We hebben 165 gasten online

'Adenauer wilde geen hereniging van Duitsland'

Gepost in Uit het archief

'Adenauer wilde geen hereniging van Duitsland'

HAMBURG (DPA) -.De vroegere Westduitse bondskanselier Konrad Adenauer heeft voorkomen dat vrije verkiezingen in heel Duitsland zouden worden gehouden, met het risico dat dit op den duur tot hereniging zou leiden. Dit blijkt uit een Brits document dat nu pas is gepubliceerd(maart 1986) en waarvan het in Hamburg verschijnende weekblad Deutsche Allgemeine Sonntagsblatt een afschrift kreeg.

Volgens citaten uit het document weerhield de eerste Duitse bondskanselier de Britse regering ervan positief te reageren op een Russisch aanbod in heel Duitsland verkiezingen te houden. Adenauer gaf de Westduitse ambassadeur in Londen, Herwarth von Bittenfeld, opdracht een zeer geheime boodschap over te brengen aan de minister van staat in het ministerie van buitenlandse zaken, Sir Ivon Kirkpatrick.

In de notities van Sir Ivon van 16 december 1955 staat volgens bet Deutsche Allgemeine Sonntagsblatt:

"Dr. Adenauer stelt geen vertrouwen in het Duitse volk. Hij wordt gedreven door de vrees dat, wanneer bij eenmaal van het toneel is verdwenen, een toekomstige Duitse regering het met de Russen op een akkoordje zou kunnen gooien, ten koste van Duitsland. Dientengevolge is bij van mening, dat aansluiting van West-Duitsland bij bet Westen(NATO), belangrijker is dan hereniging".

Over de strikte geheimhouding van Adenauers stap, staat in het document: "...dat het uiteraard zeer fnuikend zou zijn voor zijn (Adenauers) politieke opstelling, als de opvattingen die bij (de Westduitse ambassadeur) hier met zoveel openhartigheid kenbaar beeft gemaakt, ooit in Duitsland bekend zouden worden".

DPA 14 maart 1986

www.blikopdewereld.nl 17-10-2005