We hebben 177 gasten online

Oorlogsdagboek Hette de Jong Maastrcht 2e WO November 1944

Gepost in Oorlogsdagboek Hette de Jong

Grote Staat 1942 Maastricht

Afbeelding Grote Staat 1942 Maastricht

____________________________________________________________________

Woensdag 1 november 1944

Strijd on de rivieren begonnen. Aken is een dode stad. Op bevel van Hitler tot de laatste man verdedigd. Daarmee won Hitler 10 dagen. Ruil: 10 dagen voor een stad. Moerdijkbrug ligt onder Geallieerd kanonbereik. Vanavond drommen Geallieerde vliegtuigen. Om ca. 8 uur opeens het ratelende geluid weer. Nu heb ik het ook gezien. Een onbemand viegtuig, of zo men wil een vliegende bom. Uit de staart spoot vuur. Een angstaanjagend gezicht!. De Luftwaffe piloten namen het al niet zo nauw met de plaats waar hun bommen vielen, maar met die V-1 is het helemaal een griezelig gedoe. Je hoort hem wel en ziet de vuurstraal, maar hij kan elk ogenblik neerstorten. En dat ding zit vol met explosieven!

________________________________________________________

Donderdag 2 november 1944

Vanmorghen joeg een V-1 ons weer de stuipen op het lijf, Komen we dan nooit van die nazi-bende af? Hebben z enu ng niet door dat het allemaal geen zin meer heeft. Nee, jongens, kameeraden, tot het latse moment mooren hoor! dat is Moffen eigen!Vrijdag 3 november 1944Daar hebben w e het gedonder in de glazen met die V-1. Om 7:40 uur vanmorgen zo’n kreng. Opeens om 8:30 n.m. weer een. We zagen ‘m gaan. Opeens hield het ratelen op. De bom draaide naar het Noorden af. Later op de dag horoden we dat de V-1 neerstorte vlak bij de spoorlijk Rothem. Doden?We krijgen geen rust totdat die Moffentroep van de aardbodem is gevaagd! België is nu gelukkig geheel gezuiverd! Nog geen 40 km. van Maastricht opnieuw hevige gevechten bij Aken! In een der bioscopen in de stad draait een journaalfilm van de bevrijding van de stad.

___________________________________________________________________

Zaterdag 4 november 1944

Record aantal bommen in oktober op Duitsland! Zo leren ze het! Roosevelt zei: “Geen winterpauze voor Berlijn”. Weer meerdere V-1’s. Een stopte vlak boven ons huis. Daar die dingen dan aan een glijvlucht beginnen tot de voortstuwende kracht geheel wegvalt, hadden we niets te vrezen! Zag ‘m duidelijk door de verrekijker. Een grote sigaar, vuurspuwend.Zojuist door de BBC in oktober 93 miljoen kg. bommen op Duitsland. het 1000-jarige Rijk verandert in puin, stof en lijken. Loop de paradepas nog maar eens jongens en stuur jullie vergeldingswapen voor Engeland, de V-1 maar op onze koeien af!

__________________________________________________

Zondag 5 november 1944

V-1’s om 5:40-6:30-10:15-14:10-17:25. Van de laatste 4 minuten later de ontploffing gehoord!

________________________________________________________

Maandag 6 november 1944

Krant met grote koppen: “Russen omsingelen Boedapest. Ze mogen Buda houden als Hitler de pest maar krijgt! BBC meldt dat er 1000 ton voedsel voor Limburg uit Engeland onderweg is. Het is te hopen, de hongersnood is nabij! V-1’s om 7:50-9:10-9:50-9:55_10:00-10:20-10:40 en 10:50. alle V-1’s duideljk gezien! sÁvonds beschijnen de Amerikanen de V-1’s met hun zoeklichten. Ze schieten er echter niet op. Te gevaarlijk boven de stad. Eigenaardig gesteld met die dingen. Hoor je ze dan kun je er naar zwaaien. Hoor je ze niet dan kan er een op je pet vallen! Vooral ’s nachts angstaanjagend, als je hem ineens zo hoort ophouden. Je adem stokt in je keel en je hart bonst als een razend! Je kunt niets anders doen dan met je ogen dicht afwachte of je naam er op staat of niet.

____________________________________________________________

Dinsdag 7 november 1944

Vannacht geen vliegende bommen gehoord. Ben er door heen geslapen! Stalin voorspelt: “Wij dragen de Sovjetvlag naar berlijn”. wacht niet te lang, Jozef! Moerdijkbruggen vernield.Woensdag 8 november 1944Roosevelt opnieuw gekozen tot president van de VS. gefeliciteerd. Hitler staat er slechter voor! Geruchten dat Hitler zal spreken. Weet hij nog een onderwerp? gehele morgen enorme aantallen tanks en grote vrachtwagens in de richting Aken. Generaal eisenhouwer heeft Maastricht bedankt voorde daverende ontvangst van zijn mannen. Het was hen gegund! Er zijn meer soldaten dan burgers in de stad. Onvoorstelbare hoeveelheden mensen en materieel. Treinen vol met oorlogsspullen. Geen eten!

___________________________________________________________

Donderdag 9 november 1944

Hitler heeft nog steeds niet gesproken! Waarschijnlijk is hij stom van verbazing, dat de legertjes van de militaire dwazen, zoals hij Roosevelt en Churchill placht te noemen, nu op officieel MoffengebiedVechten! Nu 2 jaar geleden pocht Hitler: “Wij hebben Stalingrad in handen!’. Nu, vandaag, ligt Stalingrad 2.000 km achter het Russische front! Patton’s troepen en tanks vallen aan tussen Metz en Nancy. Doe je best tankgeneraal! Eerste natte sneeuw is gevallen!

________________________________________________________

Vrijdag 10 november 1944

Adolf Hitler is omgedoopt in Adolf de Zwijger. Hij laat niets van zich horen. De Joden zullen de schuld wel weer krijgen.

____________________________________________________

Zaterdag 11 november 1944

Slag in Zuid-West Nederland ten einde. Wat doet Montgomery, doorstoten. Of stokt de aanval weer? Niet te hopen. Hongersnood in Noord-West Nederland! Hier wordt het beter. deze week wel Amerikaanse chocolade en meel op bonenn te krijgen. Amerikanen naderen het Saargebied.Vandaag mededelingen in de krant over de V-2. Walcheren was een V-2 basis! Op Engeland zijn ze al afgeschoten. Het moet een raket-granaat zijn. ze gaan door de stratosfeer en bereiken een hoogte van 100 km. De snelheid ligt hoger dan die van het geluid (1200 km. per uur). Waarschuwing is niet mogelijk! Weer nieuwe verschrikkingen?

_____________________________________________________

Maandag 13 november 1944

Haven van Antwerpen binnen 8 dagen bedrijfsklaar. Dan zal ons eten komen! gelukkig want de toestand wordt steeds nijpender! Oud minister-president Colijn is door een hartverlamming in Duitsland overleden. V-2 wordt van lanceerbasis bij den Haag afgevuurd. Enkele Nederlandse ministers komen naar Nederland terug! De KLM is druk bezig met het overvliegen van voedsel naar de bevrijde gebieden! Vandaag enkele V-1’s. Je mist er wel eens door het lawaai op straat, of ik slaap ’s-nachts door het lawaai heen!

____________________________________________________________

Dinsdag 14 november 1944

Eerste fort van Metz is gevallen. Saarbrücken wordt geevacueerd. Hitler liet niets meer van zich horen sinds de aanslag op zijn leven op 20 juli j.l. Was hij toch gewond of misschien dood? Het zou een wonder zijn. Stilte aan het front in ons land! In Londen is in het filmjournaal de bevrijding van Maastricht vertoond! Nog steeds geen aardapepls in de stad. De smaak van boter onthouden we wel.

___________________________________________________________

Woensdag 15 november 1944

Gistermiddag om 4:00 uur is de aanval op Midden-Limburg begonnen! Strijd om Roermond en het bruggenhoofd Venlo.. Ring om metz steeds nauwer. Andere fronten nog stilte. Prinses Irene-brigade in de strijd.

________________________________________________________________

Donderdag 16 november 1944

Vele V-1’s. Om 12 uur vanmiddag massa’s vliegende forten. Allen richting Aken! Uitgestrekte mijnenvelden in de Peel door Moffen gelegd. In Rotetrdam bij razzia’s 10.000 personen gepakt. Deportaties! Extra bonnen voor peulvruchten, Amerikaanse bloem en blikvlees. Het begin is er. Noord-West Nederland zou nog erger watertanden! Hier nog brood met niks dan … met appelmoes.

_______________________________________________________________

Vrijdag 17 november 1944

Heythuyzen, Baexem en Grathem bevrijd! Nieuw offensief, ergens in Nederland. Boedapest = een tweede Aken. Amerikanen gingen opnieuw in het offensiefbij Aken. vandaag vele V-1’s. vanmorgen om 9 uur in de verte vliegtuiggebrom en afweergeschut. Twee Moffen neergeschoten.

_______________________________________________________________

Zaterdag 18 november 1944

Maas ten Noorden van Roermond bereikt. Geen winterpauze. De laatste ronde treedt in. Om 5 uur vanmiddag opeens een Mof in de lucht. Lichtspoor van de Amerikanen recht over ons huis. Tientallen schijwerpers tastten de lucht af.

______________________________________________________________

Zondag 19 november 1944

Bij Aken nu ook Britse troepen. Negen V-1’s vandaag. Bij een na 1 minuut de ontploffing.

______________________________________________________________

Maandag 20 november 1944

Nu ook Britse troepen in de stad. Om Hitler een waas van geheimzinnigheid. Leeft het beest nog?

_______________________________________________________________

Dinsdag 21 november 1944

Geallieerden bij Basel aan de Rijn. Doorbraak der Franse tanks. Metz en Belfort gevallen. Opmars naar Venlo. Met eten nog niet rooskleurig, maar er zit vooruitgang in! In het Noord-Westen van Nederland worden alle mannen weggevoerd. Moffen plunderen alles leeg!

________________________________________________________________

Woensdag 22 november 1944

Yanks veroveren Saarbourg. Fransen beschieten Oostelijke Rijnoever. Russen nog op veertig kilometer van de Slowaakse grens. Duitsland wordt ingesloten. Enkele V-1’s vandaag. Geruchten dat in Luik 41-V-‘1’s zijn gevallen. Derde US leger dringt het Saargebied binnen. Duitse tegenaanvallen bij Aken afgeslagen. Hulde aan de spoorwegstakers door Gerbrandy. Over enkele dagen meldt ik mij als oorlogsvrijwilliger! Het toezien gaat me vervelen!

_________________________________________________________________

Donderdag 23 november 1944

Zae Duitse tegenstand maar Maasbree bevrijd. vannacht 11-V-1’s. Heb maar weinig geslapen. Moffen-krijgsgevangenen werken aan de Wilhelminabrug. Ook s’nachts met schijnwerpers.Vrijdag 24 november 1944 Britse troepen bevrijden ………. America. Bij Venlo en Roermond aan de Maas! In Maastricht enorme aantallen troepen.

_________________________________________________________________

Zaterdag 25 november 1944

Vandaag melde ik mij als oorlgosvrijwilliger. De 27 november keuring. En dan: Op tegen de Moffen. Al 1.000 gingen mij voor! Duits bruggenhoofd bij Roermond opgeruimd.

_______________________________________________________________

Maandag 27 november 1944

Minsters in Nederland! Strijd om vier rivieren Maas, Roer, Rijn en Saar in alle hevigheid. Volgens BBC sector Aken het belangrijkste van het gehele westelijke front. De Moffen zijn…

________________________________________________________________

Dinsdag 28 november 1944

Duitse troepen in Limburg ten westen van de Maas afgesneden. Duits bruggenhoofd Venlo steeds kleiner. Spoorwegen in Nederland bestookt door RAF. Eerste deel OVW-ers in Engeland aangekomen. Prins Bernard het verdronken Walcheren.

________________________________________________________________

Woensdag 29 november 1944

Julich aan drie kanten ingesloten. Alle fronten geringe Geallieerde vooruitgang. Koningin Wilhelmina sprak voor radio Oranje, dankwoorden tot alle huismoeders, spoorwegstakers en tot alle OVW-ers die nu met de Geallieerden meevechten. In de stad alleen nog gas van 11:30-12:30 en van 5:30-6:30 uur. Op 27 november j.l. de 1.250 OVW-ers ingeschreven.

_________________________________________________________________

Donderdag 30 november 1944

Canadezen bij Nijmegen! Venlo is een vesting. Strijdt in Duitsland nadert de Keulse vlakte.

Voor vervolg van dagboek Hette de Jong zie: Oorlogsdagboek Hette de Jong Maastricht 2e WO December 1944