We hebben 158 gasten online

Geschiedenis

Recensie 'Zwarte trots, witte schaamte? Over kolon...
20 juli 2020 09:29

Dit boek gaat over kolonialisme en het hedendaags racisme, over de botsing tussen de zwarte trots en de witte schaamte en is gebaseerd op meer dan dertig jaar persoonlijke ervaringen en studiewerk.   [ ... ]

GeschiedenisVerder lezen
Recensie 'Breuklijnen' Harry Stroeken (red)
25 aug 2018 09:24

De ondertitel van het boek 'Breuklijnen' vermeldt Priesters in overgangstijd. In 'Breuklijnen'vertellen negen (ex-) priesters hun verhaal. Zij hebben het grootseminarie veelal gedaan in de jaren vijft [ ... ]

GeschiedenisVerder lezen

Deel 2b Van kakstoel tot privaat

Gepost in Praktische opdrachten

Deel 2b Van kakstoel tot privaat

Per land heeft men vaak de meest uiteenlopende opvattingen over hygiëne. In Zuid-Oostazië heeft men er helemaal geen moeite mee om de menselijke ontlasting rechtstreeks in het water van garnaalkwekerijen te dumpen. De behoeften vallen gewoon door een gat in de vloer van de paalwoning in het afgeperkte stukje water waar de bewoners van die mooie roze garnalen kweken. Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd: per slot van rekening gebruiken wij dierlijke en menselijke ontlasting als mest voor gewassen die wij enige tijd later gewoon weer opeten.

hurk wcIn het algemeen kunnen we zeggen dat westerlingen zitten en oosterse volkeren hurken tijdens het ontlasten. Een uitzondering is Frankrijk, waar de hurk-WC enige populariteit geniet. In Frankrijk werd de Latrine à la Turque of het hurktoilet gepropageerd door negentiende eeuwse puriteinen die het argument gebruikten dat de hurkhouding minder dan de WC met zitril aanleiding gaf tot masturbatie.
Tegenwoordig gebruikt men het hurktoilet vooral voor openbare toiletten, met het redelijke argument dat een hurktoilet hygiënischer is omdat er geen contact is tussen bil en bril. Maar als je zelf wel eens op zo’n toilet bent, weet je dat deze meestal nog veel onhygiënische dan normale toiletten.

Een paar jaar geleden liet de regering van Koeweit moderne woningen bouwen voor de duizenden gastarbeiders uit India, Pakistan, Bangladesh en Iran. Toen zo'n Pakistaanse gastarbeider blij zijn nieuwe huis betrok, werd hij aangenaam verrast door het aanwezige westerse sanitair. De man hield enige geiten en roemde de ruime stal (badkamer) met de grote kribbe (badkuip)waar het voedsel zo handig in kon worden opgeslagen. Minder gelukkig was hij over de drinkbak (WC): wanneer hij zijn dieren wilde laten drinken en aan een ketting trok liep het water weg, zodat hij verschillende keren moest trekken om al zijn geiten te laten drinken.

Op het platteland van China doet men al jaren, voordat het bij ons modieus werd, aan een effectieve manier van kringloop. Hier is het de gewoonste zaak van de wereld om een varkenstoilet te hebben. Het poepgat zit recht boven een varkenshok, en iedere keer als dit wordt gebruikt kijkt knorretje verwachtingsvol naar een warme hap uit.

Door hun weinig vegetarische voedingsgewoonten hebben Eskimo's vette, zwarte uitwerpselen. Hun honden zijn er zó gek op, dat wanneer een zwaar bepakte slede over een steile helling getrokken moet worden en de honden moe zijn, de Eskimo een geraffineerde truc uithaalt. Hij legt een keutel (of zijn op een keutel gelijkende handschoen!) boven op de helling en zonder morren trekken de opgewonden dieren de slee naar boven. De honden vinden dit zo'n lekkernij dat de Eskimo’s hun behoeften moeten doen met een zweep in de hand om de honden van hun poep af te houden.

bidetBidet

In een mediterrane badkamer kunt u wel eens een bidet aantreffen. Deze kruising tussen een wastafel en Wc-pot is niet ontworpen om de voeten te reinigen, maar dient als douche of bad voor de intieme delen van met name de vrouw. Een bidet is ook uitermate geschikt om na een toiletbezoek het onderlichaam te reinigen. In Nederlandse badkamers zul je ze niet vaak tegen komen om dat daar geen ruimte voor een bidet gereserveerd wordt.

Openbare WC's zijn vaak geen toonbeeld van hygiëne en je kunt er echtsansinette ziek van worden. Een paar jaar geleden probeerde de oliemaatschappij Texaco klanten te winnen door schone WC's bij hun benzinestations aan te bieden. Dit initiatief werd niet bepaald opgevolgd door de concurrentie. En ook bij Texaco is het inmiddels niet meer fris plassen; blijkbaar is een te kostbare aangelegenheid.
Een moderne ontwikkeling in de sector openbare hygiëne is afkomstig uit Frankrijk: de zogenaamde "Sanisette." De Sanisette is een mooi ontworpen, verwarmd, zelfreinigend én met een fonteintje voor het handenwassen uitgerust WC-hokje, dat u midden op straat kunt aantreffen. Hier kunt u voor een gering bedrag hygiënisch en ongestoord vertoeven. Na gebruik wordt het hele interieur, inclusief de pot, omhooggeklapt en met een grote ronde borstel gereinigd en ontsmet. Dit efficiënt werkende straatmeubilair heeft Nederland ook al bereikt; met name in Amsterdam kan men ze aantreffen.
Handige tip: treuzelaars of Krantenlezers worden na een kwartier in hun luxe zitpositie gestoord: de deur schuift dan automatisch open.
In Lyon leverde de Sanisette jaren geleden een tragisch ongeval op. Een klein meisje, waarschijnlijk was ze zó licht van gewicht dat ze niet door de toiletrobot als mens werd 'herkend', verdronk tijdens het automatisch reinigen. Sindsdien is het apparaat dubbel beveiligd en mogen kleine kinderen niet zonder begeleiding naar binnen. Er bestaat ook een model voor rolstoelpatiënten.

De Geberella 3000 is een WC-bril met ingebouwde zitvlaksproeier. Deze komt na een druk op de knop tevoorschijn en spuit een lauwwarme waterstraal richting de anus. De Geberella 3000 wordt geleverd door Sanitairfirma Geberit en kost zo'n 450 euro.
Geberit levert ook volautomatische WC's. Tijdens het poepen worden hierbij vieze luchtjes weggezogen en na de lauwwarme waterstraal wordt u met warme lucht droog geblazen.

In Japan gaat men nóg verder: er is daar een WC op de markt die uw hartslag en bloedruk meet, uw urine analyseert en deze gegevens bovendien automatisch over het telefoonnet naar uw huisarts zendt!
De bovengenoemde Japanse WC van de firma Toto is ook een volwaardig bidet; met een druk op de knop kan de sproeier worden omgezet van de standaard uniseks-anusstand naar de vrouwenstand.
En mocht u bij dit model het fonteintje missen om uw handen te wassen, dit is ingebouwd boven de spoelbak van de WC.lady p De Lady P. is een urinoir voor vrouwen en is een project van Sphinx en is bedoeld voor openbare gelegenheden. Veel vrouwen vinden het daar vaak onhygiënisch om op een wc te gaan zitten. Daarom is de Lady P. zo ontworpen dat de vrouw er in hurkhouding boven kan hangen. Omdat vaak de anonimiteit op de wc tot onzorgvuldige handelingen leidt, is de lady P. zo ontworpen dat je toch privacy hebt en toch niet afgesloten zit. Ze hebben dat bereikt door tussen de wc's transparante wanden te plaatsen. Het deurtje is ook niet helemaal van het plafond tot de vloer waardoor meer sociale controle mogelijk is. Op Schiphol hebben ze een tijdje terug een proef gehad met Lady P.

Urilift

Wildplassen is vandaag de dag een storende bezigheid. Vooral in het weekend wordt erurilift door de uitgaande jeugd maar een eind raak geplast. Sindskort beschikt Apeldoorn als eerste over een beweegbare Urilift. Dat is een plaskruis die in het weekend naar boven komt dankzij een op afstand bestuurbaar hydraulisch systeem. Als het weekend voorbij is zakt de wc weer in een put en is er niks meer van te zien. De Urilift kost tussen de 50.000 en 100.000 gulden.

Plastuitje
Splastuitjeimonie Zijp, een Rietveld-studente, ontwierp een plasgoot voor vrouwen waardoor vrouwen ook "gewoon" rechtop kunnen plassen. De plastuitjes zijn gemaakt van papier of van plastic. De prijs van de plastuit varieert van f 2.50 voor een papieren broekzakmodel tot f 12.50 voor een doorzichtig plastic Plastuitje. Het is vooral handig om het te gebruiken bij gelegenheden waar geen hygiënische toiletten of geen toiletten zijn, bijvoorbeeld op popconcerten of na het uitgaan.

Uribag
uribagDe Uribag is een soort zak waar zowel mannen als vrouwen hun urine in kunnen opvangen. Volgens de producenten van Uribag is het vooral handig tijdens popfestivals, bergbeklimmen, zweefvliegen, watersporten, rolstoelen en jagen.

minipotty

De "minipotty" is een mondje met een zakje dat gevuld is met kristallen. Als je er in plast worden de kristallen één reukloze geleimassa. Ook dit ‘minipotty’ kan gebruikt worden bij popfestivals.

Composttoilet
Een traditioneel toilet gebruikt per spoeling zo'n 8 liter kostbaar drinkwater. Dat is erg veel en daarom is de Compact Composteur (CC) ontworpen. Het is een composttoilet dat onze uitwerpselen verwerkt totdat het als compost gebruikt kan worden. De CC is in 2 versies te verkrijgen; Het Kampeer Composttoilet en de Compact Composteur die gemaakt is voor huiselijk gebruik.

- Het Kampeer Composttoilet

kampeer composttoiletHet Kampeer Composttoilet of ook wel mini-CC genoemd is uitermate geschikt voor op de boot of in de caravan. In de mini-CC wordt een laag met hennepsnippers gestrooid. Het urinevocht wordt continu afgetapt zodat er geen overschot aan vloeistof ontstaat. De hennepsnippers maken van urinevocht een vrijwel reukloze, donkerbruine "thee". De "thee" kan worden gebruikt om bv. bloembedden of de siertuin mee te besproeien. Als het vat vol is haal je het vat van de mini-CC af en zet deze in een hoek weg zodat de inhoud daar rustig kan composteren

- De Compact Composteur

De Compact Composteur (CC) werkt volgens hetzelfde concepts als de mini-CC. De CC bevat geen verwisselbaar vat maar heeft gewoon een soort reservoir waar de ontlasting in wordt opgevangen. Het reservoir bestaat uit 2 compact compasateurdelen. In het eerste deel wordt de ontlasting opgevangen, in het 2e deel word de ontlasting verder verteerd. Na ongeveer 4 maanden is het 1e compartiment vol en moet de wc worden "gekeerd". Dan wordt de wc verticaal gezet m.b.v een katrol. De ontlasting in het 1e compartiment schuift zo door naar het 2e compartiment. De compost in het 2e compartiment schuift naar een luik waar deze uitgeschept kan worden. De compost zal ongeveer een kruiwagen vullen en kan gewoon in de tuin worden uitgereden.

simavi

Simavi

Simavi is opgericht in 1925 door twee artsen, dr. Joh. Van der Spek en dr. H. Bervoets. Het doel van de organisatie was om artsen in het toenmalige Nederlands Indië te voorzien van medicijnen en instrumenten. Scheepsladingen vol gingen de oceanen over. Nog ver voor de Tweede Wereldoorlog ging de hulp van Simavi helemaal niet meer alleen naar bepaalde groepen hulpverleners, maar kon in principe iedereen een aanvraag indienen voor steun van Simavi. Ook in het soort hulp is veel veranderd. In de beginjaren ging het om de verscheping van middelen voor westerse artsen. In de loop der jaren verschoof de steun naar gezondheidsgerelateerde projecten, zoals de aanleg van water- en sanitaire voorzieningen.

De laatste tijd is weer vaak in het nieuws de slechte hygiëne van mensen in derde wereldlanden. De organisatie Simavi geeft financiële steun aan projecten in Azië en Afrika ter verbetering van de gezondheid van de allerarmsten. De nadruk ligt op de financiering van aanleg van water- en sanitaire voorzieningen en de verbetering van de basisgezondheidszorg. Om ziektes te voorkomen.

Elke 15 seconden sterft in ontwikkelingslanden een kind aan diarree. Vaak als gevolg van vervuild water en slechte hygiëne. Simavi zorgt voor veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, geeft voorlichting en pakt zo het probleem bij de wortel aan. Van 19 tot en met 25 maart is de nationale collecteweek.

Mensen zijn aangewezen op de bosjes, de kant van de weg of een sloot. Deze onhygiënische omstandigheden zorgen voor 1,8 miljoen sterfgevallen per jaar. Vooral kinderen zijn kwetsbaar; elke 15 seconden sterft een kind aan diarree of cholera.

toilet ontwikkelingslandenEen toilet, in ontwikkelingslanden vaak een latrine, kan veel onnodige ziekten voorkomen. Voorlichting over het belang van deze voorzieningen en over goede hygiëne is hierbij onmisbaar, want gewoonten verander je niet zomaar. Simavi financiert de aanleg van sanitaire voorzieningen op scholen. Bijvoorbeeld in Nepal en Ghana. Simavi zorgt dat er bij scholen toiletten en watervoorzieningen worden aangelegd. Waar dit gebeurt gaan meer kinderen naar school. Vooral meisjes, want zij blijven vaak uit schaamte thuis als ze aangewezen zijn op de bosjes of het open veld. Zij kunnen nu lessen volgen en vergroten hiermee hun kansen op een gezonde toekomst zonder armoede.

De kinderen krijgen ook les over hygiëne, bijvoorbeeld over het belang van handen wassen na toiletbezoek. Zij vertellen dit weer aan familie en vriendjes die niet naar school gaan. En goed voorbeeld doet goed volgen: families treffen hun eigen maatregelen voor een betere hygiëne.

Zie verder deel 2C Deel 2c Van kakstoel tot privaat