We hebben 87 gasten online

Geschiedenis

Recensie 'Zwarte trots, witte schaamte? Over kolon...
20 juli 2020 09:29

Dit boek gaat over kolonialisme en het hedendaags racisme, over de botsing tussen de zwarte trots en de witte schaamte en is gebaseerd op meer dan dertig jaar persoonlijke ervaringen en studiewerk.   [ ... ]

GeschiedenisVerder lezen
Recensie 'Breuklijnen' Harry Stroeken (red)
25 aug 2018 09:24

De ondertitel van het boek 'Breuklijnen' vermeldt Priesters in overgangstijd. In 'Breuklijnen'vertellen negen (ex-) priesters hun verhaal. Zij hebben het grootseminarie veelal gedaan in de jaren vijft [ ... ]

GeschiedenisVerder lezen

Recensie 'De bokser. Het leven van Max Moszkowicz' Marcel Haenen

Gepost in Geschiedenis

De Bokser Marcel Haenen

Al jaren volg ik de familie van Max Moszkowicz. Toen dit boek dan ook uitkwam heb ik het terstond gekocht in de boekhandel. Als historicus heb ik o.a. ook onderzoek gedaan naar Maastricht in de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor onderzocht ik ook de archieven van de politie van Maastricht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zie daarvoor https://www.blikopdewereld.nl/geschiedenis/vervolging-joden/provincie-limburg. Dan tref je daarin ook aan de oproeping van de familie Moszkowicz om zich te melden in augustus 1942 om te werk te worden gesteld in het Oosten. Zo werden ze afgevoerd en uiteindelijk was het alleen Max die de oorlog overleefde en als 18-jarige terugkwam in Maastricht en moest constateren dat er andere mensen woonden in het ouderlijk huis op de Grote Gracht te Maastricht. Mij is bijgebleven het feit dat in het politiearchief uitvoerig beschreven werd wat er zich nog in het ouderlijk huis te Maastricht bevond aan goederen, nadat de familie. was weggevoerd naar Westerbork. In de bokser beschrijft Marcel Haenen uitvoerig hetgeen Max Moszkowicz tijdens zijn leven heeft meegemaakt. Daarbij staat vooral ook centraal het leven dat hij na terugkomst opbouwde en uitgroeide tot een van de beste strafpleiters van Nederland.

Ook zijn zonen zouden in zijn voetspoor treden. Maar zij werden ook getekend door hetgeen hun vader in de Tweede Wereldoorlog was overkomen. Schokkend is toch te moeten lezen dat in Maastricht het antisemitisme niet verdween na de Tweede Wereldoorlog. Niet voor niets waren zijn kinderen daar geschokt over zoals bleek in een uitzending van DWDD waar een en ander aan de orde kwam tijdens de boekbespreking. Hetgeen Max sr.  was overkomen werd gewoonweg in twijfel getrokken, hij zou ondergedoken hebben gezeten in Amby. Uit het boek van Marcel Haenen blijkt iets heel anders. Marcel Haenen heeft een prima boek geschreven dat ik van harte kan aanbevelen.

Zie ook: Recensie 'De toga van mijn vader' Yehudi MoszkowiczRecensie 'De Straatvechter' Robert MoszkowiczRecensie Abraham Moszkowicz 'Liever rechtop sterven dan op je knieën leven' Abraham Moszkowicz.

Titel: De Bokser.

Auteur: Marcel Haenen.

Uitgeverij: Querido ISBN 9789021408064 € 22,50