We hebben 213 gasten online

VS en Engeland stemden in 1940 in met blijvende bezetting Baltische staten door SU

Gepost in Uit het archief

VS en Engeland stemden in 1940 in met blijvende bezetting Baltische staten door SU

De Britten en de Amerikanen hebben in 1940 de bezetting van de Baltische landen door de Sovjet-Unie als "onaangenaam, maar noodzakelijk en opportuun" begroet, en nog tijdens de oorlog stilzwijgend ingestemd met een blijvende bezetting van de Baltische landen door de Sovjet-Unie na de oorlog.

Dat blijkt uit gisteren in Moskou vrijgegeven dossiers van de buitenlandse inlichtingendienst van de Sovjet-Unie. Het Franse persbureau AFP en het Russische persbureau Interfax citeerden gisteren uit de dossiers.

Een van de dossiers betreft Harry Hopkins, een prominente adviseur van de toenmalige Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. Op 19 april 1942 zei Hopkins: "aIs de Russen de Baltische landen na de oorlog willen behouden, zuIlen ze ze krijgen. Maar ik denk niet dat de Amerikanen dat hardop zulIen zeggen."

In een ander dossier wordt geciteerd uit een geheim memorandum van het Britse ministerie van Buitenlandse zaken aan de Britse regering op 28 januari 1942: "Uit strategisch oogpunt is het in ons belang dat Rusland zich installeert in de Baltische landen om de Duitse controle over de Oostzee aan te vechten en dat beter te doen dan in 1918 toen het alleen Kronstadt [de marinebasis bij St. Petersburg] had." In 1918 waren de Baltische landen onafhankelijk en was Kronstadt Ruslands enige; grote marinebasis in de Oostzee.

Een ander geheim rapport van hetzelfde ministerie, gedateerd op 17 april 1945, bevestigt impliciet de erkenning van de Sovjetbezetting van de BaItische landen na de oorlog: de Sovjet-westgrens van 1940 (dus na de bezetting van de Baltische landen) is "een historisch bepaalde strategische en geografische lijn".

De Sovjet-Unie bezette de Baltische landen op grond van geheime afspraken met nazi-Duitsland in het Molotov-Ribbentrop-pact van 23 augustus 1939. Daarin 'verdeelden' beide landen Oost-Europa onder elkaar. De Russen, die de regeringen van de Baltische landen als pro-Duits beschouwden, bezetten Estland, Letland en Litouwen in 1940 na een campagne van intimidatie, chantage en geweld. (AFP)

Noot: Bij de conferentie van Teheran gingen de VS en Engeland akkoord met de situatie die ontstaan was na de Russische inval in Polen en de Baltische Staten(1939). De ' Westversiebung' van Polen na de Tweede Wereldoorlog is er het gevolg van. 

www.blikopdewereld.nl 24-11-06