We hebben 240 gasten online

Eisenhouwer overwoog kernbom tegen China

Gepost in Uit het archief

Eisenhouwer overwoog kernbom tegen China

WASHINGTON, 8 juni - De Amerikaanse president Dwight Eisenhower heeft in 1953 het gebruik van kernwapens tegen de Chinese troepen in Korea overwogen voor het geval de besprekingen over een wapenstilstand zouden mislukken. Dit blijkt uit documenten en vergaderstukken van voorjaar 1953 die het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gisteren (7 juni 1984)heeft vrijgegeven.

Eisenhower meende dat Sovjetinterventie en een nieuwe wereldoorlog voorkomen zouden kunnen worden door een snelle, beslissende klap tegen China.

Uit de notulen van de vergaderingen van de Nationale Veiligheidsraad blijkt dat het gebruik van kernwapens werd besproken als een logische optie om een militaire impasse te doorbreken. Eisenhower meende dat kernwapens militair effectiever en ook goedkoper zouden zijn dan voortzetting van de oorlog met conventionele wapens.

Ook de Gezamenlijke chefs van staven waren voorstander van het gebruik van kernwapens, in het kader van een algemene opvoering van marine- en luchtmachtoperaties om de impasse in Korea te doorbreken als de bestands - besprekingen zouden mislukken, zoblijkt uit de notulen van 20 mei" 1953. .

De volgende dag gaf minister van buitenlandse zaken John' Foster Dulles via de Indiase premier Jawaharlal Nehru een waarschuwing aan China dat de Verenigde Staten hun' militaire activiteit zouden intensiveren. Twee maanden later werd het bestandsakkoord getekend. De impasse werddoorbroken toen Noord.Korea instemde met.' een vrijwillige repatriëring van krijgsgevangenen. en niet meer, zoals tevoren, stond opgedwongen terugkeer. .

Dulles behoorde tot degenen met de meeste bezwaren tegen hel gebruik van kernwapens. Hij maakte zich zorgen over de reactie van de publieke opinie in de wereld. Sommige generaals vreesden een Sovjet aanval met kernwapens op de Amerikaanse vloot als Moskou na een Amerikaanse nucleaire actie tot een tegenactie zou besluiten.

Uit de notulen klinkt nauwelijks de huidige afschuw en vrees voor kernwapens door. De discussie ging vooral over de militaire en financiële voordelen van de inzet van kernwapens. (UPI-Reuter)

NRC 08-06-1984

www.blikopdewereld.nl 08-06-1984