We hebben 69 gasten online

Recensie ‘Biografie Boris Johnson’ Tom Bower

Gepost in Geschiedenis

 De auteur van deze biografie is een van de toonaangevendste en meest gevreesde onderzoeksjournalisten van Groot-Brittannië. Hij schreef eerder biografieën over Tony Blair, Gordon Brown en prins Charles. Zijn biografie van Boris Johnson werd niet voor niets door een aantal Engelse tabloids gezien als het boek van het jaar. En daar is niets bij gelogen. Een biografie schrijven over een politicus, die op dit moment prime minister is van Engeland, ga er maar voor staan. Boris Johnson heeft aan deze biografie geen medewerking verleend maar had wel laten weten dat hij geen bezwaar tegen dit boek zou hebben. Dus er is sprake van een ongeautoriseerde biografie. De auteur geeft wel aan dat hij en zijn gezin vrij nauwe banden onderhouden met Boris Johnson. Waarvan akte. De auteur heeft voor deze biografie gesprekken gevoerd met meer dan honderd mensen. Hun bijdragen worden zonder specifieke naamsvermelding weergegeven.

De ondertitel van de biografie ‘Biografie van een geboren gokker’ ‘geeft goed aan dat Boris Johnson in zijn leven niet altijd rationeel te werk is gegaan. Als een rode draad door deze biografie speelt de relatie tussen Boris Johnson en zijn vader een grote rol. Hoewel ze fysiek en karakterologisch veel op elkaar lijken is er toch sprake van een onderlinge wrevel. Dat is vooral terug te voeren op het feit dat Boris vader gewelddadig was ten opzichte van zijn vrouw en vaak zijn vrouw en kinderen verwaarloosde. Letterlijk liet hij ze soms maandenlang aan hun lot over. Financieel was het geen vetpot en was er sprake van een Spartaans leven. Het geld waarvan men leefde kwam vooral van de ouders van zijn moeder. De jeugd van Boris Johnson speelde zich voor een deel af in West-Engeland op een afgelegen boerderij. Dat Boris toch naar Eton kon gaan kwam door het feit dat hij een goed stel hersens had en daardoor kreeg hij een studiebeurs.

Wat financiële problemen waren wist Boris dus uit zijn eigen jeugd en het is wellicht daarom dat de tegenstelling in klassen zo goed naar voren komt in de animositeit tussen Cameron en Johnson. Cameron was opgegroeid in rijkdom en Boris Johnson in armoede. Die armoedige jeugd maakt dat Boris confrontaties vermijdt. Dit blijkt ook uit het feit dat hij tijdens zijn burgemeesterschap van Londen weigerde de strijd aan te gaan met een disfunctionerend politiecorps. Hoogtepunt van zijn Londens burgemeesterschap waren de Olympische Spelen.

Dat Boris uiteindelijk toch premier werd stond eigenlijk los van de Brexit. De radeloosheid binnen de Conservatieve Partij leidde er uiteindelijk toch toe. Men was in de Conservatieve Partij doodsbang dat de socialist Corbyn premier zou worden. Boris blijft binnen de Conservatieve Partij een buitenstaander en dat vooral door zijn achteloosheid waardoor het leek alsof hij zijn partijgenoten in de steek had gelaten. In zijn privéleven is het iemand met weinig vrienden en alleen met vrouwen, zijn maîtresses, kan hij over zijn emoties praten. Zelf verweet hij zijn vader hoe deze omging met zijn moeder. Maar Boris zelf behandelde zijn ex-vrouw Marina ook niet goed.

Hij kreeg te maken met de Coronacrisis en net is een rapport verschenen waarin wordt verklaard dat Boris de pandemie in het begin verkeerd heeft aangepakt. Los nog van het feit dat hij uitspraken deed die naderhand niet bleken te kloppen. Zelf werd hij ook slachtoffer van de pandemie en bijna had hij het niet overleefd.

Boris zit nu stevig in het zadel en heeft na de laatste verkiezingen genoeg mandaat om een tijd nog premier te zijn. De gevolgen van de Brexit worden door de Engelsen nu pas gevoeld en hoewel Boris optimistisch naar de toekomst kijkt blijken er toch in de praktijk allerlei problemen te ontstaan en niet alleen benzineschaarste maar ook een groot tekort aan personeel in een aantal sectoren. De tijd zal het leren of Boris straks vergeleken kan worden met Tony Blair of Margaret Thatcher. Boris heeft al vaker getoond dat hij snel leert en dat zijn critici ongelijk hebben gehad. Een prachtige biografie en dit boek geeft een goed inzicht in de Engelse politieke verhoudingen.

Titel: Boris Johnson Biografie van een geboren gokker.

Auteur: Tom Bower.

Uitgeverij: Ambo/Anthos ISBN 9789026356759 € 34,99