We hebben 126 gasten online

VS-plan uit 1944: kernbom op Nazi-Duitsland

Gepost in Uit het archief

VS-plan uit 1944: kernbom op Nazi-Duitsland

WASHINGTON (UPI) - De Amerikaanse militaire strategen waren in 1944 van plan om tegelijkertijd boven Duitsland en Japan atoombommen af te werpen om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog, aldus een televisiedocumentaire van de Amerikaanse omroepmaatschappij CBS. De aanval op Nazi-Duitsland ging niet door omdat dat land zich in mei 1945 overgaf.

In de documentaire wordt ook verklaard dat president Dwight Eisenhower tijdens de Korea oorlog het gebruik van de atoombom overwoog om de Chinese troepen uit de Koreaanse grotten te blazen. En tijdens de Cuba-crisis in 1962 meende de regering-Kennedy dat, ofschoon de Sovjet-leiding nooit een atoomaanval op de Verenigde Staten zou gelasten, het "geheel mogelijk, en zelfs waarschijnlijk" was dat een Sovjet-bevelhebber op Cuba een raket zou afvuren op Miami, New York of Washington.

De documentaire is getiteld "Hirosjima 40 jaar later ... en nog altijd actueel". Ze duurt een uur en bekijkt de naoorlogse geschiedenis vanuit nucleair perspectief. Het onderliggende thema is een oproep de wapenwedloop af te remmen.

Schok-actie

Een van de onthullingen is dat de VS in 1944 overwogen in een gelijktijdige doch gescheiden operatie zowel op Japan als Duitsland een atoombom te gooien. De atoomaanval op Nazi-Duitsland zou worden ondernomen vanaf een luchtmachtbasis in de Adriatische Zee. Maar in mei 1945 was Duitsland verslagen en richtte alle aandacht zich op Japan. waar in augustus de eerste atoombom ter wereld tot ontploffing zou komen.

Daarbij werd door de plannenmakers gesproken van een ..schokactie" die de overgave moest afdwingen. "Daarom kozen ze een doelwit dicht bij een burgerbevolking. Zij kozen met opzet Nagasaki en Hirosjima", aldus Paul Tibbetts, de piloot van de B-29 "Enola Gay" die de bom afwierp op Hirosjima. In deze stad en Nagasaki werden 125.000 mensen gedood en 150.000 mensen gewond.

In de documentaire zegt Harold Agnew, een atoomfysicus die meewerkte aan de ontwikkeling van de kernbom, dat het wellicht raadzaam is de leiders van de vijf landen die over kernwapens beschikken iedere vijf jaar getuige te laten zijn van een kernexplosie.

Het programma maakt duidelijk dat de Verenigde Staten niet langer de dreiging met nucleair geweld kunnen gebruiken als diplomatiek wapen tegen de Sovjet-Unie zoals ze deden in de Cuba-crisis en de Israëlisch-Arabische oorlog van 1973 toen de Amerikaanse nucleaire strijdkrachten in paraatheid werden gebracht. De reden daarvan is dat de Sovjet-Unie daarvoor te machtig is geworden.

Bron UPI 22 juli 1985 

www.blikopdewereld.nl 18-10-2005