We hebben 198 gasten online

Videobeelden dvd nr. 2 Blinde kaart Herinneringen aan Nederland (1945-1962), themaprogramma Indonesië

Gepost in Inhoudsopgave Videobeelden DVD´s

Blinde kaart Herinneringen aan Nederland (1945-1962), themaprogramma Indonesië december 1995

De VPRO vertoonde op zondagavond 17 december 1995 een themaprogramma over Indonesië, met als titel De blinde kaart, Herinneringen aan Nederland (1945-1962), Nederland 3, 21.22 - 00.22 uur,.Een programma van Hans Keller en H.J.A. Hofland over de zeventien jaren, die het Koninkrijk der Nederlanden nodig had om zich na een verblijf van meer dan drie eeuwen terug te trekken uit het Verre Oosten.

Het programma schetst eerst in het kort de verhoudingen in Nederland en in Nederlands Oost-Indië (met inbegrip van het opkomend nationalisme) tijdens de eerste helft van deze eeuw als een opmaat naar het grote koloniale conflict, dat na 1945 zou losbarsten en zich tot groeiende verbijstering in de rest van de wereld tot 1962 zou voortslepen.Uit gesprekken met getuigen van de politieke en militaire ontwikkelingen na 1945 komt naar voren hoe provinciaals en arrogant door de Haagse politiek werd gehandeld - of in hooghartige inertie achterover werd geleund - tijdens een conflict, waarvan noch de omvang noch de betekenis werd begrepen.

De emotionele en economische gevolgen van de Tweede Wereldoorlog waren nog nauwelijks te overzien of Nederland stortte zich vrijwillig - en vruchteloos, zoals velen toen wel zagen - in een nieuwe oorlog. Geïnterviewden zijn o.a. generaal b.d. Abdul Harris Nasution, mr. Ali Boediardjo, dr. Hamid Algadri, Youssef Ronodipuro, en aan Nederlandse zijde prof. mr. P. Sanders, dr. Wisse Dekker, mevr. M. Spoor, dr. L. Giebels, drs. A. Nuis, de Amerikaanse diplomaat Brandon Grove jr. en vele anderen.