We hebben 240 gasten online

Videobeelden dvd nr. 3 Churchill

Gepost in Inhoudsopgave Videobeelden DVD´s

Churchll Vierdelige documentaireserie uit 1992 over het leven van Sir Winston Churchill (1874-1865)

Aflevering 1: De aanloop

Churchill leidt in 1905 een mislukte militaire actie in de Dardenellen, is vervolgens direct betrokken bij het neerslaan van de groeiende oppositie in Noord-Ierland en wisselt zelfs van politieke partij. Er lijkt in de politiek op dat moment geen toekomst te zitten voor Churchill. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verandert dat.

Aflevering 2: Het einde van het begin

Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog begonnen voor Churchill de glorieuze jaren van zijn carrière. In 1940 werd hij gekozen to premier van Engeland en zijn eerste daad was het in gang zetten van de oorlogsmachine om het uit Duitsland komende gevaar af te weren. Nadat Hitler vrijwel heel Europa had overmeesterd, richtte hij zijn pijlen ook op Engeland.De Amerikanen, die zich tot dan toe afzijdig hadden gehouden, werden door Churchill ertoe bewogen hem te hulp te schieten. Door de japanse aanval op pearl Harbour op 7december 1941 raakten zij ook bij de gevechtshandelingen betrokken. Churchill en de Amerikaanse president Rosevelt sloegen de handen ineen om een front tegen de nazi’s te vormen. Een eerste overwinning op maarschalk Erwin Rommel, in Noord-Afrika, luidde het begin in van de uiteindelijke geallieerde overwinning.

Aflevering 3: De ommekeer 1943-1945

Na de overwinning van Montgomery op Rommel in Noord-Afrika landden d egeallieerden op 10 juli 1943 op Sicilië. De oorlog evrkeerde in een beslissende fase. Winston Churchill volgde de ontwikkelingen op de voet. In het derde deel van zijn televisiebiografie zien we hem in november 1943 in gesprek met Stalin en Roosevelt in Theheran om over het evrdere verloop van de strijd te onderhandelen. Churchill voorzag dat Stalin meer wilde dan alleen Hitler te verslaan: hij wilde het Russische Rijk uitbreiden. Roosevelt zag hier echter de ernst niet van in. Bovendien werd het Churchill duidelijk dat Engeland tussen d egrootmachten Rusland en Engeland verdrukt driegde te worden. Ondertussen rukten de geallieerde troepen steeds verder op. de ommekeer kwam op 6 juni 1944 toen een invasieleger onder aanvoering van generaal Eisenhower op de stranden van Normandië landde.

Afleverig 4: De Afloop Niet opgenomen