We hebben 214 gasten online

Egypte een hoog ontwikkelde cultuur Deel 4

Gepost in Praktische opdrachten

Als voorbeeld Farao Toetanchamon en Farao Psoesennes

 

gouden masker Psoessennes

Dit is niet een gouden masker van Toet Anch Amon maar van farao Psoesennes.Is een van de meesterwerken van de Oudegyptische kunst en is net zo mooi als het masker van Toet Anch Amon.Goud werd beschouwd als het vlees van de goden en het gebruik hiervan hield verband met de noodzaak om de overledene onsterfelijkheid te verlenen.

Mummie van Farao Toet Anch Amon geplaatst in een glazen kist met klimaatbeheersingmummie toet

De mummie van Toetanchamon is zondag 4 november 2007 voor het eerst aan het publiek getoond. Precies 85 jaar geleden ontdekte de Britse onderzoeker Howard Carter, na vijf jaar zoeken, het vrijwel ongeschonden graf van de farao. Toetanchamon leefde van ongeveer 1341 tot 1323 voor Christus, tijdens de 18e dynastie. Hij werd maar 18 jaar. En toch was hij zo’n 10 jaar farao. Archeologen haalden de mummie in de ondergrondse tombe uit zijn stenen doodskist, waarbij ze kortstondig de linnen doek verwijderden die zijn leerachtige zwarte gezicht en lichaam bedekte. De mummie van de 18-jarige farao werd daarop in een plexiglazen kist met klimaatbeheersing gelegd, waarin het publiek hem vanaf maandag 5 november kan bezichtigen. Alleen zijn hoofd en voeten zijn niet bedekt door de linnen doek. Wetenschappers begonnen de zwaar beschadigde mummie ruim twee jaar geleden te restaureren, nadat er een CT-scan van was gemaakt die uitwees dat jongenskop toetToetanchamon 3.300 jaar geleden niet door geweld om het leven is gekomen en waarschijnlijk kort voor zijn dood een beenbreuk opliep waarbij mogelijk een ontsteking ontstond. De kwaliteit van de mummie is verder verslechterd doordat grote hoeveelheden toeristen de tombe bezoeken. De vochtigheid en hitte die door de bezoekers in de grafkelder ontstaat zorgen ervoor dat de mummie langzaam in poeder verandert. Vandaar dat men de mummie nu in een klimaat-geregelde glazen kist heeft gelegd.

 

scarabee psoessennes 

Een van de vier hangers met gevleugelde scarabee die werd gevonden op de mummie van Psoesennes. De hangers verwijzen naar het thema van de wedergeboorte van de zon en de farao zelf.De naam van de farao is gegraveerd in de cartouche boven de scarabee van groene jaspis met aan weerszijden twee grote geometrische vleugels, versierd met verschillende soorten halfedelstenen.

De buitenste sarcofaag van Poesennes is gemaakt van roze graniet. Er was een tweede sarcofaag van zwart graniet, die er binnen in zat, die op zijn beurt een doodskist van stevig zilver bevatte.

P. Montet vond vele schatten in het graf, waaronder een gouden grafmasker, goud en zilver aardewerl en juwelen. Helaas viel de complete mummie in stukken uiteen.

 

hanger psoessennes

 

Detail van een van de twee gouden borsthangers van Farao Psoesennes met kleurige halfedelstenen die op de mummie van Psoesennes werden aangetroffen. De godin Isis spreidt haar vleugels uit in een beschermend gebaar en om leven te schenken aan de cartouche met de naam van de farao

 

 

 

OPDRACHTEN:

Nu je kennis gemaakt met Egypte een hoogontwikkelde cultuur en speciaal met grafvondsten van farao Toetanchamon en Psoesennes ga je in deel 5 een aantal vragen beantwoorden

troon afb

 

 

Ga verder naar Egypte een hoog ontwikkelde cultuur Deel 5