We hebben 95 gasten online

De Oorlog NPS serie op DVD over de 2e wereldoorlog

Gepost in Inhoudsopgave Videobeelden DVD´s

NPS De oorlog

De Oorlog is een 9-delige tv-serie van de NPS over de Tweede Wereldoorlog.

De serie wordt gepresenteerd door Rob Trip, de eindredactie is in handen van Ad van Liempt en de historische adviezen zijn van prof.dr. Hans Blom, oud-directeur van het NIOD.


De 9 afleveringen van De Oorlog,

1. De wraak van Duitsland

2. Verder onder vreemd gezag

3. Keuze's en dilemma's

4. Welvaart, beroving, honger

5. Hoe de Joden uit Nederland verdwenen

6. Oorlog voor iedereen

7. Oorlog in Indië

8. Loodzware jaren

9. De oorlog na de oorlog

 

De makers van het programma doen een poging het oorlogsverhaal op een moderne manier te vertellen. Daarvoor maken ze onder andere gebruik van veel relatief nieuwe studies die een ander licht werpen op de oorlogsgeschiedenis dan tot nu toe bekend was. Veel van die studies zijn nooit tot het grote publiek doorgedrongen, maar stellen het bestaande beeld wel in aanzienlijke mate bij.

Andere Tijden
De meeste programmamakers die bij De Oorlog betrokken zijn komen voort uit de redactie van het succesvolle geschiedenisprogramma Andere Tijden. Eindredacteur is Ad van Liempt, de chef van de geschiedenisafdeling van de NPS. De vroegere directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie prof. dr. Hans Blom was als adviseur nauw bij het project betrokken.

Kleur en authenticiteit
In de negen afleveringen zal veel onbekend beeldmateriaal te zien zijn, dat de afgelopen maanden in allerlei binnen- en buitenlandse archieven is opgespoord. Het is opvallend dat er ook heel wat kleurenbeelden uit de oorlogsperiode tevoorschijn zijn gekomen.

De programmamakers hebben zoveel mogelijk naar authenticiteit gestreefd. Er is nergens gebruik gemaakt van nagespeelde scènes, zoals tegenwoordig bij historische documentaires in de meeste landen heel gebruikelijk is. De NPS heeft volop gefimd op lokaties waar de geschiedenis zich heeft voltrokken.

Rob Trip is in de eerste aflevering onder meer te zien in Compiègne, bij de treinwagon waar in juni 1940 de Fransen zich aan Hitler overgaven, maar ook in het Zuid-Duitse Landsberg waar Hitler zijn boek Mein Kampf schreef en in het Limburgse Gennep, waar in mei 1940 de Duitse soldaten per trein de Nederlandse grens overstaken.

Dagboeken
In de serie De Oorlog komen ook interviews met ooggetuigen voor, maar die spelen geen dominante rol – er zijn natuurlijk ook niet meer zoveel overlevenden te spreken. In plaats daarvan maakt de serie veelvuldig gebruik van de talloze dagboeken die tijdens de oorlog zijn geschreven.

Duizenden Nederlanders hielden destijds dagelijks bij wat ze zoal meemaakten, en die dagboeken zijn vaak heel geschikte bronnen voor de levensomstandigheden van gewone mensen. Ze documenteren de meest uiteenlopende facetten van de oorlogsgeschiedenis, zoals de opkomst van Hitler, de inval van de nazi’s in mei 1940, het leven in de kampen in Nederland en Duitsland, maar ook in Nederlands-Indië, de problemen in het bedrijfsleven, de gevechten rond Arnhem en de hongerwinter.

Chronologie en thema's
De serie De Oorlog is deels chronologisch en deels thematisch opgezet. Speciale afleveringen zijn gewijd aan de economische ontwikkelingen in Nederland en aan de Jodenvervolging. Er wordt een aparte aflevering besteed aan de oorlog in Nederlands-Indië en twee van de negen gaan er over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

Partners
Voor dit kostbare project is de NPS een partnerschap aangegaan met de afdeling Erfgoed Tweede Wereldoorlog van het ministerie van VWS, en met het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg.

Beide instellingen richten zich op het stimuleren van de aandacht voor de gebeurtenissen in 1940-1945, het bewaren van het erfgoed uit die tijd en het herdenken van de oorlog. Voorts hebben de programmamakers intensief samengewerkt met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Zie: http://deoorlog.nps.nl/