We hebben 231 gasten online

Warschaupact werkte tot het eind aan aanvalsplan

Gepost in Uit het archief

Warschaupact werkte tot het eind aan aanvalsplan

Bron: Eindhovens Dagblad 14 april 2006

WARSCHAU - Het Warschaupact. het militaire samenwerkingsverband van de Sovjet Unie en hun satellietstaten in Oost-Europa. werkte tot op het laatst aan een aanvalsplan gericht op de bezetting van West-Europa.

Dat blijkt uit documenten die in Warschau zijn vrijgegeven. Het Warschaupact viel in 1991 uiteen.

Uit de nu beschikbaar gekomen 1445 stukken blijkt dat Poolse eenheden in geval van een oorlog via de DDR naar het noorden van West-Duitsland moesten trekken. Van daaruit moest een deel afbuigen naar Denemarken. de rest moest doortrekken naar Nederland en België. De Poolse eenheden zouden bestaan uit 400.000 tot 500.000 man. Ze moesten binnen een week Nederland en België bereiken. De troepenmacht had onder meer de beschikking over bijna tweehonderd tactische nucleaire rakketen voor korte afstand.

Het aanvalsplan werd in het begin van de zestiger jaren opgesteld en in de jaren erna vervolmaakt. Het Tsjechoslowaakse leger moest Zuid-Duitsland aanvallen en Beieren, inclusief de hoofdstad München bezetten. zo blijkt uit de stukken.

Het Warschàupact werd in 1955 opgericht als het communistische antwoord op de Navo. De belangrijkste stukken inzake het Warschapact liggen in Moskou. Zij worden nog steeds geheim gehouden. De Russische regering heeft bij de Polen fel geprotesteerd tegen het vrijgeven van de stukken. zeker de documenten die geen betrekking hebben op de verdediging van Polen zelf.

www.blikopdewereld.nl 14-04-06