We hebben 147 gasten online

Vietnamoorlog begon na fouten geheime dienst

Gepost in Uit het archief

Vietnamoorlog begon na fouten geheime dienst

In de nacht van 4 augustus 1964 werd het Amerikaanse marine schip Maddox in internationale wateren in de Golf van Tonkin aangevallen door Noord-Viëtnamezen.

Althans dat suggureerden volgens de National Security Agancy (NSA) de Amerikanse geheime dienst, de radarsignalen. Een paar dagen eerder was de Maddox ook al beschoten - toen bleef de schade beperkt tot de inslag van een kogel uit een machinegeweer.

In Washington was de verontwaardiging over die tweede aanval zo groot, dat het Congres president Lyndon B. Johnson carte blache gaf om "alle noodzakelijke stappen" te zetten.

Dit besluit ging de geschiedenis in als het begin van de volledige Amerikaanse deelname aan de Viëtnam-oorlog.

Donderdag (1 december 2005)vrijgegeven documenten van de NSA laten zien dat de Maddox op 4 augustus helemaal niet is aangevallen. Volgens Robert Hanyok, een historicus in dienst van de NSA, die het incident onderzocht, zaten de rapporten vol fouten.

Historici twijfelen al langer of het incident echt heeft plaatsgevonden. Mede daarom hebben ze om de documenten gevraagd.

Onderzoeker John Prados vindt de zaak interessant in het licht van de oorlog tegen Irak. "De parallellen tussen foute informatie over Tonkin en gemanipuleerde informatie ter rechtvaardiging van de oorlog in Irak maakt het interessant om de gebeurtenissen in 1964 opnieuw te onderzoeken", aldus Prados in The Washinton Post.

www.blikopdewereld.nl 03-12-05