We hebben 124 gasten online

Derde Wereldoorlog was bijna uitgebroken in 1967

Gepost in Uit het archief

Derde Wereldoorlog was bijna uitgebroken in 1967

Oud-minister van defensie McNamara vertelt:

WASHINGTON (Reuter) - Tijdens het Midden-Oostenconflict van 1967 balanceerden de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie op het randje van de oorlog, en in 1961 ontplofte er bijna een kernbom in de VS toen een bom. menwerper neerstortte..

Deze onthulde Robert Mc:Namara, in die periode minister van defensie in 'Washington.

McNamara, minister van defensie onder de presidenten Kennedy en Johnson, sprak op een persconferentie naar,aanleiding van een nieuw artikel van zijn hand in het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift "Foreign Affairs". De strekking van dit artikel is dat "kernwapens geen enkel militair doel dienen",

"We waren verdomd dichtbij een oorlog in juni 1967", aldus McNamara die zich herinnerde hoe bij op een morgen arriveerde bij bet Pentagon om daar te horen dat Moskou de zogenaamde "rode lijn" met Washington voor het eerst had gebruikt. Sovjet - premier Alexei Kosygin wilde onmiddellijk met president Lyndon B. Johnson spreken, eraan toevoegend dat Moskou zeer ontsteld was dat Washington een vliegdekschip liet rondvaren in de MiddeIlandse Zee dichtbij het oorlogstoneel in het Midden-oosten.

Volges McNamara werd Johnson op het Witte Huis gewekt om 'Kosygin terug te bellen. De boodschap van Kosygin was erg hard: Als jullie oorlog willen, kunnen jullie die krijgen", aldus de oud - minister.

Mc:Namara zei niet hoe de crisis werd opgelost. Hij wilde ook geen bijzonderheden verstrekken over de bewegingen van de Amerikaanse vloot in de, buurt van de oorlogszone. De details, van het incident blijven geheim, aldus de ex-minister.

McNamara sprak verder over een voorval in de regeringsperiode van Kennedy waarbij een Amerikaanse bommenwerper met kernwapens aan boord neerstortte en één van de bommen bijna ontplofte.

Het ontstekingsmechanisme moet zes à zeven fasen doorlopen wil er een ontploffing volgen, maar de bommenwerper stortte neer en het mechanisme doorliep er zes of zeven."

De voormalige minister gaf geen verdere bijzonderheden. maar twee voormalige functionarissen van het Pentagon verklaarden dat het voorval plaatsvond op 24 januari 1961 boven Goldsboro in de Amerikaanse staat Noord-Carolina. Zij zeiden dat een in moeilijkheden verkerende bommenwerper van het type B-52 twee bommen van 24 megaton afwierp vlak voor hij te pletter sloeg. Eén van de bommen brak in tweeën en besmette de omgeving met plutonium. Bij de tweede bom voorkwamen een parachute en een enkele veiligheids- schakelaar dat er een explosie volgde die 1800 maal zwaarder zou zijn geweest dan die in Hirosjima in 1945.

Bron Reuter 15-september 1983

www.blikopdewereld.nl