We hebben 173 gasten online

De VS niet voorbereid op aanval op eigen grondgebied Deel 2

Gepost in V.S.

 

vlag vs

27 augustus 2004 drs. J.W. Swaen Historicus www.blikopdewereld.nl

2) De gebeurtenissen op dinsdag 11 september 2001

In hoofdstuk 1 worden de kapingen van de 4 vliegtuigen beschreven en hoe er op die kapingen gereageerd werd.

KAPERS WORDEN GECONTROLEERD EN MOGEN GEWOON DOORLOPEN

ROTTERDAM,22 juli.

De advocaten van familieleden van slachtoffers van een van de aanslagen van 11 september 2001 hebben een videoband vrijgegeven waarop is te zien hoe alle vijf de kapers van American Airlines vlucht 77 door beveiligingspersoneel worden gecontroleerd. Dit gebeurt even voordat zij aan boord gaan van het toestel dat zich minder dan twee en een half uur later in het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, boort.

Op de video, die gisteren aan verscheidene Amerikaanse televisiestations en persbureau Associated Press werd verstrekt, is ook te zien hoe drie van de kapers het detectiepoortje doen afgaan waar zij ter controle doorheen lopen. Zij worden nog eens met de hand gecontroleerd. Bij twee van hen wordt de bagage onderzocht. Op de beelden is niet te zien of daarbij messen of andere voorwerpen werden aangetroffen waarmee de kapers de bemanning en de passagiers zouden hebben bedreigd.

Het advocatenbureau, dat optreedt voor 52 families, kreeg de hand gisteren via vertrouwelijke bron in handen en besloot de beelden meteen vrij te geven. Het bureau, dat namens de families American Airlines en de beveiligingsindustrie heeft aangeklaagd, hoopt daarmee optimaal gebruik te maken van de in de media-aandacht voor hun zaak.

Het falen van het beveiligingswezen op de Amerikaanse luchthavens is een belangrijk punt van kritiek in het 9/11rapport.

0p de videobeelden is duidelijk te zien hoe losjes de beveiliging op Dulles International Airport nabij Washington feitelijk te werk ging. Wanneer het beveiligingspoortje bij drie van de vijf kapers afgaat, wordt niet net zo lang gezocht totdat duidelijk is waarom dat is gebeurd. Een zogeheten body check en een vluchtige blik in de bagage leveren niets op. Daarna mogen de mannen hun weg vervolgen. In die tijd mochten messen met een lemmet niet langer dan tien centimeter nog aan boord worden meegenomen. Inmiddels is dat volledig verboden in de Verenigde Staten.

Van twee van de kapers was toen al twee jaar bekend bij de Amerikaanse inlichtingendiensten dat zij contacten onderhielden met de terreurgroep Al-Qaeda. Daarom werden hun namen in augustus 2001 op een speciale terroristenlijst geplaatst. De mannen werden niet door het luchthavenpersoneel opgemerkt.

Toen het toestel op 11 september om 09.37 op het Pentagon invloog kwamen alle 64 inzittenden en 125 mensen op de grond om het leven.

aanslag pentagon

aanslag pentagon

Beelden nadat het toestel van American Airlines, vlucht 77, op het Pentagon was gecrasht

kaper atta gefotografeerd op het vliegveld

Kaper Atta gefotografeerd op het vliegveld op weg naar het vliegtuig

 

kapers

kapers flight 77 am airlines en ua flight 93

Bij lezing vielen me de volgende zaken op:

1) De Amerikaanse luchtmacht was niet in staat gebleken daadwerkelijk tegen de gekaapte vliegtuigen op te treden. Alle vliegtuigen waren al gecrasht voordat men daadwerkelijk in had kunnen grijpen

2) De communicatie faalde. Een aantal voorbeelden

a) De President en vice-president onderhielden geen contact via een open lijn maar d.m.v. telefooncalls. President Bush kon ‘key officials’ niet bereiken waaronder de minister van defensie Rumsfield. De president bereikte Rumsfield pas kort na 10:00 uur.

b) De president gaf opdracht om het gekaapte vliegtuig UA 93, dat uiteindelijk neerstortte door verzet van passagiers, uit de lucht te schieten

c) Maar ook Vice- President Cheney gaf opdracht om UA 93 neer te halen.

d) De order van Vice - President Cheney bereikte nooit de piloten van NORAD( North American Aerospace Defense Command) die het moesten uitvoeren. Cheney bleek daarvan niet op de hoogte.

e) Norad hoorde pas dat UA 93 was gekaapt nadat het was gecrasht in Pennsylvanië.

f) Toen American flight11 om 8:46 het World Trade Center binnenvloog wist niemand in het Witte Huis of medewerkers die bij de president waren in Florida dat het toestel gekaapt was. Om 8:14 was het gekaapt.

g) Waren de passagiers van UA 93 er niet in geslaagd om de plannen van de kapers te dwarsbomen(ten koste van hun eigen levens) dan zou NORAD er niet in geslaagd zijn het toestel te onderscheppen. De NORAD officials dachten daar anders over.

3) NORAD en de FAA(Federal Aviatian Administration) waren niet voorbereid op het gebruik van gekaapte civiele vliegtuigen als middel om de Verenigde Staten aan te vallen.

kaart north east air defence

Maar begon ‘dit nieuwe type van oorlog’ , het conflict op 9/11?

Nee, het was al eerder jaren daarvoor gepubliceerd in een verklaring die in het begin van 1998 was gefaxt naar een Londens Arabisch dagblad. De fax was verstuurd duizenden mijlen verder door de volgelingen van een Saoudiër die zijn land was uitgewezen en verbleef in een van de meest armoedige landen van de wereld.

3) Het nieuwe Terrorisme

De ideologische wortels van Al Qaeda

Terreur is van alle tijden maar de hedendaagse radicale moslimgroepen hebben hun wortels in de mislukte ontmoeting tussen de traditionele islamwereld en de westerse invloeden in de 19e eeuw

Het hedendaagse moslimfundamentalisme heeft veel ontleend aan de in de 18e eeuw gegroeide rigiede wahhabitische doctrine van de Saudi's maar nog meer aan de Salafiya, de hervormingsbeweging uit de 19e en 20e eeuw.

Denkers als Jamal Al Afghani, Mohammed Abduh en Rashid Rida wilden de verstarde islamwereld herenigen en wakker schudden. De Westerse technologie en productiesystemen konden aanvaard worden maar niet de vreemde culturele invloeden.

Zij stelden de mythische "zuivere islam" van de "salaf al salih" (eerbare voorouders) tot voorbeeld, vandaar de naam Salafiya. Dat slaat op de generatiegenoten van de profeet Mohammed in de 7e eeuw, voor die "bezoedeld raakten door vreemde invloeden en laksheid".

Radicalisering en terreur

De aanvankelijk gematigde Salafiyya-beweging radicaliseerde in de jaren '20 en '30 als gevolg van de Frans-Britse overheersing van het Midden-Oosten.

De in 1928 in Egypte opgerichte Moslimbroederschap (Ikhwan Al Muslimin) van Hassan Al Banna kwam spoedig in conflict met de Britten en met de monarchie. De groep richtte al snel afdelingen op in andere Arabische landen.

In wat later Pakistan werd, stichtte Abul Ala Maudadi in 1941 zijn Jamiat-i-Islam, die decennia later een van de "couveuses" van de Afghaanse Taliban werd.

Al Banna werd doodgeschoten maar zijn opvolger Sayyid Qutb bond nadien de strijd aan tegen het linkse regime van Nasser in Egypte. Qutb werd in de jaren '60 terechtgesteld na een mislukte coup. Het falen van het Arabische nationalisme van Nasser en de Baath-partijen in Syrië en Irak, gaf de beweging echter de wind in de zeilen.

In de jaren '70 ontstonden in Egypte twee afsplitsingen van de Broederschap, de Jihad van Ayman Zawahri (nu topman van Al Qaeda) en de Gama'a Islamiya van sjeik Omar Abd Al Rahman, die nu in de VS vastzit voor de aanslagen op de WTC-torens in '93.

Jihad en Gamaa vermoordden in '81 president Sadat maar konden de macht in Egypte niet overnemen. Wel kenden ze een tweede leven als stoottroepen van Al Qaeda.

Een nieuw wereldconflict of co-existentie?

Tien jaar geleden waarschuwde de Amerikaanse hoogleraar Samuel Huntingdom al voor een "Clash of Civilisations". Het lijkt er op alsof de nieuwe strijd tussen het Westen en de terreur van radicale moslims een equivalent wordt van de wereldwijde Koude Oorlog tegen het communisme eerder.

Dat is evenwel de visie die de moslimterroristen graag voorstellen. Hun doel is de volgens hen "illegale regimes" in de islamwereld en dan vooral in de Golfstaten omver te gooien om op die manier de olierijkdommen in te zetten voor de strijd om de wereldhegemonie.

Toch stuit de "mondiale Jihad" op een aantal problemen. Door de val van de Taliban in Afghanistan, heeft Al Qaeda een belangrijke basis verloren. En ondanks alle geweld zijn de extremisten er niet in geslaagd om de macht te veroveren in Algerije en Egypte, twee strategisch erg belangrijke staten in de regio.

De lokale regimes daar hebben vooral standgehouden omdat een meerderheid van gematigde moslims geen zin had om onder het juk van religieuze fanatici te gaan leven.

Gematigde moslimpartijen zoals de AKP van de Turkse premier Tayyip Erdogan hebben wel succes gekend, maar dan via parlementaire weg. Dat kan een hoopvol teken zijn dat een gematigde islam wel te verzoenen is met een aantal westerse waarden zoals democratie, de rechtsstaat en mensenrechten.

Al Qaeda is ontstaan uit de strijd tegen de sovjets

Al Qaeda is ontstaan tijdens de oorlog tegen de Russen in Afghanistan. Toen trokken honderden vrijwilligers uit Arabische of andere moslimlanden naar Afghanistan om er de sovjets te bestrijden. Ze kregen toen financiële en materiële steun van de CIA, de Saudi's en Pakistan.

Toen het sovjetleger in 1979 het islamitische Afghanistan bezette, haastte Osama Bin Laden zich naar het gebied om de Afghaanse moedjahedien bij te staan in hun heilige oorlog. (De moedjahedien zijn strijders van de heilige oorlog of jihad.) Het Afghaanse avontuur werd een leerschool in radicale moslimideeën en in militaire terreurtechnieken

Na de terugtrekking van de sovjets in 1988 keerden de meeste vrijwilligers, "Afghani's" genoemd, terug naar hun land. Maar het ideologische, financiële en gewapende netwerk bleef actief. Door de sovjetaftocht was het zelfvertrouwen enorm toegenomen

bin laden

In '89 kwam Al Qaeda in de handen van Bin Laden. Hij zorgde voor de verdere financiering en structurering van de "internationale van terreurgroepen". Ontevreden islamitische jongeren uit de hele wereld vormen de nieuwe rekruten van Al Qaeda. Vaak hebben ze met grote inspanningen een opleiding gevolgd, maar hebben ze wegens de slechte economie of de corruptie in hun land niet de baan gekregen waarop zij dachten recht te hebben.

De Al Qaeda-medewerkers die gearresteerd worden in onderzoeken naar aanslagen vertonen vaak hetzelfde profiel: redelijk goed opgeleide islamieten uit de hele wereld. De organisatie zou in 40 tot 50 landen eigen mensen hebben.

Bin Laden verspreidde Al Qaeda wereldwijd

Osama Bin Laden gaf Al Qaeda ook een wereldwijde structuur. Het netwerk steunde strijders, wapensmokkel en financierde de strijd van radicale moslimgroepen aan de rand van de moslimwereld: in Tsjetsjenië, in de Indiase deelstaat Kasjmir, in Bosnië maar ook in de Centraal-Aziatische republieken, de Chinese provincie Xinjiang, Indonesië en in het zuiden van de Filipijnen.

Al Qaeda wil echter vooral de macht grijpen in de strategisch belangrijke kernstaten van de islamitische wereld: het olieland Algerije, Egypte met het Suezkanaal en een grote bevolking, de Golfstaten en Indonesië.

Bin Laden beschouwt de meeste Arabische regeringen als corrupt. Voor hem zijn ze "munafiqun" (huichelaars of namaakmoslims) die enkel aan de macht blijven door de steun van het Westen

Citaat uit een Bin Laden-fatwa

"De regel om de Amerikanen en hun bondgenoten te doden - burgers en militairen - is de plicht van elke moslim die dit kan doen in om het even welk land waar hij over deze mogelijkheid beschikt. Wij - met de hulp van God - doen deze oproep naar elke moslim die in God gelooft en gehoorzaamt aan Gods wil om de Amerikanen te doden en hun geld te stelen waar en wanneer hij of zij kan."

Een fatwa is een uitspraak van een moslimgeleerde als verduidelijking van het islamitische recht. Dat kan gaan over om het even welk onderwerp maar wordt vooral gebruikt in familierecht. De waarde van een fatwa heeft doorgaans te maken met de reputatie van diegene die hem uitvaardigt

Al Qaeda voert in alle hevigheid strijd

In 1990, na de Iraakse inval in Koeweit, krijgen de VS-troepen de toestemming van de Saudische regering om hun troepen in Saudi-Arabië te stationeren. Saudi-Arabië is het thuisland van Osama Bin Laden en die reageert woedend. Hij bindt de strijd aan tegen de Amerikanen. De Arabische wereld moet volgens hem vrij zijn van westerse invloeden

Bin Laden komt uit een heel gelovig milieu en ging de zeer extreme richting van de islam op, die van het jihadisme. Dat is de idee van de plicht van een gewelddadige heilige oorlog.

De stationering van de Amerikaanse troepen in Saudi-Arabië in 1990 was dan ook verschrikkelijk voor Bin Laden. Dat is naast zijn thuisland immers het hartland van de islam, waarin zich de heiligste islamitische plaatsen Mekka en Medina bevinden. In verscheidene verklaringen in de jaren negentig roept Bin Laden de moslims op om de Amerikanen te doden, waar zij zich ook bevinden.

Na de oorlog tegen de sovjets barstte er ook een golf van aanslagen los tegen de zogenaamde "namaakmoslims". Dat was vooral het geval in Algerije en Egypte. Maar ook in Bosnië, Tsjetsjenië en de Indiase deelstaat Kashmir waren de vrijwilligers actief. In Zuid-Oost-Azië kwam het tot geweld in het zuiden van de Filipijnen en in Indonesië.

Een aantal aanslagen onder de loep

Na een aanslag op het World Trade Center in 1993 richten de Amerikanen hun aandacht op het Islamitisch terrorisme. In 1995 komen vijf Amerikanen om het leven bij een bomaanslag in de Saudische hoofdstad Riyad. De VS verdenken Bin Laden en beginnen zware druk uit te oefenen op Soedan.

Op 7 augustus 1998 ontploffen twee bommen bij de Amerikaanse ambassades in Naïrobi en Dar-es-Salaam. Er vallen 234 doden, waaronder 12 Amerikanen, en ongeveer 5.000 gewonden. Ruim een week later beveelt de Amerikaanse president Bill Clinton bombardementen op een fabriek in Soedan en trainingskampen van Al Qaeda in Afghanistan. De FBI plaatst Bin Laden op haar lijst van meest gezochte misdadigers.

In een interview met de Amerikaanse zender ABC spreekt Bin Laden vrijuit over zijn strijd tegen "de ongelovigen". De leider van de Taliban, Mullah Mohammed Omar, weigert zijn "gast" en "wapenbroeder" uit te leveren aan de VS. Omar verzoekt Bin Laden te verhuizen naar Kandahar, de hoofdplaats van de Taliban. Bin Laden vestigt er zich met zijn drie vrouwen en een ruime entourage in een comfortabele villa.

aanslag op uss cole

Op 5 oktober 2000 komen 17 Amerikaanse matrozen om het leven bij een zelfmoordaanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in de haven van Aden (Jemen). De VS verdenken opnieuw Al Qaeda

11 september was al in 1996 gepland

De eerste ideeën voor wat de aanslagen van 11 september 2001 zouden worden, werden in 1996 aan Osama bin Laden gepresenteerd. Dat zei Khaled Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen tegen het WTC en het Pentagon, aan zijn Amerikaanse ondervragers. Het eerste plan, dat de kaping van vijf passagiersvliegtuigen aan zowel de Amerikaanse Oost- als de Westkust omvatte, werd in de loop der jaren verscheidene malen gewijzigd.

Mohammed vertelde zijn ondervragers dat de ploegen vliegtuigkapers oorspronkelijk waren samengesteld uit jonge mannen uit verschillende landen waar Al Qaeda-aanhangers recruteerde. Maar Bin Laden besloot in de slotfase in plaats daarvan een grote groep Saudiërs in te zetten. De aanslagen kostten aan 3.000 mensen het leven en voerde de strijd tegen terroristenorganisaties op.

Lijst van mogelijke aanslagen van Al Qaeda

Vroeger was het opvallend dat Al Qaeda aanslagen niet opeiste. Recent kwam daar mogelijk verandering in.

26/02/1993: WTC in New York, 6 doden

26/06/1995: mislukte moordaanslag op Egyptische president Hosni Moebarak in Ethiopië

13/11/1995: Miltaire basis van de VS in Riyad (hoofdstad Saudi-Arabië), 6 doden (VS-miltairen)

25/06/1996: Khobar in Saudi-Arabië, negentien doden (VS-miltairen)

07/08/1998: VS-ambassades in Kenia en Tanzania, 223 doden

12/10/2000: USS Cole in Aden, 7 doden

09/09/2001: Moord op de Afghaanse verzetsleider Ahmed Sjah Massoud in Afghanistan

11/09/2001: WTC New York, Washington, 3.000 doden

12/10/2002: bomaanslag op Bali (Indonesië), 202 doden

22/02/2002: bekendmaking moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl

28/11/2002: Mombassa (Kenia), bomauto voor Paradise hotel, 13 doden (Israëlische toeristen)

09/11/2003: wooncomplex in Riyad (hoofdstad Saudi-Arabië), 17 doden

12/11/2003: Nasiriya, Italiaanse basis in Irak, 28 doden

15/11/2003: Istanbul (Turkije), joodse synagogen, 25 doden

20/11/2003: Istanbul (Turkije), Britse bank en consulaat, 27 doden

De structuur van Al Qaeda is complex

Al Qaeda is op zich geen terreurgroep, maar wel een netwerk dat terreurgroepen steunt en onderhoudt en leidt. Tot de val van de Taliban is Afghanistan de basis. Al Qaeda betekent letterlijk ook "De Basis

Na de oorlog tegen de sovjets keert Osama Bin Laden terug naar Saudi-Arabië. Als aan het einde van de Golfoorlog de Amerikanen in Saudi-Arabië blijven beschouwt hij dit als smaad. Steeds vaker bekritiseert Bin Laden de koninklijke familie als corrupt en decadent. De voorheen vriendschappelijke verstandhouding verdwijnt. Omdat de uitspraken van Bin Laden soms te extreem waren besloot de regering hem te verbannen. Hij vlucht naar Soedan.

In Soedan genoot Bin Laden jarenlang bescherming op regeringsniveau. Na de aanslag op de Egyptische president Hushni Mubarak (1995) wijst Soedan Bin Laden onder druk van de VS en Saudi-Arabaië uit.

Al Qaeda-leider Bin Laden zocht onderdak in Afghanistan. Hij vestigde zich in een ondergronds complex in Tora Bora, nabij Jalalabad. Zijn hoofkwartier wordt verplaatst naar Kandahar. Hij onderhoudt goede betrekkingen met de heersende Taliban en geniet er grote gastvrijheid.

Bin Laden bouwde in deze periode trouwens goede contacten uit met verschillende extremistische islamorganisaties . Het resultaat is een koepelorganisatie: een Islamitisch Internationaal Front voor de strijd tegen "joden en kruisvaarders

Koepelorganisatie wordt de schrik van heel wat landen

De in februari 1998 opgerichte koepelorganisatie wil een heilige oorlog tegen de VS. Dat betekent het begin van een nachtmerrie voor de westerse en Arabische geheime diensten. De koepel coördineert namelijk niet alleen gezamenlijke acties, maar laat de leden de vrijheid voor individuele aanslagen.

Het Front zou onder meer bestaan uit Al Qaeda van Bin Laden, de Egyptische groepen Jihad en Gama'a al-Islamiya, en de Pakistaanse organisatie Lashkar-e-Taiba, een terreurgroep die actief is in Indiaas Kashmir. Militanten van het Front zijn actief in Bosnië, Tsjetsjenië, de Filipijnen en uiteraard Afghanistan.

De operationele leiding wordt toevertrouwd aan Bin Laden en de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri (Jihad) en Bin Ladens rechterhand Mohammed Atef. (Mohammed Atef is gedood bij een bombardement in Kaboel.) 

Zie voor deel 3 De VS niet voorbereid op aanval op eigen grondgebied Deel 3