We hebben 171 gasten online

Schat van Croesus roest weg in Usak

Gepost in Uit het archief

Schat van Croesus roest weg in Usak

ROTTERDAM, 18 JUNI. De zogenaamde schat van Croesus ligt in het museum van Usak, ongeveer 200 kilometer ten oosten van Izmir, te corroderen. Dat meldt de Engelstalige online editie van de Turkse krant Zaman. Het hoofd van de provinciale Dienst Cultuur en Toerisme heeft de landelijke Turkse overheid om hulp gevraagd en de kostbaarheden uit de zesde eeuw voor Christus te beschermen en te bewaren.
De schat bestaat uit ruim 350 gouden munten, sieraden en vazen. Ze zijn gemaakt door de Lydiërs en genoemd naar Croesus, de koning met een door de Griekse schrijver Herodotos beschreven legendarische rijkdom.
In de jaren zestig hebben rovers rond Usak vele tombes leeggeroofd. Via tussenpersonen zijn de kostbaarheden daarna in bezit gekomen van het Metropolitan Museum in New York. Ondanks allerlei geruchten heeft het museum de aankoop nooit officieel aangekondigd. Pas in 1984 hebben de Amerikanen enkele stukken als `onderdeel van een Oost-Griekse schat' tentoongesteld. Turkije heeft toen meteen om teruggave gevraagd en in New York een rechtzaak aangespannen. Vlak voor het in 1993 echt tot een zaak kwam, heeft het museum na jaren traineren de objecten teruggegeven, inclusief enkele honderden stukken die in een magazijn verborgen bleken te liggen.
The Met gold in die jaren als een van de beruchtste musea als het ging om de aankoop van illegaal opgegraven voorwerpen. Voormalig directeur Thomas Hoving heeft vier jaar geleden nog in het magazine van `artnet' verteld hoe het museum in de jaren zeventig voor 1 miljoen dollar in het bezit is gekomen van een Griekse vaas, de Euphronios-krater. Toen vermoedden ze dat de vaas illegaal was opgegraven, intussen staat vast dat de krater uit een Etruskisch graf bij Cerveteri is geroofd. Het museum heeft de vaas echter niet aan Italië teruggegeven.
Negen jaar geleden is de Lydische kunstschat voor het eerst in het museum in Usak tentoongesteld. Vanaf het begin was duidelijk dat het museum te klein was. Slechts een deel is te zien. De rest ligt op elkaar gestapeld in het magazijn, met nu corrosie als gevolg.

Het Metropolitan Museum reageert desgevraagd diplomatiek: ,,Onze conservatoren geven alleen commentaar op voorwerpen in onze eigen collectie.''

kunstredactie NRC

www.blikopdewereld.nl 18-06-05