We hebben 114 gasten online

Ötzi op internet te bekijken

Gepost in Praktische opdrachten

Mummie online

De bekende ijsmummie Ötzi is op internet te bekijken. Het instituut dat onderzoek verricht op de mummie heeft daar een website voor opgericht. Op de site staan veel close-ups van het lichaam. Met een 3D-bril kun je de mummie ook in 3D bekijken.

Oudste mummie van Europa
Ötzi is de oudste menselijke mummie die ooit in Europa is gevonden. Hij stierf 5300 jaar geleden op een gletsjer in de Oostenrijks-Italiaanse Alpen.

Ötzi is daarmee enkele honderden jaren ouder dan de piramide van Cheops. Zijn lichaam is bewaard gebleven, doordat het was ingevroren in het ijs. Ötzi werd gevonden in de Ötz vallei, vandaar zijn naam.

Beschoten
Ötzi werd achttien jaar geleden gevonden door een stel bergbeklimmers. Sindsdien zijn wetenschappers van alles over zijn leven te weten gekomen. Zij denken dat hij een sjamaan was of een herder, die is gestorven toen hij zich in een gevecht moest verdedigen tegen vijandige jagers.

Ötzi's kleren en wapenuitrusting zijn ook bewaard gebleven. Zo had hij kleding aan van verschillende soorten leer en droeg hij een rugzak. Hij had een bijl bij zich en een onafgewerkte pijl en boog.
Zie voor meer achtergronden: Inhoudopgave Ötzi de man uit het ijs