We hebben 173 gasten online

Egypte een hoog ontwikkelde cultuur Deel 3

Gepost in Praktische opdrachten

Als voorbeeld Farao Toetanchamon en Farao Psoesennes

kaart egypte

De Franse egyptoloog Pierre Montet deed in 1939 opgravingen bij San el_Hagar, in het oostelijke deel van de Nijldelta, waar vroeger de stad Tanis had gelegen. Hier vond hij de ongeschonden graven van farao’s uit de 21e( 1076-945 v Chr) en 22e dynastie, een periode waarin de stad was verfraaid en ook wel het ‘Thebe van het Noorden genoemd’. De uitgebreide verzameling voorwerpen uit het graf van farao Psoesennes, waaronder juwelen, gouden en zilveren vazen en gouden maskers, geeft blijk van groot vakmanschap.Hoewel de voorwerpen uit het graf van Psoesennes net zo mooi zijn als die van Toetanchamon, werden deze vondsten echter niet als zodanig gewaardeerd wat ongetwijfeld kwam door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Uit dit overzicht blijkt dat de vondst van Pierre Montet niet onder doet voor de vondst van Howard Carter. Binnen 20 jaar na de vondst van Toetanchamon werd er weer een prachtig graf ontdekt. Alleen weten weinig mensen van het bestaan ervan.

 

Het dal van de koningen

Farao Psoesennes regeerde van 1036 tot 989 v.Chr, een stuk langer dus dan Toetanchamon en leefde zo’n 300 jaar later. En in zijn graf vond men een grote hoeveelheid grafmeubilair van zeer hoge kwaliteit.

De sarcofaag bestond net als bij Toetanchamon uit verschillende onderdelen, maar deze was niet van goud maar van zilver.

Psoesennes werd dus begraven in Tannis in de Nijldelta, maar Toet Anch Amon in het dal van de koningen bij Thebe.

 

zilveren sarcofaag van Psoesennes

Het gebruik van zilver voor de sarcofaag van Psoesennes is uniek vanwege de zeldzaamheid van het materiaal waarvan het is gemaakt. Zilver kwam in Egypte veel minder voor dan goud en werd beschouwd als het bloed van de goden. Het deksel van de mummievormige sarcofaag heeft de vorm van Psoesennes lichaam. Rond zijn voorhoofd bevinden zich een gouden band en een massief gouden uraeus

 

 

 

Ga verder naar Egypte een hoog ontwikkelde cultuur Deel 4