We hebben 153 gasten online

Oorlogsdagboek Hette de Jong Maastricht 2e WO Januari 1945

Gepost in Oorlogsdagboek Hette de Jong

Grote Staat 1942 Maastricht

Afbeelding Grote Staat 1942 Maastricht

__________________________________________________________________________

Maandag 1 januari 1945

Nieuwjaarsdag! Moge dit jaar 1945 vrede op de gehele wereld brengen! Vannacht is er weer veel gevlogen door de Luftwaffe. Meerdere malen raasden vliegtuigen laag over de stad. Lichtspoorbundels van de Amerikanen spoten de donkere nacht in.Er zouden enkele vliegtuigen zijn neergeschoten. Ook zijn er, zegt men, bommen gevallen in de Zakstraat en de Herbenusstraat. Doden en/of gewonden? Je zult het nieuwe jaar zo beginnen! Ook bommen op de spoorlijn naar België. De Moffen proberen blijkbaar nog steeds de toevoerlijnen naar de Ardennen te blokkeren. ’t Zal niet veel helpen. De hele nacht scheurde de lucht uiteen door donderende explosies en geknetter van wapens. Verscheidene keren hoorden we vanuit de kelder kogels op de straatstenen rocheren. Toen er Amerikaanse jachtjagers verschenen, kozen de Mofjes het hazenpad en zijn niet meer teruggeweest.

_________________________________________________________

Dinsdag 2 januari 1945

Gehele nacht is het rustig geweest. Eindelijk weer eens behoorlijk geslapen! Vandaag zegt men dat in de nacht van 31 december op 1 Januari nog bommen zijn gevallen op het Jezuietenklooster en op de politieke gevangenis in de Looierstraat. Opnieuw moeten er doden zijn gevallen. We leven bij de gratie van Vrouwe Fortuna! Nog niets gehoord van een oproep voor actieve dienst. Opschieten, heren!

_________________________________________________________

Woensdag 3 en donderdag 4 januari 1945

Goede berichten uit de Ardennen! Steeds heviger tegenstand van de Amerikanen en de Britten. Montgomery levert ook zijn deel aan de strijd! Wanneer kan ik mijn deel leveren?

___________________________________________________________

Vrijdag 5 januari 1945

Rustige nacht gehad. Geen Luftwaffe, geen vliegende bommen meer. Wat een weelde! Er ligt nog behoorlijk wat sneeuw en het is knap koud! Overal trekken de Moffen terug. De Russen zitten hen overal op de hielen. Het wordt langzamerhand een enorme chaos in Duitsland. Steden in puin, geen eten meer, elke dag zware bombardementen, jongens van 16 jaar vechten aan de fronten, legers trekken in wanorde terug. Hitler laat niets van zich horen! Kortom, de Duitsers kunnen het gevolg van hun “Ja”” op Goebbels vraag of ze de totale oorlog wilden. Nou ze hebben hem gekregen!

___________________________________________________________

Zaterdag 6 januari 1945

Vele Geallieerden vliegtuigen over de stad , ondanks het slechte weer.

____________________________________________________________

Maandag 8 januari 1945

Von Rundstedts troepen in de Ardennen met afsnijding bedreigd. Hitler gooide duizenden mannen en veel materieel in de strijd in een wanhoopsoffensief. Hij joeg ze eenvoudig de dood in met zijn ziekelijke geest.

___________________________________________________________

Woensdag 10 januari 1945

In Eindhoven zijn de eerste vijf Nederlandse landverraders door een Bijzonder Gerechtshof verorodeeld. Drie ervan kregen de doodstraf, de 2 anderen kregen 15 jaar gevangenisstraf. We zullen hopen dat geen enkele bandiet zijn straf ontloopt. A.s. zaterdag zullen padvinders huis aan huis gaan om boeken op te halen voor de Nederlandse oorlogsvrijwilligers aan de fronten. Nog steeds veel sneeuw. Weer enkel vliegende bommen over Maastricht. Geen schade hier!

___________________________________________________________

Donderdag 11 januari 1945

Krant: eerste contingent OVW-ers is in Amerika aangekomen voor opleiding. Deze vrijwilligers zijn waarschijnlijk voor Indië bestemd. Anders hadden ze ze wel in deze buurt gelaten.Me dunkt dat ze hier dringend nodig zijn!Krant: de ouders van deze OV-ers moesten uit de krant vernemen dat hun zoons goed in de VS zijn aangekomen. Dat noem ik een schandaal! De organisatie is blijkbaar niet je dat! Ik wacht al vanaf 25 november 1944 op een oproep. Velen zijn uit hun betrekking weggegaan omdat ze dachten direct te kunenn vertrekken. De bureaucratie is nog lang niet dood!

_______________________________________________________________

Vrijdag 12 januari 1945

Nog meer sneeuw. Wel V-1’s maar nog steeeds niet veel te eten. Aan vlees en koekjes geen gebrek, maar al meer dan twee weken geen aardappels gezien. Dagelijks menu: taaie pannenkoeken met appelmoes. Maar Noord-West Nederland heeft helemaal niets meer. Waar blijven de offensieven in Nederland. De geallieerden hebben hun handen waarschijnlijk nog vol aan de Ardennen.

________________________________________________________________

Zaterdag 13 januari 1945

De sneeuw helpt Von Rundstedt. De geallieerden veroverden Larouche en St.Hubert. De Duitse terugtocht in de Ardennen verloopt ordelijk en zij lijden geringe verliezen! Door de sneeuw. Weinig activiteiten van de Geallieerde luchtmacht. Het vinden van mijnen is erg moeilijk! Bij Bastonge vorderingen van het Amerikaaanse 3e leger. Zowel

aan Duitse als aan Geallieerde zijde in Nederland alleen patrouilleactiviteiten.

_______________________________________________________________

Maandag 15 januari 1945

Enorme Duitse verliezen in Rusland. Stalin begint zijn winteroffensief. In Luxemburg landde een Mof met Amerikaans uniform als parachutist. Hij wilde zich aan de eerste de beste Amerikaan overgeven, maar had pech: de ander was eveneens Duitser. Toen gaven ze zich samen over aan enige ras – was- en kleurechte Amerikanen. In de Adennen de Moffen involle aftocht. Mist trok op en Geallieerde vliegtuigen vernietigden op de weg van Houffalize naast St.Vith een Duitse colonne van zeker 1.000 voertuigen. Ten Zuid Oosten van Bastongne de laatste Duitse tegenstand gebroken. Toch nog enkel V-1’s over Maastricht.

______________________________________________________________

Dinsdag 16 januari 1944

Russische wals rolt over Polen. Slag rond Houffalize. St.Vith van drie zijden bedreigd door de Amerikanen. Duitse voertuigen hopen zich op zonder olie en benzine.

_________________________________________________________________

Woensdag 17 januari 1945

Honffalize in Amerikaanse handen! Derde Amerikaanse leger weer over de Luxemburg-Duiste grens. Tussen 16 december 1944 (de dag waarop het Duitse Ardennenoffensief begon) en 7 januari 1945 verloren de Amerikanen 40.000 man, waarvan zo’n 18.000 Amerikanen in krijgsgevangenschap raakten. De Duitsers verloren 90.000 man. In deze tijd is een mensenleven niet veel waard, althans voor Adolf niet. Het zal hem niet redden! De Britse generaal Dempsey van het 2e Britse leger heeft ten noorden van Sittard en ten Oosten van de Maas een offensief ingezet,

voorafgegaan door een hevig artillerie-bombardement. Door tanks en infanterie. Ingezonden stukken in de kranten over het feit dat de OVW-ers nog steeds niet aan de slag kunnen. Eerst een hoop tam-tam om ze te krijgen en ze dan laten rondlopen.

_____________________________________________________________________

Donderdag 18 januari 1945

Warschau in Russische handen. De stad werd op 27-09-1939 door de Duitsers bezet. Er zal niet veel meer van over zijn dan puinhopen! Arm Warschau! Russische granaten op Krakau! Duitse divisies worden aan de lopende band vernietigd. Duitsers in paniek in Rusland. Duitsland jammert! Het Duitse front in Polen stort ineen. De offensieven ten Noorden van Sittard vorderen! Diegenen die tijdens de bezetingsjaren met de Duitsers heulden, zijn verplicht in hun woning of winkel voor het raam het bord: ‘Germany friendly’ op te hangen. Dit ter waarschuwing van geallieerde militairen geen contacten te leggen.

___________________________________________________________________

Vrijdag 19 januari 1945

Krakau bevrijd! Russen op weg naar Breslau. Duits defensie systeem in Polen in elkaar gestort. Echt en Susteren bevrijd!. In de Ardennen terugtrekken der Duitsers.

______________________________________________________________________

Zaterdag 20 januari 1945

Budapest bevrijd! 60.000 Duitse gevangenen daar! De Russen bevrijden in 24 uur tijd 2.000 plaatsen. Het Britse offensief in Limburg gaat voort.

_____________________________________________________________________

Maandag 22 januari 1945

De Russen nog slechts op 350 km. van Berlijn! Britse troepen over de Maas! Stevenweert bevrijd! De Amerikanen naderen Vianden. Fransen in de aanval bij Colmar. Duitsland wordt platgedrukt. Miljoenen moeten omkomen.

_________________________________________________________________________

Dinsdag 23 januari 1945

Eindelijk bericht gehad! Op 28 janari aanstaande vertrek ik als OVW-er naar de St Anna-kazerne in Laeken (bij Brussel). Eindelijk kan ik die rot Moffen zelf ook te lijf! Jammer dat ik ná mijn aanmelding nog 2 maanden heb moetenw achten. Enfin, nu is het zover!. Gistermorgen vertrokken al 100 OVW-ers.

Krant: De eerwaarde heer Joosten, legeraalmoezenier sprak de jongens toe in een stevige mannentaal, hen meegevend het christelijk ideaal als fundament voor de hen wachtende taak. Kapitein Simons sprak tot de vrijwilligers als soldaat tot soldaat. Hij wees hen er op dat zij ergens in Europa de eer van Nederland zullen moeten hooghouden. Op het oude Vrijtof zongen Maastrichtse jongens het Wilhelmus en brachten een driewerf hoera uit op Koningin Wilhelmina. Vaders keken trots naar hun jongens en er waren moeders, vrouwen en meisjes die huilden. Weet ik vast wat me de 28e te wachten staat!

______________________________________________________________________

Woensdag 24 janauri 1945

De Russen staan aan de Oder. Zij staan op 40 km van Koningsbergen, op 40 km van Posen, op 45 km van Breslau. Ardennen: regen van bommen op luchtende Duitsers. Duitse aanval bij Nijmegen afgeslagen!

In Maastricht nog steeds waardeloos met het eten. Er zit weinig vooruitgang in! En in Noord-West Nederland? Hebben ze daar nog wat wij hier hebben? Waarschijnlijk niet. Wij krijgen hier weinig nieuws over het Nederland van boven de rivieren. Nu en dan via radio Oranje, dat de toestand daar steeds slechter wordt. De Moffen moorden er naar hartelust. Van onze familie in Arnhem, Soest, Zeist en Amsterdam sinds augustus 1944 niets meer gehoord!

__________________________________________________________________________

Donderdag 25 janauri 1945

Russen over de Oder! Krant: Schrik en verwaring in Duitsland! Ardenne: St.Vith en Vianden weer vrij, al zal er niet veel meer dan wat steenhopen van over zijn. St.Joost en Maasbracht bevrijd! Strijdt nadert Roermond. Het Ardennenavontuur van Adolf vindt een roemloos einde! Als je die berichten allemaal hoort en leest is het wonderbaarlijk dat Maastricht en verder Zuid-Limburg er praktisch zonder kleerscheuren doorheen is gekomen. Onbegrijpelijk dat de Moffen onze stad zonder meer hebben prijsgegeven!. Laten we desondanks dankbaar voor zijn!

__________________________________________________________________________

Vrijdag 26 januari 1945

Overal, in Oost-Pruisen, in de Ardennen, in Noord Limburg trekken de Duitsers terug! Venlo en Roermond gaan hun martelgang. De Duitsers dwingen de inwoners te evacueren.

________________________________________________________________________

Zaterdag 27 januari 1945

Russen staan voor Elbing, Posen en Breslau. Luime bevrijd! Duitse aanval bij Boxmeer afgeslagen.

Mijn laatste dag in Maastricht! Morgen vertrek ik als oorlogsvrijwilliger!

Morgen ga ik eens kijken waar de oorlog is! Morgen daadwerkelijk de Moffen te lijf. Maastricht het gaat je goed!

Maastricht ik beloof je raak te schieten uit naam van je door bombardementen omgekomen burgers, uit naam van de gedeporteerde joden, uit naam van jou, Maasricht goede oude stad.

Je gaf me bescherming in de harde Moffenjaren. Ik bracht mijn jeugd door binnen jouw oude wallen! Je hebt me aan je verplicht!Maastricht nogmaals, adieu!Hou je taai!

Als heel de hemel van papier was en al het water ter wereld inkt en al de bomen veranderden in pennen, dan nog zou ik al de verschrikkingen van deze oorlog niet hebben kunnen opteken!

Hette de Jong

_______________________________________________________________________

Dit was het einde van het dagboek van Hette de Jong