We hebben 249 gasten online

Nixon dacht aan A-bom op Hanoi

Gepost in Uit het archief

Nixon dacht aan A-bom op Hanoi

In de hoop snel een einde te maken aan een impopulaire oorlog waarin al tienduizenden Amerikaanse militairen het leven hadden gelaten, heeft Richard Nixon in zijn eerste jaar als president van de Verenigde Staten éven overwogen kernwapens te gebruiken tegen Noord-Vietnam.

Dat blijkt uit een analyse van een aantal onlangs vrijgegeven documenten door het National Security Archive, een particuliere onderzoeksgroep die is verbonden aan de George Washington University.

Nixon en zijn Nationale Veiligheidsadviseur, Henry Kissinger, hadden gekozen voor een strategie van internationale diplomatie, waarbij Noord-Vietnam tegelijkertijd onder druk werd gezet door te dreigen met zwaar geweld. In verband daarmee werkte Kissinger aan een militaire optie onder de codenaam Duck Hook. Hierbij kwam de mogelijkheid van het gebruik van atoomwapens enkele malen ter sprake.

Al na enkele dagen besloot president Nixon in oktober 1969 Duck Hook te laten vallen. Zowel minister van Defensie Meivin Laird als minister van Buitenlandse Zaken William Rogers had zich tegen het plan verzet.

Bron AP 3 augustus 2006

www.blikopdewereld.nl 03-08-06