We hebben 308 gasten online

Nixon overwoog inzet kernwapens

Gepost in Uit het archief

Nixon overwoog inzet kernwapens

WASHINGTON, 22 juli 1985

Richard Nixon heeft toen hij president van de Verenigde Staten was bij vier gelegenheden overwogen kernwapens in te zetten. Nixon zegt dit in een vraaggesprek in het jongste nummer van het Amerikaanse weekblad Time.

Nixon, die president was van 1969 tot 1974, zei dat hij kort nadat hij aan het bewind was gekomen had overwogen nucleair geweld te gebruiken om een eind te maken aan de oorlog in Vietnam. Hij gaf het idee echter op omdat hij trachtte de Amerikaanse betrekkingen met zowel China als de Sovjet-Unie te verbeteren, en gebruik van kernwapens zou elke kans op verbetering van de relaties hebben geruïneerd. .

Tijdens de oorlog in het Midden-Oosten van 1973 plaatste Nixon de Amerikaanse nucleaire strijdkrachten in verhoogde staat van paraatheid toen de Sovjet-Unie dreigde eenzijdig te zullen interveniëren. In dat geval, aldus Nixon, was het Amerikaanse optreden een sein aan de Russen dat de VS zich tegen een Russisch ingrijpen teweer zouden stellen, indien nodig met kernwapens.

De derde gelegenheid deed zich voor tijdens grensbotsingen tussen de Sovjet-Unie en China, toen de indruk ontstond dat Moskou wellicht kernbommen zou inzetten tegen China.

Nixon zei dat hij ook in 1971 tijdens de Indiaas-Pakistaanse oorlog gebruik van kernwapens had overwogen, toen de vrees bestond dat China zou interveniëren en dat de Sovjet-Unie de bom zou gebruiken als een excuus voor een oorlog met haar communistische vijand. "Er is geen twijfel over mogelijk wat we zouden hebben gedaan", zei Nixon tegen Time, daarmee zinspelend op het feit dat Washington een kernaanval op de Sovjet-Unie zou hebben ondernomen.

Bom op Duitsland

Amerikaanse militaire strategen hebben in 1944 het plan opgevat om tegelijkertijd boven Duitsland en Japan atoombommen af te werpen om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt gezegd in een televisiedocumentaire van de Amerikaanse omroepmaatschappij CBS...

De documentaire, getiteld "Hiroshima veertig jaar later... en nog steeds actueel", bekijkt de naoorlogse geschiedenis vanuit nucleair perspectief. Zij bevat informatie die of voor het eerst wordt onthuld of weinig bekend was buiten de gemeenschap van deskundigen en onderzoekers op het gebied van kernwapens. ,

Een van de onthullingen is dat in 1944 de VS plannen ontwikkelden om atoombommen te gooien op zowel Japan en Duitsland, waarbij de aanval op Duitsland zou moeten worden uitgevoerd vanaf een vliegbasis in de Adriatische zee. Er wordt in de documentaire niet ingegaan op de gevolgen die de radio-actieve straling voor andere Westeuropese landen zou hebben gehad.

"Mijn opdracht in die tijd was: je moet met je bombardementseenheid trainen voor een dubbele operatic", zo zegt in de documentaire de gepensioneerde brigade-general Paul Tibbets, de piloot van de B-29 Enola Gay die de "little boy" atoombom boven Hiroshima afwierp. "Dubbele operatie betekende gelijktijdige atoomaanvallen in Europa en Japan", aldus Tibbetts.

In mei 1945 was Duitsland echter al verslagen. waarna alle nucleaire plannen zich op Japan richtten. (Reuter, UPI) 22 juli 1985

www.blikopdewereld.nl 18-10-2005