonder de drank mis kunnen gaan met de Hardenberger. Hij zou zijn persoonlijkheidsstoornissen, waaronder narcistische en antisociale trekken, wel met woorden toegeven, maar hij zou niet begrijpen wat die stoornissen met hem doen. Volgens de psycholoog gruwt de Hardenberger van agressievelingen en verkrachters, maar hij gruwt niet van zichzelf. B. wist zelf niet veel meer van het voorval. `Ik weet alleen dat ik het meisje zag lopen en dat ik haar tas wilde pakken. Ik had erg veel gedronken en zocht mijn grenzen op‘.
De psycholoog en de aanklager zagen grote parallellen met een verkrachting waarvoor hij in 2000 werd opgepakt en waarvoor hij jeugd-tbs heeft gekregen. Daarbij werd het slachtoffer ook gewelddadig aangepakt en in het oor gebeten. Om het gevaar voor de samenleving zoveel mogelijk te beperken eiste de officier van justitie anderhalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De advocaat van B. vroeg nog om een nieuw onderzoek, omdat hij twijfelde aan het onderzoek van de mensen van het Pieter Baan Centrum. Hij wilde zeker weten of B. niet op een andere manier kan worden behandeld voor zijn persoonlijkheidsstoornissen.
De rechtbank beslist hierover op 15 mei.
Bron Hardenberg Nu

Justitie wil tbs voor Hardenbergse ‘verkrachter‘

woensdag 18 april 2007 10:04

ZWOLLE/HARDENBERG – De Hardenberger die in de nacht van 5 mei tijdens zijn proefverlof een jonge vrouw zou hebben verkracht, moet wat justitie betreft tbs met dwangverpleging krijgen. De 23-jarige K.B. zou een stoornis hebben. Hij had jeugd-tbs en was met verlof.

De Hardenberger wordt verdacht van een zeer gewelddadige verkrachting. Dat gebeurde in de nacht van 5 op 6 mei, na het bevrijdingsfestival in Zwolle. De man zou de jonge vrouw hebben vastgepakt, in het oor hebben gebeten, aan de haren hebben getrokken en met de dood hebben bedreigd.
In die nacht zou het niet daadwerkelijk tot seksuele handelingen zijn gekomen. De vrouw zou hebben gegild dat ze niet verkracht wilde worden en toen zou B. hebben gezegd; ‘jammer dan‘. De Hardenberger heeft volgens justitie wel zijn vingers in de mond van het slachtoffer gedrukt. Dat is juridisch gezien verkrachting.
Volgens zijn advocaat staat helemaal niet vast dat B. gestoord is en daarom tot zijn daad zijn gekomen. De raadsman vermoedt dat alcohol ook een grote rol heeft gespeeld. B. zou die nacht stomdronken zijn geweest. Naast de verkrachtingspoging wordt hij ook verdacht van het gewelddadig beroven van de vrouw.
De rechtszaak tegen de Hardenberger werd opnieuw verdaagd door de rechtbank in Zwolle. B.‘s advocaat wil perse de deskundigen (die B. in het Pieter Baan Centrum onderzochten) horen als getuige. Ook vroeg hij om meer duidelijkheid omtrent het alcoholgebruik.
Hoewel de officier van justitie dat uitstel niet nodig vond, ging de rechtbank wel mee met het verzoek van de advocaat. Op de volgende zitting worden de gedragsdeskundigen gehoord. Daarnaast moeten ook een vriend van B. en een agent die B. vlak na het delict oppakte komen getuigen hoe dronken de Hardenberger die nacht was.
De openbaar aanklager heeft al laten doorschemeren dat hij tbs voor B. wil. De jongeman was tijdens het bevrijdingsfestival met proefverlof van zijn jeugd-tbs. Die kreeg hij in 2000 opgelegd, ook voor een zedendelict. De man had iemand verkracht en toen ook in het oor gebeten.
Bron Hardenberg Nu

Jeugd-tbs'er op verlof verdacht van zedenzaak

door Roy Touker. woensdag 18 april 2007 De Stentor

ZWOLLE - De 23 - jarige Hardenberger die verdacht wordt van een (poging tot) verkrachting tijdens het laatste Bevrijdingsfestival in Zwolle blijkt een jeugd - tbs'er te zijn die ten tijde van het delict op proefverlof was.

Aan K.B. was in 2000 voor ook al een verkrachting de PIJ-maatregel opgelegd. PIJ staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen en wordt in de volksmond jeugd-tbs genoemd. Naar aanleiding van de verkrachtingspoging op Bevrijdingsdag vorig jaar adviseert het Pieter Baan Centrum ditmaal (volwassen)tbs met dwangverpleging op te leggen. Tot een inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak kwam het dinsdag niet. B.'s advocaat Kees Kok wil de deskundigen van het Pieter Baan Centrum horen, die hem geobserveerd hebben. B. ontkent het slachtoffer te hebben willen verkrachten - hij zou het alleen gemunt hebben op haar tas met inhoud. B. zegt die dag zwaar onder invloed te zijn geweest van alcohol. Samen met een maat was hij al vanaf één uur 's middags aan het indrinken geweest. Het drinken zou de gehele avond zijn voortgezet. Drankgebruik zou in strijd zijn met de verlofregels, maar volgens advocaat Kok gedoogde B.'s begeleidster alcoholgebruik. Kok wil ook die begeleidster op zitting horen. De rechter-commissaris is belast met het horen van B.'s maat en de agent die B. die avond nog aanhield. Beiden zouden wat kunnen zeggen over de staat waarin B. die avond verkeerde. De strafzaak is voorlopig uitgesteld tot 1 mei.

Verdachte wil geen tbs

vrijdag 18 augustus 2006 de stentor

18 AUGUSTUS 2006 - ZWOLLE - De 22-jarige K.B. uit Zwolle wordt tegen zijn zin naar het Pieter Baan Centrum (PBC) gestuurd door de rechtbank. De man wordt ervan verdacht dat hij in de nacht van 5 mei een vrouw heeft verkracht in zijn woonplaats.

Justitie verdenkt B. ervan dat hij de vrouw achterna rende, aan haar haren trok en haar vervolgens tegen de grond heeft gewerkt. Ook zou hij haar in het linkeroor hebben gebeten.

Uit de aangifte bleek dat hij tegen de vrouw zei: ‘Als je niet meewerkt, dan maak ik je dood.’

Tot slot zou hij haar hebben beroofd van haar handtas.

De openbaar aanklager wilde weten wat hij in de toekomst kan verwachten van B., omdat hij al eens is veroordeeld voor een zedendelict.

Maar de Zwollenaar wil niet meewerken aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid. Waarschijnlijk omdat hij al eens jeugd-tbs heeft gehad.

De rechtszaak werd voor onbepaalde tijd uitgesteld, zodat B. in het PBC kan worden geobserveerd. ‘Het gaat erg lang duren’, zei de rechtbankvoorzitter. ‘Maar wij denken dat het nodig is. De verdenking tegen u is zo ernstig, dat de onderste steen boven moet komen. Want dit mag nooit meer gebeuren.’