We hebben 113 gasten online

CIA wist al in 1958 waar Eichmann was

Gepost in Uit het archief

CIA wist al in 1958 waar Eichmann was

NRC 8 juni 2006

BERLIJN, 8 JUNI. De Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten wisten al in 1958 dat oorlogsmisdadiger AdoH Eichmann in Argentinië was ondergedoken. Uit recent vrijgegeven CIÀ-documenten zou blijken dat de verblijfplaats van Eichmann geheim werd gehouden om een medewerker van bondskanselier Adenauer -een oud-nazi -te beschermen.

Eichmann was verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van de 'Endlösung', de vernietiging van de joden. In 1960 werd hij door de Israèlische geheime dienst uit Argentinië ontvoerd en in een opzienbarende rechtszaak ter dood veroordeeld.

Duitse geheim agenten zouden al in 1958 aan de CIA hebben gemeld dat Eichmann onder de schuilnaam Ricardo Klement in Buenos Aires woonde. De tip zou niet zijn nagetrokken uit vrees dat Eichmann belastende verklaringen zou afleggen over Hans Globke, staatssecretaris en chef van de kanselarij van Konrad Adenauer.

Globke was tijdens het Derde Rijk werkzaam op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij .schreef een juridisch. commentaar bij de rassenwetten van Neurenberg.

Tijdens de rechtszaak tegen Eichmann noemde een OostDuitse advocaat Globke een massamoordenaar. Later werd Globke in de DDR bij verstek tot levenslang veroordeeld. In West-Duitsland onderzocht het openbaar ministerie de rol van Globke, maar liet de zaak vallen. Adenauer heeft Globke steevast verdedigd.

De Amerikaanse historicus Timothy Naftali zei tegen persbureau AP dat er aanwijzingen zijn "dat de regering-Adenauer bang was voor belastende verklaringen over naaste medewerkers van de kanselier als Eichmann gearresteerd zou worden." Ook censureerde de CIA publicaties over Eichmann. Zo mocht Life de biografie van Eichmann pas publiceren na het schrappen van verwijzingen naar Globke 

www.blikopdewereld.nl 08-06-06