We hebben 236 gasten online

Ótzi de man uit het ijs Deel 2

Gepost in Praktische opdrachten

 

 

Schoen van Ótzi

De man uit het ijs had nogal veel bij zich tijdens zijn laatste weg door het hooggebergte. Die uitrusting maakte het hem mogelijk om langere tijd weg te blijven uit zijn nederzetting en voor zich zelf te zorgen. Hij was zelfs in staat om als er iets stuk was dat te repareren. Kortom Ötzi was zeer goed uitgerust.

De Bijl

Het meest tot de verbeelding spreekt de bijl van 60 cm die Ötzi bij zich had.De bijl bestond voor 99.7% uit koper gevat in Ebbenhout.Deze bijl is de enige bijl in de wereld die in deze staat en uit die tijd is aangetroffen.Men heeft de geschiedenis moeten aanpassen en de steentijd eindigde dus eerder.

De Dolk

De greep van de dolk is gemaakt van Essenhout. De schede is gemaakt van bast.Waarschijnlijk was de dolk aan een leren riem vast gemaakt

Het rugraamwerk

Samen met de bijl en de boog werdEen raamwerk ontdekt om b.v. hout op de rug te kunnen dragen

Het net

Het grofmazige geknoopte net werd van grassnoeren gemaakt en diende waarschijnlijk om vogels te vangen. In de prehistorie ook aan om hazen te vangen. Daarvan zijn voorbeelden te vinden in afbeeldingen die stammen uit de jonge ijzertijd.(500 jaar voor Christus)

 De pijlkoker met inhoud

De pijlenkoker met inhoud bestaat uit een rechthoekige, lange koker uit ganzenleer met een versteviging uit Hazelnoot.In de koker bevonden zich twee pijlen, klaar voor gebruik. Ook waren er twaalf nog af te maken pijlen in te vinden.

 

Het grootste stuk uit de uitrusting van Ötzi was een 1,82 m lange boogstaf uit ebbenhout. Maar uit onderzoek blijkt dat het nog niet helemaal klaar was voor gebruik omdat een paar dingen er nog aan ontbreken.

Tatoeëringen

Op het lichaam van de Mummie bevinden zich zo’n 50 tatoeëringen.De tatoeëringen zijn in de vorm van de vorm van strepen en kruisen aangebracht.De tatoeëringen zijn niet aangebracht uit cosmetische gronden maar uit therapeutische gronden.

 

 

zie verder deel 3 Ótzi de man uit het ijs Deel 3