We hebben 143 gasten online

Geschiedenis

Recensie 'Zwarte trots, witte schaamte? Over kolon...
20 juli 2020 09:29

Dit boek gaat over kolonialisme en het hedendaags racisme, over de botsing tussen de zwarte trots en de witte schaamte en is gebaseerd op meer dan dertig jaar persoonlijke ervaringen en studiewerk.   [ ... ]

GeschiedenisVerder lezen
Recensie 'Breuklijnen' Harry Stroeken (red)
25 aug 2018 09:24

De ondertitel van het boek 'Breuklijnen' vermeldt Priesters in overgangstijd. In 'Breuklijnen'vertellen negen (ex-) priesters hun verhaal. Zij hebben het grootseminarie veelal gedaan in de jaren vijft [ ... ]

GeschiedenisVerder lezen

Recensie ´Post voor Mevrouw Bromley´ Stefan Brijs

Gepost in Recensies

Post voor mevrouw BromleyDit is het vierde boek van Stefan Brijs en gaat over de Eerste Wereldoorlog beleefd door de ogen van een student Engels, John Patterson.  Het eerste deel speelt zich af in 1914 in Londen en het tweede gedeelte aan het front. Zijn beste vriend is Martin Bromley, die hij zijn zoogbroer noemt. Martin doet er alles aan om bij het uitbreken van de oorlog dienst te kunnen nemen. Want zorg dat je er snel bij bent want de oorlog zou voor Kerstmis voorbij zijn. John weigert zich vrijwillig te melden en ontmoet op de universiteit William, die Duits studeert. John en William vinden elkaar in hun opvatting over de waanzin van de gewapende strijd.

Veel klassieke Engelse teksten worden door Brijs in het verhaal verweven.

De rol van de propaganda worden door John en William beiden aan de kaak gesteld. Beiden krijgen ook te maken met de dwang om dienst te nemen en de rol van de propaganda wordt nog eens duidelijk gemaakt doordat de vader van John, die werkzaam is als postbode, steeds vaker brieven moet bezorgen met het bericht dat een familielid bij de gevechtshandelingen is omgekomen, waarbij altijd wordt bericht hoe heldhaftig dat is gebeurd.  Als zijn vader een bericht moet brengen aan mevrouw Bromley dat haar zoon Martin is omgekomen, kan zijn vader dat niet over zijn hart verkrijgen.

Zijn zoon John vindt uiteindelijk, als vader geen uitweg meer ziet, een groot aantal brieven van gesneuvelden, in de nalatenschap van zijn vader. Hij wekt de indruk bij mevrouw Bromley dat er een fout in het spel is en dat Martin nog leeft.  John besluit de leugen te laten voortbestaan. Zijn vriend William heeft daarvoor al een einde aan zijn leven gemaakt.

 

Uiteindelijk zwicht John voor de druk en meldt zich aan en vertrekt uiteindelijk naar het front en de loopgraven. Met ongelooflijk goede typeringen schetst Brijs de omstandigheden waaronder soldaten moeten leven en vervlecht daarin de zoektocht van John naar de manier waarop Martin uiteindelijk is omgekomen. Moet de leugen blijven voortbestaan? Aan de uiteindelijke waarheid blijkt echter niet te ontkomen. Brijs schreef inderdaad een  uitstekende roman over de Eerste Wereldoorlog, over moed en lafheid, hoop en vriendschap, gemis en verlangen. 

Titel: Post voor mevrouw Bromley

Auteur: Stefan Brijs

Uitgeverij: Atlas ISBN 9789045019840 € 19,95