We hebben 151 gasten online

Plannen geallieerde landing in Normandië waren toch uitgelekt

Gepost in Uit het archief

Plannen geallieerde landing in Normandië waren toch uitgelekt

Uit geheime documenten van de Britse binnenlandse geheime dienst M15, die openbaar zijn gemaakt door de Britse archiefdienst, blijkt dat de plannen voor de geallieerde landing in Normandië toch niet geheim bleken te zijn. Ze waren uitgelekt.

Kapitein Basil Liddell Hart, al voor de Tweede wereldoorlog een bekend militair historicus, blijkt al in het voorjaar van 1944 op de hoogte te zijn geweest van de geplande invasie in Normandië. Bij het grote publiek vooral bekend onder de naam D-Day en door het boek 'De langste dag' en de speelfilm die aan de hand van het boek is gemaakt.

Hart schreef naar aanleiding van de aan hem bekende plannen een kritische beoordeling dat hij deed toekomen aan enkele Britse politici en drie Amerikaanse generaals.

Naar verluid zou Premier Churchill woedend hebben gereageerd na het uitlekken van de plannen en eiste dat Hart vervolgd zou worden. M15 wist ondanks verhoren niet de bron van Harris te achterhalen

De plannen lekten echter niet verder uit en de invasie van de geallieerden in Normandië, onder de codenaam Operatie Overlord, vond daadwerkelijk plaats op 6 juni 1944.

Basill Liddell Hart vocht tijdens de Eerstewereldoorlog mee in de slag aan de Somme en na zijn uitdiensttreding uit het Britse leger maakte hij naam als expert op het gebied van tankgevechten. Zie voor meer gegevens over Basil Liddell Hart

www.blikopdewereld.nl 05-09-06