We hebben 163 gasten online

Videobeelden dvd nr.20 Trompetist in Auschwitz (begint na 11 minuten) In ‘Hoe later op de avond …..’ Tros uitzending 2 mei 1990

Gepost in Inhoudsopgave Videobeelden DVD´s

Een uiterst precair en moeilijk onderwerp omschrijft Wim Bosboom het gesprek met Lex van Weren, ex-medewerker van de Joodsche Raad, werd in 1943, nadat Westerbork werd gesloten, gedeporteerd naae Auschwitz. Hij overleefde het dodenkamp dank zij zijn trompet en wat hij verder omschrijft als toeval. met Bosboom praat hij over de vraag hoe het mogelijk was dat mensen met hun kinderen naar de kerk gingen om kerstmis te vieren om vervolgens het kamp in te lopen en een gevangene dood te slaan. Of de waanzin tegen het einde van de oorlog toen door heel Europa lange treinen reden, volgestouwd met joden, om hen maar uit de handen van de bevrijders te houden. terwijl de treinen rationeel gezien veel harder nodig waren voor wapentransport.

Antwoorden heeft Lex van Weren niet. een andere vraag die aan d eorde komt, is of iemand die Auschwitz heeft overleefd schuldgevoelens heeft Het antwoord van Van Weren:nee ( duur tot 50 min.t/m hoofdstuk 12. )

 

Gevangene keert terug naar kamp

(Vanaf Hoofdstuk 13 tot hoofdstuk 18 van 1:00 uur tot 1.30 UUR). Een programma van Peter Beker en Peter Gruschka

Tijdsein special zendt een eigen documentaire uit over het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. de documentaire is getiteld No. 163265 het nummer van gevangene Michiel Gobets. Een ploeg van de actualiteitenrubriek bezocht met de nu 77-jarige Amsterdamse joodse koopman het concentratiekamp. Gobets werd in 1941 opgepakt en overleefde negen concentratiekampen. Hij heeft tot nu toe nauwelijks gesproken over zijn ervaringen en is na de oorlog nooit meer in de kampen wezen kijken. Nu Gobets het fascisme opnieuw ziet opkomen, vertelt hij zijn verhaal om de generatie die de oorlog niet heeft meegemaakt, te waarschuwen.