We hebben 210 gasten online

Oorlogsdagboek Hette de Jong Maastricht 2e WO December 1944

Gepost in Oorlogsdagboek Hette de Jong

Grote Staat 1942 Maastricht

Afbeelding Grote Staat 1942 Maastricht

______________________________________________________________________________________

Vrijdag 1 december 1944

Mijn 21e verjaardag. meerderjarig in pas bevrijd gebied. Geen mooier cadeau denkbaar! Noord-Limburg

langzamerhand een puinhoop! De nazi-horden leggen de laaatste hand aan een totale vernietiging. Onbegrijpelijk dat Maastricht er tot nu toe zo goed van is afgekomen! Mussert is vertrokken naar Almelo, 20 km van de Duitse grens zegt men. Daar gaat de leider van het Nederlandse volk. Wat moeten we beginnen zonder Anton?

________________________________________________________________

Zaterdag 2 december 1944

Vanmorgen 1.5000 OVW-ers geregistreerd. Wanneer komt mijn groep voor actieve dienst?

_______________________________________________________________

Maandag 4 december 1944

Krant: Staf. Sergant V.Woodward nam een Mof gevangen. Deze bood de sergant aan hem voor 3 cigaretten evenveel gevangenen te leveren. Woodward ging akkoord. Geruime tijd later kwam de Mof met drie andere verdedigers van het Groot Duitse Rijk. Conclusie: meer cigaretten naar het front!

_________________________________________________________________

Dinsdag 5 december 1944

Enkele dagen geen V-1-’s meer gezien. Voorraad op? Sinterklaas bracht Duitsland tonnen met bommen door de schoorstenen!

________________________________________________________________

Woensdag 6 december 1944

Een Amerikaanse Sinterklaas voor Maastrichtse kinderen. Met sterk Amerikaans accent: “tagg Kinderren”! In Maastricht o.a. komt een bijzonder Tribunaal ter berechting van oorlogsmisdadigers en NSB-troep.

__________________________________________________________________

Donderdag 7 december 1944

Nog steeds geen V-1’s! Amerikanen full-speed over de Saar. Saarbrücken staat in brand.

_________________________________________________________________

Vrijdag 8 december 1944

Weer een V-1!Zware luchtaanvallen op alle fronten!

_________________________________________________________________

Zaterdag 9 december 1944

1.750 OVW-ers alleen uit Limburg! Zuid-Limburgse voetbalclubs spelen tegen Britse teams.

____________________________________________________________________

Dinsdag 12 december 1944

Nieuw Amerikaans offensief. Vorderingen in richting Keulen! V-1’s zeer schaars in onze buurt! Geallieerde vliegtuigen vlogen met 1.600 bommenwerpers en 88 jagers ( met 16.000 bemanningsleden!) boven Duitsland.

__________________________________________________________________

Woensdag 13 december 1944

Amerikaanse 7e leger breekt door. Bommenregen op Duitsland! Maastricht krijgt meer brood. Geen bonnen meer

voor cigaretten. Maar de Amerikanen hebben nog! Hulppolitie in nieuwe uniformen.

_________________________________________________________________

Donderdag 14 december 1944

Vanaf morgen weer meer gas. De Eiffel weer operatieterrein. Amerikaanse aanvallen bij Düren. Felle strijd in Saargebied. Zevende leger nadert de Rijn.

__________________________________________________________________

Vrijdag 15 december 1944

Het Albertkanaal is weer bevaarbaar. Waterweg Antwerpen-Luik is weer vrij!. Dat zal de voedselvoorziening zeker ten goede komen! Er zal per dag 15.000 ton scheepsruimte door gaan! Een enorme troepenmacht is in de stad!Ik maakte kennis met twee Schotten. Vreemd gezicht, soldaten met een rokjes aan. Het waren tanksoldaten. Ze brachten de nacht bij mij thuis door en sliepen heerlijk in een echt bed zeiden ze. Vanmorgen om 7 uur bracht ik ze weer naar hun tanks.

__________________________________________________

Zaterdag 16 december 1944

1.925 OVW-ers! Nog steeds enorme veldslag bij Aken. Nog griezelijk dicht bij.

__________________________________________________________________

Zondag 17 december 1944

Vannacht 8 x luchtalarm. Met zeer korte tussenpozen hevig afweervuur. Geruchten over Moffenparachutisten. Vreselijke nacht geweest. We zijn niet naar bed geweest.

___________________________________________________________________

Maandag 18 december 1944

Van gisteravond 10:12 uur tot vanmorgen 8:00 uur luchtalarm aan één stuk! Zwaar vuur Amerikaans afweergeschut. Veel Moffentoestellen in zoeklichten. Lichtspoor raast over de stad. Enkele lichte Moffen-bommen bij de machineloods.

Krant: België en Luxemburg weer oorlogsterrein! Moffen offensief. Dat gespuis brengt ons wat zorg en leed. Guruchten dat 4 Moffen werden neergeschoten in nabijheid van Maastricht. Vele malen alarm. Moffen vliegen als razenden. Laatste stuiptrekkingen van een stervend Duitsland. Ze weten dat hun land en hun stelsel sterft, maar ze gunnen de goedwillenden het leven niet! lawaai dat horen en zien vergaat boven Maastricht. Aaan alle kanten raast, knettert en donderd het. Agstaanjagend! Duitse tankaanvallen met grote aantallen in kracht ten zuiden van Aken bij Malmedy. Ook bij Echternach in Luxemburg. het schijnt een enorm offensief te zijn. Het doel: Waarschijnlijk doorstoten naar Antwerpen en de Geallieerde legers in Zuid Nederland afsnijden. Als dat lukt is de ramp niet te overzien. Kreeg ik maar gauw mijn oproep om OVW-er te worden.

____________________________________________________________________

Dinsdag 19 december 1944

De Moffen schijnen het te menen. De strijd nadert Luik. De zwaarste tanks in de strijd. Geallieerde luchtmacht valt aan. Op 18 plaatsen doorbraken de Moffen de Geallieerde linies. Luik tot op 30 km genaderd. Dus nog zo’n 65 km. van Maastricht. Wat is nou 65 km. Die rot tanks zijn al aardig op weg naar onze stad. Als ze nog iets dichterbij komen smeer ik ‘m. Dat gespuis heb ik liever niet meer in mijn nabijheid. Duitsers zowel als Geallieerden doen er nog het zwijgen toe. In de krant: geen reden tot ongerustheid. Ze kunnen me nog meer vertellen!

_______________________________________________________________________

Woensdag 20 december 1944

In Maastricht een merkbaar gespannen toestand. Iedereen volgt met angst in het hart het verloop van de strijd. Wie zal zeggen wat voor Kerstdagen we krijgen. Erg veel mist op het ogenblik. De geallieerde luchtmacht zal nu niet veel kunnen doen. Uitgerekend nu!

___________________________________________________________________

Donderdag 21 december 1944

Amerikaanse tegenstand wordt groter. Vele geruchten in de stad. Over Duitse parachutisten die in Amerikaanse uniformen zouden landen. Dat Eisenhouwer op het punt staat vermoord te worden. Dat de Moffen over een paar dagen in Maastricht terug zullen zijn. Dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk. De richting van het offensief is meer naar de Maas bij Dinant. Nog wel niet zo ver weg, maar tenminste niet regelrecht deze kant uit! Vandaag kwam de Wilhelminabrug gereed. De gehele dag razen de Amerikanen over de brug. Tanks, vrachtwagens, jeeps en infanterie. Mist is opgetrokken.

__________________________________________________________________

Vrijdag 22 december 1944

Ten Zuiden van Luik komen de Moffen, hetzij langzaam, nog steeds vooruit. De Amerikanen geven weer meer tegestand. Hun linies schijnen niet zo stevig te zijn geweest. Misschien waren de Amerikanen te gemakkelijk geworden, en geloofden ze het verder wel. Die nalatigheid zal ze een hoop doden kosten. Het vertouwen in de goede afloop wordt hier groter, maar de angst is nog lang niet verdwenen. De Moffen gebruiken bij hun offensief 150.000 tot 225.000 man. Deze 13 divisies zijn zeer goed bewapend. Von Rundstedt verklaarde in Aken te zullen zijn met Kerst. Maar hij verklaarde wel eens meer iets.

_______________________________________________________________

Zaterdag 23 december 1944

Enorme hoeveelheden troepen in de stad. Van alle kanten stormen de Geallieerde troepen naar het front in België en Luxemburg. Tankslag bij St.Vith.

_________________________________________________________________

Zondag 24 december 1944

Gisteravond om 9:25 Moffen in de lucht. Donderend afweergeschut. Bij parallweg ca. 10 licht bommen gevallen. Er moeten gewonden zijn. Hele morgen luchtalarm. Moffen vliegen af en aan. Na maanden zonder Luftwaffe, nu ineens vele aanvallen. Kan niet anders dan dat de Moffen aan hun laatste reserves bezig zijn. De mist is hier nu geheel opgetrokken! s’Nachts een hedere sterrenhemel. Overdag een strak blauwe lucht. ’t Vriest en het is tamelijk koud. Nu kan de Geallieerde luchtmacht uit de vleugels! Strijd in de Ardenen nadert hoogtepunt. Aan de zijkanten van het front zijn de Amerikanen de toestand meester. Aan het centrale front nog vorderingen door de Duitsers. Geallieerde luchtmacht is ingezet als nooit tevoren..

____________________________________________________________________

Maandag 25 december 1944

Eerste kerstdag! Maar nog geen vrede! Wanneer in vrede Kerstmis? Veel Amerikanen praten over heimwee naar huis. Kan ik me levendig indenken!

_____________________________________________________________________

Dinsdag 26 december 1944

Kerstrede van koningin Wilhelmina. Ontroerd luisterden wij. Maar hoe is het in de Ardennen. hoeveel worden er daar weer afgeslacht? Vandaag ladingen in de noodbruggen. Dat is geen goed teken! Vlak buiten de stad leggen de Amerikanen verdedigingswerken aan. Maastricht wordt verdedigd als het wordt aangevallen. De Amerikanen lopen zwaarbewapend door de straten.De bruggen worden zwaar bewaakt. Burgers en militairen worden gecontroleerd. Maar de Amerikanen denken ook aan dat andere: Het US rode kruis staat wijd open voor de Maastrichtse kinderen. Zij deelden gul handenvol met snoepgoed!

______________________________________________________________________

Woensdag 27 december 1944

Deze nacht was een ware spooknacht! Steeds loeiden de sirenes. Moffen-Luftwaffe raasde zeer laag over de stad. Ik kon niet slapen en ging met enkele Amerikanen de stad in. Bij een zeer laag brullend vliegtuig, doken we met z’n drieeën in een portiek in de Rechtstraat. Een van mijn Amerikaanse vrienden vuurde met zijn karabijn op het vleigtuig. Ik lachte erom en vroeg of dat schieten iets zou helpen. Hij antwoorde ernstig dat hij een vliegtuig had zien neerschieten aan het invasiestrand, met een geweer. Als je, zij het per geluk, de piloot of de tanks raakt, is-ie de cigaar. Hij gaf me zijn karabijn en zei: Probeer het maar eens jongen! Om 10 uur zagen we in het donker de stilhouetten van vijf Moffenvliegtuigen. het was heldere maan, ze vlogen schuin over de Maas, maar bombardeerden niet. Ik had nog nooit geschoten, maar ging er zo in op dat ik de hele karabijn leegsschoot op de vliegtuigen. De Amerikanen lachten niet. Ik voelde dat ik gewoon bij hen hoorde! De verdere nacht waren we onafscheidelijk!Zuidelijke noodbrug gesloten voor burgeers!. De Noordelijke alleen aan de Noordzijde! Overdag en ‘s nachts (bij schijwerpers die alleen het water afasten) schieten Amerikaanse scherpschutters op alles wat er in de Maas drijft! De Amerikanen zijn bang voor mijnen.

_________________________________________________________________________

Donderdag 28 december 1944

Het ingesloten Bastongne is ontzet! Hulde aan de Amerikanen die deze stad hebben weten te behouden. Een streep door de Moffenrekening. St-Vith is één vlammenzee! Von Rundstedt heeft, in de Ardennen het graf gegraven van het hele Duitse militarisme! Geallieerden sturen luchtvloten naar Ardennen en Duitsland! Er valt aardig wat sneeuw en het is vrij koud.

________________________________________________________________

Vrijdag 29 decemebr 1944

Weinig nieuws. De stad is een grote modderpoel. Sneeuw platgereden door honderden tanks en andere voertuigen.

_________________________________________________________________

Zaterdag 30 december 1944

De Amerikanen vallen aan! Ze zijn nu overal op hun hoede en laten zich niet meer verrassen. De corridor naar Bastongne werd aanzienlijk verbreed Amerikaanse terreinwinst tussen Echternach en Diekirch. De tanks van Patton vorderen over een front van 60 km. In het centrum zijn Duitse troepen omsingeld. Andere eenheden, bij Marche ingesloten en vernietigd.. Er werden 1.000 Moffen krijgsgevangen gemaakt. In de Ardennen 35.000 ton bommen op de Moffen.

Er zijn Duitsers in Amerikaanse uniformen gevangen genomen. Het moet een enorme rotzooi en paniek zijn geweest.Alles wijste r op dat Hitler nog eenmaal een poging heeft willen wagen zijn gezicht en zijn moordenaarsbenden te redden. Die laatste hoop is dan onder 35.000 ton bommen de bodem ingeslagen. De Amerikanen bereikten in Luxemburg de Duitse grens weer!

Er wordt door velen, vooral kinderen, veel gesleed op de St.Pietersberg en de Luikerweg. Dit is vanaf heden verboden, i.v.m. de vele ongelukken. Er is namelijk een intensief verkeer, vooral militair. Er zijn al enkele zwaargewonde kinderen, doordat vrachtwagens in de sneeuw slippen.In de krant een overzicht van de gebeurtenissen het afgelopen jaar! Een veelbewogen jaar! Een jaar van Duitse moorden, pluderingen, vernederingen. een jaar waarin de grootste militaire landingsoperatie van alle tijden plaatsvond, de invasie. Waarin de Moffen als een furie tekeergingen en talloze doodvonnissen ten uitvoer brachten. Een jaar waarin op het eind Holland de hongersnood in ging, waaraan nog geen einde schijnt te komen.Waarin wij in Maastricht een diepe vreugde en dankbaarheid beleefden, zoals iedereen maar eenmaal in zijn leven zal meemaken. Moge het nieuwe jaar 1945 een einde aan alle verschrikkingen en Vrede brengen!

___________________________________________________________________________________________

Zondag 31 december 1944

In de afgelopen nacht alarm om 3:55 uur. Een Mof vrij laag over de stad. Overal raaasde het afweergeschut. Vanmorgen om 8:00 uur pas veilig-signaal. De gehele oudejaarsdag dreunden de Geallieerde toestellen over de stad. De Luftwaffe laat zich niet zien, alleen horen, ’s nachts. De RAF zorgt voor oudejaarsavond vuurwerk boven Duitsland.Van 5:00 tot 5:30 uur vanavond dreunden en ratelden tientallen tanks voorbij allen met negers bemand. Het Witte Vrouwenveld wemelt van de Britse tanks met hun bemanningen. De meesten zijn in de Frankenstraat ingekwartierd.

Berichten: de Moffen in de Ardennen overal weer in het defensief. De angst in Maastricht neemt af Een nieuwe Duitse bezetting is ons Goddank bespaart gebleven. Velen zullen daaraan hun leven te danken hebben!

Zie voor de laatse berichten uit het dagboek:

Oorlogsdagboek Hette de Jong Maastricht 2e WO Januari 1945