We hebben 342 gasten online

Selma Engel Wijnberg overlevende van Sobibor

Gepost in Endlösung

Selma Engel-Wijnberg

Zie voor achtergronden Sobibor

Inhoudsopgave Sobibor 'opdat wij niet vergeten'

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Excuses kabinet aan overlevende Sobibor

Enige Nederlandse overlevende Sobibor bijna Nederland uitgezet

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Boek Ad van Liempt: Selma de vrouw die Sobibor overleefde

http://weblogs.nos.nl/evenementen/2010/04/08/selma-de-vrouw-die-sobibor-overleefde/

Selma / druk 1
de vrouw die Sobibor overleefde Ad van Liempt

ISBN/EAN: 9789074274425 Uitgever: Verbum, uitgeverij

Paperback € 16,95
Genre: Geschiedenis algemeen
Taal: Nederlands

Ad van Liempt

Selma
De vrouw die Sobibor overleefde
Haar levensverhaal, haar onderduik in Polen,
haar dagboek

Selma Wijnberg (Groningen, 1922) is een van de zeer weinigen die Sobibor overleefde. Dat was ook helemaal niet de bedoeling van de nazi’s. Sobibor was een vernietigingskamp, dat niemand mocht overleven, zodat na de oorlog nooit iemand zou kunnen getuigen over de massamoord die daar werd gepleegd.

Die opzet mislukte. In Sobibor brak in oktober 1943 een opstand uit, waardoor enkele honderden Joodse gevangenen het kamp konden ontvluchten. Onder hen Selma Wijnberg en haar Poolse vriend Chaim Engel. Ze bleven uit handen van de nazi’s en doken onder – in het uiterst vijandige Polen. Beiden overleefden de oorlog, en emigreerden uiteindelijk naar de Verenigde Staten.

Journalist/schrijver Ad van Liempt zocht Selma Wijnberg op en schreef het aangrijpende verhaal over haar periode in Sobibor, over haar onderduik en haar leven daarna. Als bijlage is het dagboek opgenomen dat Selma schreef over haar periode op de zolder van een Poolse varkensschuur – een uniek document.

Ad van Liempt (1949) publiceerde in 2002 Kopgeld, het onthullende en schokkende boek over de activiteiten van Amsterdamse Jodenjagers in 1943. Hij schreef in 2009 De Oorlog, het gelijknamige boek bij de NPS-televisieserie.

Promotie
Op 12 april 2010 is het 65 jaar geleden dat Herinneringscentrum Kamp Westerbork is bevrijd. Dit jubileum wordt gevierd met een speciale herdenking en een 50 minuten durende documentaire op televisie van Ad van Liempt over Selma Wijnberg die door de NOS wordt uitgezonden. Het NOS Journaal en andere media zullen uitgebreid aandacht besteden aan deze herdenking waar Selma Wijnberg een belangrijke rol speelt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jelle Boonstra in Eindhovens Dagblad 9 april 2010

Selma Wijnberg (87) overleefde als enige Nederlandse vrouw het concentratiekamp Sobibor. Eenmaal terug van deze hel op aarde, werd ze als een hondsvot behandeld in haar woonplaats Zwolle. In de VS probeerde ze nederland voorgoet achter zich te laten. “dar heb ik niets, daar be ik niets”. Maandag 12 april 2010 is ze terug op uitnodiging van de regering. In westerbork zal minister Klink officieel excuusmaken voor de behandeling van toen. Too little, too late?

Alsnog excuses voor Selma

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Reportage: hoe Selma Engel-Wijnberg Sobibor te boven kwam

Ad van Liempt in het vervolg Volkskrant 10 april 2010 Selma Engel-Wijnberg overleefde Sobibor, als een van de weinigen, en werd daarna bijna Nederland uitgezet.

Een lang leven vol van leed

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------