We hebben 251 gasten online

Bertram Polak Een dramatische geschiedenis

Gepost in Endlösung

bertram polak

In 2001 herstelt de Tilburger Arnoud-Jan Bijsterveld zijn statige huis in de oorspronkelijke staat. Tijdens onderzoek naar de geschiedenis van zijn huis stuit hij op de dramatische geschiedenis van de Joodse familie die het huis heeft gebouwd. Een tiental jaren later legt hij, samen met nabestaanden, een steen voor zijn huis, ter nagedachtenis aan de vermoorde Bertram Polak. Bertram Polak, een 22-jarige Joodse jongen uit Tilburg, vecht in 1940 in het Nederlandse leger tegen de Duitsers. Op 14 mei geeft Nederland zich over en Bertram keert terug naar huis. Het huis is leeg, want zijn vader, stiefmoeder en drie zusjes blijken naar Engeland te zijn gevlucht. De familie overleeft de oorlog, veilig in het buitenland. In 1941 probeert Bertram te vluchten, wordt opgepakt en in 1942 vermoord in Auschwitz. In de film zien we hoe de gevluchte familieleden en nabestaanden vanuit heel de wereld samenkomen om een zogenoemde 'struikelsteen'* te leggen bij Bertrams ouderlijk huis. De zoektocht naar de geschiedenis van een huis is uitgemond in een ceremonie waarin een familie letterlijk en figuurlijk een plek geeft aan haar herinneringen. De film bevat interviews met verschillende generaties van de familie Polak, gefilmd in Nederland en in Israël. Verder zien we beelden van hun bezoek aan de Joodse begraafplaats in Tilburg en een dienst in de Tilburgse synagoge. Door het delen van hun herinneringen wordt langzaam duidelijk wat zich in het huis heeft afgespeeld. Deze herinneringen blijken ook voor de jongere generaties van groot belang voor hun leven en de vorming van hun identiteit.

Met deze documentaire willen we het belang onderstrepen van het vastleggen, delen en uitdragen van herinneringen aan de slachtoffers van de Holocaust. De documentaire krijgt een lengte van 25 minuten. Het streven is om de film begin mei 2012 in premiere te laten gaan. De film wordt gemaakt door Stichting Verhalis, een organisatie die gespecialiseerd is in het verfilmen van levensverhalen (zie website Verhalis).

Een film maken kost geld. Gelukkig is een groot deel van de financiering rond. Het project wordt financieel gesteund door de provincie Noord-Brabant, Brabants Heem, Stadsmuseum Tilburg, Prins Bernard cultuurfonds en Erfgoed Brabant. Men zoekt nog € 5.900. Wilt u een bijdrage geven ga dan naar http://wwww.indiegogo.com/Bertram-Polak en doe een donatie via een van de groene knoppen. Namens de makers van de documentaire alvast bedankt.