We hebben 289 gasten online

Uitvinder Neutronenbom overleden

Gepost in V.S.

Stop de NeutronenbomDe Amerikaanse natuurkundige Samuel Cohen is op zondag 28 november 2010 op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het ANP bekendgemaakt. Cohen is uitvinder van de neutronenbom, waartegen eind jaren zeventig in onder meer Nederland fel werd gedemonstreerd. Cohen ontwikkelde het wapen in 1958. Het is een soort waterstofbom die zo is geconstrueerd dat een groot deel van de energie vrijkomt in de vorm van neutronenstraling. De hoeveelheid radioactiviteit die vrijkomt, blijft klein. Het wapen doodt mensen, maar richt relatief weinig schade aan gebouwen aan. Cohen noemde de neutronenbom ,,het meest doordachte en meest moreel aanvaardbare wapen dat ooit is uitgevonden''. Ook meende de uitvinder: ,,Het is het enige kernwapen waarmee het zin heeft oorlog te voeren. Als de oorlog voorbij is, is de wereld nog ongerept.''

Militaire deskundigen in het Westen pleitten in de jaren zeventig ervoor de neutronenbom in het wapenarsenaal van de NAVO op te nemen, zodat West-Europa beter beschermd was tegen het overwicht aan pantserwapens van het Warschaupact, het bondgenootschap onder leiding van de communistische Sovjet-Unie. De Amerikaanse president Jimmy Carter besloot in 1978 van het wapen af te zien. Zijn opvolger, Ronald Reagan, besloot drie jaar later de neutronenbom toch in te voeren. Het wapen is nooit gebruikt en de voorraad is vernietigd.

In Nederland richtte de communistische partij CPN in 1977 de actiegroep Stop de Neuronenbom op, die brede steun in de Nederlandse bevolking kreeg. De groep zamelde meer dan een miljoen handtekeningen tegen het wapen in en organiseerde een internationale estafette ertegen. Minister van Defensie Roelof Kruisinga (CDA) trad in 1978 af, omdat hij zich naar eigen zeggen niet kon verenigen met de ontwikkeling van de neutronenbom.

Samuel Cohen werd in 1921 in New York geboren, als zoon van Oostenrijkse joodse immigranten. Tijdens zijn studie natuurkunde aan de Universiteit van Californië viel Cohen al op als briljante student. Daarom werd hij tijdens de 2e Wereldoorlog gevraagd tot het Manhattanproject toe te treden. Dit beoogde de eerste Amerikaanse atoombommen te ontwikkelen. Zijn inspiratie om de neutronenbom te ontwikkelen deed hij naar eigen zeggen op bij een bezoek in 1951 aan de kort tevoren verwoeste Zuid-Koreaanse stad Seoel. Hij ontwierp het omstreden wapen met papier, potlood en een lineaal, die hij op zijn vijftiende cadeau had gekregen van zijn vader.