We hebben 125 gasten online

Rome deel I en deel 2

Gepost in Inhoudsopgave Videobeelden DVD´s

Het jaar 52 voor Christus

Vierhonderd jaar na de stichting van de Republiek is Rome de rijkste stad ter wereld. Een Metropolis van 1 miljoen inwoners, een bruisend middelpunt van een rijk, dat zich naar alle kanten uitstrekt.

De principes van de jonge Republiek waren gedeelde macht en felle persoonlijke concurrentie, om te vermijden dat één man alle macht naar zich toe zou trekken. Nu blijken de fundamentene chter aangevreten door corruptie en uitspattingen!

Wanneer ze na acht jaar oorlog thuis terugkomen, raken de soldaten Lucius Vorentius en Titus Pullo ongewild verwikkeld in de historische gebeurtenissen van het oude Rome.

De eerste reeks van Rome speelt zich af in de jaren van de regeerperiode van Julius Caesar, tijdens de (gewelddadige) overgang van Republiek naar Keizerrijk. De tweede reeks start na de moord op Caesar en geeft de daarop volgende machtsstrijd weer.

Het eerste deel beschrijft de gebeurtenissen tussen het begin van de burgeroorlog, Caesar's daaropvolgende gooi naar het dictatorschap en de moord op Caesar in 44 v.Chr. Het verhaal wordt verteld met in het middelpunt de twee Romeinse soldaten Lucius Vorenus en Titus Pullo, en hun familie. Dit zijn de enige "gewone soldaten" die door Julius Caesar genoemd werden in zijn Commentarii de bello Gallico.

 

 

Het tweede deel

Wanneer Caesar vermoord is door Brutus en zijn compagnons, is heel Rome in shock. Brutus keert overstuur terug naar Servilia,Rome deel 2 zijn moeder, en vertelt haar dat het verschrikkelijk was; 'He wouldn't die'. Ondertussen zit Lucius Vorenus bij zijn dode vrouw. Hij geeft de kinderen de schuld van haar dood en vervloekt ze. De kinderen worden meegenomen en verdwijnen uit het beeld. Atia, Octavianus, Octavia en Marcus Antonius horen het nieuws en besluiten te vluchten. Wanneer duidelijk wordt dat Octavianus alles van Caesar erft, besluiten ze in Rome te blijven en de moordenaars te wreken. Titus Pullo en zijn vrouw Eirene, horen dat Caesar dood is en keren direct terug naar Rome. Ze treffen Vorenus aan en horen dat zijn vrouw dood is, wat ze erg schokt. Enige tijd later wordt Caesar in het openbaar gecremeerd. Ook de vrouw van Vorenus wordt gecremeerd. Daarna gaat Lucius Vorenus op zoek naar zijn kinderen en komt erachter dat ze vermoord zouden zijn.

Kritiek

Er komt behoorlijk wat kritiek van oud-historici op de historiciteit van de plot van de serie. In grote lijnen komt het verhaal wel overeen met wat er in werkelijkheid is gebeurd, maar er is een flinke dramatisering aan te pas gekomen. Daarbij zijn personages gecreëerd die nooit hebben bestaan, en gaan enkele personages romantische relaties met elkaar aan terwijl er geen bewijzen zijn dat deze relaties ooit bestaan hebben. De grote verdienste van de serie is echter dat het een goed sfeerbeeld geeft van het tijdperk en enkele clichés uit de wereld helpt (bv. een grauw Rome).